Meer dan de helft van de Belgische honden komen van grootschalige fokkerijen.

Honden te Koop

België heeft ongeveer 1.500.000 geregistreerde honden en amper een kleine 500.000 daarvan hebben een geregistreerde stamboom.

Het grootste deel van de honden zijn dus rashonden zonder stamboom, look-a-likes en kruisingen.
Een navraag leert ons dat slechts 1 op de 3 honden van een deftige fokker komt.
Een klein deel wordt aangekocht bij particulieren maar het overgrote deel komt van bij een puppyhandelaar die meer dan 3 rassen fokt of verkoopt.

De redenen waarom de meeste mensen een hond aanschaffen bij een hondengroothandelaar zijn:

1. De beschikbaarheid:

 • Het aanbod is groter bij zo’n hondengroothandelaar. Sommigen werken zelfs op bestelling waarbij ieder ras leverbaar is.
 • De meest gevraagde rassen zijn bijna direct leverbaar.

2. De prijs:

Ook al is goedkoop meestal duurkoop, toch nemen de meeste hondenkopers het risico om een pup aan te schaffen waarvan de herkomst niet te traceren is.

Doordat de herkomst niet te traceren is komt meer dan 80% van de honden van zo’n grootschalige handelaar vroeg of laat in contact met een dierenarts voor besmettelijke of erfelijke ziekten. De besmettelijke ziekten worden al snel na de aankoop waargenomen terwijl de erfelijke ziekten pas later vastgesteld worden.

3. Het gemak: 

 • Veel grootschalige fokkers werken met een winkel waar de pups tentoongesteld worden. Voor de meeste puppykopers is het dus echt een impuls aankoop waarbij ze overdonderd worden met praatjes van de verkoper of door het aanzien van zoveel schattige puppy-oogjes.
 • Mensen hoeven heden maar een zoekertjessite te openen om een groot aanbod van pups te vinden. De meeste grootschalige fokkers spelen daar handig op in en adverteren dus gretig op zo’n zoekertjessites.

4. Uit onwetendheid: 

Heel wat mensen weten nog steeds niet welke problemen ze kunnen hebben bij het aanschaffen van een pup bij zo’n puppygroothandelaar.

hondengeldIndien we zoeken naar een reden waarom er zo respectloos handel gedreven wordt met deze dieren dan kunnen we maar 1 reden bedenken: €’s.
Te veel mensen maken dus winst op de verkoop van de pups.
Naast de kwekers en de handelaars moet men ook denken aan de dierenartsen, de farmaceutische industrie, hondengedragstherapeuten, …
Moesten dus alle honden perfect gefokt worden dan zouden heel wat van bovenstaande personen geen inkomsten meer hebben.

Het is dus echt vechten tegen de bierkaai voor de hondenvrienden die ijveren voor een beter hondenwelzijn.

2 Thoughts to “Meer dan de helft van de Belgische honden komen van grootschalige fokkerijen.”

 1. Kevin D.

  Jammer genoeg mij jaren terug ook laten misleiden door schattige puppy’s in een winkel.
  De keren dat ik bij een dierenarts zat zijn niet meer op mijn beide handen te tellen.
  Van dag 1 moest ik het al geweten hebben want de eerste weken waren allesbehalve zalig: diarree, overgeven, …
  Heden probeer ik iedereen af te raden om impulsief een pup te kopen.

 2. Joelle

  Vorige week hebben wij ons laten oplichten door een broodfokker te Rijkevoorsel.
  Helemaal verblind door de lieve puppy, hadden wij het Europees paspoort niet ter plaatste nagekeken. Bij onze thuiskomst zagen we dat onze pup uit Slowakije kwam, ik wist direct hoe laat het was. 3 dagen later, werd onze nieuwe vriend ziek, sindsdien elk dag naar de dierenarts geweest. Heb hem daar moeten achterlaten, omdat de pup uitgedroogd was, ze hebben zijn stoelgang laten analyseren en hij was positief getest voor parvo! Momenteel vecht hij voor zijn leven. Ik raad iedereen aan om nooit een dier in een dierenspeciaalzaak aan te kopen. Alleen op die manier kan een broodfokker tegen gehouden worden! Hij verkoopt uit winstbejag niet om het welzijn van een dier!

Geef reactie