Giftig voor honden

Zijn noten giftig voor honden?

Pinda’s en noten kunnen problemen veroorzaken bij honden.

Pinda’s kunnen leiden tot (ernstige) diarree maar kan ook een heftige allergische reactie geven die zelfs fataal voor de hond kan worden.

Op noten (vooral walnoten) kunnen (giftige) schimmels zitten waar honden erg ziek van kunnen worden.

Macadamia noten staan erom bekent dat ze problemen zoals braken, trillen, wankelende zigzaggang en sloomheid kunnen geven.

Ook bevatten (bijna alle) noten een hoog gehalte aan fosfor, wat blaas- en nierstenen met zich mee kan brengen.

Amandelnoten, Cashewnoten, hazelnoten, pistachenoten en eventuele pecannoten mogen dus met mate gegeven worden. Zorg er wel steeds voor dat deze niet gebrand, gefrituurd, gerookt of gezouten zijn.

Is (koe)melk giftig voor honden?

In (koe)melk zit lactose (melksuiker) en wanneer een hond dus melk drinkt moet deze lactose in het hondenlichaam verteerd worden. Dit gebeurt door een enzym lactase genoemd. Dit enzym is bij pups in grote hoeveelheden aanwezig want lactase wordt aangemaakt om de moedermelk te kunnen verteren. Wanneer een hond niet meer met moedermelk gevoed wordt stopt de aanmaak van dit enzym. Dit omdat een oudere hond van nature geen melk meer drinkt.

Zo af en toe een klein beetje melk aan je hond geven kan geen kwaad. Wanneer je hond echter teveel melk krijgt en dus ook lactose kan je hond deze lactose moeilijk afbreken in zijn lichaam. Wanneer je hond gevoelig is voor lactose of hier teveel van binnen krijgt hiervoor kan je hond hevige diarree klachten krijgen. Lactose kan namelijk een laxerende werking hebben.

Op het moment dat je hond na het drinken van melk diarree krijgt is het natuurlijk verstandig om je hond geen melk meer te geven. Wanneer de diarree niet over gaat is het verstandig om een dierenarts te consulteren.

Is chocolade giftig voor honden?

Chocolade (Cacao) bevat voornamelijk theobromine en in mindere mate cafeïne. Honden zijn zeer gevoelig voor theobromine. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine en dus hoe gevaarlijker voor de hond.

Voor honden die overgevoelig of allergisch zijn voor theobromine, kan het eten van een paar gram chocolade al fatale gevolgen hebben.

Kenmerkende symptomen van een chocoladevergifting zijn misselijkheid, braken, diarree, verhoogde lichaamstemperatuur en hartslag, krampen, epilepsie en eventueel het verliezen van het bewustzijn.

Bij inname van van meer dan 2 gram / kg lichaamsgewicht zwarte chocolade of 10 gram / kg lichaamsgewicht melkchocolade neemt men best contact op met een dierenarts.

Witte chocolade bevat zo goed als geen theobromine en is dan ook niet gevaarlijk voor honden.

Is avocado giftig voor honden?

In een avocado zit persine wat zeer giftig kan zijn voor honden. Persine is ongevaarlijk voor de mens maar bij honden kan de slecht wateroplosbare stof persine leiden tot een advocadovergiftiging.

De giftige werking van persine bestaat uit het feit dat de stof het functioneren van de hartspiercellen kan verstoren. Daarnaast kan persine ook verval van het klierepitheel van de melkklieren veroorzaken, waardoor melkklierontsteking en het wegvallen van melkproductie kan ontstaan.

Persine kan men in alle delen van de advocadoplant terugvinden en amper 60 mg avocado per kg gewicht kan al zorgen voor vergiftigingsverschijnselen bij honden.

Vooral maagdarmklachten, zoals braken en ontsteking van het maagdarmkanaal, komen veel voor bij honden.

Is rauw varkens- of everzwijnvlees giftig voor honden?

De ziekte van Aujeszky is een zeer besmettelijke virusziekte die men op varkensachtigen kan vinden.

Vooral wilde everzwijnen kunnen besmet zijn met het varkensherpesvirus, ook wel pseudo-rabiës genoemd. De symptomen van dit virus zijn sterk vergelijkbaar met deze van hondsdolheid (rabiës).

Varkens en everzwijnen die besmet zijn blijven levenslang drager van het virus.

Honden die door het virus besmet raken (door contact met besmet vlees) kunnen de ziekte niet doorgeven maar zullen er wel (binnen de 48 tot 72 uur) aan sterven.

De varkensstapel in België en onze buurlanden is sedert 2011 vrij van de ziekte van Aujeszky. Het virus circuleert nog wel in het wild levende fauna (everzwijnen) en een uitbraak in een varkensstal is nooit helemaal uit te sluiten.

Een stukje varkensvlees uit een erkende varkenskwekerij zal dus weinig risico geven maar om 100% veilig te zijn geeft men best geen rauw varkensvlees en zeker geen rauw vlees van wilde everzwijnen.

Is spinazie giftig voor honden?

Doordat spinazie oxaalzuur bevat kan een grote hoeveelheid spinazie schadelijk zijn voor de nieren van de hond.

Oxaalzuur bindt zich namelijk met ionen van metalen zoals calcium in het lichaam, waarmee het oxalaten vormt die de keel en nieren kunnen irriteren.

Door die binding kunnen nierstenen ontstaan wat kan zorgen voor moeilijkheden en pijn bij het plassen.

Vermijd dus het voeren van spinazie aan uw hond.

Zijn rozijnen en druiven giftig voor honden?

Zowel rozijnen als druiven zijn giftig en kunnen de nieren van de hond schaden.

Veelal zal men het niet direct merken dat de nieren beschadigd zijn. Kenmerken zijn pijn (janken) tijdens het plassen, donkerder gekleurde urine en onregelmatig plassen.

Beschadiging van de nieren is onherstelbaar en een dierenarts kan enkel voorkomen dat er verdere beschadigingen ontstaan.

Is knoflook giftig voor honden?

In kleine hoeveelheden wordt knoflook gebruikt in natuurlijke middelen tegen vlooien of winderigheid.

In grotere hoeveelheden kan knoflook (net als prei en bieslook) zorgen voor een tekort aan rode bloedcellen wat kan resulteren in bloedarmoede.

Afhankelijk van de grootte en het gewicht van de hond kan knoflook dus wel degelijk gevaarlijk zijn.

Is prei of bieslook giftig voor honden?

Zelf in kleine hoeveelheden is prei en bieslook giftig voor honden. Het eten van prei of bieslook kan Heinz body bloedarmoede veroorzaken.

Door het eten van prei of bieslook kunnen de rode bloedcellen van de hond een afwijkende vorm aannemen (Heinz body rode bloedcellen) waardoor ze sneller afbreken. Bij te weinig gezonde rode bloedcellen kan bloedarmoede ontstaan.

Symptomen van honden met bloedarmoede zijn vermoeidheid, kortademigheid en hartritme versnellingen. Bij ernstige bloedarmoede kan de hond bleke oogleden en tandvlees krijgen en duizelig worden.

In het ergste geval kan de hond sterven aan de bloedarmoede.

Zijn pitjes van appels of peren giftig?

De pitjes van appels en peren bevatten blauwzuur (ook gekend als cyanide) en dit blauwzuur komt vrij wanneer er op de pitjes gebeten wordt.

1 milligram cyanide per kg lichaamsgewicht is genoeg om een hond te doden. Appel- en perenzaadjes bevatten ongeveer 0,5 milligram cyanide per zaadje.

Dat wil dus zeggen dat een kleine hond van 5 kg genoeg heeft aan 10 zaadjes van een appel of peer om ernstige vergiftigingsverschijnselen te krijgen.

Deze verschijnselen voor honden zijn: verwarring, duizeligheid, vermoeidheid, paniek, kortademigheid, misselijkheid en braken.

In ernstige gevallen kan de hond ook in coma gaan en/of sterven.

Gewoon stukjes appels of peer zijn geen enkele probleem maar geef uw hond dus geen klokhuis.

Zijn rauwe aardappelen giftig voor honden?

Rauwe aardappelen en de kiemen van de aardappel bevatten solanine. Deze giftige stof kan een branderig en scherp gevoel in de keel, diarree, misselijk- en sufheid, ademnood, bewusteloosheid en krampen veroorzaken.

Puppy’s en kleine honden kunnen reeds bij een kleine inname van een rauwe aardappel één of meerdere van bovenstaande symptomen krijgen.

Gekookte en gebakken aardappelen zijn veilig daar door het bakken en/of koken de solanine opgelost werd.