"De leeftijd van de ouderdieren voorspelt het geslacht van de pups in een nest"

Gestart door Almora, augustus 02, 2019, 13:08:17

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Almora

Ik kom net een interessant artikel tegen op Facebook:
-------
Bron: Alfred Ballast, Psychology Today

De leeftijd van de ouderdieren voorspelt het geslacht van de pups in een nest

Fokkers kunnen de geslachtsverdeling van een ongeboren nest pups beïnvloeden.

Een paar jaar geleden stond ik tegen een muur geleund terwijl ik keek naar een vriendin van mij die in een grote oefenren zat te spelen met een nest van acht 7 weken oude Beagle-pups. Ze had me gevraagd om met haar mee te gaan terwijl zij een pup uitkoos, zodat ik het temperament van de door haar gekozen hond kon testen. Terwijl zij zich onderhield met de schattige jonge honden, praatte ik met de fokster, een vrouw die een goede reputatie had voor het fokken van gezonde en sociale Beagles.

Ze staarde naar de krioelende groep en zei tegen mij: "Er zitten zes teefjes en twee reutjes in dit nest. Dit zouden we een 'fokkersnestje' noemen, omdat de meerderheid van de mensen die op zoek zijn naar een pup aangeven dat hun voorkeur uitgaat naar 'een lief klein meisje'. Eigenlijk vind ik dat de reutjes iets socialer en relaxter zijn waar het gaat om Beagles, maar desondanks stelt die voorkeur van de mensen ons in staat een wat hogere prijs voor de teefjes te rekenen. Omdat je nagenoeg niets verdient aan het fokken van honden is dat belangrijk. Ik wou dat er een soort recept was dat ik kon gebruiken om het waarschijnlijker te maken dat ik meer teefjes krijg in de nesten die ik fok. Nu is de geslachtsverdeling in elk nest gewoon een kwestie van toeval."

Ik herinnerde me dit gesprek toen een collega, die geneticus is aan mijn universiteit, me onlangs een artikel stuurde uit een tijdschrift met de intrigerende naam Theriogenology. Het kostte me even om de wortels van dat woord te ontleden, maar het drong tot me door dat het uit drie Griekse componenten bestaat: therio, wat 'beest' betekent maar wat meestal wordt beschouwd als dieren in het algemeen, genos, wat 'geboorte' betekent en logos wat "studie van" betekent. Theriogenologie verwijst dus naar een tak van de diergeneeskunde die zich bezighoudt met verloskunde bij dieren en aanverwante zaken.

Het onderzoeksrapport dat ik ontving, komt uit Brazilië en het onderzoeksteam werd geleid door Anna Carolina Lopes Martins van het Departement Diergeneeskunde van de Pauselijke Katholieke Universiteit van Minas Gerais. In feite probeerden deze onderzoekers vast te stellen of er een mix van specifieke kenmerken in vaders en moeders is die nesten pups zou kunnen produceren met een groter aandeel van hetzij reuen, hetzij teven.

Deze studie was gebaseerd op een retrospectieve analyse van 602 Duitse Herder pups die behoorden tot 101 nesten voortkomend uit de dekkingen van 45 teven door 37 reuen in een particuliere fokkerij van 1996 tot 2016. De moeders werden op natuurlijke wijze gedekt volgens de inzichten van de fokker en er werden in de analyse geen nesten opgenomen die het gevolg waren van kunstmatige inseminatie.

De resultaten die deze wetenschappers verkregen, lijken inderdaad dat 'recept' in kaart te brengen waarop mijn Beagle-fokster al enkele jaren geleden hoopte. Het eerste belangrijke onderdeel is de leeftijd van de teef. Op basis van een complexe statistische voorspellende analyse vonden de onderzoekers dat het grootste enkelvoudige effect op de geslachtsverdeling van nesten de leeftijd van de moeder was. Grof gezegd, voor elk stijgend jaar van de leeftijd van de moeder boven de leeftijd van twee, zal het percentage reuen in het nest naar verwachting met 15 procent toenemen.

Als we echter rekening houden met de leeftijd van de vader, wordt ons vermogen om de seksesamenstelling van het nest te voorspellen nauwkeuriger. In het bijzonder vonden ze een hoger percentage reuen als oudere moeders gepaard worden met jonge vaders, en een hoger percentage reuen voor jonge moeders gepaard met oude vaders. Omgekeerd lijkt een hoger percentage teven het resultaat te zijn wanneer jonge moeders gepaard worden met jonge vaders, evenals wanneer oude moeders gepaard worden met oude vaders.
Met andere woorden, als er een groot leeftijdsverschil is tussen de vader en de moeder, krijg je nesten vol reuen, terwijl als de vader en moeder ongeveer even oud zijn, je nesten krijgt met meer teefjes.

Waarom deze verandering in het aandeel mannelijke en vrouwelijke pups zich voordoet, is onduidelijk. Er is echter gesuggereerd dat de chemische samenstelling van vaginale vloeistoffen verandert naarmate een hond ouder wordt, evenals de chemische samenstelling van zaadvloeistof waarin het sperma wordt afgegeven door de reu. Het is mogelijk dat het mengsel van deze twee vloeistoffen, afhankelijk van de leeftijd van de gepaarde honden, de vaginale omgeving vijandiger kan maken voor het sperma dat het X-chromosoom bevat (wat een vrouwelijke pup zou produceren) of voor het sperma met het Y-chromosoom (dat een mannelijke pup zou produceren als het met succes een eicel bevrucht).

Deze resultaten lijken te suggereren dat een bewustzijn van enkele gemakkelijk te manipuleren factoren, zoals de leeftijd van de vader- en moederhond, fokkers in staat zou moeten stellen om de kans op het krijgen van pups van een bepaald geslacht te vergroten. Er is echter ook een willekeurige factor die de onderzoekers hebben gevonden, die de grootte van het nest betrof: ze ontdekten dat een hoger percentage reuen werd voorspeld voor jonge moeders die grote nesten afleveren en oude moeders die kleine nesten afleveren. Omgekeerd werd een kleiner percentage reuen voorspeld voor jonge moeders die kleine nesten leveren en oude moeders die grote nesten leveren.
Het is duidelijk dat de nestgrootte niet gemakkelijk kan worden gecontroleerd, maar als we die willekeurige factor negeren, suggereren deze gegevens dat door het kiezen van honden van de juiste leeftijd voor een paring fokkers de kans kunnen vergroten dat pups van een bepaald geslacht in het nest verschijnen.

Ik denk dat ik een kopie van dit onderzoeksrapport naar die Beagle-fokster zal sturen om te zien of ze zou willen proberen dit 'recept' te gebruiken om tot van wat meer teefjes voorziene 'fokkersnesten' te komen. Hoewel niet al te veel, hoop ik, omdat ik tijdens mijn leven met honden (behalve de hond van mijn universiteitsjaren) altijd mannelijke honden heb gehad, en ik zou het niet leuk vinden om die zeldzamer en duurder te zien worden.

Stanley Coren, Ph.D., FRSC.
Professor in de psychologie aan de Universiteit van British Columbia
26 juni 2019.

Referenties
Anna Carolina Lopes Martins, Marília Andreia Vaz, Max Mendes Macedo, Renato Lima Santos, Conrado Aleksander Barbosa Galdino, Raphael RochaWenceslau & Guilherme Ribeiro Valle (2019). Maternal age, paternal age, and litter size interact to affect the offspring sex ratio of German Shepherd dogs. Theriogenology 135, 169-173, https://www.researchgate.net/publication/333734417_Maternal_age_paternal_age_and_litter_size_interact_to_affect_the_offspring_sex_ratio_of_German_Shepherd_dogs?fbclid=IwAR1qk1cLYGbw1rMZ7WXmeRH5DgvyaNjd7iF3ntAEY9aMCcnHMWAPJIRSUzA

petitparis

ik kwam het ook tegen en voel nu de nood om neststatistieken op te zoeken  :mrgreen:

Happy

Hier
1ste nest moeder 4 vader 6
4 reutjes  4 teefjes  (klopt dus niet)

2de nestje moeder 6 vader 6
2 reutjes  4 teefjes (klopt wel )

Ben benieuwd  naar andereLinda G.

Hier eerste nest moeder en vader twee jaar. 2 reutjes
Tweede nest moeder zes jaar vader zeven jaar. 2 reutjes, 7 teefjes

petitparis

Mijn teef had dit jaar 8 teefjes tov 4reutjes leeftijdsverschil met de reu was slechts 2 maanden.

Echter heb ik vandaag 75nesten bekeken: diegene met meer teefjes dan reuen eruit gefilterd en dan gekeken naar het leeftijdsverschil vd ouderdieren. En daar is imo geen pijl op te trekken...

Ik geloof eerder in het tijdstip van dekken...

witte duivels


Epona

teef bijna 3 en reu 2
--> 8/8 teefjes  8) :mrgreen:

Dogs 12

Nestje waar mijn reu vader is
Teef: 4 jaar
Reu: 5 jaar

Nest:
3 reuen en 2 teven