Hondenvrienden.be

Aanschaf - Herplaatsingshoekje => Hond gezocht => Topic gestart door: tvanover op augustus 14, 2020, 18:08:21

Titel: puppy van hypoallergeen ras / geen broodfokker liefst
Bericht door: tvanover op augustus 14, 2020, 18:08:21
Hallo,

Wij zijn een gezin van 3 (mijn vrouw, mezelf en 1 dochter van 10), en we zijn op zoek naar een hond om ons gezin te vervolledigen. Mijn vrouw is allergisch aan honden (bij haar thuis hebben ze wel altijd honden gehad), en daarom is onze keuze beperkt tot een aantal hypoallergene honden. Dus het aantal rassen is al beperkt, en we willen ook liever geen hond van een broodfokker, vanwege het ethische aspect, maar ook vanwege de kans op teveel (verborgen) ziekten...

Een hond van een asiel zien we wel zitten. We zoeken eigenlijk een puppy of jonge hond, en niet een hond op leeftijd waar we dan al binnen x aantal jaar afscheid van moeten nemen.

Misschien zijn we hierdoor wat te selectief, ik weet het niet, maar het blijkt een moeilijke zoektocht. Dit terwijl we veel vrienden/kennissen hebben die blijkbaar heel gemakkelijk op korte termijn aan een hond raken.

Nu, de hondenrassen die we het best bij ons zien passen, zijn de schnauzers, waterhonden (alle soorten) en dan een aantal minder allergische terriërs (softcoated wheaten, kerry blue, ierse water spaniel).

We hebben al op veel sites (asiel sites, ook van organisaties die honden uit spanje halen) gekeken, maar nog niets gevonden. Vandaar even mijn vraag op dit forum, als jullie particulieren kennen die binnenkort pups verwachten van een van die hondenrassen, en waarvan er nog eentje vrij zou zijn.

Of als jullie andere tips hebben om onze zoektocht wat in te korten, dan horen we het natuurlijk ook graag.

We wonen in een landelijke omgeving, en hebben een grote omheinde tuin van 1400m2, waar elke hond zich met plezier in zou uitleven.

Alvast bedankt,
Tom & Manja
Titel: Re: puppy van hypoallergeen ras / geen broodfokker liefst
Bericht door: Linda G. op augustus 14, 2020, 18:52:45
Uit je bericht begrijp ik dat jullie weinig ervaring hebben met honden.
Daarom zou ik jullie aanraden om je niet blond te staren op de vacht van de hond.
De rassen die je opnoemt zijn dan misschien wel hypoallergeen maar niet de makkelijkste honden voor een beginner.
Ook vragen ze een flinke hoeveelheid vachtverzorging en bezoekjes aan de kapper.
Zijn jullie zeker over waar jullie aan beginnen ?
Ik kan er compleet naast zitten, maar zo op korte termijn een hond in huis nemen, daar kan je later spijt van hebben.
Ik zou eerder voorstellen om als eerste te bepalen welk ras echt bij jullie past. Zoek daarna naar een goede fokker, daar kan dit forum heel goed mee helpen.
Bespreek thuis wat jullie nog met de hond willen doen. Hondenschool, sport, of net niet.
Laat je op de wachtlijst zetten bij de fokker. Zo heb je ook wat extra tijd om je goed voor te bereiden op je nieuwe huisgenoot.
Ook bij een fokker kan je iets ouder pups vinden.
Titel: Re: puppy van hypoallergeen ras / geen broodfokker liefst
Bericht door: tvanover op augustus 14, 2020, 21:22:27
Bedankt voor uw berichtje. Mijn vrouw is opgegroeid met een fox terrier en een dwergschnauzer in huis, dus ze heeft wel enige ervaring, ook in het karakter van een hond.

We weten dus wel welke rassen we willen en aankunnen, maar we zijn eigenlijk op zoek naar tips waar we dergelijke honden op verantwoorde wijze kunnen vinden. Eigenlijk contact leggen met particulieren die een gelegenheidsnestje hebben, dat is eigenlijk wat we willen. Dat was vroeger precies gemakkelijker dan tegenwoordig.

Pas op, ik begrijp de bezorgdheid van velen voor impulsaankopen heel goed hoor...
Titel: Re: puppy van hypoallergeen ras / geen broodfokker liefst
Bericht door: Linda G. op augustus 14, 2020, 21:35:16
Sinds het HK nummer is ingevoerd zijn particuliere nestjes niet makkelijk meer te vinden.
Er mag dan ook geen reclame meer gemaakt worden waardoor het moeilijk wordt als particulier om pups te verkopen.
Vandaar dat er niet veel mensen meer aan beginnen.
Titel: Re: puppy van hypoallergeen ras / geen broodfokker liefst
Bericht door: petitparis op augustus 14, 2020, 21:53:28
goh niet zozeer het HK-nummer is een probleem. Je mag nog steeds 2 nesten per jaar fokken zonder HK-nummer. Maar adverteren mag inderdaad niet meer.

Mijn persoonlijke ervaring is wel dat pups die je op korte termijn vind en beschikbaar zijn, vaak het resultaat zijn van broodfok (winkels of fokkers met meer dan 2 rassen of vermomd als oeps-nestje).

Ikzelf ben niet zo vertrouwd met de rassen die je opnoemt, die enkele die mij iets zeggen, daar weet ik wel van dat er vaak lange wachttijden zijn omdat de vraag groot is en de nestjes vaak klein. Om zeker te zijn dat de pup de hypoallergene eigenschappen heeft die je wil, zou ik toch voor een raszuivere pup gaan met stamboom.
Beste raad die ik je kan geven is de rasvereniging contacteren om een lijst met erkende fokkers te bekomen (deze hoeven dus niet noodzakelijk een HK-nummer te hebben).
Titel: Re: puppy van hypoallergeen ras / geen broodfokker liefst
Bericht door: runa op augustus 15, 2020, 09:37:46
Als de vacht zo belangrijk is wegens allergie dan zou ik niet kijken naar (buitenlandse) asielen, vaak zijn dat kruisingen. De rassen die je opnoemt vind je ook niet snel terug in het asiel omdat die algemeen al minder voorkomen.
Ik zou ook de rasverenigingen contacteren. Soms bemiddelen die ook bij het herplaatsen van honden van dat ras.
Voor je zo'n hond in huis haalt zou ik ook even testen of je vrouw er echt niet op reageert want geen enkele hond is 100% hypoallergeen. Bij een fokker ga je meestal wel op bezoek voor je de pup gaat halen dus dan zou je dat wel moeten merken.
Titel: Re: puppy van hypoallergeen ras / geen broodfokker liefst
Bericht door: Jolien. op augustus 15, 2020, 10:23:53
Probeer de lijst van rassen die je aanstaat in te korten, kijk welk ras je het liefst hebt, en contacteer daar fokkers van die met stamboom werken. Vaak word je dan al uitgenodigd voor een verkennend gesprek en kan je hun honden zien. Zo zie je ook meteen of je vrouw last heeft of niet. Je kan je dan bij een paar van hen op de wachtlijst laten zetten.

De rassen die je opnoemt zijn niet verschrikkelijk bekend, dus ik kan me inbeelden dat er niet enorm veel fokkers van in België zitten. De zoektocht uitbreiden naar Nederland en Duitsland of Frankrijk is dan misschien een optie. In ieder geval zou ik me niet blindstaren op fokkers die spoedig een nestje verwachten, want die pups zijn naar alle waarschijnlijkheid al toegezegd. Op verschillende wachtlijsten gaan staan is de beste manier om aan een pup te geraken. Bereid je er op voor dat het, zeker met die rassen, wel even kan duren eer het jouw beurt is.

Succes!
Titel: Re: puppy van hypoallergeen ras / geen broodfokker liefst
Bericht door: Happy op augustus 15, 2020, 12:34:04
Wat Jolien zegt ,

Voor jezelf echt de keuze maken voor welk ras je wilt gaan.

Hier vind je de stamboom fokkers , vroeger ook de particuliere ik veronderstel dat dat nog steeds zo is mss daar is kijken ?
https://www.kmsh.be/info-baby-dog

Mss vind je een stamboom niet nodig en vind je dat maar een papiertje dat je in de kast legt .

Maar vergeet niet dat door voor een pup met stamboom te  kiezen  je ook voor een pup kiest waarvan de mama  niet uitgebuit word .

Daar staan regels voor zowel bij Sint Hubertus als bij de rasverenigingen die het aantal nesten per teef in tijd en aantal beperkt .
Houden ze zich niet aan die regels dan krijgen ze geen stamboom meer en worden vaak ook uitgesloten .

Zulke fokkers willen dan nog wel is zonder stamboom verder fokken  onder het mom van  " particulier" .

Ook een mogelijkheid is als je eruit bent welk ras je voorkeur heeft om daar de rasvereniging van op te zoeken .
Kan makkelijk via Google , kan wel zijn dat er bv in België geen rasvereniging is maar bv wel in Nederland.
Die kunnen je dan een lijst geven (of vaak staat die op hun website) met de bij hun aangesloten fokkers .
Die weten normaal waar er pups liggen of verwacht worden .

Vaak is dat met een link naar de website van de fokker en kan je zo zelf al is kijken welke fokkers je aanspreken en is die zelf contacteren .

Mss nog belangrijk om te weten pups uit het buitenland moeten 15 weken oud zijn voor ze België binnen mogen . Dat is een Europese wetgeving in verband met de Rabiës inenting die minimum 21 dagen oud moet zijn en pas vanaf 12 weken mag gegeven worden.

Met Irish Soft Coaten Weaten terriers wel oppassen.
Hier heeft is iemand (weet niet meer hoe ze heet ) lang op de wachtlijst gestaan .
Heel blij met haar pupje maar heeft hem na een aantal maanden met héél véél pijn in het hart moeten herplaatsen omdat iemand in het gezin er heel allergisch op reageerde .

Veel succes met je zoektocht .
Hou in je achterhoofd dat geduld een schoon deugd is 
Goeie fokkers hebben niet steeds een nestje beschikbaar .
Maak de bedenking dat dat  eerder iets positiefs dan negatief is .
Waar veel nesten liggen of er heel regelmatig  pups beschikbaar zijn dat ruikt naar broodfok .