0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
Met de reistijden denk ik dat hij geen problemen zal hebben. Dat doet hij zeker niet, hij weet welke richting hij uit wilt en is echt gemotiveerd. Terwijl er bij hem in de klas zitten die nog steeds niet weten welke richting ze uit willen.@sepke, dan hebben die 2 alvast een gespreksonderwerp moesten ze elkaar ooit ontmoeten. @Loesje, ze gaat zelf verder studeren in Denemarken, maar komt ook dagelijks naar huis. Ze heeft wel een pc maar weet hem telkens te saboteren (stuk te maken) daarom dat hij altijd telefoneert. Hij zal zeker met de trein gaan, dat zag hij al zitten.
@sepke, dan hebben die 2 alvast een gespreksonderwerp moesten ze elkaar ooit ontmoeten.
Mijn zoon is aan zijn laatste jaar Latijn-Moderne talen bezig en zou graag volgend jaar verder studeren in Geschiedenis. De folders beginnen hier binnen te stromen, hebben al info gehad in school maar ten lange duur zie je de bomen door het bos niet meer. Hij wou graag naar Diepenbeek, maar omdat het daar alleen voor leraar is, en hij wil geschiedenis en talen doen moet hij naar Leuven of Antwerpen. Hij wil wel niet op kot, dit omdat zijn vriendin in het buitenland woont en ze toch wel bijna elke dag met elkaar telefoneren.Brussel was ook een optie omdat hij daar Deens kon studeren, daar trekt hij in de toekomst misschien naar toe. Maar omdat elke dag vanuit Limburg op en af te doen? Iemand hier geschiedenis gedaan en werk gevonden?
Ik denk dat het verschil kul/ugent versus bvb vub, ua en uhasselt wat betreft prestige van het diploma echt wel overroepen is. Als je als onderzoeker aan de bak wil komen mss wel (maar daarvoor geldt bij elke univ: eigen kind, schoon kind), maar voor de rest . Hij kan best alle univs gewoon eens bezoeken tijdens een infodag of openlesdag, dan krijg je meteen een idee van de ligging van de campus (makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer?), de sfeer die er hangt, of er fatsoenlijke restauratie is ja dan nee, of de leslokalen op iets trekken/comfortabel zitten. En tijdens een openlesdag krijg je ook een goed idee van de grootte van de groep en dergelijke. Het allerbelangrijkste (naast studeren wat je graag wil doen) is dat je op je gemak bent op je univ. Het is toch een hele aanpassing en je gaat er veel jaren doorbrengen, een fijne omgeving en goede ondersteuning doen dan wel veel.Een reden om voor een kleinere univ te kiezen kan de kleinere groepen zijn. Persoonlijk vind ik het aangenaam dat veel proffen me bij naam kennen en dat je gemakkelijk naar een prof zijn bureau kunt stappen als je een vraag hebt. Wanneer je met honderden studenten in een jaar zit (sommige richtingen gaan vlot over de 500 en meer), wordt dat al veeeel moeilijker tot onmogelijk. Als je dan hoort dat er soms meer studenten dan zitplaatsen zijn in een aula en dat een deel studenten niet meer naar de les gaat omdat ze nooit kunnen zitten, tja, dat noem ik nu ook niet aantrekkelijk... Ook de lessen kunnen interactiever zijn in kleinere groepen (wil niet zeggen dat ze het gegarandeerd zijn hoor, sommigen hangen vast aan het ex cathedra principe). Met 400 man kan je geen groepsdiscussie houden (of toch geen waar iedereen aan kan deelnemen), met kleinere groepen wel, wat ervoor zorgt dat lessen minder 'zwijgen en schrijven' en meer 'actief meedenken' worden. Je bent geen nummer in de anonieme massa (wat voor sommigen eerder een nadeel is ). Anderzijds zal je in leuven een meer kleurrijk studentenleven hebben dan bvb in hasselt.Ik denk dat hij gewoon zelf eens zijn licht zal moeten opsteken op een univ als hij contact kan leggen met studenten die er nu studeren, dan kan hij tijdens de krokusvakantie al eens een paar dagen mee in de les gaan zitten, dan heeft hij echt een goed beeld van wat een les precies inhoudt en dan kan hij ook vragen stellen aan die mensen. (op voorwaarde dat de krokus dit jaar niet samenvalt met de intersemestriële vakantie natuurlijk)
Als hij echt geschiedenis wil doen, moet hij dat doen. Als hij kan kiezen waar, zou ik toch wel voor Leuven kiezen. Staat gewoon (samen met Gent) aangeschreven als een zeer goede universiteit en als je dan afstudeert, heb je toch wel meer mogelijkheden heb ik zo de indruk.