collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Poll

Wat vinden jullie, GSM gebruik toestaan of niet?

neen, over de hele lijn geen GSM op school
15 (26.8%)
ja, enkel tijdens de speeltijden en middagpauzes
38 (67.9%)
ja, over de hele lijn op school
0 (0%)
iets anders
3 (5.4%)

Totaal aantal stemmen: 56

Auteur Topic: GSM op school (middelbaar onderwijs)  (gelezen 4146 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline borderlollie

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4948
 • Geslacht: Vrouw
GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Gepost op: september 18, 2013, 13:34:54 »
Ik wil nu eens jullie mening...
Hoe het bij ons op school zit ga ik niet melden, dat doet er ook niet toe.
Wat vinden jullie als ouders/leerlingen, wat kan of wat kan niet?

Wat zijn terechte sancties? Wat zijn "overdreven" sancties...?


Offline Bloem

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 3520
 • Geslacht: Vrouw
 • Loves animals
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #1 Gepost op: september 18, 2013, 13:45:53 »
Goh, er zijn hier verschillende meningen over, dit is een gevoelig onderwerp vind ik.
Maar een gsm toelaten op school kan leiden tot pesterijen (filmpjes gemaakt in de pauzes van kinderen die op de wc zitten)
of problemen (een kind kan zijn ouders niet verwittigen als die de bus gemist heeft).
Gsm's tijdens de les leiden af, zowel de gebruiker zelf, als andere kinderen als de leerkracht. Tegenwoordig worden ook heel vaak foto's en filmpjes gemaakt tijdens de lessen of gespiekt via de gsm.. Elk kind gaat daar anders mee om, het ene kind is al verantwoordelijker dan het andere, maar gsm's vind ik een no-no. Ik vind dat er ook teveel gestoeft word met de toestellen. Het ene model tegen het andere en ik vind niet dat een kind van 12-13 hoeft rond te lopen met een iphone...

Ik stel het zo; tijdens de schooluren zou het gebruik van een gsm verboden moeten zijn. Maar het toestel op zich mee hebben naar school kan handig zijn voor de terugweg naar huis oid.
Als men zo'n regel gebruikt, vind ik het ook terecht dat bij het gebruik van het toestel tijdens de schooluren, de gsm in beslag genomen wordt en na de lesuren terug afgehaald kan worden.


Offline Anne en Rowlf

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 724
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #2 Gepost op: september 18, 2013, 13:52:59 »
Ik vind niet dat leerlingen tijdens de les moeten bezig zijn op hun gsm. Getuigt van weinig respect tov de leerkracht.
Als er een gsm toch afgaat (ook op trilfunctie) was bij mij vroeger de regel op school dat we die moesten afgeven op het secretariaat en op het einde van de schooldag terug mochten halen (werden in een kluis opgeborgen, was niet zo dat secretariaatsmedewe rkers of leerkrachten even in je gsm konden neuzen). Leerkrachten zeiden er meestal niets van als dat eens één keer bij iemand gebeurde. Maar indien het niet de eerste keer was, mocht je hem gaan afgeven. Dat vind ik nog een redelijke sanctie. Overdreven sanctie zou ik vinden dat ze die een aantal dagen of zelfs een week zouden bijhouden.

Voor een lagere school zou ik zelfs durven zeggen zelfs niet tijdens pauzes. Ik ben daar misschien wat ouderwets in, maar een gsm voor iemand van de lagere school vind ik wat overdreven (is dat tegenwoordig niet zo'n ideaal plechtige communie cadeau?). Na de schooluren, ja (kan me perfect een situatie voorstellen waarbij iemand anders kinderen moet gaan halen of bus gemist, whatever...)

Omgekeerd vind ik ook dat een leerkracht tijdens zijn les niet met zijn gsm bezig moet zijn (ook al is de klas een toets aan het maken ofzo). Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingssituat ies, maar over het algemeen gesproken.

Langs de andere kant besef ik nu (terwijl ik het schrijf) dat je met twee maten en twee gewichten werkt, want hier op het werk gaan er ook regelmatig gsm's af en tijdens vergaderingen zijn er ook mensen die op hun gsm bezig zijn (niet werkgerelateerd).  Maar volgens mij stoort dat net iets minder dan in een les.

Offline Bonita

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 14451
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #3 Gepost op: september 18, 2013, 14:07:54 »
Bij ons op school zijn daar afspraken rond en ik kan me daar als leerkracht perfect in vinden (middelbaar onderwijs).
Ze mogen hun GSM bij zich hebben en ook gebruiken, behalve tijdens de lessen. Dus in de speeltijden en in de middagpauze doen ze ermee wat ze willen, tijdens de lessen willen wij hem als leerkracht niet zien. Dus dan blijft hij in de broekzak of in de boekentas en staat hij ook op stil. Als ik de GSM dan toch zie, dan geef ik eerst een waarschuwing (iets als "je weet dat het niet mag, steek hem weg") en bij een tweede keer vraag ik de leerling om de GSM vooraan te komen leggen. Als de leerling zich dan deftig gedraagt voor de rest van de les, mag hij de GSM komen terugvragen. Als ik regelmatig een opmerking moet geven of het steeds weer dezelfde is die zijn GSM moet afgeven, dan breng ik hem naar de directie, waar de GSM een hele dag blijft. Na de lessen, 's avonds, kan de leerling zijn GSM dan daar ophalen, met bijhorende preek :mrgreen:

Online Semulido

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4835
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #4 Gepost op: september 18, 2013, 14:09:22 »
Ik ben leerkracht middelbaar onderwijs. Bij ons op school mag de gsm tijdens de lesuren niet aan zijn. (dus ook niet op trillen) Word je toch betrapt, dan moet je je gsm afgeven en mag je er om 16u50 (als de lesdag teneinde is) er terug omgaan. Sedert dit schooljaar mogen de leerlingen tijdens de middagpauze nu wel met hun gsm, tablet, ipod op de speelplaats bezig zijn. De meeste leerkrachten op school waren tegen deze versoepeling van het reglement, maar directie vond dat we meemoesten met onze tijd ... De harde concurrentiestrijd tussen scholen en het lage geboortecijfer zitten daar natuurlijk wel voor veel tussen.
Als ik van jongeren hoor hoeveel er tijdens lessen gefilmd, gesms't wordt, dan vind ik dit toch wel beangstigend. Als leerkracht kan je ook niet alles zien natuurlijk.
Tijdens examens moeten ze de gsm onder hun bank leggen. (om spieken te voorkomen) Wel, je zou eens moeten zien met welke dure toestellen die gastjes van het middelbaar onderwijs rondlopen. (en ouders dan maar klagen dat schoolrekeningen zo duur zijn ...)

Offline 25011993

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 329
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #5 Gepost op: september 18, 2013, 14:14:21 »
Toen ik in het secundaire zat (3 jaar geleden) werd de GSM afgepakt op de speelplaats/middagpauze en bleef die x-aantal dagen bij de leerlingendienst. Als je tijdens de les je GSM gebruikte kreeg je eerst een waarschuwing en daarna werd die bij de leerkracht gelegd. Op het einde van de les kreeg je die dan terug. Als je dit een paar keer voorhad bij dezelfde leerkracht werd hij ook weer x-aantal dagen afgepakt.
Dit vond ik persoonlijk overdreven. 1 dag oké maar geen meerdere dagen.  :weetniet:

Nu ik zelf bijna leerkracht ben verschiet ik ervan hoeveel lagere schoolkinderen er met hun gsm over de speelplaats lopen en dit wordt dan meestal wel getolereerd.

Offline Beau_12

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4802
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #6 Gepost op: september 18, 2013, 14:17:46 »
Ik vind het niet kunnen, GSM tijdens de les, ook niet op de speelplaats.  Kinderen zitten op school om te leren, niet om berichtjes op FB te plaatsen.  Zo zag ik een aantal jaar geleden regelmatig berichten tijdens de lesdag op FB verschijnen van het nichtje van mijn ex.  Ben het beu, het is hier saai, de leerkracht is een echte trut ... dat soort dingen.  Ze had al leerachterstanden ipv op te letten zat ze haar tijd te verdoen.  Het getuigt gewoon van weinig respect (iets wat de jeugd van vandaag toch maar weinig heeft  :shifty: (de HV-ers zijn natuurlijk de uitzondering hé)).

Dat een puber een gsm nodig heeft voor in noodgevallen, ok, maar mij maak je niet wijs dat ze geen 7 uur per dag zonder kunnen ...

Offline Bonita

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 14451
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #7 Gepost op: september 18, 2013, 14:24:05 »

Tijdens examens moeten ze de gsm onder hun bank leggen. (om spieken te voorkomen) Wel, je zou eens moeten zien met welke dure toestellen die gastjes van het middelbaar onderwijs rondlopen. (en ouders dan maar klagen dat schoolrekeningen zo duur zijn ...)

Bij ons moeten ze tijdens toetsen en examens de GSM vooraan bij mij komen leggen. En inderdaad, ik kijk ook m'n ogen uit hoor als ik die toestellen zie. Nu ja, ik moet dat ergens wel relativeren, want als die jongens een vakantiejob doen waarbij ze geen belastingen moeten betalen, en ze verdienen daar pakweg 1500 € mee, dan kunnen ze daar gemakkelijk een mooie gsm van kopen, want verdere "kosten" als huren, een lening, een auto, e.d. hebben ze natuurlijk nog niet hé.

Mijn neefje zit ook bij mij op school en op zijn FB zie ik ook geregeld dat hij actief is tijdens de lesuren. Tja, da's toch aan de leerkracht om te zien waar die leerling mee bezig is hé. Als ik hem met een GSM zou bezig zien, zou hij die moeten wegsteken of afgeven, maar sommige leerkrachten willen ook geen miserie en knijpen soms doelbewust ook een oogje dicht hoor. Het valt op dat hij telkens bij dezelfde leerkracht actief "kan" zijn op FB, tja... Ze weten heel snel wat bij wie kan en bij wie niet hé.

Ik vind dat het sowieso moet kunnen, een GSM op school. Ik heb tijdens vergaderingen of mijn werk ook mijn GSM bij. Ik ga die tijdens het werk niet gebruiken, op dezelfde manier als ik het van mijn leerlingen verwacht. Waarom zouden zij het niet mogen tijdens de speeltijden, als wij het wel doen? Ik stoor me daar echt niet aan, behalve als het tijdens mijn les is en als ze moeten opletten.

Ik heb vorig jaar een facebookende leerling zijn GSM laten afgeven. Zijn FB pagina stond nog open, dus heb ik daar dan meteen ook op ingespeeld. Ik heb (terwijl hij oefeningen maakte) op zijn facebookpagina gepost "Geen GSM tijdens de les Frans. Sanctie volgt. Groeten, je juf". Hij heeft dat toen pas thuis gezien, hij kon ermee lachen en hij heeft nadien zijn GSM nooit meer bovengehaald in mijn les. Doelstelling bereikt.
« Laatst bewerkt op: september 18, 2013, 14:31:10 door Bonita »

Offline RustlingRose

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 6373
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #8 Gepost op: september 18, 2013, 14:31:04 »
Ik heb hier dezelfde mening over als Bonita.

Was bij ons vroeger op 't school ook de regel en op de school waar mijn vriendin lesgeeft is het net hetzelfde. Ik spreek dan wel over de middelbare school.

Offline Calana

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 3385
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #9 Gepost op: september 18, 2013, 14:34:50 »
Wij hadden op de unif een lerares die ons elke les onze gsm deed afgeven (wij hadden blokken van 2uur). Dus elke keer als we bij haar binnen kwamen moesten alle gsms in een doos die vooraan stond. Op zich vond ik dat zo slecht nog niet, want als je dat ding bij je hebt, kijk je er toch regelmatig naar en op die manier kan dat niet.
Ik wil daarmee niet zeggen dat ik het geen overdreven (en gevaarlijke!) maatregel vind, zeker in het hoger onderwijs, maar slecht was hij toch ook niet.

Mijn persoonlijke mening is dat gsm op middelbare school moet kunnen, aan en volledig stil zonder trillen of uit. Ik vind dat leerlingen enkel op die manier kunnen leren om er wijs mee om te springen. En wijs mee omspringen is zowat alles wat onder dat woord valt: niet in de klas, geen pesterijen ermee, ...
Plus, als ik later moeder ben van een puber, dan wil ik dat die mij kan bereiken. Als er bv. op weg van of naar school iets mis gaat.

Lagere school vind ik wat anders... daar zou ik persoonlijk geen gsm willen zien (dus af en in boekentas vind ik wel kunnen).

Mijn vriend geeft ook les en op die middelbare school mogen de kinderen zelfs als ze een week op bosklassen op dergelijke zijn hun gsm niet zelf bijhouden. En dat vind ik jammer, vind dat de uitgelezen kans om kinderen er verantwoord mee te leren omgaan.
Twee jaar geleden kregen ze pas om 21h00 voor een kwartiertje hun gsm om eens naar huis te bellen of zo... De ouders waren daar op voorhand niet over verwittigd en veel ouders waren dus ongerust of net om 21h00 niet bereikbaar en kinderen die wilden smsen konden pas de vorige dag het antwoord op de sms lezen als de ontvanger niet zo vlot was met de gsm... Dat vond ik er echt ferm over, maar ben daar misschien te naïef in en wil kinderen teveel kansen geven :weetniet:

Edit: een beetje zoals bonita haar visie dus, die volg ik!

Offline EmKe

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1900
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #10 Gepost op: september 18, 2013, 15:09:23 »
Tijdens examens moeten ze de gsm onder hun bank leggen. (om spieken te voorkomen) Wel, je zou eens moeten zien met welke dure toestellen die gastjes van het middelbaar onderwijs rondlopen. (en ouders dan maar klagen dat schoolrekeningen zo duur zijn ...)
Mijn zoon heeft ook een duur toestel maar daar is geen cent van mij bij. Daar heeft hij voor gewerkt en gespaard.
En ja ik klaag omdat ik net enkele 100den euro betaald heb voor school begin september en nu al weer op kosten word gejaagd aangezien ze volgende week al een 3 daagse uitstap maken waarvoor ik dingen moet kopen die we nadien niet meer nodig hebben.

On topic: zoals de meesten hier zeggen, GSM meenemen op school moet kunnen maar niet gebruiken tijdens de lessen.

Offline klaproos

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 576
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #11 Gepost op: september 18, 2013, 16:06:47 »
GSM meenemen naar school moet kunnen. Maar indien ze betrapt worden in de les, mag de sanctie toch iets zwaarder zijn.
Enkel bijhouden tot het einde van de les, is geen straf (aangezien ze die toch niet mogen gebruiken). De leerling moet de gevolgen maar zelf ondervinden. En de directeur moet de leraars daarbij ondersteunen en de (eventueel) kwade ouders terechtwijzen.

Offline Ien

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 15499
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #12 Gepost op: september 18, 2013, 16:07:36 »
Bij een aantal vakken hebben ze hun gsm nu eenmaal nodig, valt tegenwoordig onder "ict integreren in de les"  :vuistje:.

Offline Beau_12

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4802
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #13 Gepost op: september 18, 2013, 16:21:04 »
Da is ook ni echt correct want niet iedere ouder kan een supersonische gsm kopen voor z'n kind  :weetniet:.

Offline Ien

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 15499
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #14 Gepost op: september 18, 2013, 16:23:51 »
Da is ook ni echt correct want niet iedere ouder kan een supersonische gsm kopen voor z'n kind  :weetniet:.

Ik heb daarmee toch ook niet gezegd dat elk kind daarom een gsm moet bij hebben.  :weetniet: En zo supersonisch is een klok of een fotocamera al lang niet meer hoor.  :vuistje:

Offline Bonita

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 14451
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #15 Gepost op: september 18, 2013, 16:27:07 »
Bij een aantal vakken hebben ze hun gsm nu eenmaal nodig, valt tegenwoordig onder "ict integreren in de les"  :vuistje:.

Als ik in een lokaal geen pc heb, en er moet iets opgezocht worden, dan vraag ik ook gewoon in de les wie met z'n gsm op internet kan en dat even snel kan opzoeken. :weetniet: Ze vinden dat zelf leuk en je doelstelling is bereikt, niks mis mee vind ik.

Offline Ien

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 15499
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #16 Gepost op: september 18, 2013, 16:34:58 »
Als ik in een lokaal geen pc heb, en er moet iets opgezocht worden, dan vraag ik ook gewoon in de les wie met z'n gsm op internet kan en dat even snel kan opzoeken. :weetniet: Ze vinden dat zelf leuk en je doelstelling is bereikt, niks mis mee vind ik.

Dat vind ik er ook van.  :happywink:

Offline Liekeuh

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 11964
 • Geslacht: Vrouw
 • ...
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #17 Gepost op: september 18, 2013, 17:37:28 »
Uit respect voor de leerkracht en de aandacht bij de les, vind'k een gsm in de les bovenhalen not done. Als een leerkracht het zelf vraagt voor idd opzoeking is dat wat anders.

Dus een gsm in de klas ? Ja. Maar in de boekentas, op stil en niet-trilfunctie.

Als ze zijn betrapt, dan mag het voor mij behouden tot aan het einde van de dag zijn.

Bij ons mocht het niet. Tout court. Niet in de les, niet op de speelplaats. Was je ermee betrapt? Tot het einde van de dag afgenomen + nota in de agenda dat ze goed konden bijhouden uw hoeveelste keer het was. Was het de tweede keer? Was je hem een week (!) kwijt. Daarna een complete maand. Er hebben heel wat ouders bij het leerlingensecretari aat gestaan om te klagen, maar ja ze hadden het reglement gelezen en getekend op het begin van't schooljaar.

Dat vind ik erover.

Je kan er niet aan onderuit, het behoort tot onze maatschappij.

Zo ben ik ooit gaan wenend in de toiletten gaan bellen naar mijn ma omdat ik 38,5° koorts had, gemeten door het secretariaat, maar dat ze me voor de 2de keer een dafalgan wilden geven, mij een uurke op het bed laten liggen, maar mij naar huis laten bellen dat er iemand mij komt halen? neeeeeeee...

Zo ook voor s morgens bezorgde ouders gerust te stellen met een sms'je. Een kind die met de velo naar school gaat, alleen. Met wat je allemaal hoort ...

Online Semulido

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4835
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #18 Gepost op: september 18, 2013, 17:42:49 »
Mijn zoon heeft ook een duur toestel maar daar is geen cent van mij bij. Daar heeft hij voor gewerkt en gespaard.
En ja ik klaag omdat ik net enkele 100den euro betaald heb voor school begin september en nu al weer op kosten word gejaagd aangezien ze volgende week al een 3 daagse uitstap maken waarvoor ik dingen moet kopen die we nadien niet meer nodig hebben.

On topic: zoals de meesten hier zeggen, GSM meenemen op school moet kunnen maar niet gebruiken tijdens de lessen.


Het gaat hier bij mij wel over leerlingen van 1e, 2e en 3e middelbaar. Die doen meestal nog geen vakantiejob hee. Bij hen is dat meestal mama en papa die alles betalen. Als ik dan hoor dat er heel wat zijn die jaarlijks (!) zo'n nieuw toestel krijgen, dan heb ik het toch wel wat moeilijk.
Ik lees hier over het meerdere dagen moeten afgeven van een gsm. Wettelijk gezien kan dit dus niet. Als ouders dan naar de politie stappen, dan heb je een pv aan je been wegens diefstal. (ook al staat het zo in het schoolreglement)

Offline christelbalou

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 7037
 • Geslacht: Vrouw
Re: GSM op school (middelbaar onderwijs)
« Reactie #19 Gepost op: september 18, 2013, 18:00:45 »
Bij de zoon op school, eerste middelbaar is het niet toegestaan om je gsm te gebruiken tijdens de les of speeltijden.
Matijs zet die dan ook af vanaf die school binnengaat en terug op als die naar huis komt ( met de fiets)
Dat vind ik niet meer dan normaal.

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be


De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal