collapse

Uit liefde voor dieren | Maxi Zoo

Paravet - help je huisdier om gezond te blijven

Versele Laga - Opti Life - Een neus voor het beste!

Auteur Topic: Culinaire-feestdagen-topic  (gelezen 12980 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rebecca

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 6192
  • 148 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
Culinaire-feestdagen-topic
« Gepost op: november 16, 2011, 14:54:34 »
Brit Premium = hondenvoeding van topkwaliteit
Het is misschien nog wat vroeg, maar ik ben er toch al mee bezig. Zoals elk jaar komt mijn schoonfamilie (+/- 20 man) bij ons eten op kerstmis. Ik zoek nog wat inspiratie voor het menu. Dus... wat eten jullie met de feestdagen?

Keep calm & love your Icelandic Sheepdog.

Online Fie

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 25717
  • 5 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #1 Gepost op: november 16, 2011, 15:03:28 »
Als je heel, heel veel tijd hebt voor je voorbereiding: een hapjesbuffet!

Ik heb dat vorig jaar met oudjaar én met nieuwjaar gemaakt, en dat was een groot succes, iedereen was er superpositief over.

Maar nogmaals: je moet héél, héél veel tijd hebben :mrgreen: De voorbereiding is echt een volle dag werk, maar de dag/avond zelf heb je nagenoeg geen werk, en kan je veel tijd met je gasten spenderen, wat toch ook wel belangrijk is vind ik.

Ik had vorig jaar onder andere dit klaargemaakt:

* langoustinesoep
* hammousse met spinazie, asperge en kwartelei
* tonijntartaar met gember en honingmosterddressi ng
* guacamole met krab, koriander en zure room
* tortilla's met verse kruidenkaas en gerookte zalm
* zalmmousse
* blini's met zalm en zure room
* champignons met kruidenkaas
* scampispiesjes
* tonijn met perzik
* tomaat-mozarella met zuiderse kruiden
* rundstartaar met rucolapesto en parmezaan
* eend met mango en vijgenchutney
* asperges op Vlaamse wijze
* meloen met parmaham
* forel met granny smith en kruidenroomdressing
* rosbief met groene asperges
* "klassieke" bladerdeeghapjes
* mascarponemousse met frambozen en meringues
* chocomousse
* safraanrisotto met perzik
* tiramisu

Offline Anja

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 7899
  • 631 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
    • http://www.trimstyle.be
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #2 Gepost op: november 16, 2011, 15:17:14 »
Fie, mag  het recept van de rundstartaar met rucollapesto?

Offline Timo jr

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 17643
  • 1595 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
    • Van de Hereheide Teckels
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #3 Gepost op: november 16, 2011, 15:23:16 »
Om je puree wat op te leuken, maak er 'pastinaakpuree' van...

Uitje stoven, pastinaak in blokjes snijden en erbij laten stoven, mag gerust wat water op. Tegen dat die zacht gestoofd is (is wat vergelijkbaar met gewone wortelen), beetje room of melk erdoor, soepmixer derdoor zodat je een papje krijgt. Dat papje onder je aardappelpuree mixen...

Offline Kim84

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 12930
  • 285 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #4 Gepost op: november 16, 2011, 18:43:25 »
Fie, mag ik bij jou komen eten met de feestdagen ?  :pray:

*thinks her "get up and go" just crawled in the corner and died!*

Offline elliot

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 12033
  • 949 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #5 Gepost op: november 16, 2011, 18:49:00 »
Fie, bedankt voor het samenstellen van het Grote Verjaardagsmenu!! (De dochter van mijn vriend wordt 18 op de dag dat ik 44 word en we doen maar eens een soort familiefeest). Ik dacht 2 soorten gebraad te maken (recepten voor "fancy gebraad" een paar weken geleden in de Libelle gevonden), maar ik heb dat nog nooit gemaakt en vertrouw mijn oven niet echt.

En bovendien eet ik zelf ook veel liever buffet dan "gewoon warm", maar ik had even geen inspiratie meer. Nu wel  :bow:
NO OUTFIT IS COMPLETE WITHOUT A FEW DOG HAIRS

Offline Rebecca

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 6192
  • 148 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #6 Gepost op: november 16, 2011, 20:06:36 »
Hier is het met kerst meestal een klassiek menu, maar ik zou dit jaar een paar dingetjes willen veranderen, omdat het anders altijd hetzelfde is.
- champagne met hapjes: wat hier heel graag gegeten wordt zijn mini-kaaskroketjes en stukjes gebakken witte en zwarte pens met appelmoes. Mijn schoonfamilie eet heel graag witte en zwarte pensen, maar ik zou dit jaar eens een alternatief willen voor de klassieke appelmoes. Ik ben ook nog op zoek naar enkele koude hapjes, die gemakkelijk op voorhand klaargemaakt kunnen worden en waar niet teveel werk aan is. Ik zit te denken in de richting van zalm / palingmousse. Misschien op een stukje witloof?
- soep met stokbrood: twijfel nog over welke soep dit jaar. We hebben al tomatensoep, witloofsoep en kervelsoep gehad. Misschien terug witloofsoep of eens erwtensoep of...?
- Gevulde kalkoen met kroketjes, saus en groenten. Tot nu toe meestal champignonsaus en witloof / wortelen & erwtjes / peren met veenbessen. De peertjes doen we dit jaar terug, omdat die uit onze tuin komen en al klaar zitten in de diepvries. Ik zoek nog alternatieven voor de saus en groenten.
- Dessert: afgelopen jaren dessertbuffet, vorig jaar pana cotta, chocomousse en tiramisu en zelfgemaakte truffels. Dit jaar waarschijnlijk zelfgemaakte taarten en cupcakes?

Ik maak alles zelf, behalve de gevulde kalkoen en de kroketten. Die kwamen de vorige jaren van de beenhouwer, maar dit jaar zou mijn schoonzus de kalkoen maken.
We moeten rekening houden met een beperkt budget. Ik wou eigenlijk eens een ander voorgerecht doen dit jaar, maar voor een groep van 20 personen is soep uiteindelijk nog altijd de goedkoopste en gemakkelijkste oplossing.
Keep calm & love your Icelandic Sheepdog.

Offline Stefzz

  • hondenvriend pro
  • *
  • Berichten: 2596
  • 0 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #7 Gepost op: november 16, 2011, 23:08:04 »
wij hebben de gerechtjes opgedeeld.. Maama doet het hoofdgerecht.. zusje (epona) doet de dessert.. 
en ik doe voorgerecht.. en ben van plan verschillende tapa's te geven zodat het iedereen zowat vanalles zal lusten..  :mrgreen:

Online Fie

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 25717
  • 5 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #8 Gepost op: november 16, 2011, 23:40:20 »
Fie, mag  het recept van de rundstartaar met rucollapesto?

Ik zoek het opnieuw voor je op, maar het kan zijn dat het pas dit weekend is, want de komende 2 dagen zijn erg druk op mijn werk en ik moet morgenavond ook nog les gaan geven op de HS.

Fie, mag ik bij jou komen eten met de feestdagen ?  :pray:

Ik kook dit jaar, voor het eerst in 5 jaar ofzo, normaal gesproken niet, bij geen enkele feestdag in de eindejaarsperiode :shock: We zijn overal uitgenodigd dit keer. 't Gaat echt afkicken zijn. Al zouden de mensen die ons uitgenodigd hebben met oudjaar er nog niet beschaamd voor zijn om te vragen of ik dan toch niet wil koken :fuu:

Fie, bedankt voor het samenstellen van het Grote Verjaardagsmenu!! (De dochter van mijn vriend wordt 18 op de dag dat ik 44 word en we doen maar eens een soort familiefeest). Ik dacht 2 soorten gebraad te maken (recepten voor "fancy gebraad" een paar weken geleden in de Libelle gevonden), maar ik heb dat nog nooit gemaakt en vertrouw mijn oven niet echt.

En bovendien eet ik zelf ook veel liever buffet dan "gewoon warm", maar ik had even geen inspiratie meer. Nu wel  :bow:

Voor hoeveel personen moet je het maken? Ik had mij echt gigantisch mispakt aan de hoeveelheid werk die eraan was, ondanks dat ik toch wel redelijk wat "kookervaring" heb, ook voor grotere groepen. Het is echt een enorm "prutswerk", omdat je zoveel kleine dingetjes maakt, en ik dan ook altijd wilde dat ze mooi gepresenteerd waren enzo.

Veel van die dingen kan je best presenteren in glaasjes/potjes/lepeltjes/... In de Makro kan je daar nu, nu het nog geen feestdag-topdrukte is, nog aan een redelijke prijs aangeraken.

Offline Anja

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 7899
  • 631 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
    • http://www.trimstyle.be
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #9 Gepost op: november 17, 2011, 07:30:42 »
Tuirlijk Fie no prob

Offline mama

  • hondenvriend pro
  • *
  • Berichten: 3831
  • 250 HV-Punten
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #10 Gepost op: november 17, 2011, 07:42:52 »
@Rebecca :

als hapje : eieren met spek in kleine porties, krabsalade, bolletjes meloen in hesp gedraaid, rauwe groenten in dipsausje (zoals wortel,venkel,knolselder,bloemkool)

dit jaar eens een bloemkoolsoepje ?

en als saus : appelsiensaus ?

als dessert : trio van mousse (bavarois) : ééntje met advocaat, eentje met aardbeilikeur, en eentje met blue curacao
dan heb je bovendien nog 3 verschillende kleuren

Offline doby

  • hondenvriend pro
  • *
  • Berichten: 4398
  • 1073 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #11 Gepost op: november 17, 2011, 08:27:36 »
Ik was mij al aan het afvragen wanneer we erover zouden beginnen.  Ik moet dit jaar koken voor oudejaar en binnenkort heb ik nog een etentje voor de verjaardag van mijn man eerste weekend van december.  Ik ben altijd nogal geneigd om een stoofpotje te maken, zeker als het voor meer dan 4 personen is.  Is zo gemakkelijk en ook lekker. 

En ik werk graag met wild in deze period. 

Desserts vind ik het allermoeilijkste en heb ook geen inspiratie.

Offline orinake

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 32956
  • 5968 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #12 Gepost op: november 17, 2011, 10:50:26 »
Hier is het met kerst meestal een klassiek menu, maar ik zou dit jaar een paar dingetjes willen veranderen, omdat het anders altijd hetzelfde is.
- champagne met hapjes: wat hier heel graag gegeten wordt zijn mini-kaaskroketjes en stukjes gebakken witte en zwarte pens met appelmoes. Mijn schoonfamilie eet heel graag witte en zwarte pensen, maar ik zou dit jaar eens een alternatief willen voor de klassieke appelmoes. Ik ben ook nog op zoek naar enkele koude hapjes, die gemakkelijk op voorhand klaargemaakt kunnen worden en waar niet teveel werk aan is. Ik zit te denken in de richting van zalm / palingmousse. Misschien op een stukje witloof?

Alternatief voor de appelmoes: wat ik soms durf doen is appels in blokjes snijden voor een kalsieke appelmoes te maken, maar die net niet plat laten sudderen, zodat je nog wat stukjes hebt. Daarbij geweekte rozijntjes bij doen (zodat ze zacht zijn). Dat is trouwens ook super lekker op een geroostert boterhammetje met een klein snuifje suiker over (maar zo slecht voor de lijn :p).  Verder koude hapjes: fijngesnipperde appel, ui en gerookte zalm met een drupje cocktailsaus over - tomaat garnaal, maar dan met kerstomaatjes - Tonijnmouse op witloofblaadjes

- soep met stokbrood: twijfel nog over welke soep dit jaar. We hebben al tomatensoep, witloofsoep en kervelsoep gehad. Misschien terug witloofsoep of eens erwtensoep of...?

Wij eten standaard tomatenroomsoep met balletjes op kerstdag. (bij mijn tante thuis dus niet te kiezen ;)) Zelf ben ik niet zo voor tomatensoep, ik eet liever een asperge of champignonsoep ;) en die heb je nog niet gehad :)

- Gevulde kalkoen met kroketjes, saus en groenten. Tot nu toe meestal champignonsaus en witloof / wortelen & erwtjes / peren met veenbessen. De peertjes doen we dit jaar terug, omdat die uit onze tuin komen en al klaar zitten in de diepvries. Ik zoek nog alternatieven voor de saus en groenten.

Ipv worteltjes met erwtjes kan je miniworteltjes kopen en die in zijn geheel koken en dan even aanstoven met een uitje, presenteert toch anders. Net als miniworteltjes heb je ook babymaïs en dergelijke. Dus dat is misschien ook een ideetje

- Dessert: afgelopen jaren dessertbuffet, vorig jaar pana cotta, chocomousse en tiramisu en zelfgemaakte truffels. Dit jaar waarschijnlijk zelfgemaakte taarten en cupcakes?

Ik maak alles zelf, behalve de gevulde kalkoen en de kroketten. Die kwamen de vorige jaren van de beenhouwer, maar dit jaar zou mijn schoonzus de kalkoen maken.
We moeten rekening houden met een beperkt budget. Ik wou eigenlijk eens een ander voorgerecht doen dit jaar, maar voor een groep van 20 personen is soep uiteindelijk nog altijd de goedkoopste en gemakkelijkste oplossing.

Hier eten we met kerstavond bij mijn ouders. wat dat gaat worden is nog een grote vraag ;)
Met kerstdag is het bij mijn tante te doen zoals elk jaar. Dat is zowiso beginnen met hapjes: warme hapjes uit de oven, en de koude hapjes die ik hier boven al aanhaalde. Er staan ook altijd gewoon gesneden groentjes met sausjes op de tafel. Zowiso is er tomatensoep met balletjes.
De hoofdschotel is een grote vraag, daar zorgt men tante dit jaar voor...
Het dessert is voor mijn ma dit jaar. Dus daar zijn we nog voor aan het kijken.

Met oudjaar word er niet gevierd. Ik ga met Fanne samen thuis zitten met de kindjes dit jaar.
Normaal is dat bij mijn schoonouders te doen, maar aangezien die allebei moeten werken zal dat het dus niet worden...
Ik denk dat het dus gewoon kipfilet met champignon - madeirasaus worden met kroketjes en sla met tomaatjes :)
Dessert ijs of chocomousse denk ik.

Offline elliot

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 12033
  • 949 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #13 Gepost op: november 17, 2011, 11:36:39 »

Voor hoeveel personen moet je het maken? Ik had mij echt gigantisch mispakt aan de hoeveelheid werk die eraan was, ondanks dat ik toch wel redelijk wat "kookervaring" heb, ook voor grotere groepen. Het is echt een enorm "prutswerk", omdat je zoveel kleine dingetjes maakt, en ik dan ook altijd wilde dat ze mooi gepresenteerd waren enzo.

Veel van die dingen kan je best presenteren in glaasjes/potjes/lepeltjes/... In de Makro kan je daar nu, nu het nog geen feestdag-topdrukte is, nog aan een redelijke prijs aangeraken.

Voor 12-14 pers. Ik dacht idd al eens bij Blokker/Casa binnen te springen om nu al van die kleine kommetjes/lepels te kopen. (Macro is wat ver).

De meeste ingrediënten zou ik in de loop van de week ervoor willen aankopen. Dan heb ik de hele zaterdag om ermee bezig te zijn. Ik maak ook eigenlijk wel graag véél dingen ipv "grote" dingen.
NO OUTFIT IS COMPLETE WITHOUT A FEW DOG HAIRS

Online Tequila

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 25627
  • 3336 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
    • FromSmilingLotus
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #14 Gepost op: november 17, 2011, 13:36:21 »
'k volg effe mee, 't is dit jaar aan ons om te koken op oudejaar ... 13 man  :yeek: :yeek: :yeek: Spaghetti zal niet goed genoeg zijn zekers  :lol: :mrgreen:
wat 'k mij nu afvraag zoals bij die hapjes enzo maken jullie dan wat meer of koken jullie gewoon voor 't aantal man dat komt  :denk:

Een hond is een glimlach en een kwispelende staart. En de J-brothers zitten ertussen ;)

Offline Epona

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 32718
  • 1348 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
  • R*I*P Kena I, ik vergeet je nooit!
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #15 Gepost op: november 17, 2011, 14:01:37 »
Ik moet het dessertenbuffet samenstellen, ik wou een beetje variatie, dus wie tips heeft!


Offline Stefzz

  • hondenvriend pro
  • *
  • Berichten: 2596
  • 0 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #16 Gepost op: november 17, 2011, 18:18:55 »
Ik moet het dessertenbuffet samenstellen, ik wou een beetje variatie, dus wie tips heeft!
niet teveel met rauw ei.. zodat ik van zoveeeeeeeeeeeeeeel mogelijk mag proeveuh!!!!  :mrgreen:

Offline jullemie

  • warme hondenvriend
  • *
  • Berichten: 503
  • 29 HV-Punten
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #17 Gepost op: november 18, 2011, 15:46:19 »
tapas-buffet :)
dan denk ik aan:
-patatas bravas
-olijfjes met pata-negra-ham rond gewikkeld
-scampi met look
-gegratineerde mosseltjes
-paella leent zich ook uitstekend voor tapashapjes
-tortilla
-mini insalata caprese (k weethet, is italiaans  :lol:, maar past hier uitstekend bij: van die mini bolletjes mozarella en kerstomaatjes in schijfjes in een lepel, drupje olijfolie erover en mini-blaadjes basilicum)
-manchego met zongedroogde tomaatjes
-mini-tomaat-garnaaltjes
-champignons met knoflook
- allerlei soorten soepjes lenen zich ook goed voor een hapjes-buffet
-...
en hier: http://www.giessenborch.com/tapas.htm vind je nog veeeeel meer inspiratie voor hapjes. :drool:

Offline mieke_x_floke

  • hondenvriend pro
  • *
  • Berichten: 4107
  • 1 HV-Punten
  • Geslacht: Vrouw
  • i think i'm gonna think twice ..
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #18 Gepost op: november 18, 2011, 16:49:37 »
bij ons thuis is het; meestal een heel groentenbuffet en dan vleesbuffet dat je zelf in kleine pannetjes of gourmet moet doen. nadien is er altijd dessertbuffet. vorig jaar was een een chocoladefontein met fruit, chocomouse, eigengemaakte kaastaart en poffertjes

dit jaar word het iets soberder vermits ik de 24ste en 25ste ga babysitten omdat de ouders dan uit eten gaan (kindje is nog heel klein dus die weet daar niet echt van)

met nieuwjaar worden er hier elk jaar veeeeeeeeel toastjes met zelfgemaakte slaatjes gemaakt, prepare, kip curry, eieresalade, krabsalada, choco, tonijnsalade,...
hoe meer ik mensen leer kennen, hoe meer ik van mijn hond hou..

Offline Erik en Pascale

  • verslaafde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 5451
  • 582 HV-Punten
Re: Culinaire-feestdagen-topic
« Reactie #19 Gepost op: november 18, 2011, 16:53:41 »
Voor ons worden het dit jaar heel andere feestdagen dan we gewend zijn. Erik moet werken dus de kinderen en ik zijn alleen. Maar ik kijk er wel naar uit.
Dochter van 13 staat erop om één feestdag zelf te koken *bibber*
Ze wil als dessert al limoenmousse maken. Straf kind he :hmpf: :mrgreen:
Verbeter de wereld, begin bij jezelf

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be



De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal