collapse

Versele Laga - Opti Life - Een neus voor het beste!

ZOOBIO.BE

Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: Paard kan niet geladen worden  (gelezen 8610 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline woody11ke

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 968
 • Geslacht: Vrouw
Paard kan niet geladen worden
« Gepost op: september 20, 2013, 11:06:48 »
Hallo
Ik heb lang zitten twijfelen of ik men verhaal kwijt kan aan jullie. Maar we zijn een beetje radeloos (ik en men dochter).
Ik hoop hier raad en/of tips te krijgen.
Ik zal eerst het verhaal vertellen over het verzorgpaard van men dochter zodat jullie een beetje een beeld krijgen van haar.

Catastroof is een merrie van 9 jaar.
Ze heeft een eigenaar die niet voor haar zorgt. Wel betaald hij al de rekeningen van de manege en komt hij zo een keer of 3 in't jaar even kijken naar haar.
In het verleden heeft Catastroof een ernstig ongeluk gehad met de paardencamion. We denken dat ze daar een trauma van heeft.
Dit is niet gebeurd met de nu huidige eigenaar.
Als Catastroof op de manege aankwam was ze in een zeer slechte staat. De eigenaars van de manege hebben haar toen helemaal bovenop geholpen.
Ik en men dochter hebben dat nooit gezien. Toen kwamen wij nog maar 2x in de week. Men dochter reed toen alleen op manege paarden.
Als Catastroof beter was heeft er een jaar een jonge dame mee gereden die eigenlijk best wel bang was van haar. Catastroof was geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Minste dat Catastroof iets deed dat niet juist was stapte de dame er af. Meestal reed ze maar een kwartier tot 20min er mee en zelfs niet dagelijks. Dat hebben we wel dikwijls gezien. We hadden zelf zo van wat is me dat een boekzak  :cheeky:
Maar goed, zo goed kende we Catastroof nu ook weer niet om haar meteen af te schrijven.
Na een jaar van sukkelen met Catastroof stopte de dame. Ze moest trouwens geopereerd worden aan haar knieën.
Ze vroeg aan men dochter, die ondertussen al enkele jaartje ervaring in paarrijden heeft, weliswaar op manege paarden, om voor Catastroof te zorgen. Eerst zag ik het niet zitten omdat we een paar keer Catastroof bezig gezien hebben. Men dochter dacht daar ander over. Ze wilde het toch proberen. Ze heeft eerst 14 dagen dagelijks met haar gereden en dan hebben we beslist om voor haar te zorgen.
Ik kan jullie verzekeren dat niet alles van een leie dakje is gelopen. Men dochter heeft behoorlijk afgezien, veel gevloekt en geweend. Ze had momenten dat ze het wilde opgeven. Catastroof smeet geregeld haar achterste opzij, ze liep soms zo kort aan de kant in de pist dat men dochter haar voet tegen de kant knalde. Op 1 bepaalde plek in de manege deed Catastroof altijd vies..oren plat, scheef trippelen, ja dat deed ze ook veel dat trippelen. Willen vertrekken (galoperen) terwijl men dochter dat niet vroeg, Maar wat Catastroof nooit deed is moeite doen om men dochter eraf te smijten. Gelukkig! Catastroof wilde gewoon haar eigen zin doen.
Als men dochter aan iemand vroeg of zij niet op Catastroof wel rijden wilde dit niemand doen. Niemand vertrouwde haar.
Nu zijn we een jaar later en men dochter rijd er nog steeds mee, 6 van de 7 dagen. Nu krijgt ze soms wel de vraag van iemand of zij er is mag mee rijden maar men dochter geeft ze niet meer af. Bovendien is er een afspraak met eigenaar dat wij Catastroof verzorgen.
Catastroof is ontzettend hard veranderd. Ze ken er alles mee doen zelfs zonder zadel rijden en ze springt ermee, momenteel tot 90 cm.
Ze kan haar rijden met 2 vingers bij wijze van spreken. Nu krijgen we bijna wekelijks complimenten van wat men dochter bereikt heeft met Catastroof. Mensen die enkele maanden niet op manege zijn geweest schrikken er van dat het een totaal ander paard is.
Maar goed, daar mee zit het allemaal wel goed. Men dochter heeft er hard aan gewerkt en ze heeft geregeld privéles gekregen.
We hebben een moment gehad dat we Catastroof wilde kopen omdat ze zo lief is. Maar dat rade iedereen af.
Waarom, om dat 1ne probleem... dat we haar niet kunnen laden. Men dochter heeft 1x het geluk gehad dat er jumping was niet ver van manege en kon ze te voet met paard langs straat gaan. Straat kent ze gelukkig. Heeft men dochter ook op geoefend door veel wandelingen te maken. De eerste keren ging het niet gemakkelijk, dan moest ze terug keren naar manege.
Maar terug over het laden.
We hadden in de zomer al een paar keer Catastroof willen wennen aan de Van.
In het begin wilde ze er niet op maar na een tijdje met een beetje hulp van enkele mannen ging ze er wel op.
Nadien ging ze er van zelf op na twijfelen natuurlijk, ze had haar tijd nodig.
We beloonde haar telkens door haar wortels te geven of voer. We zorgde ervoor dat wij haar eraf zette en niet dat zij het zelf aangaf. Dus wachten tot ze rustig was en dan er af.
Na enkele dagen oefenen merkte we dat het goed ging en deden we een klein toertje en dat ging redelijk goed.
Dus we besliste dat ze er wel klaar voor was om te verplaatsen en Sarah kon zich terug inschrijven voor een jumping.
De dag van jumping ging ze goed op de Van. We vertrokken en ik reed achteraan in mijn wagen.
Niet ver van de manege reed de Van in een putje op de weg en Catastroof was in alle state. We zagen haar ver boven de poort springen en stampen. De Van ging van links naar rechts. We zagen meteen dat dit niet goed zou komen. De persoon die trok voelde het en die stopte gelukkig. Catastroof stond zeik nat, ze had enkele wonden aan haar benen en de bar was krom geduwd of gestampt.
We moesten de deur voorzichtig openen wand ze stond behoorlijk te stampen. Om haar eraf te krijgen heeft ook geduurd.
Daar stonden we dan met paard op straat die helemaal opgefokt was. De Van werd langs de kant gezet en die man is met Catastroof te voet terug naar manege gegaan terwijl ik met mijne auto terug reed. Tegen dat ze aankwamen hebben we de wonden verzorgd en was Catastroof een beetje rustiger.
Sinds enkele dagen zijn we terug gestart met het proberen te laden van Catastroof.
We merken dat ze ontzettend bang is. Als men dochter helemaal achteraan staat wil Catastroof bij haar zijn dat is duidelijk te merken.
Toch zet ze, met veel aarzelen haar ene been soms tweede been er op. Soms komt ze er helemaal op te staan maar dan staat heel de Van de shaken, zo'n bang heeft ze. Als ze met 2 benen op staat staat ze ook veel te plassen van schik. Heel haar achterlijf spant op en ze stampt voortdurend of ze nu erop staat of niet. Als ze met 2 benen er op staat leunt ze veel aan de zijkant van de Van en haar achterbenen staan zo raar uit elkaar en staat ze precies op haar tippen van haar tenen (hoeven).
We zijn van plan om toch wel dagelijks te oefenen en vooral onze tijd er voor te nemen. We lokken haar met voer en of wortels.
Nu het kouder en winter wordt staat er dagelijks de Van van die mensen en we mogen die gebruiken om te oefenen.

Er zijn mensen die zeiden om haar een kalmeringsmiddel te geven als we op jumping gaan maar ik denk een paard dat zo gestresserd en bang is dat het middel niet gaat werken en ik wil boven niet dat ze staat te zwijmelen als ze op jumping gaat.
Andere zeggen dan weer dat je een paard kan boeien en dan kan ze niet weg met haar benen maar daar heb ik ook men twijfels over. Ze flipt in de Van en als ze helemaal vast staat wat gaat er dan mss niet gebeuren.

Ik zou graag jullie menig, raad en tips willen horen.
Alles is welkom.

Gr Nancy

Offline AD1988

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 6983
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #1 Gepost op: september 20, 2013, 11:14:35 »
Jeetje dat klinkt heftig  :huggg: hier tonnen ervaring met paarden, maar als ik mij het bedenk eigenlijk nooit "echte" problemen gehad met het opstappen in de vanne  :denk: Ik zou er heel veel proberen op oefenen, zoals jullie bezig zijn eigenlijk. Het automatisme van erop te stappen, erin te komen en zich dan laten vastmaken is iets wat ze zal moeten leren. Zoals ik lees gaat je dochter zelf in de vanne staan zodat ze erop kan stappen? Ik heb die techniek met 1 van mijn merries vroeger ook toegepast, nu haar problemen waren niet zo erg, maar ze had toch ook wel wat schrik...

Stap voor stap, dochter in de vanne, en wachten tot ze uit zichzelf erop komt.. Ook als ze er half en half opstaat, gewoon lekker haar ding laten doen, en geruststellen. Eenmaal ze er in zit, of toch grotendeels ook gewoon rustig wachten, al kan dat een uur duren, zodat ze merkt dat het gewoon rustig blijft als ze dat doet..

Geen ervaring met die boeien hier maar dat zou ik bij een angstig paard niet proberen..

Offline wendy hostyn

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 16998
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #2 Gepost op: september 20, 2013, 11:20:12 »
voorlopig niet meer op wedstrijd/verplaatsing gaan en ondertussen stap voor stap haar vertrouwen in die van proberen te herwinnen. een proces van lange adem, maar als je haar gaat forceren of gaat overhaasten raakt ze dit trauma nooit kwijt en is de kans op ongelukken enorm groot

Offline Loekie

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 16537
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #3 Gepost op: september 20, 2013, 12:13:10 »
Wij hadden de trailer in de weide gezet en enkel en alleen bijvoederen op/aan/in de trailer, meerdere keren per dag herhaalde we dit en na een tijdje wat dit stukken gebeterd maar was natuurlijk niet zo'n erg trauma... wat mij wel handig lijkt is natural horsemanship, zodanig  gaan trainen dat zij haar volledige vertrouwen in je dochter legt... Kan je de eerste ritten erna nog stapvoets doen en je dochter mee aant deurtje vanvoor (of langs de trailer) dat ze haar stem hoort en zo opbouwen

Offline woody11ke

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 968
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #4 Gepost op: september 20, 2013, 13:21:49 »
@AD1988, Heftig is het allemaal wel. Zo hevig dat er tekens mensen komen op staan zien. Daar vragen we wel aan om niet te kort te komen staan en liefst weg te gaan zodat alles rustig verloopt. Kinderen mogen zelfs niet in de buurt komen van mij.
Als ze er op staat laten we idd haar ding doen. Wil ze er af dan gaat ze. Dat laten we haar wel toe.

@wendy hostyn, Verplaatsingen met Van doen we zeker niet, het lukt toch niet. Men dochter hoopt altijd dat er in de buurt een jumping wordt georganiseerd en dan kan ze te voet met paard gaan. Ze heeft het geluk dat ze af en toe gevraagd wordt om met iemand zijn paard op jumping te gaan.

@Loeke, Wij zelf hebben geen Van. De Van waarmee wij nu trainen is van mensen die met hun paard naar de manege komen rijden.  Er is niemand die zijne Van achterlaat. Dat natural horsemanship lijkt me ook geen simpele job. Maar gezien ze al veel bereikt heeft met Catastroof zal nog meer het vertrouwen moeten opbouwen.

Het enige dat wij hebben is verschillende materialen voor paard. Al wat een paard nodig heeft om er mee te kunnen rijden ook kwa verzorging betalen wij zelf, zelfs het ontwormingsmiddel. DA kosten, hoefsmid en stalgeld betaald de eigenaar zelf.

Offline Yoicka

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 13801
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #5 Gepost op: september 20, 2013, 14:01:57 »
ik zou beginnen met gewoon oefenen met haar op haar gemak te voelen NAAST de van, dan voetje per voetje erop, een voetje erop: FEEST en gewoon weer weg en stoppen. Je gaat echt wel mini stapjes moeten gebruiken als ik het zo hoor..
Welke van gebruik je? is het een brede? zeker ook het tussenschot openzetten, deurtje vooraan ook zeker open doen (al zal dat wrs wel al zo zijn) zodat er genoeg licht is.

ook clickertraining kan voor bepaalde paarden helpen, ook voor zo'n problemen! :yes:

Gewoon op het gemakje! succes! :thumbs:

Offline Evil Lien

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 7178
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #6 Gepost op: september 20, 2013, 14:19:52 »
ik zou beginnen met gewoon oefenen met haar op haar gemak te voelen NAAST de van, dan voetje per voetje erop, een voetje erop: FEEST en gewoon weer weg en stoppen. Je gaat echt wel mini stapjes moeten gebruiken als ik het zo hoor..
Welke van gebruik je? is het een brede? zeker ook het tussenschot openzetten, deurtje vooraan ook zeker open doen (al zal dat wrs wel al zo zijn) zodat er genoeg licht is.

ook clickertraining kan voor bepaalde paarden helpen, ook voor zo'n problemen! :yes:

Gewoon op het gemakje! succes! :thumbs:

Ik heb een tijdje geleden inderdaad een heel knap filmpje hierover gezien. Ik herinner me de titel niet direct, maar ga het even opzoeken!

Offline woody11ke

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 968
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #7 Gepost op: september 20, 2013, 14:29:15 »
@Yoicka, de kliktraining ken ik. Hebben we op den agility ook gedaan.
Dat ik daar nog niet aan gedacht had  :denk: . We kunnen het alvast wel eens proberen.  :thumbs:

@Evil Lien, We stappen ook veel naast de Van. Laten merken dat er niets aan is. Als je het filmpje hebt gevonden wil ik het ook wel eens zien.

Offline Yoicka

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 13801
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #8 Gepost op: september 20, 2013, 14:29:32 »
heb idd ook al zo meerdere filmpjes gezien. En ik heb tex ook al enkele VD-oefeningen geleerd door clickermethode.

Trouwens, als ze uiteindelijk rustig op de van gaat staan, zou ik in begin maar gewoon de motor aanzetten, gaat dat goed een meter of 2 vooruit, stoppen en weer afladen.. en zo opbouwen.

Offline Evil Lien

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 7178
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #9 Gepost op: september 20, 2013, 14:51:55 »
Dit is het filmpje dat ik bedoelde. Je ziet duidelijk dat er met ieniemienie stapjes moet gewerkt worden. Het dier wil niet in zijn box, op een bepaald punt stopt het gewoon. De minste beweging, 1 poot die een beetje van de grond komt, is al genoeg om een click en lekkers te krijgen.Offline woody11ke

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 968
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #10 Gepost op: september 20, 2013, 15:07:06 »
Ja erg knap  :clap:
Ik zie ook enige vergelijking met Catastroof.
Zo zie je bv dat het paard met haar 4 hoeven tegen de lijn van de box staat. Dat doet Catastroof ook tegen de Van. Ze rekt zich zo hard uit om de wortel te kunnen nemen dat ge zou denken dat ze bijna voorover valt. Alleen staat die van ons nog hard te beven en plast ze alles onder van de schrik.

Offline Voica

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 18014
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #11 Gepost op: september 20, 2013, 15:23:42 »
Ik weet nu niet meer hoe 'Joke' hier op Hv heet... oh my, mijn geheugen laat mij enorm in de steek.

Zijn traint met haar Tinker (Morrin),  met de clicker en ze heeft er al heel mooie dingen mee bereikt.
Wel een gedulden werkje, maar prachtig om te zien.

Het filmpje plaatsen lukt met duidelijk niet...


Offline elliot

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 12033
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #12 Gepost op: september 20, 2013, 15:25:45 »
wat mij wel handig lijkt is natural horsemanship, zodanig  gaan trainen dat zij haar volledige vertrouwen in je dochter legt...
Voilà. Veel grondwerk doen waarbij elk gewenst gedrag wordt beloond à la clickertraining. Veel oefenen op volgen aan het halster ( en later los, als je de gelegenheid hebt). Over dingen stappen, tussen dingen stappen, door nauwe doorgangen voor- en achteruit, over plastiek stappen... Zoveel mogelijk gewennen aan vreemde en stresserende situaties en een vertrouwensband opbouwen. De van en oefenen met de van compleet achterwege laten tot het vertrouwen er is en Catastroof je dochter blindelings volgt. Dan rustig stap voor stap de van opbouwen. Echt maar 1 stapje per sessie, zodat de stressdrempel nooit overschreden wordt in een sessie. Desnoods gewoon eerst 'rustig blijven in de buurt van de van'. Dan 'één voetje op de loopplank. Etc. Maar dus echt wel afbreken op het moment dat het paard nog rustig is, zodat de associatie 'van' en 'stress' verdwijnt.

En heel voorzichtig zijn met een panikerend paard bij of in de van, zéker als je mee in de van gaat of erachter staat. Er kunnen echt wel serieuze ongelukken gebeuren zo.
« Laatst bewerkt op: september 20, 2013, 15:27:42 door elliot »

Offline missy

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 12211
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #13 Gepost op: september 20, 2013, 15:39:58 »
Ik weet nu niet meer hoe 'Joke' hier op Hv heet... oh my, mijn geheugen laat mij enorm in de steek.

Zijn traint met haar Tinker (Morrin),  met de clicker en ze heeft er al heel mooie dingen mee bereikt.
Wel een gedulden werkje, maar prachtig om te zien.

Het filmpje plaatsen lukt met
duidelijk niet...

Moest ook meteen aan haar denken. Ze heet gewoon Joke hier op het forum.


Offline fleureke

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 27810
 • Geslacht: Vrouw
 • Don't mind the dog, beware of the owner
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #14 Gepost op: september 20, 2013, 16:14:11 »
ik wil gewoon ff zeggen: respect voor je dochter, om zo hard vol te houden en te blijven geloven in het paard  :bow:

de trailer die jullie nu gebruiken (en die in het putje is gereden), is dat dezelfde soort trailer dan degene waarmee het ongeluk destijds gebeurde?
(ik ken bitter weinig van paarden... maar heb al wel verschillende soorten aanhangwagens gezien)...


Offline Loekie

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 16537
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #15 Gepost op: september 20, 2013, 16:20:09 »
Voilà. Veel grondwerk doen waarbij elk gewenst gedrag wordt beloond à la clickertraining. Veel oefenen op volgen aan het halster ( en later los, als je de gelegenheid hebt). Over dingen stappen, tussen dingen stappen, door nauwe doorgangen voor- en achteruit, over plastiek stappen... Zoveel mogelijk gewennen aan vreemde en stresserende situaties en een vertrouwensband opbouwen. De van en oefenen met de van compleet achterwege laten tot het vertrouwen er is en Catastroof je dochter blindelings volgt. Dan rustig stap voor stap de van opbouwen. Echt maar 1 stapje per sessie, zodat de stressdrempel nooit overschreden wordt in een sessie. Desnoods gewoon eerst 'rustig blijven in de buurt van de van'. Dan 'één voetje op de loopplank. Etc. Maar dus echt wel afbreken op het moment dat het paard nog rustig is, zodat de associatie 'van' en 'stress' verdwijnt.

En heel voorzichtig zijn met een panikerend paard bij of in de van, zéker als je mee in de van gaat of erachter staat. Er kunnen echt wel serieuze ongelukken gebeuren zo.

 :yes: heb ook met eentje "gewerkt" gehad na mijn eigen pony's dat iedereen beet en stampte en alles weigerde, na enkele maanden volgde deze via de touch-methode geblindoekt, zàlig als je dit kan (god wat mis ik paarden in mijn leven) maar kost véél tijd

Offline Tinne1990

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 9321
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #16 Gepost op: september 20, 2013, 17:02:32 »
Ik heb nog niet veel met paarden gewerkt, maar het eerste dat in mijn opkomt is dat het kudde dieren zijn. Is er geen paard dat Catastroof vertrouwt? Misschien kan het goed zijn voor de training als ze kan kijken hoe haar 'maatje' iets doet, en zij dat daarna mag proberen?

Clickertraining lijkt me ook een goede optie  :yes: En inderdaad veel geduld. Een getraumatiseerd dier heeft soms véél tijd (en hulp) nodig.

Offline woody11ke

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 968
 • Geslacht: Vrouw
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #17 Gepost op: september 20, 2013, 17:18:59 »
Dankjewel Fleureke.
Men dochter is iemand niet gemakkelijk opgeeft met dieren.
Ze heeft in't verleden ook onze Jack russel getraint voor agility. Jammer genoeg kan onze jack deze sport niet meer beoefenen wegens een zware hernia waar ze aan geopereerd is geweest.
Men dochter wordt 17 jaar in november. Ik schrik toch wel soms van haar hoe ze door zet met Catastroof.
Af en toe heeft ze haar kuren en daar laat men dochter het niet bij. Catastroof zal luisteren.

Nee dat was niet dezelfde trailer. Toen stond ze in een camion.

@Tinne1990, Ze had een maatje waarmee ze soms mee op de wei stond. Die is er jammer genoeg niet meer.
Catastroof is nogal een dominantje, dus niet elke eigenaar wil zomaar zijn paard erbij zetten. En een manege paard erbijzetten wordt niet gedaan en dat willen de manegehouders ook niet.

Offline Bloem

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 3657
 • Geslacht: Vrouw
 • Loves animals
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #18 Gepost op: september 20, 2013, 17:42:43 »
Ik heb hier niet direct een nuttige bijdrage in verband met een oplossing voor dit probleem maar ik wou toch even zeggen:
Wow! Chapeau voor uw dochter dat ze het zover al heeft kunnen trekken. Anders was dit paard wellicht al lang opgegeven.
En ook diep respect voor al het werk dat jullie er nu nog in zullen/willen steken  :bow: :thumbs:

Offline Voica

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 18014
Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #19 Gepost op: september 20, 2013, 19:30:06 »
Moest ook meteen aan haar denken. Ze heet gewoon Joke hier op het forum.

Ik heb ze op FB, en zie meer dan geregeld eens naar de filmpjes van Morrin.

Ik reageer niet steeds op alles en doet niet overal 'vind ik leuk' op... maar lees of zie het wel passeren.  :wink:


Hondenvrienden.be

Re: Paard kan niet geladen worden
« Reactie #19 Gepost op: september 20, 2013, 19:30:06 »
Dier algemeen

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be
De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal