collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: Vitamin B12 Deficiency  (gelezen 6229 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline dookia

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 6586
 • Geslacht: Vrouw
  • Some kind of Magic's Elixir
Vitamin B12 Deficiency
« Gepost op: februari 14, 2011, 08:57:32 »
iemand die mij hier meer info over kan geven?

ik vond deze op volgende site http://hondenpaginayani.weebly.com/vitamine-b12-tekort.html

Heb ook gevonden dat er een DNA test voor bestaat alleen nog niet gevonden in welke labo

(ff ter verduidelijking, dit is niet voor charlie)

Citaat

B12 tekort bij honden.

 

Ook honden kunnen een B12 tekort hebben, Vitamine B-12 (Cobalamine)

Cobalamine is cruciaal voor een gezond zenuwstelsel. Tekorten kunnen leiden tot hersenbeschadiging en zenuwstoornissen, zo dus ook epilepsie. Wanneer het (gevoelige) B-6 onvoldoende aanwezig is, is ook de opname van B-12 verstoord.

Vitamine B 6 tekort kan leiden tot allerlei psychische klachten. Belangrijk om te weten is dat pyridoxine (B-6) van alle B-vitamines de meest hittegevoelige is. Het gaat reeds bij 85-90 °C verloren.

Bloedarmoede (anemie) bij honden ontstaat wanneer er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of wanneer de rode bloedcellen niet goed werken. In de rode bloedcel zit ’hemoglobine’. Hemoglobine (’Hb’) is nodig om zuurstof te vervoeren vanuit de longen naar alle delen van het lichaam. Wanneer uw hond bloedarmoede heeft, wordt er minder zuurstof vervoerd.

 

Door bloedarmoede kan de hond zich moe en zwak voelen. Bij inspanning wordt de hond sneller kortademig. Verder kunnen klachten optreden als duizeligheid, het gevoel flauw te vallen, hartkloppingen en transpireren.

Bloedarmoede bij honden kan ontstaan door:

Een tekort aan ijzer (dit is de meest voorkomende oorzaak).

Een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur.

Een chronische ziekte, infectie of ontsteking.

Een erfelijke afwijking

 

Ook foliumzuur speelt een rol bij B12, Foliumzuur behoort tot het vitamine B-complex. Wordt ook wel folinezuur en soms vitamine B11(in België vitamine B9) genoemd. Foliumzuur is wateroplosbaar. Komt voor in dierlijk, maar vooral in plantaardig voedsel. b.v. bladgroente. De naam komt van het woord folium=blad. Het wordt in het lichaam opgenomen in het middelste gedeelte van de dunne darm. In verhouding tot de dagelijkse behoefte heeft het lichaam niet al te veel foliumzuur in voorraad, maar voor enkele weken of maanden. Dus tekorten geven gauw afwijkingen en foliumzuursuppletie geeft gauw resultaat. Het gaat hier dus om korte termijn effecten. Foliumzuur is van belang voor de stofwisseling en dus ook voor de bloedvorming. Het speelt namelijk een rol bij de aanleg van het centrale zenuwstel van de pup. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat er een bloedarmoede met te weinig rode bloedcellen. De waarde RBC(red bloodcell count) is te laag d.w.z. het aantal rode bloedcellen per kubieke mm is te laag. De MCV(mean corpulus volume= gemiddeld volume per rode bloedcel) is verhoogd. D.w.z. de rode bloedcellen zijn gemiddeld groter dan normaal. Het Hb is verlaagd.

Ondervoeden honden en honden die heel mager zijn krijgen wel eens B12 toegediend via een injectie.

 

Bij sommige rassen komt B12 tekort meer voor als bij andere rassen, zo is de Riezen schnautzer, Border collie en de Beagle, dit wil dus niet zeggen dat andere rassen het niet kunnen krijgen. De symptomen van deze aandoening kunnen zijn:

·         Anorexia

·         Niet aankomen in gewicht

·         Loomheid

·         Lusteloosheid

·         Traagheid

·         Hartritmestoornis

·         Onverklaarbare flauwtes

·         Epilepsie

·         Stijfheid in gewrichten

·         Kleinere en zwakkere pups

·         Diarree

·         Bleke slijmvliezen

·         Depressieve indruk

·         Veel slapen

·         Honden onderhouden zich zelf niet meer

·         Slecht of niet meer eten

·         Snellere ademhaling en hartslag bij rust

·         De hond kan chagrijnig worden tot onverklaarbare agressie

·         Ernstige zwaktetoestand bij pups en volwassen honden

·         Constipatie

·         Buikpijn

·         Onregelmatige loopsheid, of geen loopsheid, teven blijken onvruchtbaar te zijn

·         Spierafbraak

·         Duizeligheid

·         Problemen in de bek zoals een brandend gevoel, zweren in de bek, niet meer eten door de pijn

·         Gaan zwalken

·         Slechte coördinatie

·         Een vorm van dementie

·         Slechte vacht, hakkelig, haaruitval

·         Kan dominant erfelijk zijn

Dit wil niet zeggen dat je hond alle symptomen moet hebben, maar heeft je hond een paar van de symptomen ga dan altijd naar de dierenarts, maar komt er niets tot weinig uit onderzoeken, bedenk dan altijd om te vragen of ze de hond na willen kijken op B12 tekort.

Waarom dit verhaal?

Een vitamine B12-tekort is vrijwel nooit het gevolg van een verkeerde voeding, maar komt bijna altijd door een storing in de opname van deze vitamine. In verreweg de meeste gevallen is het ziektebeeld  de oorzaak van zo'n opnameprobleem. Er is dan sprake van een stoornis in de opname van alleen vitamine B12 door een gebrek aan Intrinsic Factor-productie door de maagwandcellen, welke absoluut nodig is om B12 op te kunnen nemen uit het voedsel. Gaat vaak gepaard met een chronische maagwandontsteking, antistoffen tegen Intrinsic factor en een te lage maagzuurproductie. Echter niet altijd is de oorzaak van deze ziekte aan te tonen en dit laatste wil niet zeggen dat er dan niet behandeld hoeft te worden.

Vaak genoeg wordt deze aandoening over het hoofd gezien door dierenartsen, en wordt er een andere diagnose gesteld of behandeling opgestart met medicaties die niets af doen aan B12 tekort, dus de hond reageert slecht op de behandeling, of totaal niet.

Als je een verdenking hebt, laat het bloed dan nakijken op B12 tekort, en vooral moet gekeken worden in het bloed naar : Homocysteïne, Methylmalonzuur, Vitamine B12, TSH, HB, Vitame D3, Foliumzuur, ferritine.

Denk eraan dat deze aandoening alleen maar erger wordt als er niets aan gedaan wordt, dus heb je een vermoeden, en is er nooit iets duidelijk uit onderzoeken gekomen? Vraag het je dierenarts om het na te kijken, want met simpele B12 injecties is het zo op te lossen.

 

Hetty van Berne-van Hoof

Copyright 2009Offline Nigra

 • Global-Moderator
 • *
 • Berichten: 18064
 • Geslacht: Vrouw
 • di Amici Eterna...
  • lagotto romagnolo
Re: Vitamin B12 Deficiency
« Reactie #1 Gepost op: februari 14, 2011, 09:07:49 »
ik ken het wel bij mensen  :oops:
je kan er iets bij terugvinden bij ferriprieve anemie...vaak door voedingstekort (éénzijdige voeding) maar soms ook door een stoornis in opname van foliumzuur vb bij alcoholiekers ed...
als behandeling wordt medicatie hetzij oraal, het zij IV of IM gegeven

Offline spyros legacy

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4360
 • Geslacht: Vrouw
  • "Of Spyro's Legacy" Australian Shepherds
Re: Vitamin B12 Deficiency
« Reactie #2 Gepost op: februari 14, 2011, 09:13:11 »
Ancilla van Bullaburra aussies heeft die test bij haar aussies laten doen nadat ze deze verplicht moest hebben op haar teef toen ze die door een AM. reu wilde laten dekken.  Mss kan je haar contacteren voor meer info over het lab en dergelijke  :wink:

Offline dookia

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 6586
 • Geslacht: Vrouw
  • Some kind of Magic's Elixir
Re: Vitamin B12 Deficiency
« Reactie #3 Gepost op: februari 14, 2011, 09:27:44 »
Thx voor de info kelly en nigra

@ nigra ik betwijfel dat honden alcoholiekers zullen zijn lol maar blijkbaar kan het echt ook aangeboren zijn met dat de DNA test bestaat (bij honden althans)
Offline dookia

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 6586
 • Geslacht: Vrouw
  • Some kind of Magic's Elixir
Re: Vitamin B12 Deficiency
« Reactie #4 Gepost op: februari 14, 2011, 09:31:45 »
ik vond het net via penngen

http://research.vet.upenn.edu/Default.aspx?TabId=1967

blijkbaar kan het hier via urine of bloed

Offline dookia

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 6586
 • Geslacht: Vrouw
  • Some kind of Magic's Elixir
Re: Vitamin B12 Deficiency
« Reactie #5 Gepost op: februari 14, 2011, 09:35:23 »
ik vond ook info op het ashgi
Citaat

Hereditary Cobalamin (Vitamin B12) Malabsorbtion in Australian Shepherds


by C.A. Sharp

Cobalamin malabsorbtion is a serious and potentially life-threatening metabolic disease in puppies and young dogs. Fortunately, with proper diagnosis and relatively inexpensive treatment, affected dogs can be kept in remission throughout their lives.

The disease was identified by John C. Fyfe, of the University of Michigan, and his colleagues at the University of Pennsylvania. In affected dogs, the lining of the lower intestine will not absorb vitamin B12. It is caused by a mutation of a gene called Amnionless (Amn) and affects dogs that inherit two copies, one from each parent.

Signs of cobalamin malabsorbtion usually start around 6-12 weeks of age, but may not be noted until the dog is an adult. The disease can cause a wide range of clinical problems, including lack of appetite, lethargy, failure to thrive, wasting, vomiting, seizures, or general ill-health. The most serious complications include abnormalities of the blood and nervous system that are lethal if untreated. It is common for B12 deficiency to be mistaken for another disease because of the varied clinical signs and the fact it is not well-known that it is present in Aussies. The signs can mimic those of liver shunts, early-onset epilepsy and some immunodeficiency diseases.

Veterinarians presented with dogs exhibiting any of these signs m may find led low counts of red and white blood cells, platelet and neutrophils; excess blood ammonia; and protein in the urine when they perform standard diagnostic tests. If these results are found, there are two diagnostic tests for cobalamin malabsorbtion.

Texas A&M offers a blood test that determines serum cobalamin. However, the levels revealed by this test may not be diagnostic. The University of Pennsylvania�s methylmalonic acid (MMA) test, which looks for the accumulation of this abnormal metabolite in a urine sample. (Note for veterinarians: The sample must be shipped on ice overnight.) Click HERE to open a copy of the test form.

Treatment of affected dogs consists of subcutaneous vitamin B12 injections every 2-4 weeks for life. Response is rapid and results will be seen in a matter of days. Serious cases may require more intensive B12 therapy and supportive care for up to 10 days.

Because cobalamin malabsorbtion is hereditary, it can have a serious impact a breeding program. Fortunately, there is already a DNA test available through the University of Pennsylvania. Results are confidential and will be provided only to the owner or veterinarian. To download the DNA test form, click HERE.

The DNA test will identify not only carriers, but affected dogs before they exhibit signs of the disease. With the test, breeders can identify affected dogs before they might be bred and continue to use carrier dogs and preserve their desirable traits without ever producing another affected puppy.

At this point frequency of this disease in Aussies is unknown, but cases have been identified over the past decade in North America, Europe and Australia.

ASHGI would also like to track specific cases to create a confidential database on affected and carrier dogs. Submit Submit DNA and/or diagnostic blood or urine test results and a pedigree for each affected or carrier dog.

E-mail scanned copies to: 51ca @ ashgi.org
Or Fax:    559 485-2136
Or mail:    ASHGI
730 E. Weldon Ave.
Fresno, CA 93704-6135   

If you have puppies or young dogs that are displaying any of the signs listed above, ask your veterinarian to consider possible B12 deficiency. When cases are identified, notify the owners of both parents as they will be carriers. If you learn your dog is a carrier, test relatives so you will know their status. Doing these things will help prevent the production of more affected puppies and save lives.

To contact the University of Pennsylvania directly: 215 898-8894


Offline Stekelbeer

 • Asielboard-Moderator
 • *
 • Berichten: 2137
Re: Vitamin B12 Deficiency
« Reactie #6 Gepost op: februari 14, 2011, 13:38:48 »
Pasco krijgt elke 3 weken een (dubbele) dosis B12 ingespoten en om de 6 maanden wordt er bloed genomen om te kijken hoe z'n B12 gehalte eraan toe is. Zijn tekort aan B12 zou een rechtstreeks gevolg zijn van de EPI.

Offline dookia

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 6586
 • Geslacht: Vrouw
  • Some kind of Magic's Elixir
Re: Vitamin B12 Deficiency
« Reactie #7 Gepost op: februari 14, 2011, 14:22:44 »
Pasco krijgt elke 3 weken een (dubbele) dosis B12 ingespoten en om de 6 maanden wordt er bloed genomen om te kijken hoe z'n B12 gehalte eraan toe is. Zijn tekort aan B12 zou een rechtstreeks gevolg zijn van de EPI.

wel als ik de onderzoeken moet geloven zou het net omgekeerd moeten zijn


B12 tekort kan epi veroorzaken

Offline Stekelbeer

 • Asielboard-Moderator
 • *
 • Berichten: 2137
Re: Vitamin B12 Deficiency
« Reactie #8 Gepost op: februari 14, 2011, 15:39:55 »
Ik ben wel geneigd van dat te geloven ja...want ondanks alles wat we doen, blijft Pasco diarree hebben.
Zelfs mèt de injecties is zijn B12 gehalte te laag, vandaar dat hij nu sinds 6 maanden een dubbele dosis krijgt.
15 maart wordt er opnieuw bloed genomen, maar ik vrees dat het nog te laag zal zijn...
Ga het er dan ineens eens met de Da over hebben...hij interesseert zich daar wel in, want epi, en dan vooral de juiste behandeling, was voor hem redelijk onbekend.

Offline dookia

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 6586
 • Geslacht: Vrouw
  • Some kind of Magic's Elixir
Re: Vitamin B12 Deficiency
« Reactie #9 Gepost op: februari 14, 2011, 15:53:20 »
Ik ben wel geneigd van dat te geloven ja...want ondanks alles wat we doen, blijft Pasco diarree hebben.
Zelfs mèt de injecties is zijn B12 gehalte te laag, vandaar dat hij nu sinds 6 maanden een dubbele dosis krijgt.
15 maart wordt er opnieuw bloed genomen, maar ik vrees dat het nog te laag zal zijn...
Ga het er dan ineens eens met de Da over hebben...hij interesseert zich daar wel in, want epi, en dan vooral de juiste behandeling, was voor hem redelijk onbekend.

die dna test kan voor alle honden bij penngen, zou je dat niet overwegen?

Offline Stekelbeer

 • Asielboard-Moderator
 • *
 • Berichten: 2137
Re: Vitamin B12 Deficiency
« Reactie #10 Gepost op: februari 14, 2011, 16:19:03 »
Ook dat zal dan ter sprake komen ja. :wink:

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be

Medi Plan Verzekering van Wellopet.
De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal