collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: pup op jacht  (gelezen 3449 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pipke

 • startende hondenvriend
 • *
 • Berichten: 15
 • Geslacht: Vrouw
pup op jacht
« Gepost op: augustus 24, 2011, 22:08:47 »
Hallo

Wij hebben sinds enkele maanden een pup (volgens papieren een cesky fousek maar lijkt verdacht veel op een duitse staande korthaar) van net 5 maanden oud. Het is een pracht van een hondje maar zijn jachtinstinct is nogal overweldigend. Hij brengt  dooie ratten binnen en zo. Laatst ving hij in een bos een levende kip (heel trots was ie).
Nu gaan we waarschijnlijk binnen enkele maanden een jachtinitatie cursus volgen maar wat doen we hier intussen mee?  Hij reageert zeer goed op een fluitje, komt terug in volle vlucht tot hij effectief iets heeft geroken en dan is het vangen geblazen.
Hij verveelt zich ook zeer vlug en lijkt enkel plezier te hebben wanneer wij met hem 'werken'.

Iemand tips, trucs om hem van zijn prooi af te leiden, bezigheidstherapie,...?


Offline Timo jr

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 17846
 • Geslacht: Vrouw
  • Van de Hereheide Teckels
Re: pup op jacht
« Reactie #1 Gepost op: augustus 25, 2011, 00:00:12 »
Van waar ben je? Is er geen jachthondenschool in de buurt waar je al terecht kan? Dan kan je al met de gehoorzaamheidsvakk en beginnen trainen, ook thuis verder oefenen dus...

Ga je de jachtinitiatie doen omdat je echt die richting uit wil, of gewoon om de hond bezig te houden? In dat laatste geval zou ik alvast naar 'een gewone hondenschool' gaan.

Het 'hierkomen' zou je best van in het begin goed aanleren, zo niet 'verpruts' je dat commando en moet je later weer opnieuw beginnen met een nieuw commando. Zolang dat commando dus niet 99,9% onder de knie is, best niet loslaten op plaatsen waar je 'hem moet gaan vangen'

Offline Steve

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 3866
 • Geslacht: Man
  • Jachthondenkennel "des Senteurs du Ciel"
Re: pup op jacht
« Reactie #2 Gepost op: augustus 25, 2011, 08:52:00 »
Nu gaan we waarschijnlijk binnen enkele maanden een jachtinitatie cursus volgen maar wat doen we hier intussen mee?
Als je jachttraining wilt gaan volgen: het dode/levende dier aannemen en je hond uitvoerig belonen natuurlijk want dat is wat ze je op jachttraining aan gaan leren! Een apporterende jachthond mag NOOIT gestraft worden ook al apporteert hij iets wat je eigenlijk niet wilt. Daar kan hij namelijk niets aan doen want het is jou fout dat je hem hebt losgelaten op een plek waar iets zat dat hij van jou niet mocht apporteren.

Eens hij ouder wordt en er meer appel op je hond komt te staan, kan je ingrijpen vooraleer hij iets te pakken krijgt maar zelfs dan blijft gelden: NOOIT een jachthond straffen die iets apporteert!

En stop ook maar onmiddellijk met die fluit te gebruiken: de fluit dient om je hond in ALLE omstandigheden terug te roepen. En niet enkel wanneer hij niets ruikt. Kortom: je bent nu een (belangrijk) fluitsignaal om zeep aan het helpen omdat je je hond nu aan het leren bent dat het een vrijblijvend signaal is: iets in de stijl van "wil je eens even terug naar mij komen als je even tijd hebt en geen interessante dingen ruikt onderweg?" terwijl het eigenlijk door je hond zou moeten geÔnterpreteerd worden als "kom nu onmiddellijk naar mij en laat je door niets of niemand afleiden". Hoe dat aan te leren? Met de lange lijn en niet met een loslopende hond.

Maar: je hond is nu nog maar 5 maanden. Je mag dan ook nog niet te veel verwachten. Het is nu vooral zaak om niets verkeerds aan te leren (door hem bijvoorbeeld te straffen voor mooi apporteerwerk). En als je al richting jacht traint op deze leeftijd dan zal dat nog maar zelden los zijn en praktisch gans de tijd aangelijnd (aan een korte of lange lijn afhankelijk van wat je juist aan het trainen bent).

En aangezien je hond nog zo jong is: train eerst maar op de noodzakelijke basisgehoorzaamheid: kom, volg, zit, af/down en hou het meer jachtgeŲriŽnteerde werk voor wat later.

Offline pipke

 • startende hondenvriend
 • *
 • Berichten: 15
 • Geslacht: Vrouw
Re: pup op jacht
« Reactie #3 Gepost op: augustus 25, 2011, 11:24:47 »
alleszins bedankt voor de tips
wij volgen reeds basisgehoorzaamheid , dat gaat super goed, en dat doen we sowieso nog enkele maanden. IK zou hem ook niet straffen als hij dan effectief iets vangt, lijkt mij inderdaad absurd. Zeg enkel los en daarna belonen. Dus geen fluit meer gebruiken en terug kom roepen? Of aan een lange lijn laten wanneer ik het fluitje gebruik zodat hij wat er ook gebeurd zeker komt?

Onze hondenschool doet jachtinitaitie, na enkele lessen wordt de groep opgesplitst een groep hobby en effectieve jachthondentraining . Ik denk dat er vooral richting apporteren gewerkt wordt. Niet zozeer werk voor het schot. De school is zeker geen 100% jachtschool.

Offline Steve

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 3866
 • Geslacht: Man
  • Jachthondenkennel "des Senteurs du Ciel"
Re: pup op jacht
« Reactie #4 Gepost op: augustus 26, 2011, 08:51:43 »
Ik denk dat er vooral richting apporteren gewerkt wordt. Niet zozeer werk voor het schot.
Werk voor het schot wordt, op een initiatiecursus bij JAC Orion na, nergens in schoolverband aangeleerd. Als je dat zou willen gaan doen ben je ofwel op jezelf aangewezen ofwel dien je je hond naar een professionele trainer te sturen. Werk na het schot (apporteerwerk dus) is inderdaad hetgeen alle jachthondenscholen aanleren.

De fluit moet je inderdaad aanleren aan een lange lijn zodat je hem naar je toe kan trekken als hij niet komt. Maar eerlijk gezegd zou ik me met de kom-fluit nog niet al te veel bezig houden. Je hebt momenteel een pup van 5 maand. Laat dat beestje maar wat vrij ontdekken! Het is veel gemakkelijker om een hevige jachthond later wat in te tomen dan om een fletse hond (eentje die geen initiatief meer heeft omdat er veel te veel appel op gezet is op jonge leeftijd) terug hevig te krijgen.


Hondenvrienden.be

Re: pup op jacht
« Reactie #4 Gepost op: augustus 26, 2011, 08:51:43 »
Dier algemeen

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.beDe website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal