collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: Africhtingsproeven  (gelezen 3806 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Steve

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 3848
 • Geslacht: Man
  • Jachthondenkennel "des Senteurs du Ciel"
Africhtingsproeven
« Gepost op: december 05, 2009, 13:09:37 »
Bij deze een toelichting over africhtingsproeven voor jachthonden, wat volgens mij de meest toegankelijke wedstrijddiscipline is voor diegenen die iets jachtgerelateerds met hun hond willen doen:

Africhtingsproeven worden zowel in BelgiŽ als in Nederland georganiseerd en komen in grote lijnen overeen met elkaar. Daar waar er afwijkingen zijn, zal ik deze kort vermelden. In BelgiŽ zijn de te behalen brevetten een basisbrevet en een africhtingsbrevet. In Nederland spreekt men over diploma's in plaats van brevetten: een C-diploma komt overeen met een basisbrevet, een B-diploma komt overeen met een africhtingsbrevet en dan heb je in Nederland nog een A-diploma waarvoor in BelgiŽ geen tegenhanger is.

Wat moet je hond nu succesvol uitvoeren om dergelijke brevetten/diploma's te behalen:

Basisbrevet/C-diploma

 • Volgen aan de voet: je moet een 8-vormig traject afleggen van ongeveer een 40-tal meter. Je start in het midden van de 8 met de hond netjes zittend naast je en vertrekt in een richting die je eigenlijk zelf mag bepalen (uitzonderlijk kan een keurmeester een richting aangeven maar doorgaans ben je volledig vrij). De hoeken van de 8 zijn aangeduid met kegeltjes of soms (in BelgiŽ) geeft de keurmeester enkele bomen aan waar je rond moet (bij gebrek dus aan kegeltjes). Je moet dus netjes je 8 wandelen rond die kegeltjes totdat je terug in het midden eindigt. Daar stop je en moet je hond spontaan - dus zonder bijkomend commando - gaan zitten. Vervolgens moet je de lijn afleggen (de lijn moet op de grond gelegd worden, je mag ze niet meenemen) en moet je die 8 nog eens wandelen maar dan dus met je hond los aan de voet. Andermaal in het midden aangekomen moet je hond terug spontaan gaan zitten. Er mogen tijdens deze oefening dus slechts 2 commando's gegeven worden: 1 keer "volg" wanneer je aangelijnd vertrekt en nog een keer "volg" als je los vertrekt. Elk bijkomend commando of een hond die niet netjes naast je loopt of geen aandacht voor je heeft (snuffelen op de grond ofzo) kost je een punt.
 • Houden van de aangewezen plaats: je hond moet zittend of liggend (vrij te kiezen) op een door de keurmeester aangeduide plek blijven. De voorjager brengt z'n hond naar de aangeduide locatie, laat hem zitten of liggen,  en wandelt vervolgens terug naar de keurmeester. Vervolgens moet je hond 1 minuut op die plaats blijven (veranderen van houding tijdens die minuut kost je 4 punten). Op teken van de keurmeester mag de hond terug opgehaald worden. In Nederland is deze proef iets anders: hier moet de voorjager uit het zicht van de hond verdwijnen en mag de hond pas na 2 minuten terug opgehaald worden.
 • Apport te land of kort apport: de hond zit naast de voorjager, er wordt een schot gelost en op zo'n 20 tot 40 meter wordt zichtbaar een eend gegooid (in Nederland is dat een konijn). Op commando dient de hond in een rechte lijn naar het wild te lopen, het op te pakken en het netjes te apporteren (in een zogenaamd "modelapport": dus netjes recht voor zitten en het stuk wild aanbieden door met opgeheven hoofd naar de voorjager te kijken).
 • Apport uit diep water: idem als het kort apport maar een eend wordt na het lossen van een schot, in een diep water gegooid. Op commando dient de hond de eend uit het water te halen en via een modelapport aan te bieden aan de voorjager. Daarbij mag de hond zich NIET uitschudden vooraleer het stuk wild is afgegeven! Doet de hond dit toch, ben je 4 punten kwijt (2 in Nederland als ik me niet vergis).
 • Gehoorzaamheidsproef of vrij sturen: op bevel van de voorjager moet de hond vrij weglopen van de jager tot toch minstens een afstand van zo'n 30 meter. Als de keurmeester teken geeft, dient de voorjager de hond terug te roepen/fluiten (roepen is op zich geen fout maar de meeste keurmeesters hebben het toch niet graag en verkiezen dat je fluit). Bij het uitsturen en terugkomen wordt er rekening gehouden met het type hond (staande hond, retriever, ...)

In BelgiŽ kun je per proef 20 punten behalen, in Nederland 10. Buiten de hierboven vermelde fouten, verlies je in BelgiŽ ook nog eens 4 punten indien je hond tijdens ťťn van bovenstaande apporteerproeven (kort apport en apport uit diep water) het wild 1 keer laat vallen. Laat je hond het wild een 2de keer vallen dan is het afgelopen en heb je 0. O ja, nog een verschil tussen BelgiŽ en Nederland: in BelgiŽ moet je je hond slippen op de bovenstaande apporteeroefeningen, in Nederland mag dit juist niet. Om je basisbrevet te behalen moet je op alle bovenstaande proeven minstens 12 punten halen (6 in Nederland).

Africhtingsbrevet/B-diploma

 • Markeerapport: ditmaal moet je hond los naast je zitten en wordt er, na een schot, een eend gegooid op zo'n 60 meter afstand en doorgaans ook in lichte dekking (zodat de hond het wild niet ziet liggen). Op teken van de keurmeester moet de hond in een rechte lijn naar het wild lopen, het oppakken en het in een rechte lijn terugbrengen naar de voorjager en bij wijze van modelapport het stuk wild aanbieden. Dit lijkt heel simpel maar hier vallen doorgaans de meeste nullen. Laat de hond het wild vallen, ook al is het maar 1 keer, dan krijg je een nul. Heeft de hond niet goed gemarkeerd en begint hij te zoeken in plaats van recht op het wild af te gaan, krijg je een nul. Is de hond te snel/te enthousiast en schiet hij daardoor het wild voorbij, krijg je een nul. Houdbaar inspringen (de hond wilt vroegtijdig vertrekken maar kan door middel van een bijkomend commando nog tegengehouden worden), wordt in BelgiŽ bestraft met 4 punten (2 in Nederland dacht ik).
 • Verloren apport te land: een eend wordt ergens in een dichte dekking verstopt (doorgaans op zo'n 30 ŗ 40 meter van de inzetplaats). Noch de hond, noch de voorjager weten waar de eend zicht bevindt. Op commando moet de hond de eend opzoeken en bij wijze van modelapport terug aanbieden aan de voorjager.
 • Verloren apport over diep water: hetzelfde als verloren apport te land met dit verschil dat de hond eerst een water dient over te zwemmen (dit water kan tot een 40-tal meter breed zijn). De eend dient weer bij wijze van modelapport aangeboden te worden en de hond mag zich ook hier weer NIET uitschudden vooraleer het wild is afgegeven!

Heb je op alle bovenstaande proeven minstens een 12 behaald (of een 6 in Nederland), dan heb je een africhtingsbrevet of B-diploma. In BelgiŽ houdt het dan op maar in Nederland kunnen die honden die succesvol een B-diploma gehaald hebben, ook nog voor een A-diploma gaan.

A-diploma

 • Dirigeerproef te land: op afstanden gaande van zo'n 150 tot 200 meter wordt een duif neergelegd (zonder dat de hond dit kan zien). De hond dient door de voorjager eerst naar een door de keurmeester aangeduid punt gestuurd te worden dat ongeveer 100 meter van de voorjager verwijderd is en nog minstens zo'n 50 meter van de eigenlijke locatie van de duif. Op dat punt dient de hond op commando van de voorjager te gaan zitten. Als de keurmeester teken geeft dat de hond voldoende dicht in de buurt van dat punt zit, dient hij door de voorjager vanaf die locatie  dan in de richting van de duif gedirigeerd te worden. Het is dan de bedoeling dat de hond de duif bij wijze van modelapport terugbrengt naar de voorjager.
 • Apport van verre loper over breed water: Aan de overkant van een breed water (minstens 15 meter breed) wordt een eend over de grond weggesleept naar een andere locatie (afhankelijk van het terrein tussen de 150 en de 300 meter verder). In dat sleepspoor worden minstens 2 haken van 90 graden gelegd. Op teken van de keurmeester dient de voorjager zijn hond over het water te sturen en hem indien nodig te dirigeren naar het vertrekpunt van het sleepspoor. Vanaf dat punt dient de hond op eigen initiatief het sleepspoor succesvol te volgen om zo tot bij eend te geraken. Deze dient dan andermaal bij wijze van modelapport teruggebracht te worden naar de voorjager (ook hier weer zonder dat de hond zich uitschudt voordat de eend is afgegeven).
Heb je die 2 proeven ook succesvol afgelegd (minstens een 6) en heb je op de apporteerproeven minstens een 7 gehaald, dan heb je een A-diploma op zak! O ja: je hond moet ook minstens 18 maanden zijn maar dat is doorgaans geen probleem (er gaat enorm veel training vooraf aan het succesvol kunnen dirigeren van een hond).

De exacte regels voor bovenstaande proeven vind je op volgende links:
Reglement africhtingsproeven Sint-Hubertus
ORWEJA Rode Boekje

Als je wilt deelnemen aan dergelijke wedstrijden, dien je de kalender in het oog te houden. Voor BelgiŽ vind je die op de website van de KKUSH onder Wedstrijden - Sectie 2 -Africhtingsproeven (zie hier). In Nederland dien je daarvoor de website van het KNJV in het oog te houden (je moet daar via jachthonden - ORWEJA en vervolgens Kalender Jachthondenproeven navigeren).

Mensen hebben vaak het idee dat dit wereldje een elitair, gesloten wereldje is maar dat is eigenlijk helemaal niet waar (dat geldt eerder voor het veldwerkwereldje waarover ik ook nog wel eens iets zal schrijven) . De wedstrijden op zich zijn doorgaans zeer aangenaam aangezien het tenslotte allemaal liefhebbers van jachthonden zijn die daar aan deelnemen. Wel heb je een onderscheid tussen diegenen die eerder deelnemen voor een gezellige activiteit baas/hond en de meer professionele africhters: wil je in de top 3 eindigen zul je op quasi elke oefening de maximum-score moeten behalen. De topscores zitten meestal tussen de 156 en de 160 punten (en de helft daarvan voor Nederland waarbij je natuurlijk ook nog de A-honden hebt die meestal heel dicht tegen de 100 punten eindigen). Maar ook als je niet voor zo'n topscores gaat (waar zeer veel voorafgaande training in kruipt), kan je nog altijd een degelijk resultaat neerzetten mits een degelijk aangepakte training.

O ja: in Nederland moet je je eigenlijk lid maken van de KNJV om deel te kunnen nemen want de KNJV-proeven zijn razend populair en KNJV-leden krijgen voorrang (het aantal deelnemers is altijd beperkt). In BelgiŽ zijn deze proeven minder bekend en heb je eigenlijk altijd wel nog een vrij plaatsje...

Zo, en nu ga ik m'n vingers even laten rusten!  :wink:


Offline Gobe

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 340
 • Geslacht: Vrouw
Re: Africhtingsproeven
« Reactie #1 Gepost op: december 05, 2009, 13:25:22 »
Knap en duidelijk geschreven.
Merci!  :thumbs:

Online Pepperke

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 5038
 • Geslacht: Vrouw
Re: Africhtingsproeven
« Reactie #2 Gepost op: december 05, 2009, 19:18:32 »
Wauw, bedankt om dit toe te lichten  :thumbs:
Waar kan  je dit dan doen? In de scholen die je in het andere topic vernoemt?

Offline Steve

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 3848
 • Geslacht: Man
  • Jachthondenkennel "des Senteurs du Ciel"
Re: Africhtingsproeven
« Reactie #3 Gepost op: december 06, 2009, 12:31:22 »
Waar kan  je dit dan doen? In de scholen die je in het andere topic vernoemt?
Dit is eigenlijk hetgeen alle jachtscholen aanleren aangezien het ook het enigste is wat eigenlijk in groep aangeleerd kan worden. Je kan daarvoor dus inderdaad naar die scholen die ik daar vernoem (en wellicht nog anderen maar ik ken ze ook niet allemaal).

Offline Timo jr

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 16880
 • Geslacht: Vrouw
  • Van de Hereheide Teckels
Re: Africhtingsproeven
« Reactie #4 Gepost op: januari 03, 2010, 13:32:09 »
Voor de teckels zijn er aparte proeven (en dus ook aparte opleiding, maar in Belgie helaas enkel bij de Teckelclub, in Duitsland heb je zowat in elk bundesland een teckelhondenschool).
Slaag je voor ťťn van deze proeven, dan krijg je dit vermeld op de stamboom van je hond.
-voor je begint, wordt getest of je hond schotvast is (SV vermelding)
-WA= waterapport (eend apporteren uit diep water)
-ondergrondse selectie (kijken naar hoe je hond het onder de grond doet op vos of das)
-bovengrondse selectie (kort zweetspoor, schotvastheid en exterieurkeuring)
-SP= spŁrlaut, hazenspoor dat je hond 'luid' moet uitwerken
-BHFK = bouwhond vos kunstbouw (de teckel op de vos)
-SCHWHK= zweethond kunst (zweetspoor van 24u oud)
-SCHWHK/40= zelfde als voorgaande maar dan 40u oud
-ST= StŲberproef (een bosperceel leegstoten, je hond moet luid zijn en hier komt ook een onderdeel gehoorzaamheid aan te pas, op de plaats blijven en volgen)
-VP= veelzijdigheidsproe f (een combi van voorgaande, meestal over 2 dagen gespreid)
je hond wordt bij deze proeven beoordeeld op o.a. werkwijze, volharding, passie, vinden, volgen, luid zijn, gedrag op post, scherpte enz... Bij deze proeven gaat het echter meer om 'aanleg' dan training. Uiteraard moet er wel getraind worden, maar of je hond luid is bv of niet, dat zit erin of niet...

Offline Steve

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 3848
 • Geslacht: Man
  • Jachthondenkennel "des Senteurs du Ciel"
Re: Africhtingsproeven
« Reactie #5 Gepost op: januari 03, 2010, 20:22:46 »
Aparte proeven zijn er niet enkel voor de teckels. In Duitsland heb je ook specifieke proeven voor de duitse staande rassen. Dit zijn de VJP, HZP en VGP proeven die gemaakt zijn om de de duitse staande rassen in al hun capaciteiten te testen (dus zowel werk voor als na het schot). Net zoals bij de teckel-proeven is aanleg zeer belangrijk (natuurlijke aanleg tot voorstaan moet er bijvoorbeeld zijn) maar het is evenzeer belangrijk dat er grondig getraind wordt want anders bak je er op die proeven niks van. Nu: wat scholen betreft die je helpen met het aanleren van al die specifieke zaken, ben je in BelgiŽ spijtig genoeg aan het verkeerde adres. Het komt er vooral op neer om zelf te achterhalen wat je hond allemaal moet kunnen voor die proeven en dan zelf aan de slag te gaan (een paar keer gaan kijken naar dergelijke proeven valt ook sterk aan te raden). Kortom: je moet al zeer vastberaden zijn of reeds veel ervaring hebben met het africhten van staande honden om in Duitsland succesvol deel te gaan nemen aan die proeven... (vooral omdat je hond de proeven moet afleggen voor hij bepaalde leeftijden heeft bereikt). O ja: je moet ook over een geldige (duitse) jachtakte beschikken want je moet niet enkel met je hond maar ook met je jachtgeweer deelnemen aan die proeven...

Offline Timo jr

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 16880
 • Geslacht: Vrouw
  • Van de Hereheide Teckels
Re: Africhtingsproeven
« Reactie #6 Gepost op: januari 03, 2010, 21:02:40 »
Ik word al zenuwachtig als ik eraan denk... Ik hoop vanaf 2010 (dit jaar dus  :lol:) aan de werkproeven te beginnen... Hier in BelgiŽ zijn er natuurlijk niet zo veel, van elk maar ťťntje, dus ik denk dat het dit jaar vooral de bovengrondse selectie zal worden en zweetspoor en kijken hoe dat gaat... Ik train dus ook hoofdzakelijk op mezelf. Ik krijg wel tips en adviezen van teckelmensen, maar die durven al wel eens tegenstijdig te zijn... Ik weet ook niet of ik er goed aan doe om mee te gaan met de jager. Wij wonen hier nog niet lang, maar ťťn van de buren is dus jager en fan van mijn teckels. Ik krijg vellen van hem ťn vanaf de 15de is de jacht op ree open. Hij heeft hier een hoogzit in de buurt en gaat me bellen als er wat valt zodat ik kan 'oefenen' met Otto... Ik ben tot nu toe ťťn keertje mee geweest met een andere jager, wat heel interessant was. Otto blijkt echt schotvast ťn veel enthousiaster als het in 't echt is en daar schuilt het gevaar denk ik... Ik merk nu dat wanneer we wandelen en hij het veld in duikt dat hij 'echt' iets weet zitten (al liep hij gisteren volgens mij bijna 5 keer OVER een fazanthaan voor hij weg vloog). Ik krijg hem nooit zo ijverig (die staartspanning) te zien als we een spoortje lopen... Maar goed, eens we eraan beginnen zal het hopelijk al wel wat duidelijker worden wat er goed loopt en wat er mis loopt.
Ik hoop hier ook mijn akte te halen ten laatste in 2012. Zonder akte zit je idd wat beperkter en als ik in het zweetwerk verder ga, zal het zowiezo moeten...

Offline terrierlady

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 11323
 • Geslacht: Vrouw
  • Off the wetlandclan
Re: Africhtingsproeven
« Reactie #7 Gepost op: januari 03, 2010, 21:10:46 »
Train je enkel met vellen of ook met bloed. De meeste zweethonden worden ingezet bij ziek geschoten wild. Dus is het handig dat hij ook bloed leert te herkennen.

Offline Timo jr

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 16880
 • Geslacht: Vrouw
  • Van de Hereheide Teckels
Re: Africhtingsproeven
« Reactie #8 Gepost op: januari 03, 2010, 21:29:45 »
Train je enkel met vellen of ook met bloed. De meeste zweethonden worden ingezet bij ziek geschoten wild. Dus is het handig dat hij ook bloed leert te herkennen.

de hele reutemeteut... plastic botjes aan, bloed in zo'n grote 'lavement'spuit waarmee ik mijn sporen sprenkel, soms nog wat stukjes keukenpapier/sponsjes (heel klein, geen inslikgevaar) gedrenkt in bloed om wondbedden mee na te maken (bij de haken) en een vel op 't einde (soms sleep ik het vel nog mee over het spoor, maar niet altijd. Soms is het reevel, soms everzwijn, soms haas (die haas daar heb ik een dummy ingestoken zodat het wat meer 'body' heeft bij het pakken). Ik gebruik een 100ml denk ik voor een 500 meter (max) spoor. Het lijkt me zeker genoeg aangezien er bijna heel het spoor bloed ligt (wat iemand me ook afraadde aangezien er bij een geschoten stuk meestal op de aanschotplek wel wat bloed te vinden is, maar direct daarna minder tot niets (door de adrenaline bij het stuk waardoor het bloedverlies zo goed mogelijk beperkt wordt) en daarna weer terug wel). 
Misschien moet ik eens terug beginnen met een kraakvers spoor te laten lopen en kijken wat hij doet... Nu laat ik ze minstens 5u liggen voor ik ga lopen...

Offline terrierlady

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 11323
 • Geslacht: Vrouw
  • Off the wetlandclan
Re: Africhtingsproeven
« Reactie #9 Gepost op: januari 03, 2010, 21:44:35 »
Zo gij gebruikt veel bloed op dat beetje. Niet op elk aanschotplek vind je veel bloed soms is het maar een druppel op een twijgje. als er tussen de schouders geschoten is vind je het niet zo gauw omdat het in de vacht blijft hangen.
En gebruik jij een lange stok om te druppelen, sommige honden volgen het spoor van de baas. Je ebt wel seciaal ijzers voor onder de schoenen maar geloof me een haartje of een huidschilver is al genoeg voor den hond om op uw spoor te komen.

Offline Timo jr

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 16880
 • Geslacht: Vrouw
  • Van de Hereheide Teckels
Re: Africhtingsproeven
« Reactie #10 Gepost op: januari 03, 2010, 21:55:22 »
Op de proeven is het 250ml per 1000 meter, dus ik zit er nog een beetje onder denk ik.
Ik gebruik mijn dikke plastic laarzen (heb ook al eens plastic zakken nog eens over die laarzen getrokken  :zot: uiteraard kwamen er toen net veel wandelaars voorbij, ik in zomerse rok, groene botten met plastic zakken rond en mijn latex handschoentjes  :fuu: een fashion-award zal ik allesinds niet binnenslepen  :lol:), maar loop dus wel op het spoor. Ik doe het dus met de spuit, lijkt me zo moeilijk om een lange stok te gebruiken, dan moet daar nog een spons aan, de emmer met bloed mee om de stok te dompelen... intussen nog je vel en paaltjes en hamer mee sleuren om de haken te markeren...
Die schoentjes (Fšhrtenschuh) zijn ook weer heel erg duur voor wat het is... pootjes heb ik al... nu de schoenen nog... maar dan loop je toch ook weer over het spoor?

Offline terrierlady

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 11323
 • Geslacht: Vrouw
  • Off the wetlandclan
Re: Africhtingsproeven
« Reactie #11 Gepost op: januari 03, 2010, 22:05:36 »
Geen paaltjes gebruiken, gewoon herkenningspunten opschrijven of een goe geheugen hebben :rolf:
Ooit es enen gehad die zen spoor kwijtwas want hij had een herkenningspunt bij een koe, 1 probleem zon koe beweegd.

Offline Timo jr

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 16880
 • Geslacht: Vrouw
  • Van de Hereheide Teckels
Re: Africhtingsproeven
« Reactie #12 Gepost op: januari 03, 2010, 22:10:39 »
Geen paaltjes gebruiken, gewoon herkenningspunten opschrijven of een goe geheugen hebben :rolf:
Ooit es enen gehad die zen spoor kwijtwas want hij had een herkenningspunt bij een koe, 1 probleem zon koe beweegd.
:rolf: maar dŠŠrom gebruik ik de paaltjes...

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be


De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal