collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: Geen enthousiasme bij de volgoefening... *zucht*  (gelezen 6464 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Erinyes

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 6459
 • Geslacht: Vrouw
  • Bouwblog
Re: Geen enthousiasme bij de volgoefening... *zucht*
« Reactie #20 Gepost op: september 23, 2013, 17:35:44 »
Joni: ja dit had ik ook in gedachten, dat je eerst die beloning moet aanleren, zodat je hem op bevel kan doen stoppen. Maar dit is wel een werk van erg lange adem, zeker voor iets dat zo instinctief/raseigen is, plus dan heb je het probleem nog niet opgelost dat de hond zichzelf te makkelijk kan belonen. Want waarom zou hij de oefening doen, als hij zonder die saaie oefening ook aan zijn beloning kan? Als je dus inderdaad zo'n hond hebt die er niet om geeft dat zijn baasje hem keiflink vindt, of dat hij de oefening te saai vindt, dan is er weinig aan te doen denk ik zo :denk: Enfin ik vind het extreem moeilijk, omdat ik zelf een snuffelhond heb die ook nog eens klein is, dus die kop is sowieso laag bij de grond en kan in een fractie van een seconde naar de grond en terug...

Offline wendy hostyn

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 16223
 • Geslacht: Vrouw
Re: Geen enthousiasme bij de volgoefening... *zucht*
« Reactie #21 Gepost op: september 23, 2013, 18:22:46 »
Joni, ik heb op een bepaald punt gestaan dat ik dit ook wel wou proberen, het snuffelen als beloning. Maar dit lijkt me in de praktijk moeilijk realiseerbaar. Een speeltje kun je "los" zeggen en dan stopt het en kun je weer verder. De aandacht gaat dan weer over op het baasje waarbij je verder kunt trainen. Met snuffelen kun je bij sommige honden niet gewoon "stop" zeggen, want snuffelen is op bepaalde momenten of plaatsen gewoon even veel interessanter. Je zou dan al aangelijnd moeten werken om zeker te zijn dat hij altijd luistert, en dat hij niet zichzelf gaat belonen door even tussendoor te gaan snuffelen, terwijl bij een speeltje ben JIJ de persoon die het speeltje geeft en bij snuffelen kan de hond zelf beslissen als hij even zin heeft om te snuffelen. Dus kortom... Ik kan je volgen in het systeem van de grootste motivator voor de hond, maar in de praktijk lijkt dit me niet haalbaar.

wordt/blijft de beloning dan niet leuker dan de oefening zelf? (gewoon een bedenking  :denk: )

Offline Lins

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1199
 • Geslacht: Vrouw
Re: Geen enthousiasme bij de volgoefening... *zucht*
« Reactie #22 Gepost op: september 23, 2013, 20:49:16 »
wordt/blijft de beloning dan niet leuker dan de oefening zelf? (gewoon een bedenking  :denk: )

Wel, ik had dezelfde bedenking eerst... Maar feitelijk doet Kwispel het ook voor het kaasje, sosieske, knuffel, spel... volgens mij, en niet voor de oefening.

Ik ben ook bang dat ik het snuffelen zou stimuleren als ik snuffelen als beloning zou gebruiken. Maar ik kan er zeker van uitgaan dat dit kan werken. Maar ik zou er al afwachtend aan beginnen, wat niet goed is natuurlijk...

Offline Joni

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10071
 • Geslacht: Vrouw
Re: Geen enthousiasme bij de volgoefening... *zucht*
« Reactie #23 Gepost op: september 23, 2013, 22:32:12 »
Het snuffelen is in eerste instantie inderdaad veel leuker dan de oefening zelf, maar door de hond dan als hij de oefening goed doet daar meteen dat snuffelen aan te koppelen, kan je die 'oversprong' naar de oefening vaak wel maken. Als een hond altijd een goede associatie met die oefening maakt (bv. snuffelen), is dat voor de hond op de duur de oefening die hem dat goed gevoel al geeft. Het probleem met zo'n zelfbelonend gedrag is inderdaad net dat dat het hoogste goed is voor veel honden. Door eerst die stap aan de hond te leren (onderbreken van zelfbelonend gedrag, en als beloning mag de hond dat gedrag doen), krijg je eigenlijk een middel om van een probleem een hulpmiddel te maken. Bij onze eigen hond heb ik dit gemerkt bij het hierkomen. Die associŽert nu het hierkomen met iets 'kei leuk" omdat ik (met opbouwen natuurlijk, en lange lijn, voorkomen dat ze in de fout gaan) haar altijd riep als ze ergens per se naartoe wilde en na het hierkomen mocht die gan daar naartoe gaan, en zo is die vreugde in dat hierkomen geslopen. Bij gehoorzaamheid werkt het soms net zo denk ik. Maar ik ben geen wedstrijdspeler of expert dus 't is in de praktijk denk ik allemaal wel wat moeilijker dan volgens de theorie op papier..

Onze eigen hond ging ook snel snuffelen tijdens oefeningen die zij saai vond, maar niet omdat ze graag snuffelde, maar eerder als overspronggedrag (denk ik) omdat ze het volgen gewoon niet leuk vond. Dus dan heb ik de oefeningen korter gemaakt omdat ik op zo'n momenten ook geen megaleuk ander gedrag ter beschikking had (zij vond niets aan gehoorzaamheid en wilde dan ook niet meer spelen). Op termijn heb ik die kijk-oefening (volgoefening) ook aan dat hierkomen gekoppeld waardoor ik haar altijd kon wegsturen als ze flink keek (en weggestuurd worden vindt zij geweldig), en dat volgen is dan veel enthousiaster geworden.

Als ze zichzelf veel gaan belonen door veel te snuffelen kan je denk ik misschien een stapje terug zetten totdat je dat snuffelen echt goed kan onderbreken en ze daarnaar terug sturen (ga maar snuffelen!) maar hen daar ook ieder moment uit kan roepen (stop maar met snuffelen! --- daarna mag je als beloning opnieuw). Als ze dan niet stoppen met snuffelen, is de oefening afgebroken eigenlijk, dus in het begin moet je dan voorkomen dat ze verder in de fout kunnen gaan.

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be


De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal