collapse

Auteur Topic: Trekken aan lijn  (gelezen 3455 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rex01

 • startende hondenvriend
 • *
 • Berichten: 21
 • Geslacht: Man
Trekken aan lijn
« Gepost op: september 02, 2013, 10:32:37 »
Hallo,

We hebben een golden retreiver van nu 16 weken en zou toch wat tips kunnen gebruiken met wandelen aan de lijn. Wat ik nu doe is zodra rex begint te trekken is stoppen en wachten tot de lijn terug los komt. dan gaan we verder maar probleem is vooral bij andere honden, wandelaars en fietsers. Als hij voorbeeld een andere hond ziet aankomen gaat hij natuurlijk vollop trekken. En veel harder als gewoon tijdens wandelen en wil snuffelen aan iets, hij staat op zijn twee achter poten te trekken.
Wat doe ik nu best ? Ik wacht nu en dan gaat hij wel zitten maar zodra ik verder wil gaan of de hond wandelt voorbij gaat hij direct terug trekken.
Kan ik me best omdraaien en in de andere rcihting beginnen wandelen of toch gewoon wachten to de hond voorbij is ?

Groetjes,

Gunther.


Offline fleureke

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 25281
 • Geslacht: Vrouw
 • Don't mind the dog, beware of the owner
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #1 Gepost op: september 02, 2013, 11:23:41 »
je er op instellen dat je 2u zou kunnen doen over 500 meter...

hier ook eentje gehad die dacht mij gewoon mee te sleuren om 3 meter verder iets te besnuffelen... ik bleef gewoon staan... als zij trok, gingen we juist nergens naartoe  :weetniet:  werd ze rustiger, gingen we verder naar dat plekje... trok ze opnieuw, gewoon terug blijven staan...
en ja, er waren momenten dat ik enorm lang onderweg was... maar het heeft wel opgebracht..


Offline Tinne1990

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 6659
 • Geslacht: Vrouw
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #2 Gepost op: september 02, 2013, 15:50:56 »
Het kan zijn dat het helpt, om gewoon de andere kant uit te wandelen.

Ik doe het op dezelfde manier als Fleureke. Maar soms is dat niet voldoende he  :wink: Ik merk dat onze honden veel sneller iets begrijpen als er voedsel in het spel is. Dus ik beloon dan ook af en toe met een koekje/stukje worst/... Andere keren krijgen ze een verbale beloning of een aai. Een speelgoedje kan voor sommige honden ook d beloning zijn.

Verder is het oefenen, oefenen, oefenen. Goya is nu een jaar en durft nog altijd trekken als je hem er niet op wijst dat het niet mag. Hij 'weet' dat wel, maar ja  :mrgreen:

Offline josiane

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1692
 • Geslacht: Vrouw
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #3 Gepost op: september 02, 2013, 23:30:15 »
Ik ben van tactiek veranderd, de laatste dagen. De stop methode werkt wel zolang je geen hond, kat, konijn of vogel tegenkomt.
Denk eens na hoe je zelf reageert bij het zien van bvb een andere hond. Misschien ga je trager, zelfs stoppen omdat je denkt, of weet dat je hond er naartoe wil.
Gebruik een korte lijn, niet te kort, maar ook geen flexi, waarbij je hond 5 meter voor je loopt.
Het klinkt misschien erg, maar we gaan wandelen, niet snuffelen. Als ik het wil mag er gesnuffeld worden, anders lopen we gewoon door.
Vorige week heb ik serieus staan vloeken omdat hij fel reageerde op een hond die hij niet kende, dus ik heb eens nagedacht en het roer omgegooid.
Ik loop door, als hij wil gaan snuffelen ga ik desnoods in 't midden van 't straat lopen en hou ik hem korter. Zie ik een andere hond, ga ik aan de overkant lopen, als hij reageert loop ik met dezelfde pas door en zeg niets tegen hem. Hij moet leren dat een andere hond niet het einde van de wereld is als er niet mee gespeeld wordt. Hij volgt mij, en ik stop niet als er aan een paaltje gesnuffeld wordt.
Ik doe dit nog maar een paar dagen en ik kan er al veel verder mee wandelen. Soms ga ik wat sneller, dan wat trager, effe joggen. De aandacht moet op mij gevestigd zijn. En dan stoppen we even om eens te snuffelen, plasje te doen.
Jouw hondje is nog heel jong, aub, start heel vroeg om correct te zijn. Ge moet hem ni ophangen he, maar leer hem jou te volgen, en niet zijn neus. Nu kan je hem nog gemakkelijk de baas, als hij nog eens dubbel zo zwaar en meer spieren heeft, is er geen houden aan.
Mijn lab weegt ongeveer 30 kilo en is heel sterk, zeker als hij iets wil. Ik ben pijnlijke vingers, schouders en ellebogen beu.
Hij geniet, kan langer wandelen, en voor mij is 't ook veel leuker.

Offline Poedel Frodo

 • startende hondenvriend
 • *
 • Berichten: 7
 • Geslacht: Man
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #4 Gepost op: september 03, 2013, 09:43:23 »

Allemaal heel herkenbaar en zeker bruikbare tips die werken. Frodo moet voor ons maar af en toe mooi aan de lijn lopen. De luxe om vlak aan een rustig bos te wonen.  :wink:. Als we wel honden passeren vinden hun baasjes het soms prima om ze even te laten snuffelen. Als ik daar tijd voor heb laat ik hem dan even snuitje geven en wat snuffelen.  De lijn hou ik dan wel kort genoeg zodat ze niet rondjes gaan draaien. Ik bepaal dan wel wanneer het genoeg is en we terug verder gaan.
Ik merk wel dat honden heel goed aanvoelen. Zelfzeker en rustig zijn helpt ook.

Offline Rex01

 • startende hondenvriend
 • *
 • Berichten: 21
 • Geslacht: Man
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #5 Gepost op: september 03, 2013, 13:12:00 »
Hallo,

Alvast bedankt voor de tips, ga deze zeker proberen toepassen.

Offline HeidiD

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 567
 • Geslacht: Vrouw
  • Life of Yoko
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #6 Gepost op: september 03, 2013, 15:55:28 »
Al zeer veel tips die het proberen waard zijn!
Ik volg mee...

Offline looneycooney

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 188
 • Geslacht: Man
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #7 Gepost op: september 04, 2013, 11:07:38 »
Mijn pupje is nog niet zo oud, maar hij deed dit ook al van het begin.
Hij ging zelfs zover , als hij trok en ik ging stilstaan of ging de andere kant uit wandelen, dat hij ging zitten en zelf niet meer wilde vertrekken in welke richting dan ook.
Dit heb ik opgelost , door telkens als hij dit deed, de lijn los te laten en alleen verder te wandelen..dat vond hij zo erg , dat hij dan vol enthousiasme naar me toe kwam gelopen.
Uiteindelijk kom ik er nu toe, dat hij zelfs zonder riem gewoon aan de voet blijft :p

Met andere honden had ik ook het probleem wat jij ervaart...tot op het moment dat ik hem eens heb meegenomen naar een natuurgebied , waar ook een grote hondenren is . Hier heeft hij met enkele grotere honden kennis gemaakt alsook met kinderen etc en dat heeft blijkbaar veel uitgemaakt.
Nu gaan we hier regelmatig naartoe en kan hij wat spelen en socialiseren met honden en mensen.
Sinds trekt hij allesinds niet meer aan de lijn bij het zien van andere honden, zijn interresse in andere honden is getemperd omdat hij al veel contact krijgt op andere momenten.
Soms gaat hij wel gewoon zitten en kijkt hij andere honden eventjes na alvorens terug mooi mee te wandelen, maar het trekken is gedaan :)

Wel moet ik zeggen dat ik enorm veel tijd erin steek en met enorm veel geduld en koppigheid de hond het heb moeten leren.
Ik heb mijn pupje nog maar een dikke week en het is soms enorm moeilijk, want echt leren doen ze maar op een spelende manier, dus nooit je stem verheffen. Hij moet vooral interresse krijgen in het baasje en wat hij wilt van vh hondje. Een pup heeft maar heel kort aandacht voor je 'lieve' stem en moet je die kleine momenten gebruiken om hem dingen te leren ;-)


ps: doet hij dingen zoals bv het trekken aan de lijn, probeer dan zijn aandacht weg te trekken vd andere honden dmv snoepjes, speeltjes etc..ik heb altijd snoepjes en speeltjes mee..soms werkt het een en dan weer het ander. De truc is dus infeite van zijn aandacht weg te nemen en om te zetten naar een ander voorwerp of iets lekkers. Werken je snoepjes niet, probeer dan een ander snoepje of zo..mij is het al opgevallen dat de snoepjes die hij thuis krijgt, buitenhuis geen effect hebben. Buitenhuis gebruik ik nu in kleine blokjes gesneden kippenworst, daar vliegt hem op als een zotteke.
Zoek dus naar iets wat hij enorm lekker vind en gebruik dit enkel buitenshuis!
« Laatst bewerkt op: september 04, 2013, 11:13:37 door looneycooney »

Offline Tine en Roxx

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 70
 • Geslacht: Vrouw
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #8 Gepost op: september 11, 2013, 11:27:03 »
Hier zelfde probleem, trekken aan de lijn.

We gaan nu elke dag 2x met hem wandelen, maar hij trekt zijn eigen suf soms!
Als ik alleen ga dan kan ik soms wel een half uur tot 3 kwartier doen over iets waar ik normaal een kwartiertje op wandel. Gewoon stoppen, hem laten zitten etc...

Ik heb al op verschillende fora om hulp gevraagd en iedereen geeft me dezelfde tips. Enkel lukt geen enkele bij mijn pup.


Mijn pupje is nog niet zo oud, maar hij deed dit ook al van het begin.
Hij ging zelfs zover , als hij trok en ik ging stilstaan of ging de andere kant uit wandelen, dat hij ging zitten en zelf niet meer wilde vertrekken in welke richting dan ook.
Dit heb ik opgelost , door telkens als hij dit deed, de lijn los te laten en alleen verder te wandelen..dat vond hij zo erg , dat hij dan vol enthousiasme naar me toe kwam gelopen.
Uiteindelijk kom ik er nu toe, dat hij zelfs zonder riem gewoon aan de voet blijft :p
De lijn loslaten? Ik denk er nog niet over, want dan zie ik hem niet meer...
Het is een speelvogel en hij weet de honden van de buren inmiddels wonen volgens mij, dan denk ik dat ik de benen onder m'n lijf moet gaan uitlopen om hem terug bij me te krijgen.

Snoepjes en speeltjes helpen niet, want ja... we wandelen met hem zo ongeveer een uur of twee na zijn eten. Hij heeft dan geen interesse meer lijkt het wel.


Onze instructeur op de hondenschool heeft ons de tip gegeven om een stropketting te gaan halen, om thuis wat te oefenen met hem. Gewoon een ketting, geen pinnen of iets dergelijks die in zijn vel kunnen blijven zitten.
De honden bij mijn schoonouders zijn ook allemaal zo grootgebracht en de stafford van mijn zus draagt niks anders dan dat.

Ik krijg langs alle kanten te horen dat ik dan aan dierenmishandeling meedoe... Ik hoor er nergens iets positiefs over, enkel dat ze mij aan zo'n ketting moeten hangen en dat ik me moest schamen om zoiets met een lief hondje te doen!

Ik ben er ook niet helemaal VOOR hoor, zeker niet zo jong! Hij is nog niet helemaal ontwikkeld.
Maar binnenkort hou ik hem niet meer! Hij is al ongeveer 15kg voor een 3,5maanden jonge pup. Best zwaar.
Ik heb spierpijn na elke puppy les, gewoon van hem tegen te houden als hij andere honden ziet.
Hij wilt spelen, dat weet ik, maar hij moet ook luisteren met momenten!

Iemand nog andere tips behalve, stoppen, omdraaien, belonen en/ loslaten en een stropketting?

Ik zou zo graag met hem op een normale manier wandelen. Het is niet continu trekken, in het begin gaat het zelfs goed, maar tegen het einde van de wandeling hou ik hem niet meer. Hij springt elke keer vooruit als de lijn even slap is.

Offline Bloem

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 3417
 • Geslacht: Vrouw
 • Loves animals
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #9 Gepost op: september 11, 2013, 11:51:41 »
Voor het "trekken" af te leren heb ik ook de 'spanning-op-de-lijn = stoppen' toegepast.
Zo kwam het dat ik soms maar 50meter ver geraakte. Veel dingen zijn hier vanzelf gegaan,
omdat ik ook een oudere hond heb, waar de jonge hond zich dan aan optrok.
Maar om bepaalde negatieve trekjes eruit te krijgen heeft het mij veel aparte wandelingen gekost.
Ik nam ALTIJD (en nu nog vaak) een speeltje of snoepjes mee, nog voor mijn hond negatief gedrag begon te vertonen
was ik daar al met een snoepje of zijn speeltje om hem af te leiden. En bij ons heeft dat gewerkt.
Van mij mag mijn hond snuffelen op wandeling, wandeling is niet werken, maar zijn aandacht moet bij mij blijven.


Succes  :thumbs:

Offline Rex01

 • startende hondenvriend
 • *
 • Berichten: 21
 • Geslacht: Man
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #10 Gepost op: september 11, 2013, 11:58:42 »
Hallo,

Ondertussen gaat het toch al wat beter, opspringen naar voorbijgangers blijft wel nog maar daar werken we aan  :lol:. Deze week loslopende hond tegengekomen en dat is vrij goed gegaan daar heeft hij niet naar gesprongen het is bij enthousiast snuffelen gebleven. En we zijn zonder veel problemen kunnen verder wandelen.
Tinne en Roxx, eventueel iets zoals een gentle leader proberen ? Zelf geen ervaring mee maar dierenarts gaf dit als tip.

Groeten,

Gunther.

Offline Tine en Roxx

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 70
 • Geslacht: Vrouw
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #11 Gepost op: september 11, 2013, 12:04:04 »
Hallo Rex01,

De gentle leader werd bij ons afgeraden...
Zou slecht zijn voor de nek van de hond. Hij wordt niet enkel naar beneden gedrukt maar ook naar opzij, dus een stijve nek of hernia kunnen wel eens snel opduiken dan.

Mijn schoonbroer had zo'n ding voor zijn husky, het werkte bij hem niet en de hond werd er zo gefrustreerd van dat hij het ding heeft opgegeten vlak na wandeling. (all ja, het is in kleine stukjes geknabbeld).

Voor sommigen is het misschien wel een oplossing ja  :thumbs:

Offline HeidiD

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 567
 • Geslacht: Vrouw
  • Life of Yoko
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #12 Gepost op: september 11, 2013, 12:24:59 »
Hier sinds vorig weekend wel een gentle leader,
een Canny Collar.
Heel anders dan die wat ik ervoor al had gezien!

Yoko lijkt er heel goed op te reageren en is veel beter hanteerbaar!
Ik wandel nu met de lijn in 1 hand, zonder schrik dat ik geen controle heb als hij naar een andere hond toe wil,
terwijl ik de lijn ervoor stevig in 2 handen vasthad en de hele tijd de straat aant "scannen" was op eventuele problemen.

Offline josiane

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1692
 • Geslacht: Vrouw
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #13 Gepost op: september 11, 2013, 22:57:47 »
Gebruik geen slipketting aub, zeker niet bij zo'n jong hondje. Ik heb zelf mijn 2de retriever en ze kunnen er wat van. Bas is nu een jaar en we oefenen nog steeds, al gaat het almaar beter. Eerst ging hij blaadjes achterna, zijn neus, alles wat bewoog. Dat gaat nu veel beter. Maar het kan de ene x perfect gaan en de volgende x gaat hij de mist in.
Wat bedoel je met gentle leader? Er zijn zoveel anti-trek dinges. Dat wat over zijn snuit gaat?

Offline HeidiD

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 567
 • Geslacht: Vrouw
  • Life of Yoko
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #14 Gepost op: september 12, 2013, 09:17:40 »
Inderdaad, over de snuit, en je bevestigt het aan je eigen lijn ook, hier de website

http://www.cannyco.com/nl/home

Offline josiane

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1692
 • Geslacht: Vrouw
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #15 Gepost op: september 12, 2013, 10:55:32 »
Ah, ja en daar bevestig je de lijn achteraan. Ik heb hier een halti liggen, dan gaat de lijn vast onder de kin. Heb hem nog niet gebruikt, moet ik zeggen, ben nogal vastberaden dat hij het zo moet leren.
Heb ook al positieve reacties gelezen van een u-lead. Das een tuigje, en de lijn wordt vooraan vastgemaakt, zou ook handig zijn bij honden waar je lange armen van krijgt.

Offline Neverever

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 12617
 • Geslacht: Vrouw
 • Be nice or fuck off.
  • Quincy's Website
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #16 Gepost op: september 12, 2013, 11:24:33 »
U-lead heb ik hier even gebruikt en het hielp goed om haar mooi met doorgehangen lijn naast me te laten lopen.  Een fijn en zacht hulpmiddel, geen gevecht met de hond, heel subtiel, ik moest zelf niets doen en de hond had nergens last van. Maar het was geen oplossing voor haar prooidrift, bijvoorbeeld een kat die wegschiet of een reetje dat tussen de bomen staat. Ook niet de enige oplossing tegen haar agitatie ten op zichte van andere honden, moest daar op een andere manier aan werken.
Het lijkt me een hulpmiddel, maar is geen wondermiddel, je moet zelf ook nog werken aan het gedrag.

Offline kellyn

 • startende hondenvriend
 • *
 • Berichten: 39
 • Geslacht: Vrouw
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #17 Gepost op: september 12, 2013, 12:02:08 »
En heeft iemand soms ervaring met een gentle walker?
Ik heb dit enkele weken geleden gekocht, maar nog niet gebruikt omdat ik het ook eerst zo wou proberen. Maar niets lijkt te helpen, stoppen en wachten, omdraaien, belonen wanneer hij het wel goed doet, ... niet heeft tot nu toe geholpen. Hij weet wel dat wanneer hij mooi naast mij komt lopen, dat hij een beloning krijgt, maar als ik dan een beloning gegeven heb, is hij weer vertrokken :)

Offline Tine en Roxx

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 70
 • Geslacht: Vrouw
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #18 Gepost op: september 13, 2013, 09:31:41 »
Zelf nog geen ervaring mee...
Maar onze instructeur raadde het helaas af.
Hij zegt dat honden er een nekhernia aan over kunnen houden.

In mijn ogen hangt het er gewoon vanaf HOE je ermee omgaat!

Heb je het inmiddels al geprobeerd of nog niet?
Ben wel eens benieuwd of het helpt bij het wandelen  :wink:

Offline Joni

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10017
 • Geslacht: Vrouw
Re: Trekken aan lijn
« Reactie #19 Gepost op: september 13, 2013, 10:51:02 »
Hey, als hij naar andere honden/dieren/mensen trekt, probeer hem een alternatief te geven dat wl iets oplevert (naast je wandelen, naar je kijken...) en beloon hem dan ook op het moment dat hij dat doet. Over het wandelen zonder afleiding: als hij dan trekt, en de 'stop'-methode werkt niet, kan je proberen om om te draaien. Wat ook kan helpen is om je hond mee te nemen naar een pleintje of grasveld en met een standaardlijn die iets langer is (+-2m of +-2,5m)  rond te wandelen en constant die richtin uit de stappen tegengesteld aan waar je hond naartoe wil (veel bochten maken, omdraaien, en tempowisselingen maken). Je hond leert dan dat die jou in het oog moet houden en zich aan jou moet aanpassen in plaats van andersom.

Een U-lead of halti kan helpen, maar als het gaat om het trekken naar andere honden/dieren/mensen kan je dit toch best in combinatie met training doen, dus hem een alternatief geven waar hij wel een beloning voor krijgt (naar jou kijken bijvoorbeeld). Koppel er eventueel een woord aan, en oefen dit thuis al (zonder afleiding) en breid dan zo uit naar moeilijkere situaties. Op de duur kan jehet gebruik van dit alternatief (naar je kijken) afbouwen, maar dan voorkom je dat hij dat gewoontegedrag, iets zien = trekken, ontwikkelt.
« Laatst bewerkt op: september 13, 2013, 10:53:19 door Joni »

 


Volg ons op instagramDe website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal