collapse

Auteur Topic: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)  (gelezen 365 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jolien.

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 131
 • Geslacht: Vrouw
Dus,

we staan op de lijst, als alles goed gaat zouden we begin november een Duitse herder reutje mogen verwelkomen. Momenteel hebben we al een sheltie reu van bijna anderhalf jaar. Die is erg onderdanig naar andere honden toe, maar heeft hier en daar wat problemen. Mede daardoor vraag ik me een aantal zaken af. Zowel over hoe ik het met 2 honden moet aanpakken dat ze goed met elkaar overeen komen, als hoe ik fouten die ik met Odi heb gemaakt kan vermijden.

Odi valt bijvoorbeeld uit naar andere honden als hij aan de lijn hangt. Hoe dit is gekomen weet ik eigenlijk zelf echt niet. Ik ben altijd met hem naar de hondenschool geweest, hij komt veel in contact met andere honden,... Tijdens de puberteit is het begonnen (en eigenlijk daarvoor ook al, want ik weet nog dat ik hier een oproepje had geplaatst om met vreemde honden af te spreken en dit eruit te oefenen) dat hij blafte naar andere honden. Hondenschool zei toen dat dat was omdat hij wou spelen. We zijn dan daarvoor naar een speelweide geweest en hadden toen het idee dat hij dat fijn vond, nu ben ik daar niet heel zeker van. (Hij gaat bijvoorbeeld liggen als we binnenkomen en de andere honden op hem afkomen, pas als ze dichtbij zijn en hij ziet dat ze rustig zijn/niets mis doen, begint hij rond te lopen). Op de hondenschool werd dit gedrag erger, en toen zeiden zij dat ik hem laag moest houden en 'Nee' moest zeggen. Om heel eerlijk te zijn heeft dat het 100 keer erger gemaakt. Ik denk ook dat hij gedeeltelijk uit onzekerheid uitvalt en dat ik dat dus helemaal anders had moeten aanpakken, maar goed. Ik ga spoedig 1 op 1 beginnen met iemand anders van de hondenschool en als ik daar terug advies krijg waar ik niet helemaal achter sta, ga ik een gedragstherapeut zoeken. Puur omdat ik zelf niet weet wat de oorzaak/reden is en ik dus ook niet weet hoe ik dit moet aanpakken. Maar dus: ik heb eigenlijk geen idee hoe dit gedrag ontstaan is, en Odi is een hondje van 8 kilo, dus oké, dat is geen gevaarlijke situatie. Met een Duitse herder én een sheltie ga ik echter veel problemen hebben als die niet mooi en rustig langs mij wandelen. Ik heb hier en daar gelezen van Duitse herders die dit gedrag ook vertonen en vraag me dus af hoe ik hier al voortijdig tegen kan trainen? Geen losloopweide in ieder geval, maar tijdens het wandelen, hoe doen jullie dat? De pup aandacht op jou laten houden als je een hond tegen komt? En wat als hij dat dan niet heeft en te enthousiast is?

Verder had ik vooral vragen over praktische zaken. Odi heeft veel speelgoed dat niet geschikt is voor een DH denk ik. Pluche beestjes met piepers in, een kong voor puppies,... Kan ik hen met hetzelfde speelgoed laten spelen en kan ik er vanuit gaan dat ik kan trainen om dit niet kapot te maken (en natuurlijk ook zaken bijkopen die wel heel stevig zijn), en dat ze niet jaloers zijn? Odi deelt speelgoed spontaan, maar ik weet natuurlijk niet of ik dit een puppy kan leren? En als dat niet gaat, hoe doen jullie dat dan? Geen speelgoed als er geen toezicht is en onder toezicht ieder zijn eigen spullen? Idem met eten, normaal gooi ik de korrels gewoon buiten zodat Odi moet zoeken. Ik zou dit graag ook doen met de puppy... Odi wacht tot hij mag beginnen zoeken, de puppy kan ik dat natuurlijk ook leren. Maar is het veiliger om ze apart eten te geven? (Ik zou wel in 2 gebieden van de tuin gaan strooien natuurlijk, en zien dat ze niet aan elkaars korrels zitten). Als ze apart moeten eten, dan zou je normaal de oudere hond eerst eten geven verwacht ik? Maar aangezien ik denk dat Odi niet echt een leiderstype is, weet ik niet of ik dat nu ook zou moeten doen? Of pas de DH eerst eten geven als ik merk dat die de leiding heeft over genomen?

Laatste is hoe ik de puppy ga leren alleen te zijn. Als we naar de winkel gaan ofzo, zouden ze wel 2-3 uur alleen moeten zijn, en dan liefst gewoon in de tuin. Kan ik dit best trainen alleen, of samen met Odi (die hier ook nog aan moet wennen)? En als ik dat samen train, is het dan oké als ik hen speelgoed geef of best niet? Ik ben 10 dagen thuis als de puppy bij ons komt, hoe zouden jullie dat precies aanpakken dan? Daarna kan ik het alleen in het weekend trainen of 's avonds.

Verder mogen algemene tips voor het opvoeden van 2 honden natuurlijk ook altijd gedeeld worden.  :fuu: Ik dénk dat ik al mijn vragen heb opgeschreven.  :mrgreen:


Offline tara

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 5128
 • Geslacht: Vrouw
Re: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)
« Reactie #1 Gepost op: augustus 19, 2019, 11:38:48 »
Als je een goede fokker hebt, dan heeft die zeker wat info gevraagd over je thuissituatie. Hoe je andere hond is.Wat je met de hond wil gaan doen.
Belangrijk is, dat de fokker de juiste pup bij je gaat zetten.Want een herder groeit snel, kan vast wel wat brute kracht ontwikkelen,hevig zijn.
Ik zou zeker voor een rustige pup gaan, zeker geen haantje de voorste. Misschien is de beste pup een teefje, heb je daar al bij stilgestaan ?Ik zou zeker naar de fokker luisteren, want zij kent de pupjes het best.
Wat betreft speelgoed, ik zou alles wegbergen, dit zolang de pup nog niet weet wat van hem of haar is en omgekeerd.Ook met de voeding, elk zijn eigen bakje, op een rustige plaats. Als het een gulzige pup is, in de bench eten geven,of apart ergens in andere ruimte, zodat ze alletwee rustig kunnen eten.
Als je weggaat, honden nog apart houden, want je weet niet tijdens je afwezigheid, hoe ze met elkaar omgaan.
Je gaat wel snel zien, hoe de pup is met de andere hond,daarop kan je dan gaan zien,hoe je dingen aanpakt.
Belangrijk is dat beiden hun rust hebben, als het te druk is voor de sheltie, dat die dan ergens een rustige plaats heeft, waar de pup niet kan en mag komen.
Voor het wandelen, de pup gaat veel gedrag overnemen van de andere hond, dus daar toch rekening mee houden.
Ik vind het heel spijtig dat je sheltie zo verknoeid is door de hondenschool...Zove el foute dingen gedaan,met een onzekere hond...Let erop dat je een goede school zoekt, want niet elke school is ok.

Offline Jolien.

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 131
 • Geslacht: Vrouw
Re: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)
« Reactie #2 Gepost op: augustus 19, 2019, 15:01:52 »
Bedankt voor je tips!

De fokker gaf inderdaad al aan dat er een gedragstherapeut naar het nest komt kijken en dan afhankelijk daarvan de pups worden toegewezen (in onderling overleg). Voor ons zou het dus een hond moeten zijn met weinig drijfkracht en niet te opdringerig. Voorkeur voor ons is een reu, maar mocht dat niet in dit nest zitten, dan kunnen wij wel wachten natuurlijk.

Ik ben in het algemeen wel erg tevreden van mijn hondenschool, staat hier ook redelijk goed aangeschreven (Olmenhof Herk-De-Stad), maar ik heb het gevoel dat ik hier en daar gewoon naar verkeerd advies geluisterd heb en dat ze sowieso niet echt met 'gedragsproblemen' werken. Toen ik in het begin vroeg wat ik tegen dat blaffen kon doen, kreeg ik bijvoorbeeld als antwoord 'Niet veel, tis een sheltie eh'  :lol: . Maar oké, de ene instructeur is de andere natuurlijk niet. Ik ga in het vervolg iets beter filteren wie wat zegt en wat ik opvolg en wat niet.

Offline kathytjeuh_newfy

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 5304
 • Geslacht: Vrouw
Re: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)
« Reactie #3 Gepost op: augustus 19, 2019, 15:39:48 »
Als je puppy meer aandacht heeft voor andere honden en niet voor jou als je elkaar kruist zou ik eerst proberen op afstand met lekkere snoepjes of een speeltje. Jij bent het aller aller leukst!
Je kan dan stilaan de afstand verkleinen.

Pas wel op met samen met de pup en Odi te wandelen. Pups kopiëren vaak gedrag.

Met mijn Leonberger is dat deeltje ook fout gegaan. Bij hem is het gekke dat hij het vooral bij mij doet ook omdat ik al op voorhand denk dat hij gaat uitvallen.
Maar nu met mijn andere honden gaat het super zij hebben net oogkleppen op en vraag me soms af of ze de passerende hond wel gezien hebben

Offline Larshann

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 485
 • Geslacht: Vrouw
Re: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)
« Reactie #4 Gepost op: augustus 19, 2019, 20:47:12 »
- Ik zou in het begin apart gaan wandelen, tot je dat gedrag bij Odi hebt aangepakt (hier ook zo'n honden dus ik weet hoe lastig dat is !) Puppies nemen dat meteen over. Ik heb een deel v vervelend gedrag van de oudere honden kunnen vermijden bij de jongere door apart te gaan wandelen.. (helaas niet alles ) En idd, puppie leren aandacht bij jouw te houden als je andere honden kruist.. dat gaat makkelijker vind ik van zodra ze een volgoefening kunnen.

- Speelgoed ligt hier gewoon los, elke pup die er bij komt leert dat dat normaal is en van iedereen, en dat het gedeeld moet worden. In het begin hebben wij wel een ren staan om puppie af en toe te laten rusten, daar liggen dan ook de schattige puppie speeltjes in  :vuistje: Te kleine speeltjes zou ik idd wel vermijden, een dh pup is al snel groot genoeg om dat in te slikken.

- Wij geven ze eten in de bench/ren, zodat ze leren rustig te eten en dat niemand hen komt storen (er ze zelf geen eten proberen te stelen v andere honden. Met 7 honden wel zo handig) Met die korrels gooien zou denk ik wel lukken als je met 2 bent om tegelijkertijd op een verschillende plek te gooien, maar de pup moet meerdere keren eten krijgen per dag, dus mss niet handig om dat élke maaltijd te doen ? Bij ons krijgen ze tegelijk eten, 'rangorde' is niet zo rechtlijnig bij honden en doet er imo ook niet toe. Ik bepaal wie wanneer eten krijgt  :mrgreen:

- Alleen zijn leren ze bij ons gewoon ineens: eerst puppie moe maken, bench in (in de woonkamer waar ook de andere honden zijn) en ik vertrek gewoon. De rest gaat slapen en de pup doet normaal gewoon hetzelfde. 2u is niet zo lang om alleen te zijn

Verdere tips: zorg dat de pup genoeg rust krijgt, ook als hij niet moe lijkt te zijn. (de meeste pups blijven spelen tot ver over hun grenzen)
En als je sheltie de pup corrigeert: niet te snel in tussenkomen. Honden kunnen meestal prima onderling communiceren !

Offline Jolien.

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 131
 • Geslacht: Vrouw
Re: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)
« Reactie #5 Gepost op: augustus 20, 2019, 07:19:19 »
Bedankt voor de tips beiden!

Apart gaan wandelen had ik al gedacht inderdaad, of toch in ieder geval waar ik andere honden denk tegen te komen zoals de hondenschool of in de stad bijvoorbeeld. Eigenlijk heb ik het geluk dat ik meestal geen honden tegen kom aangezien ik heel afgelegen woon. 's Ochtends wandel ik om 5 uur dus dan kom ik sowieso niemand tegen, en 's avonds probeer ik door een boomgaard/bos te wandelen waar normaal ook niemand komt. Eigenlijk is het praktisch alleen op de hondenschool dat ik geregeld in de problemen kom... Maar ik ga de pup wel proberen te socialiseren zoveel ik kan, wat dus betekend dat ik weer wekelijks een rondje door de winkelstraten ga maken en op terrasjes ga zitten. Echt mijn ding niet maar oké.  :mrgreen: Daarvoor zal ik Odi dan wel thuis laten natuurlijk. Is het voor een band te behouden met beide honden sowieso een goed idee om af en toe (minimaal 1x per week bijvoorbeeld) apart te blijven wandelen of is dat niet nodig?

Offline tara

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 5128
 • Geslacht: Vrouw
Re: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)
« Reactie #6 Gepost op: augustus 20, 2019, 07:56:20 »
Ik ga altijd met mijn honden apart wandelen.
Geeft geen verschil ivm. binding.Ze maken er ook niks uit,om ieder om de beurt mee te gaan.
Ze gaan ook op een verschillend tijdstip mee naar de training, is ook geen enkel probleem, ze zijn het zo gewoon.

Offline chanelle

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 409
Re: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)
« Reactie #7 Gepost op: augustus 20, 2019, 12:33:39 »
Ik wil geen uitvallende hond aan de lijn dus bij de eerste keer dat ze dat doen worden ze gecorrigeerd tot ze stoppen en dan uitvoerig beloond en krijgen ze terug de losse lijn om de andere hond te begroeten. Ik laat mijn honden altijd naderende honden begroeten.  Wanneer je ze wegtrekt krijgen ze het idee dat er iets mis is en leer je ze eigenlijk uitvallen.  Mijn honden moeten niet iedere hond leuk vinden, maar uitvallen mag niet.

Offline Jolien.

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 131
 • Geslacht: Vrouw
Re: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)
« Reactie #8 Gepost op: augustus 20, 2019, 12:55:50 »
Ik denk dat het er ook heel hard vanaf hangt waarom je hond uitvalt. Die van mij mocht ook altijd naar andere honden. En dan begon hij al op voorhand te blaffen en trekken van enthousiasme omdat hij naar een andere hond wou (sheltie dus blaft voor alles praktisch). En daar heeft de hondenschool dus oa. op gezegd dat ik naar speelweide moest. En toen is hij ook beginnen uitvallen uit angst. Om dan te corrigeren (als het dus uit angst is en niet uit agressie) vind ik niet eenvoudig...

Offline chanelle

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 409
Re: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)
« Reactie #9 Gepost op: augustus 22, 2019, 12:33:15 »
Ik ga nooit naar een speelweide. Daar forceer je een hond, hij kan niet weg van die andere honden. Mijn hond moet geen vrienden worden met elke hond. Hij heeft zelfs een grondige hekel aan boxers en golden retrievers. Maar hij mag niet uitvallen of gaan blaffen. Hij heeft geleerd die te negeren. Dat gedrag heb ik beloond. Je hond mag bang zijn, maar van mij zou hij niet mogen blaffen. Ik zou hem wel beschermen tegen opdringerige honden. Als ik zie dat mijn hond een andere hond niet moet, haal ik hem weg en moet die andere hond er af blijven. Als ze snuffelen en elkaar begroeten zie je meteen hoe je hond reageert en vindt hij het niet leuk, dan wandel je verder. Honden voelen elkaar zo veel beter aan, maar je moet ze de kans geven.

Offline poeseline

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 7177
 • Geslacht: Vrouw
Re: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)
« Reactie #10 Gepost op: augustus 22, 2019, 12:45:36 »
Ik wil geen uitvallende hond aan de lijn dus bij de eerste keer dat ze dat doen worden ze gecorrigeerd tot ze stoppen en dan uitvoerig beloond en krijgen ze terug de losse lijn om de andere hond te begroeten. Ik laat mijn honden altijd naderende honden begroeten.  Wanneer je ze wegtrekt krijgen ze het idee dat er iets mis is en leer je ze eigenlijk uitvallen.  Mijn honden moeten niet iedere hond leuk vinden, maar uitvallen mag niet.
Als ik dit met mijn hond zou doen dan zou ik het dus alleen maar erger maken. Die valt namelijk uit omdat hij die andere hond absoluut niet in zijn buurt wil. Als hij aan de lijn uitvalt wil dat dus eigenlijk zeggen dat ik of het baasje van de andere hond (meestal is het dat laatste) al een aantal signalen gemist/genegeerd heb die aangaven dat het de verkeerde kant op ging. Wat leer je je hond dan door te corrigeren?

Stap één is altijd achterhalen waarom je hond iets doet en vanuit dat inzicht handelen.

Offline tara

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 5128
 • Geslacht: Vrouw
Re: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)
« Reactie #11 Gepost op: augustus 22, 2019, 14:31:38 »
Een hond die uitvalt aan de lijn gaat niks leren van het corrigeren tot hij stopt.
Hij gaat dat gedrag vermijden,maar de emotie blijft dezelfde.
Op tijd naar je hond kijken, welke signalen geeft hij.
Mijn hond heeft ook een gigantisch probleem met andere honden,die o zo graag gedag willen komen zeggen.
Ik respecteer zijn gevoelens, hou voldoende afstand, zodat hij de situatie kan overzien, dan heb ik een hond die ontspannen meegaat.Zonder corrigeren.
Ik hou ook niet al alle mensen, snap ook dat mijn hond niet van alle honden houdt.

Offline triene

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 3200
 • Geslacht: Vrouw
Re: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)
« Reactie #12 Gepost op: Gisteren om 00:06:16 »
Ik wil geen uitvallende hond aan de lijn dus bij de eerste keer dat ze dat doen worden ze gecorrigeerd tot ze stoppen en dan uitvoerig beloond en krijgen ze terug de losse lijn om de andere hond te begroeten. Ik laat mijn honden altijd naderende honden begroeten.  Wanneer je ze wegtrekt krijgen ze het idee dat er iets mis is en leer je ze eigenlijk uitvallen.  Mijn honden moeten niet iedere hond leuk vinden, maar uitvallen mag niet.


En wat beloon / straf jij dan, het gevoel of het gedrag of een gedrag dat voorkomt uit een gevoel? Waarom moeten honden altijd en overal goede buren? Mijn honden mogen ook niet uitvallen maar ik probeer hen voor te zijn met aandacht vragen, weg te gaan of als buffer te spelen of de opdracht "zoeken" bij ik snoep gooi in de  richting die tegenovergesteld is van de kruisende hond.

Als ik dit met mijn hond zou doen dan zou ik het dus alleen maar erger maken. Die valt namelijk uit omdat hij die andere hond absoluut niet in zijn buurt wil. Als hij aan de lijn uitvalt wil dat dus eigenlijk zeggen dat ik of het baasje van de andere hond (meestal is het dat laatste) al een aantal signalen gemist/genegeerd heb die aangaven dat het de verkeerde kant op ging. Wat leer je je hond dan door te corrigeren?

Stap één is altijd achterhalen waarom je hond iets doet en vanuit dat inzicht handelen.

Hier zou dat ook zo kunnen zijn maar, hoef niet noodzakelijk om een andere hond te gaan die de mijnen niet kunnen hebben: 't kan evengoed: ik wil nu spelen zijn. Aangelijnd spelen wil ik dan ook niet omdat ik dat gevaarlijk vind.
« Laatst bewerkt op: Gisteren om 00:12:38 door triene »

Offline triene

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 3200
 • Geslacht: Vrouw
Re: Raad/tips 2de hond en algemene opvoeding (+specifiek voor duitse herder?)
« Reactie #13 Gepost op: Gisteren om 00:18:54 »
Een hond die uitvalt aan de lijn gaat niks leren van het corrigeren tot hij stopt.
Hij gaat dat gedrag vermijden,maar de emotie blijft dezelfde.
Op tijd naar je hond kijken, welke signalen geeft hij.
Mijn hond heeft ook een gigantisch probleem met andere honden,die o zo graag gedag willen komen zeggen.
Ik respecteer zijn gevoelens, hou voldoende afstand, zodat hij de situatie kan overzien, dan heb ik een hond die ontspannen meegaat.Zonder corrigeren.
Ik hou ook niet al alle mensen, snap ook dat mijn hond niet van alle honden houdt.

Dat is zo! Alleen: een hond kan leren dat hij/zij  niet begrepen wordt door zijn baasje  :cryblue:

 


Volg ons op instagramDe website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal