Hondenvrienden.be

Honden algemeen => Gedrag & opvoeding => Topic gestart door: runa op juli 12, 2019, 16:10:21

Titel: Tess
Bericht door: runa op juli 12, 2019, 16:10:21
Aangezien ik er nog mijn handen mee vol ga hebben leek het me handig om een topic aan te maken waarin de (her)opvoeding van Tess te volgen valt.

Tess is een Duitse herder van 4 jaar. Haar vorige baasje had een hele groep Duitse herders die eerst in buitenkennels zaten maar omdat voor geluidsoverlast zorgde verhuisden de honden naar de garage waar ze in benches en kleine binnenkennels zaten. Verder werd er weinig tot niks met de honden ondernomen. Toen de behandelende dierenarts dit te weten kwam is de bal aan het rollen gegaan. De honden werden in beslag genomen en kwamen bij Animal Trust terecht. Op 7 juli ben ik daar Tess (toen nog Tosca) gaan halen.

Tess is een vrolijke, enthousiaste hond. Ze leert snel en ze is gemotiveerd. Ik zie veel potentieel in haar maar door haar slechte start moet ze eerst nog de wereld ontdekken en leren omgaan met nieuwe situaties.
In huis heeft ze zich heel snel aangepast. Als ze buiten haar energie kwijt kan is ze heel rustig in huis. Ze steelt niks van tafel (als ik in de buurt ben), heeft snel geleerd waar ze wel en niet mag komen, doet niet moeilijk als ik uit zicht ben, ze is zindelijk,... 's nachts loopt ze vrij rond in huis zonder problemen. 's morgens voor ik beneden ben houdt ze zichzelf bezig met haar balletje.
In de tuin is ze ook flink. De buren hebben een schaap, een geit en kippen maar daar reageert ze amper op.
Ik bouw het alleen blijven nog op maar ook dat lukt zonder problemen. Ze is nog niet helemaal op haar gemak en zit nog echt te wachten maar ze blaft niet en ze maakt niks kapot. Als ik haar iets geef om te kauwen voor ik vertrek dan eet ze dat eerst op haar gemak op dus erg veel stress heeft ze denk ik niet.
Het meerijden met de auto ben ik ook aan het opbouwen. Intussen springt ze enthousiast in de auto en ze blijft ook rustig tijdens het rijden dus dat gaat ook vlot.

Dat zijn de positieve puntjes maar er zijn ook nog werkpuntjes.
Aan de lijn valt ze uit naar andere honden. Intussen zijn we wel al zo ver dat ik haar rustig kan houden zolang de andere hond ook rustig is. Als de andere hond ook reactief is doet ze meteen mee. Maar goed, op dat vlak vertrouw ik een beetje op mijn ervaring met Fala en zie ik het nog wel beteren. Katten vind ze ook spannend en daar valt ze ook soms naar uit.

Een ander werkpuntje is dat ze defensief wordt als ze onzeker is en zich bedreigd voelt. Dit gebeurde tot nu toe in 2 situaties:
De eerste keer was toen mijn vriend voor het eerst sinds ik haar heb, op bezoek kwam. Nochtans had ze hem ook al gezien bij de eerste kennismaking en toen we haar gingen halen. Toen hij binnen kwam is ze beginnen blaffen, duidelijk uit onzekerheid/angst maar even duidelijk een waarschuwing dat ze zou bijten indien nodig. Ik heb haar dan met mijn stem gerust gesteld en dan is ze zelf komen snuffelen en was hij goedgekeurd.
De tweede keer dat hij langs kwam heeft ze ook geblaft maar was ze niet meer zo bang en we waren er ook beide meer gerust in dat ze niet zou bijten.

De tweede situatie was vandaag bij de dierenarts. Op zich laat ze zich door mij gemakkelijk onderzoeken, bij de eerste kennismaking heb ik zelfs in haar muil gekeken, in haar oren gekeken, het vel tussen haar tenen eens vast genomen,... Ze liet het allemaal zonder problemen toe. Ook door de asielmedewerkers liet ze zich gemakkelijk verzorgen toen de wonde van haar sterilisatie ontstoken was. Ik was er dus vrij hoopvol op dat de dierenarts ook geen probleem ging zijn. Maar toen de dierenarts in haar oren wou kijken (met zo'n vergrootglas om in het oor te steken) was Tess daar niet akkoord mee en reageerde ze ook weer zo defensief. De spuitjes voor de inentingen gingen wel vlotter maar ik heb haar toch ook stevig moeten vast houden. De DA was gelukkig wel begripvol en wou ook niet pushen. Tess is wel  bij de afrekening zelf in de buurt van de DA gaan snuffelen (DA heeft haar genegeerd wat volgens mij een correcte reactie was). Bij afloop heb ik gevraagd of de DA haar een worstje wou geven om het positief af te sluiten en eerst leek het alsof Tess het zou aannemen maar dan is ze toch plots weer beginnen blaffen en snauwen.
De dierenartsassistent e aan de balie was dan weer geen enkel probleem.

Ik begrijp wel dat het voor Tess allemaal nieuw is. Misschien wil ik te snel te veel doen en moet ik even een stapje terug nemen. Op zich heeft ze op die paar dagen al heel veel bereikt. Ik hoop dat ze met de tijd en naarmate onze band nog beter wordt, ze meer vertrouwen krijgt in verschillende situaties en ze minder geneigd zal zijn om zichzelf onnodig te verdedigen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Tequila op juli 12, 2019, 17:02:41
Was de da een man?  Weet nog bij ons Flap dat zij een bloedhekel had aan mannelijke dierenartsen, een vrouwelijke mocht alles doen een man mocht nog niet in haar richting kijken.
 :doh:
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 12, 2019, 17:28:54
Was de da een man?  Weet nog bij ons Flap dat zij een bloedhekel had aan mannelijke dierenartsen, een vrouwelijke mocht alles doen een man mocht nog niet in haar richting kijken.
 :doh:
Nee, DA is een vrouw. Maar de auto is ze nog niet helemaal gewoon, toekomen op een nieuwe plaats en dan in de wachtzaal met andere honden. Ze was dus niet helemaal ontspannen als ze binnen kwam. De tafel op zich vond ze ook niet super. Luisteren naar het hart en de longen en algemeen eens voelen (onder andere de buik, de snede van de sterilisatie is nog duidelijk zichtbaar en voelbaar) ging allemaal goed. Maar dat ding in haar oor wou ze niet hebben.
De volgende keer ga ik een afspraak maken zodat we niet moeten wachten en misschien dat ik zelfs eerst eens een afspraak maak om gewoon te wennen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Tequila op juli 12, 2019, 18:07:02
Misschien wat veel ineens
Titel: Re: Tess
Bericht door: jazzy op juli 12, 2019, 19:11:29
kan ook aan de dierenarts praktijk liggen,


ik heb hier een waar de dierenarts perfect kan aankomen en alles mee kan doen buiten de praktijk in de praktijk moet hij een muilkorf dragen :weetniet:
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 12, 2019, 19:53:09
Ik denk dat het een beetje alles samen is. Op een vreemde plaats op een tafel moeten staan en dan een vreemde die over je komt hangen (om in het oor te kunnen kijken) en aan je lijf prutst. Ergens is het niet abnormaal dat ze het niet zomaar tolereert.
Ik hoop alleen dat het in de toekomst wel vlotter gaat. Als er iets met haar scheelt wil ik wel weten wat en dat gaat nu eenmaal gemakkelijker met een hond die zich wel laat onderzoeken door een dierenarts.
Titel: Re: Tess
Bericht door: tara op juli 12, 2019, 20:38:31
Eigenlijk moet je ervan uitgaan, dat je een pup in huis hebt, die dat allemaal nog moet leren.
Ook vind het ook niet abnormaal dat een herder niet zomaar iedereen aan zich laat komen.
Dat moeten ze leren.Misschien kan je aan de dierenarts vragen om gewoon eens langs te komen, eventueel alleen om haar te wegen.
En zelf kan je aan de slag met "verzorgende handelingen" te stellen, zoals haar zelf helemaal aftasten, oortjes bekijken,tandjes laten zien, onder buik, teentjes, enz.
Als je dan nog iemand bij kan inschakelen, die ze vertrouwd en dat ook bij haar kan doen, dan ben je weer een stukje verder.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 12, 2019, 21:10:08
Eigenlijk moet je ervan uitgaan, dat je een pup in huis hebt, die dat allemaal nog moet leren.
Ook vind het ook niet abnormaal dat een herder niet zomaar iedereen aan zich laat komen.
Dat moeten ze leren.Misschien kan je aan de dierenarts vragen om gewoon eens langs te komen, eventueel alleen om haar te wegen.
En zelf kan je aan de slag met "verzorgende handelingen" te stellen, zoals haar zelf helemaal aftasten, oortjes bekijken,tandjes laten zien, onder buik, teentjes, enz.
Als je dan nog iemand bij kan inschakelen, die ze vertrouwd en dat ook bij haar kan doen, dan ben je weer een stukje verder.
Zelf kan ik het allemaal al doen. Ik kan zelfs volledig rond haar nek hangen terwijl ze op haar rug op de grond ligt en die vind dat nog plezant ook  :zot: :lol:  Maar het is inderdaad wel een idee om het eens aan iemand anders te vragen en kijken hoe ze daar op reageert
Titel: Re: Tess
Bericht door: sepke op juli 12, 2019, 21:25:37
Ik herken daar zo hard Sky in... Bij haar is dat echter een kantje dat er nooit helemaal zal uitgaan. Integendeel, hoe meer ik probeerde met worstjes vreemden positief te maken, hoe erger het werd. Ze moest nl een stap zetten waar ze geen zin in had, nl dat worstje halen. Ze werd echt pas geruster in anderen toen ik dat niet meer wilde forceren op die manier. Gewoon negeren was het codewoord.

Wij gaan naar de dierenarts met muilkorf, en in bepaalde situaties draagt ze die ook gewoon. Dan niet omdat ze zou bijten, want bij haar is het ook puur onzekerheid, dus veel dreigen en blaffen op voorhand. Maar de mensen houden afstand.
Wat het onderzoeken bij de dierenarts betreft, we zijn blij dat het tot nu alleen nog maar standaard dingen waren, want moest zij iets ernstigers aan de hand hebben waarbij ze echt moeten manipuleren of voelen, is er een probleem.

Bij vreemd bezoek in huis dat op voorhand aangekondigd werd, gaat ze gewoon in de bench in de garage. Voor niemand stresserend dan.

Maar voor eigen volk en mensen die ze vertrouwt een prachthond! Maar een allemansvriend zal ze nooit worden, we zijn al blij dat ze nu gewoon ontspannen tussen mensen kan staan, op voorwaarde dat ze niet naar haar kijken en al zeker niet proberen haar te roepen of aan te raken.

Even trouwens over het deeltje ivm andere honden. Sky is ook zo, honden die iets uitstralen, daar kan ze meteen op reageren. Bepaalde honden die iets uitstralen, daar reageert ze ook totaal niet op. De energie die een andere dus heeft, is voor haar het punt van reageren. Ik zie het nu natuurlijk ook al meteen, en vaak zijn het andere herders waar ze niets van moet hebben, want die hebben rapper dat nerveuze.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 12, 2019, 21:57:27
Als we op straat vreemde mensen passeren dan is ze daar meestal wel gefascineerd door. Ze kijkt er heel hard naar en wil er ook naartoe gaan maar op een nieuwsgierige manier. Het is dus niet zo dat elke vreemde standaard slecht is. Voor de rest heeft ze nog niet echt moeten omgaan met andere mensen.
Morgen komen ze een droogkast en een diepvries leveren, ik ben benieuwd hoe dat zal verlopen. Voor de veiligheid ga ik haar wel op de koer steken voor ik de mensen binnen laat.
Titel: Re: Tess
Bericht door: tara op juli 13, 2019, 08:11:11
Mijn honden gaan ook even in de berging, tot het bezoek binnen is, en gaat zitten. Dan is er geen enkel probleem, ze komen dan binnen gaan even ruiken en dag zeggen. Als ik dat niet doe, dan zijn ze blafferig.En op deze manier niet.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 13, 2019, 11:21:16
Compleet onbewust van het feit dat hier net 2 vreemde mannen zijn binnen geweest  :bow:

(https://i.imgur.com/XDIMDy1.jpg)
Titel: Re: Tess
Bericht door: Sedde op juli 13, 2019, 19:10:54
Ik denk vooral dat je het allemaal nog tijd moet geven, maar wil graag even op het dierenarts stuk reageren.

Er zijn bij ons redelijk wat herders (en rottweilers, die zijn echt het ergste bij ons) die standaard met muilband behandeld worden. Dat zijn geen honden die in het dagelijkse leven agressief of onhandelbaar zijn, maar gewoon honden die een DA-bezoek niet leuk vinden en dat ook laten merken. Ik kan me voorstellen dat je het liever anders ziet, maar het is geen ramp zolang het enkel daar is. Een dierenarts is nu eenmaal gewoon niet leuk en een hond die van nature uit geen sloef is, zal daar snel argwanend door worden.
Hidde is trouwens de grootste sloef die je je kunt voorstellen, maar die kan echt panikeren. Ik ben vorig jaar met muilband bovenop haar moeten gaan liggen voor een gescheurd nageltje. Ze zou anders mij en mijn collega gebeten hebben.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 13, 2019, 22:12:53
Ik heb geen probleem met een muilkorf en ik heb eerlijk gezegd ook al zitten denken om haar dat aan te leren. Waarschijnlijk zullen er nog wel situaties zijn waarin ze zal snauwen.
De enige reden waarom ik het nog niet gedaan heb is omdat het weer iets nieuw is en ik haar nu even rust wil gunnen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: kathytjeuh_newfy op juli 14, 2019, 13:55:59
Wat nog leuk kan zijn voor jullie beide is de muilkorf shapen. Je bent dan leuk bezig met haar en ze leert het op een positieve manier!
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 14, 2019, 18:58:44
Wat nog leuk kan zijn voor jullie beide is de muilkorf shapen. Je bent dan leuk bezig met haar en ze leert het op een positieve manier!
Dat is ook mijn plan  :wink: Maar dus nog niet de tijd gevonden om het er nog bij te pakken. Ze heeft al zoveel nieuws leren kennen en ik wil niet te veel tegelijk doen.

Vandaag ben ik gaan wandelen met een vriendin en haar hond (die niet reageert op uitvallende honden).
Tess heeft in het begin enorm uitgevallen maar die vriendin zei ook dat ze nogal ambivalent is. Ze doet lelijk maar ze is tegelijk ook nieuwsgierig en wil wel kennis maken. Ze weet waarschijnlijk gewoon niet wat de correcte manier is. Naarmate de wandeling vorderde kalmeerde ze wel sneller en uiteindelijk bleef ze ook rustig. Wel op een veilige afstand nog maar het was al een grote verbetering.
Eigenlijk ben ik benieuwd wat ze zou doen als ze niet aan de lijn hangt maar dat is moeilijker op een veilige manier te testen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: barbera op juli 15, 2019, 09:48:29
Zou het kunnen zijn dat de DA bij het geven van het worstje oogcontact maakte??

Ik merk nl. bij mijn herplaatsers met problematiek verleden(en/of slechte socialisatie) dat dat voor hen zeer moeilijk is en kan leiden tot conflicten.
Titel: Re: Tess
Bericht door: barbera op juli 15, 2019, 09:50:21
Zou het kunnen zijn dat de DA bij het geven van het worstje oogcontact maakte??

Ik merk nl. bij mijn herplaatsers met problematiek verleden(en/of slechte socialisatie) dat dat voor hen zeer moeilijk is en kan leiden tot conflicten.

Bij eerste DA bezoek met Pinda was compleet drama door contact zoekende stagiaire.

Tweede keer van te voren gebeld met vraag om DA met ervaring pittige honden en verzoek GEEN OOGCONTACT.
Toen verliep alles als zonnetje.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 15, 2019, 11:51:46
Zou het kunnen zijn dat de DA bij het geven van het worstje oogcontact maakte??

Ik merk nl. bij mijn herplaatsers met problematiek verleden(en/of slechte socialisatie) dat dat voor hen zeer moeilijk is en kan leiden tot conflicten.
Zou kunnen. Dat is me eerlijk gezegd niet opgevallen. In ieder geval wel een goeie tip :thumbs:
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 15, 2019, 11:57:21
Gisteren is me trouwens ook opgevallen dat mijn vriend haar altijd boven op de kop wil aaien. Vandaar waarschijnlijk dat ze nog altijd wat terughoudend is naar hem. Hij gaat er op letten en in het vervolg beginnen met over de kin te wrijven. Hij moet ook nog het een en ander bijleren maar ook hij is gemotiveerd en leert snel :thumbs:
Titel: Re: Tess
Bericht door: barbera op juli 15, 2019, 12:14:00
Gisteren is me trouwens ook opgevallen dat mijn vriend haar altijd boven op de kop wil aaien. Vandaar waarschijnlijk dat ze nog altijd wat terughoudend is naar hem. Hij gaat er op letten en in het vervolg beginnen met over de kin te wrijven. Hij moet ook nog het een en ander bijleren maar ook hij is gemotiveerd en leert snel :thumbs:

Top!!

Bij DA: kan het zijn dat DA ook bukkende beweging maakte voor snoepje?? Dat valt vaak ook niet goed. Lichaamstaal groot en rustig is van belang. Bukken kan bedreigend overkomen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Ilsey op juli 15, 2019, 13:01:44
Ik sluit mij aan bij de dingen die gezegd werden ivm het benaderen door vreemden. Hier vraag ik vreemden ook altijd om niet voorover te buigen als ze willen aaien of snoep willen geven, maar om te hurken, en dan zijn naam te zeggen en te vragen om bij hen te komen zodat Boogie zelf naar hen kan toe stappen op zijn eigen tempo. En ik vraag als ze willen aaien om zijn borst/schouders/rug te aaien, en van zijn hoofd af te blijven. Op die manier kan zo goed als iedereen hem aaien of snoepje geven zonder hij er erg in ziet. In tegendeel, dat heeft hij zelfs heel graag... bij hem is het écht gewoon de 'hoe'. Als ik geen zin heb om dat uit te leggen aan iemand, vraag ik hen om Boogie te negeren, en beloon ik zelf Boogie als hij die mensen negeert of er aan snuffelt en zelf weer weg wandelt.

De boosdoeners zijn bij Boogie oogcontact en vooroverbuigen/ hem zelf benaderen ipv hem te vragen naar hen toe te komen. Stijve houdingen, een man zijn en een zware stem hebben zijn ook nogal boosdoeners :p ik merk dat mensen die een goeie vlotte zelfzekere (doch zachte en naturel) uitstraling hebben met honden eigenlijk zelfs op de 'onbeleefde manier' hem kunnen benaderen zonder hij dan reageert. Vrouwen lukt over het algemeen véél beter, maar er zijn er enkele die zelfs al kent hij ze, hij regelmatig zal willen 'corrigeren' met een knip in hun been. Dat zijn bvb mijn schoonmoeder en de co-bewoonster. Telkens mensen die geen zachte energie/ uitstraling hebben en daar reageert hij sneller op, onze aannemer is dan weer een man met wel een zachte uitstraling die hem ook gewoon negeert en daar is hij zeer rustig bij in de buurt. Dus het hangt ook wat van persoon tot persoon af.

Hier geen muilkorf bij de DA, maar dat is ook gewoon helemaal niet nodig bij hem, hij snapt het concept DA en laat zich makkelijk onderzoeken of vasthouden door mij. Hij gaat ook eerder in een 'freeze' dan uit te vallen bij de DA. Tenzij er plots een man binnenkomt, dan zet hij zijn klep nog wel eens open  :mrgreen: de meeste DA's waren/zijn vrouwen tot nu toe.Titel: Re: Tess
Bericht door: RustlingRose op juli 16, 2019, 09:07:24
Ik herken daar zo hard Sky in... Bij haar is dat echter een kantje dat er nooit helemaal zal uitgaan. Integendeel, hoe meer ik probeerde met worstjes vreemden positief te maken, hoe erger het werd. Ze moest nl een stap zetten waar ze geen zin in had, nl dat worstje halen. Ze werd echt pas geruster in anderen toen ik dat niet meer wilde forceren op die manier. Gewoon negeren was het codewoord.

Wij gaan naar de dierenarts met muilkorf, en in bepaalde situaties draagt ze die ook gewoon. Dan niet omdat ze zou bijten, want bij haar is het ook puur onzekerheid, dus veel dreigen en blaffen op voorhand. Maar de mensen houden afstand.
Wat het onderzoeken bij de dierenarts betreft, we zijn blij dat het tot nu alleen nog maar standaard dingen waren, want moest zij iets ernstigers aan de hand hebben waarbij ze echt moeten manipuleren of voelen, is er een probleem.

Bij vreemd bezoek in huis dat op voorhand aangekondigd werd, gaat ze gewoon in de bench in de garage. Voor niemand stresserend dan.

Maar voor eigen volk en mensen die ze vertrouwt een prachthond! Maar een allemansvriend zal ze nooit worden, we zijn al blij dat ze nu gewoon ontspannen tussen mensen kan staan, op voorwaarde dat ze niet naar haar kijken en al zeker niet proberen haar te roepen of aan te raken.

Even trouwens over het deeltje ivm andere honden. Sky is ook zo, honden die iets uitstralen, daar kan ze meteen op reageren. Bepaalde honden die iets uitstralen, daar reageert ze ook totaal niet op. De energie die een andere dus heeft, is voor haar het punt van reageren. Ik zie het nu natuurlijk ook al meteen, en vaak zijn het andere herders waar ze niets van moet hebben, want die hebben rapper dat nerveuze.
Compleet off-topic (sorry runa), maar Sky en Django zijn precies dezelfde hond  :vuistje: Met het verschil dat het bij Django de laatste jaren wel blijft verbeteren, het gedrag vlakt af. Of het komt met de ouderdom (hij wordt 7) of omwille van Billie (hij heeft veel van haar geleerd) dat zullen we nooit weten.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 17, 2019, 19:36:04
Het is nog een beetje zoeken op welke mensen ze het hevigste reageert en wie ze sneller aanvaardt. Het is niet dat ik hier dagelijks 10 man over de vloer krijg  :lol: In het asiel ging ze trouwens wel mee met vrijwilligers om te wandelen, het is niet dat ze echt problematisch is naar vreemden, het hangt vooral van de situatie af denk ik.

Het is wel al een paar keer gebeurd dat ze buiten op de koer plots blaft naar iets. Tot nu toe wist ik niet naar wat maar ik was daarnet ook buiten en het waren gewoon de buren die even in hun tuin waren. Ik blijf zelf rustig en zeg dat het ok is en dan kalmeert ze wel. Het lijkt me ook eerder opwinding dan angst. Zou dat na een tijd beteren en reageer ik er correct op? Ze mag wel waken als er inbrekers zijn of zo maar ik wil niet dat ze elke keer blaft als de buren in hun tuin zitten. Soms laat ik haar ook op de koer als ik even weg ben en dan wil ik ook niet dat ze onnodig blaft.
De koer is volledig ommuurd dus ze kan dus niet zien wat er rondom gebeurt.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 17, 2019, 19:43:42
Oh en ik ben begonnen met clickeren met de muilkorf. Ze steekt er intussen al haar neus helemaal in en ze vind het wel leuk (lees: lekker  :vuistje:)
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 19, 2019, 13:20:05
Het is soms moeilijk te begrijpen wat er in haar kopje om gaat. Gisterenavond, ik lag ziek in de zetel, mijn vriend zat aan tafel te eten. Tess is nog wat terughoudend naar hem behalve wanneer hij eten bij heeft. Dus ik zeg hem dat hij dat mag uitspelen en haar (nu nog) af en toe een stukje van tafel mag geven. Dus Tess blijft bij hem zitten in de hoop nog wat te krijgen. Plots begint ze weer zo defensief te blaffen naar hem  :weetniet: Was ze verschoten van iets? Frustratie omdat ze niet direct iets kreeg?  :weetniet: In mijn ogen was er op dat moment niks bijzonder gebeurd (geen plotse beweging of toenadering naar haar of zo).

Later die avond heeft hij haar voor het eerst alleen buiten gelaten. Om in mijn tuin te geraken moet je eerst door een gemeenschappelijk stukje dus dat doe ik altijd aangelijnd. Ze liet zich gemakkelijk aanlijnen en sturen door hem, ze heeft een plasje gedaan, ook een kat gepasseerd (ze trok aan de lijn om bij de kat te geraken maar niet meer dan dat). Allemaal zonder problemen.
Als hij binnenkomt lukt dat ook al vlot, het scheelt ook wel dat hij haar negeert de eerste minuten.

Voor de duidelijkheid, ik mocht van op de eerste kennismaking al alles met haar doen. Ze had in mij al heel snel heel veel vertrouwen. Is het omdat hij een man is? Is het omdat ik meer ervaring heb en daardoor anders/vlotter met haar om ga?
Titel: Re: Tess
Bericht door: Perdita op juli 19, 2019, 13:30:23
Dat kan allemaal denk ik.
Heeft je vriend al eerder honden gehad? (het is Wesley niet meer denk ik hè...)
Maar komt wel goed zo te zien!

Wat ik ook opvallend vond toen ik in het asiel hielp, is dat degene die de hond uit het asiel haalde, er vaak de beste band mee kreeg. Ze weten vaak erg goed wie hen "gered" heeft :), dat viel soms heel erg op.

Ik las een tijd terug trouwens dat het beter zou zijn om het voer op de grond te gooien (toch in eerste instantie) in plaats van het uit de hand te laten nemen. Dit omdat de hond dan een drempel moet nemen waar hij op die moment nog niet klaar voor is. Dat zou het blaffen kunnen verklaren. Maar mss staat Tess al verder met je vriend hè. Of mss dat hij idd wat onzeker is en dat door zijn lichaamstaal overbrengt. Ook dan is het beter dat hij het voer mss op de grond legt. Ze weet wel vanwaar het komt :).
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 19, 2019, 14:11:20
Hij heeft nog nooit een hond gehad en heeft er ook weinig ervaring mee. Hij doet wel zijn best en ondanks alles begint hij meer en meer een hondenfanaat te worden.
Hij was er ook bij bij de eerste kennismaking en toen ik haar gaan halen ben maar ik was wel degene die de leiband vast had en er meer mee bezig was.
Ze neemt wel gemakkelijk eten uit zijn handen. Ook bij andere mensen neemt ze gemakkelijk voedsel uit de hand. Daarvoor aarzelt ze niet.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Calana op juli 19, 2019, 15:29:00
I.v.m. de vriend, dat komt wel goed. Ik herinner de mijne zijn eerste kennismaking nog met de hond van mijn ouders toen :vuistje:
Hij was er doodsbang van, maar durfde dat natuurlijk niet toegeven. Uiteindelijk is hij met die hond naar de hondenschool geweest en tot in de C geraakt.
Dus dat komt wel goed met jouw vriend en Tess ook! Mooie naam trouwens.
Titel: Re: Tess
Bericht door: RustlingRose op juli 22, 2019, 13:36:44
Het kan goed zijn dat ze gewoon ongeduldig werd. Onze kleinste keeshond doet dat soms ook (durft dan zelfs te grommen, zonder agressie). Ik duld dat wel niet, en dan krijgt ze zeker geen eten of ik laat merken dat ik dat gedrag niet moet hebben.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 23, 2019, 16:13:41
Als hij haar met rust laat is er geen enkel probleem. Hij kan vb ook beneden bij haar zitten terwijl ik nog boven ben. Misschien dat we het idd niet moeten forceren, het komt zo ook wel goed.
We hebben ook al gemerkt dat het helpt als hij een zonnebril aan heeft. Als hij haar aankijkt zonder bril kijkt ze weg maar als hij zijn zonnebril aan heeft niet.

Mijn pa is ook op bezoek geweest. Ik heb haar op de koer gelaten en met mijn pa in de keuken staan babbelen. Door de glazen deur konden ze elkaar zien en Tess bleef de hele tijd rustig aan die deur liggen, zelfs als mijn pa contact met haar wilde zoeken. Ze was niet geïnteresseerd maar ook niet op haar ongemak.
Bij iemand anders zou ik geprobeerd hebben om de deur open te zetten maar mijn pa heeft al weinig vertrouwen in herders dus heb ik het maar niet gedaan.

De wandelingen met Tess zijn ook niet saai. Zo af en toe komen we iets tegen, zoals een bloempot of een omgevallen boom, dat ze blijkbaar heel raar en enigszins bedreigend vindt. Dan staat ze daar als een idioot op te blaffen maar als ze dan dichterbij komt heeft ze wel vrij snel door dat het toch niet zo erg is als ze dacht  :lol: Het is ook heel random waar ze op reageert, een groot metalen glinsterend kunstwerk bijvoorbeeld vindt ze dan weer doodnormaal. Ze heeft een zekere intelligentie maar ze is zo onwetend en dat vind ik eigenlijk wel een interessante combinatie om te zien. Ik denk dat het ook wel helpt dat ik zelf in dergelijke situaties heel rustig kan blijven. Ze weegt 10kg minder dan Fala destijds, dat is ook een pak gemakkelijker om tegen te houden  :mrgreen:
Titel: Re: Tess
Bericht door: sepke op juli 28, 2019, 10:09:18
In elk geval heb ik echt wel het idee dat je supergoed bezig bent!
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 28, 2019, 17:36:46
In elk geval heb ik echt wel het idee dat je supergoed bezig bent!
Bedankt  :oops: Ze is ook wel een slimme hond.

Haar terughoudendheid/angst naar J. toe is ook plaats/situatiegebonden. Als hij mee gaat wandelen is ze veel meer ontspannen in zijn aanwezigheid. Als we dan thuis komen verandert ze heel snel en verstopt ze zich weer achter mij en/of probeert hem te ontwijken. Tijdens de wandeling geeft hij haar koekjes als ze naar hem komt. Vandaag begon ze zelfs te bedelen bij hem dus heb ik gezegd dat hij mocht proberen of hij haar kon aaien. Dat was toch een stap te ver en dan is ze weer achterdochtiger geworden. Hij heeft dan koekjes gegooid als ze in zijn buurt kwam. Ze heeft niks meer uit zijn hand genomen maar aan het einde van de wandeling kwam ze wel al heel dicht in de buurt. Ik vermoed dat ze zich snel ingesloten voelt (in huis en op de ommuurde koer, mensen die haar benaderen,...) en er is ook nog de mogelijkheid dat ze een verschil maakt tussen man en vrouw.

In huis begint ze de bench meer en meer als haar veilige plaatsje te aanzien en dat helpt ook. Ze ligt er regelmatig en graag in en kan er zelfs ontspannen als J. op 2 m van de bench zit.  :thumbs: Momenteel blijft de bench nog open staan maar op termijn zou ik die wel willen gebruiken om haar even af te sluiten van bezoek (zeker met kinderen in het begin) als het nodig is.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 31, 2019, 11:14:33
Ik zit nu met een ander probleem. Gisterenmorgen is Tess de trap op gelopen (wat eigenlijk niet mag) en durfde ze niet meer naar beneden. Ik heb haar eerst proberen lokken maar dat lukte ook niet dus heb ik haar uiteindelijk opgepakt en naar beneden gedragen, iets wat ze, aan haar gejank te horen, heel angstaanjagend vond. Ik heb dan stoelen voor de trap gezet zodat ze niet weer naar boven kon.
Deze morgen is ze, ondanks de stoelen, toch weer boven geraakt. Ze durfde natuurlijk niet weer naar beneden maar wou ook niet gedragen worden. Ik heb haar echt in een hoekje moeten drijven en ze heeft van schrik haar blaas laten laten leeg lopen. Ze heeft met al haar macht zitten tegen spartelen zodat ik genoodzaakt was haar van de trap te sleuren. Omdat het echt nog vroeg was en ik nog een beetje wou bijslapen heb ik haar dan buiten gestoken zodat ze zeker niet meer naar boven kon maar na een tijdje is ze daar ook beginnen piepen.
Ik dacht eerst dat ze uit nieuwsgierigheid de trap op gegaan was maar nu lijkt het me eerder verlatingsangst? Nu weet ik nog niet goed wat ik deze nacht ga doen. De trap nog beter barricaderen? Haar buiten laten slapen of in de bench opsluiten?  :weetniet:
Titel: Re: Tess
Bericht door: sepke op juli 31, 2019, 11:50:45
Ze kent de bench? (je hebt dat mss ergens geschreven, maar ik ben niet terug gaan lezen)

In dat geval zou ik dat verkiezen denk ik.

Of beneden radio laten spelen ofzo?
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 31, 2019, 11:54:44
Ze kent de bench maar ik heb er haar nog niet in opgesloten, hooguit het deurtje voor een minuutje dicht gedaan. Ze gaat er wel regelmatig spontaan in gaan liggen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Perdita op juli 31, 2019, 12:15:14
Een kinderhekje is geen optie?

Of haar proberen op heterdaad te betrappen en eens goed duvelen. als ze genoeg onder de indruk is, helpt het mss.

Ik denk dat ik haar toch de trap zou aanleren, dat komt mss nog wel van pas. Maar dan ergens anders zodat ze niet de link legt dat het mag in huis. En mss beginnen met een makkelijke trap; niet te veel treden en dicht aan beide kanten.

Ik vind het toch wel sjiek dat ze zich die ene keer heeft laten dragen hoor. Dat is zeker niet evident.

Bench kan ook hè, Nimue slaapt daar doodgraag in, maar die staat wel altijd open. In de zomer kan ze het soms te warm hebben erin en dan gaat ze al eens graag op de koele vloer liggen. Het zou een beetje jammer zijn als Tess die mogelijkheid niet heeft.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 31, 2019, 12:24:04
Een kinderhekje is een optie maar ik weet niet of ik daar tegen vanavond al aan geraak  :denk:
Sowieso wil ik haar ooit wel leren om trappen te lopen maar inderdaad niet de trap in huis.
Laten dragen is veel gezegd, de tweede keer ging het alleen nog moeilijker :shifty:
Titel: Re: Tess
Bericht door: RustlingRose op juli 31, 2019, 12:28:09
Een kinderhekje is een optie maar ik weet niet of ik daar tegen vanavond al aan geraak  :denk:
Sowieso wil ik haar ooit wel leren om trappen te lopen maar inderdaad niet de trap in huis.
Laten dragen is veel gezegd, de tweede keer ging het alleen nog moeilijker :shifty:
Ik zou ook een hekje zetten. Mocht je dat vanavond nog niet hebben, anders een stuk draad voorzetten?
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 31, 2019, 12:35:50
Ik ben hier de keuken min of meer aan het verbouwen en ik heb hier nog een grote stevige plank (soort van tafelblad) over dus ik dacht dat te gebruiken. Ik moet alleen zien dat het niet zomaar kan omvallen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op juli 31, 2019, 13:06:56
Probleem opgelost. Ik was vergeten dat ik puppyrenpanelen besteld had  :lol:
Ik hoop alleen dat ze er vannacht niet moeilijk over doet.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Perdita op juli 31, 2019, 13:12:51
Je ziet het haar denken: "Verdorie." :lol:.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Calana op juli 31, 2019, 14:02:39
Herkenbaar. De hond van mijn ouders (een Mechelaar) is als puber twee keer boven gesukkeld. Vermoedelijk verschoten en naar boven gevlucht. Maar durfde ook de trap niet af. De tweede keer was ik alleen thuis met haar en net geopereerd aan mijn enkel. Ik ben toen met haar in mijn armen op mijn klont de trap af gekomen. Volgens mij was ze toen zó bang dat ze het nooit meer gedaan heeft.
Je traphekje ziet er goed uit. Succes vannacht!
Titel: Re: Tess
Bericht door: sepke op juli 31, 2019, 17:56:54
Super opgelost!

Naar beneden is ook veel enger hé, zelfs (of zeker) als je gedragen wordt. Maar het moest natuurlijk.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Neverever op juli 31, 2019, 23:33:48
Probleem opgelost. Ik was vergeten dat ik puppyrenpanelen besteld had  :lol:
Ik hoop alleen dat ze er vannacht niet moeilijk over doet.

Ik ben benieuwd, wil u geen hoop ontnemen maar zo een panelen zouden een eitje zijn voor een hond als Quincy, die van u ziet me er ook een tamelijk grote en ondernemende madam uit :fuu: :vuistje:
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 01, 2019, 10:14:04
De panelen waren iets verschoven en ze is beginnen piepen toen ze hoorde dat ik wakker was maar ze is wel beneden gebleven.  :thumbs: Ik ben er nog altijd niet achter waarom ze precies naar boven wil.

Gisteren wel een heftige wandeling gehad. Eerst de chihuahua van de buren die ontsnapte en Tess kwam uitdagen (de buurvrouw vond het grappig en bleef nog even staan kijken met de chi op haar arm :roll:) , een straat verder ook 2 kleine hondjes die ontsnapt waren (die man heeft zich wel uitvoerig geëxcuseerd). Dan nog een eind verder was er een katje dat recht op ons af kwam, duidelijk geen schrik van ons. Tess was daar eerder nieuwsgierig naar maar ze weet niet hoe ze daar mee moet omgaan en is veel te bruut. Het katje bleef dan gelukkig toch nog op afstand. Het uitvallen naar andere honden is volgens mij ook omdat ze niet weet hoe ze wél moet reageren maar dat maakt het niet gemakkelijker, zeker in situaties waarin er plots een hond voor haar neus staat.

J. heeft wel de goeie reflex gehad om telkens tussen Tess en de andere hond/kat te gaan staan  :bow: Er op terug kijkende zijn we wel aan het twijfelen of het wel de goeie kant op gaat tussen Tess en J. In het begin blafte ze wel als hij binnen kwam, dat doet ze nu niet meer. Maar toen liet ze zich wel ook aanraken door hem, kwam ze dichter en nam ze gemakkelijk voedsel uit zijn hand. Gisteren waren we blij dat ze tijdens de wandeling toch een paar koekjes uit zijn hand durfde pakken en dat ze in huis kwam terwijl hij ook binnen was  :?
Nochtans letten we zo veel mogelijk op triggers (aankijken, plotse bewegingen, bewegingen naar haar toe,...) en proberen we het zo positief mogelijk te houden voor haar (hij probeert haar te negeren, geeft of gooit regelmatig iets lekker, geeft haar eten als hij hier is) maar het lijkt alsof het erger wordt ipv beter.  :weetniet:
Overigens tijdens de wandeling ook 2 verschillende mannen tegen gekomen die haar elk wilden aaien. Ze gaat er nieuwsgierig naar toe en als ze aangeraakt wordt draait ze weg maar ze komt dus wel dicht genoeg om aangeraakt te kunnen worden. Dat doet ze bij J. niet meer.

Qua zindelijkheid ook een paar ongelukjes gehad. 2x in huis en 2x op de koer. Ik hoop dat ze niet denkt dat het op de koer wel mag. Op zich is ze wel zindelijk maar ze toont niet aan (of ik begrijp het niet/verkeerd) wanneer ze moet. Ik moet er dus echt op letten om haar op tijd buiten te laten.

Er zit ook een egel in de tuin waar ze hevig naar uitvalt. Die egel zit dan ook telkens aan de ingang van mijn tuin waardoor het s'avonds vaak lastig is om haar uit te laten :doh:

En dan dus het probleem met de trap. Het wordt duidelijk dat het 'ideale' hondje dat we de eerste week zagen een illusie was en dat er meer werk aan is dan dat. Op zich nog altijd niet verwonderlijk gezien haar verleden maar ik twijfel vaak of ik goed bezig ben. Ik ga meer moeten bijleren over hoe ik met haar en haar issues moet omgaan.
Titel: Re: Tess
Bericht door: sepke op augustus 01, 2019, 13:18:58
Vooral de band met J zou toch echt wel moeten beteren hé, want tenslotte moet hij er veel mee samen zijn ook.

Kan je haar reacties naar hem eens niet filmen? Ben daar wel benieuwd naar.

Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 02, 2019, 11:06:12
Ik heb gisterenavond een paar filmpjes gemaakt.

Hier had hij een snoepje gegooid maar het was op de een of andere manier onder mijn stoel beland  :doh:
https://youtu.be/SPty0AVDBPs

Tijdens het koken
https://youtu.be/CLIQMxzYQgI

Nog wat koekjes gooien
https://youtu.be/dDbE3n5ijZg
Titel: Re: Tess
Bericht door: sepke op augustus 02, 2019, 12:51:37
Hmmm, ja, ik snap waarom je dit niet zo graag ziet, ze is duidelijk heel onzeker tov hem. Nu, ze gaat niet in tegenreactie hé, dat deed Sky wel. Maar ik zou idd niet forceren door teveel toenadering te vragen, denk dat dat niet gaat werken. Maar dat doen jullie dus idd al niet hé. Zou hij eens jouw parfum moeten dragen?  :vuistje: Er is in ieder geval iets dat wat ze niet vertrouwt.

Heb dit mss ook gemist, maar woont je vriend daar bij jou? Ik geloof gelezen te hebben van niet?

Hoop dat je snel tips krijgt waarmee je aan de slag kan, ik zou het ook niet meteen weten.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 02, 2019, 13:30:20
Ze zal inderdaad eerder vluchten. Hij woont hier niet maar blijft wel af en toe slapen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Tequila op augustus 02, 2019, 13:44:28
Pepsi (herder mix) zou heel wantrouwig worden moest H hier zo zijn best doen  :mrgreen:

Ik heb het bij Pepsi als volgt aangepakt maar weet niet of het iets voor Tess zou zijn ...
Pepsi was panisch als pup, enige voordeel bij haar was dat zij in de eerste plaats ging vluchten en als 2e ging ze verstijven, ze is nooit naar uitvallen gegaan. 
Pepsi had een noodlijntje aan in t begin zodat we het vluchten konden vermijden of toch inperken, eens ze wou eten (gewoon bak eten in haar bench zetten) als ik binnen de meter stond zonder nog maar in haar richting te kijken heb ik gekozen voor het iet of wat forceren van een band door een riem van 2m aan de heupgordel vast te maken waardoor ze in mijn buurt moest blijven voor de rest negeerde ik haar compleet, eerste dag vond ze het best eng maar buiten staart tussen de benen en blijven staan  ging ze niet over naar verstijven waardoor k ben doorgegaan. Dag 2 was al een heel stuk beter, ze ging op t eind van de lijn zitten, dag 4 ging ze liggen na een week had ze rust gevonden met losse lijn en was ze relax als ik opstond, ze ging gewoon rustig mee.
Was het daarmee opgelost, absoluut niet maar ze had wel rust gevonden in het samenleven met mensen om haar heen en dat was genoeg, ze kon weer gaan en staan waar ze wou en verkoos toch wel dezelfde ruimte als mij.
Een jaar na adoptie kwam ze voor het eerst naast mij zitten op de bank, mijn hart maakte een sprongetje  :lol:
Die dag ging ze het eerst los op wandeling.
Pepsi zal nooit een sociale hond worden maar k zou ze zo weer adopteren, heerlijk eigenwijs hondje is het dat mij blijft verbazen.  H heeft ze aanvaard maar ze zal nooit voor een aai bij hem gaan.  Toen we naar Slovakije waren in mei kreeg ik een berichtje van onze dogsit 'Ik heb Pepsi mogen aaien  :shock: :shock: :shock:'
Na 9 jaar  :mrgreen: :vuistje:

Het vastmaken aan mij heb k wel al vaak gebruikt bij herplaatsers met issues naar mensen, Oxo had de dag zelf al zoiets van ok ok ik kom gewoon op u schoot zitten (had bij de vorige eigenaars 6 maand nodig om 1 pers te vertrouwen, de partner heeft ze nooit vertrouwd) Nougat had een dag of 3 nodig, beide geëvolueerd naar sociale  honden.

Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 02, 2019, 14:10:20
Een interessante methode maar geen idee of het bij Tess zou werken. De eerste keer dat J. hier binnen kwam heeft ze wel lelijk gedaan naar hem. Vorig weekend zijn we ook eens gaan wandelen. Ik wou terug keren om een poepzakje in de vuilbak te gooien. Ik heb dan de leiband aan hem gegeven maar het was duidelijk dat Tess daar héél onzeker van werd en veel liever bij mij wou zijn. Later die wandeling heeft hij ook geprobeerd haar te aaien (ze zat letterlijk voor hem te schooien) en het is sindsdien dat ze hem terug veel minder vertrouwt. We mogen dus echt niet te veel forceren.
Ik denk dat ik zelf ook niet helemaal op mijn gemak zou zijn als ik Tess aan J. vastbind :shifty:
Misschien is het wel een idee om er voor te zorgen dat ze niet naar buiten kan vluchten (of naar binnen als wij buiten zijn). Tijdens de wandeling kan ik ook wel de leiband doorgeven aan hem terwijl ik ook gewoon mee wandel  :weetniet:

Het is wel duidelijk dat er een bepaalde afstand is die ze probeert aan te houden. Als J. wat verder weg gaat dan durft ze mee te gaan, als hij wat dichter komt dan gaat ze weer weg.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 02, 2019, 14:14:58
Ze voelt zich ook meer op haar gemak als er een barrière tussen zit. Vb de glazen deur in de keuken, als ze in haar bench zit, het hekje aan de trap,...
J. heeft intussen wel al aanvaard dat hij haar nooit zal kunnen knuffelen zoals ik dat kan. Ik blijf nog ergens de hoop koesteren dat ze volledig zal open bloeien.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Tequila op augustus 02, 2019, 14:23:33
T is dat dat k ook niet weet of het iets voor Tess is en als je je zelf er wat onzeker of twijfelachtig bij voelt dan zou k er niet aan beginnen.
K zou persoonlijk wel stoppen met koekjes gooien en pogingen tot aaien en haar straal negeren,  dat zie ik bij onze honden onderling ook.  Honden die zich uitsloven of toenadering zoeken naar een onzekere nieuwkomer (hoe goed ze het ook menen) doen er langer over dan de honden die geen interesse tonen (daar loopt de onzekere hond sneller achter om geuren vast te krijgen van die hond)
Titel: Re: Tess
Bericht door: antje op augustus 02, 2019, 17:16:34
T is dat dat k ook niet weet of het iets voor Tess is en als je je zelf er wat onzeker of twijfelachtig bij voelt dan zou k er niet aan beginnen.
K zou persoonlijk wel stoppen met koekjes gooien en pogingen tot aaien en haar straal negeren,  dat zie ik bij onze honden onderling ook.  Honden die zich uitsloven of toenadering zoeken naar een onzekere nieuwkomer (hoe goed ze het ook menen) doen er langer over dan de honden die geen interesse tonen (daar loopt de onzekere hond sneller achter om geuren vast te krijgen van die hond)

Zo zou ik het ook doen, compleet negeren en haar de kans laten om zelf toenadering te zoeken als ze daar klaar voor is en dan pas rustig belonen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: sepke op augustus 02, 2019, 22:05:55
Bij Sky werkte dat idd ook niet, zelfs dat was te snel, maar ze at die snoep wel, maar voelde zich dan meteen te dichtbij, waardoor ze weer in 'onzekerheid' ging.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 02, 2019, 23:11:19
Dat gaat hij niet graag horen  :doh: Hij is er graag bij betrokken en hij had zelfs net een heleboel snoepjes voor haar gekocht. :oops: Maar misschien moeten we het toch maar eens proberen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 05, 2019, 10:04:07
Zaterdag op wandeling aan de praat geraakt met een man uit de buurt, hij kon haar wel uitvoerig aaien  :weetniet:

Tegenover J. is ze ook heel wisselvallig. De ene moment zit ze vlak naast hem en een tijdje later verstopt ze zich in het verste hoekje van het bergkot. Ik heb haar uiteindelijk uit het kot gehaald en dan was het terug wat beter, wat me doet denken dat ik haar misschien meer moet beperken in dat vluchtgedrag. Anderzijds vond ik dat ze dit weekend meer stress had dan anders als hij hier is (hijgen, zenuwachtig rondlopen)
Vanmorgen ook, de ene moment ligt ze in zijn buurt en als hij haar wil buiten laten, wat hij al eerder heeft gedaan, schiet ze in een paniek weg. (ik was nog boven en wist niet dat hij dat wou doen, anders had ik haar zelf buiten gelaten)

Ik hou me vast aan het positieve, ze komt met momenten echt al dicht bij hem. Maar J. begrijpt haar niet en hij vindt het frustrerend dat wat de ene dag wel lukt op een andere dag niet meer gaat. Ik kan ook vaak geen (goed) antwoord formuleren op zijn vele vragen.

Nu zit ik te denken om misschien toch iemand te laten komen die het gedrag goed kan analyseren en meer duidelijkheid kan scheppen. Ik denk niet dat het een onoverkomelijk probleem is maar ik denk dat het voor J. wel gemakkelijker zal zijn als hij een duidelijke uitleg krijgt. Met momenten weet ik zelf ook niet wat ik er van moet denken en het feit dat ik de 'deskundige' ben in de hele situatie helpt dan niet  :doh: Dus het zou misschien wel handige zijn als we een houvast hebben.
Titel: Re: Tess
Bericht door: sepke op augustus 05, 2019, 12:48:31
Ik snap je wel. Ik zou het zeker niet laten om dat te doen. Ik zou het ook niet meteen weten nl. Mss krijg je zo wel een kijk op de situatie waaraan je helemaal niet dacht.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Ilse23 op augustus 05, 2019, 13:00:10
Runa, ik denk dat je té snel resultaat wil...
Dit is een hond met een onfijne voorgeschiedenis. Reken op zeker 6 maanden voordat ze helemaal haar 'ik' zal tonen en dat ze wat bijgeschaafd is op verschillende vlakken...
Als ze zich niet comfortabel voelt bij jouw vriend, laat ze doen... dat komt op termijn wel goed maar geef het tijd. Laat haar rustig tot zichzelf komen, vaste gewoontes aanleren zoals eten en wandelen...
Het nu al zeggen dat jouw vriend haar nooit zal kunnen knuffelen, daar is het nog té vroeg voor.

Geduld is de sleutel tot succes... Hoogstwaarschijnlij k was haar vorige baasje een man en is die haar niet goed bevallen...
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 05, 2019, 13:34:50
Laat duidelijk zijn dat ik nog veel geduld heb en dat Tess de tijd krijgt die ze nodig heeft. We stellen ook geen doelen voor haar, wil ze zich binnen 5 maand nog niet laten aaien dan is dat maar zo. De reden waarom ik hulp wil inroepen is om de hele situatie beter te begrijpen, misschien zijn er zaken die ze over het hoofd zien, misschien moeten we een andere denkpiste volgen, misschien zijn we goed bezig en dan is het leuk om daar bevestiging voor te krijgen.
Wat het moeilijk maakt is dat er geen rechtlijnigheid in zit. Het zou gemakkelijker te begrijpen zijn als ze altijd in een hoekje zou wegkruipen. Maar de ene moment lijkt het te verbeteren en de andere moment lijkt het net erger te worden. Ik begin zelf te merken dat ze naar mij toe minder snel ontspant en meer begint na te denken voordat ze bij mij komt.
Haar intelligentie mag ook niet onderschat worden. Ze onthoudt heel goed en denkt na over wat we met haar doen. Het zou me niet verbazen als ze ons op de duur zou (proberen) trainen.

Daarnaast is mijn vriend niet gewoon om met honden om te gaan en wordt hem meteen een 'probleemgeval' gepresenteerd. Zijn instinctieve manier van omgaan met haar is ook anders dan de mijne en hij is iemand die snel te veel nadenkt over situaties. Hij begrijpt haar gedrag niet en dat is frustrerend voor hem. Ik kan het hem niet uitleggen en dat maakt mij onzeker. Dat zijn gevoelens die we niet op Tess willen overdragen, zij heeft rust en stabiliteit nodig. Daarom zouden we graag meer duidelijkheid hebben, zodat we zelf ook op een rustige en zelfzekere manier te werk kunnen gaan.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 05, 2019, 13:54:25
Wat misschien ook niet geheel duidelijk is, is dat hij haar in het begin wél mocht aaien. Tijdens de kennismaking en toen we haar gingen halen in het asiel had ze geen probleem met hem. Toen hij de eerste keer bij mij kwam sinds Tess er is heeft ze bij het binnenkomen lelijk gedaan naar hem maar eens dat over was heeft ze zich ook weer laten aaien.
Naar vreemde mensen (man of vrouw) is ze nieuwsgierig. Als er mensen zijn die haar willen aaien is ze daar meestal eerder onzeker over en draait ze haar kop weg maar gaat ze niet vluchten. De laatste keer liet ze het zelfs helemaal toe.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Tequila op augustus 05, 2019, 13:58:41
Is ze de momenten dat ze het toelaat altijd aan de lijn?
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 05, 2019, 14:11:00
Meestal wel, ja. Toen J. hier de eerste keer binnen kwam liep ze los in huis en heeft hij haar ook kunnen aaien. Het is moeilijk te zeggen wanneer de laatste keer was dat de dat toeliet. Als we andere mensen tegen komen die haar willen aaien dan is dat ook op wandeling en dus aan de lijn. Hier thuis heb ik nog niet veel bezoek gehad en als het gebeurt hou ik Tess apart, vooral omdat ik die mensen niet vertrouwde met een hond die mogelijks kan uitvallen. J. is dus momenteel wel de enige 'vreemde' die in huis komt terwijl ze vrij rond loopt. Op wandeling gaat het over het algemeen beter maar ook daar is ze schichtig naar hem toe.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Happy op augustus 05, 2019, 15:04:04
Mss voeld ze zich aan de lijn door jou gesteund  :denk:
Titel: Re: Tess
Bericht door: Ilsey op augustus 05, 2019, 15:29:29
Mijn ervaring mbt uitsloven is helemaal het omgekeerde met Boogie. Bij hem werkt dat wel heel erg goed. Maar wellicht is de manier waarop belangerijk, dit komt wellicht onzeker over voor haar van J zijn kant uit? Boogie reageert altijd extra fel op mensen die zelf ook onzeker of bang zijn. Maar zowel met honden en mensen, reageert Boogie wel erg goed op 'uitslovers'  :mrgreen: . Klio is een hond die zich aanpast aan een andere hond, zij is totaal niet onderdanig en gaat onbeleefde/ opdringerige honden wel eens op hun plek zetten enz. (tenzij ze er schrik van heeft, maar da's meestal pas als ze met meer zijn, bvb de zwitserse herders hier in de buurt die eens los liepen en rond haar cirkelden en van bovenaf besnuffelden enzo). Zij heeft zich bij de ontmoeting met Boogie binnen de eerste seconde op de grond gegooid, om te tonen hoe vriendelijk ze was en dat hij haar mocht vertrouwen. Met haar ging het dan ook direct goed. Match made in heaven vanaf dag 1. Ze deed dit ook bij de vorige Malthezer van mijn schoonouders die niet zelfzeker was naar andere honden en uitviel. Boogie valt niet/ veel minder uit als honden gaan liggen of hun rug draaien, of andere dergelijke signalen van vriendelijkheid tonen. Honden die enthousiast zijn maar spelboog tonen enzo daar gaat hij ook nog veel toleranter mee om dan actieve honden die dat niet doen maar die hem negeren.

Idem met vreemde mannen. Mijn pa, de oude man die twee huizen verder woonde, ander bezoek dat hij niet kent, ze hebben allemaal zijn liefde gekocht met snoepjes. Ze hebben echter nooit eten gegooid. Ik zeg altijd dat ze moeten zitten/ hurken en hem dan bij zich moeten roepen en iets gekend vragen zoals een zit. Dan mogen ze belonen. Mijn pa ging de eerste dag (en de daaropvolgende dagen en zelfs jaren nog. Hij doet dat nu soms nog, waarom weet ik niet lol, het is al lang niet meer nodig) op de grond zitten en stak het snoepje in zijn mond, Boogie werd niet gedwongen, maar als hij de snoep wou, moest hij hem daar gaan halen. Ging prima, ik zou het wel nooit aanraden  :lol: het is nogal risicovol als de hond zich bedenkt, maarja mijn pa is nogal ne koppige mens op dat vlak, die krijg je niets verteld  :shifty: De opa die twee huizen verder woonde, was zot van Boogie maar omgekeerd dus niet hehe. Die kwam elke dag langs om hallo te zeggen tegen Boogie, hij had dan hondenkoekjes mee. Hij zette zich in de zetel en Boogie mocht ze bij hem komen halen. Deed hij àltijd en het heeft niet lang geduurd of Boogie volgde hem tegen het been plakkend van de voordeur naar de zetel... hij is nooit gedwongen om de snoep te komen halen, maar deed het met volle overgave.

Ik ben er zeker van dat clickertraining de band met J. wel zou kunnen verbeteren. Als ze eerst het concept leert kennen van jou, en hij doet dan dezelfde oefeningen met haar, zou dat niets zijn?

Met voor mij onbekende honden heb ik dezelfde ervaring. Yoicka en ik kwamen eens een ontsnapt hond tegen toen we terugkeerden van wandeling. Ze liep naast het terrein waar ze woonden, hun andere hond zat nog in de omheinde tuin. Niemand was thuis. We gingen ze dus vangen en terug in de tuin steken bij die andere hond, was een erg onzeker hondje naar ons toe. We maakten ons klein, keken niet in haar ogen, lieten haar ons van opzij benaderen voor snoepjes aan te nemen enz. Maar ze was telkens weer pijlsnel weg waardoor we de riem niet om haar kregen. Yoicka had op den duur zoiets van, kom ik ben het beu en zei dan gewoon heel duidelijk 'zit!' en dat beestje ging zitten en we konden ze zonder problemen aanlijnen. Te voorzichtig zijn dat vinden onzekere dieren idd niet zo aantrekkelijk blijkbaar. Duidelijk en vlot zijn, doch vriendelijk en niet kwaad lijken zulke dieren het meest te vertrouwen. Als je zelf een vlotte en zelfzekere uitstraling hebt, kunnen ze daar wellicht steun vinden. al zou ik dan ook wel aan het zelfvetrouwen werken bij die dieren en via R+ zelf initiatief nemen om op een goede manier op onderzoek te gaan trainen. Deze hond deinsde dus ook terug ondanks uitsloven, maar we deden het gewoon op een zelf te onzekere manier, we gaven zelf niet voldoende steun en duidelijkheid aan die hond.

Klio idem. Heel gevoelig hondje. Mensen die niet normaal/vlot bewegen/handelen oid daar kan zij redelijk fel op uitvallen, terwijl zij heel veel mensen gewoon oké vindt. Mensen met een stijve houding krijgen wel eens een afkeurende blaf in hun gezicht na een inspectie  :doh: Helaas hebben sommige mensen gewoon die natural niét, en als je dan een hond hebt die daar gevoelig voor is, is dat niet zo eenvoudig denk ik :denk:

Dat verklaart ook waarom Tess het aan de lijn misschien beter doet, omdat ze idd steun haalt bij jou dan. Maar een vreemde persoon die weet wat hij doet en zelf niet onzeker wordt van eens een blaf oid, en gewoon vlot en vriendelijk blijft, die kan ook voldoende steun/ vertrouwen uitstralen normaal gezien.

Moraal van het verhaal: Ik denk dat je als vreemde persoon voor een hond moet zorgen dat je naturel/ vlot en duidelijk bent voor een onzekere hond, daardoor straal je vertrouwen en steun uit.

Titel: Re: Tess
Bericht door: Ilsey op augustus 05, 2019, 15:36:57
Mocht je de piste dat jouw vriend gekende oefeningen met Tess doet willen uitproberen, maar je vriend het liever eerst eens wilt 'oefenen' met een andere (gelijkaardige) hond, ik en Boogie zijn present  :mrgreen: Aangezien je aangeeft dat je vriend geen ervaring heeft met honden dus nu direct zo eentje voorgeschoteld krijgt, en zelf iemand is die veel nadenkt en het zelf ook frustrerend vindt dat hij Tess niet begrijpt, kan dat misschien helpen? Jij kent Tess zelf nog niet eens zo lang, voor mij is Boogie een vrij voorspelbare hond en ik weet ongeveer wat werkt voor hem, als hij toch uitvalt luistert hij wel nog snel naar mij als ik hem vraag te stoppen/ bij mij te komen. Als jouw vriend met hem een beetje kan oefenen dan kan dat misschien helpen in het 'vlot' omgaan met een hond die onzeker is naar vreemde mensen toe en wordt hij daar zelf misschien wat zekerder van in wat hij doet?

Onze drie honden zijn zelfs present als hij gradueel wil oefenen van een sociale hond zonder probleem met vreemden (Biscuit), naar een ietswat sceptische hond (Klio) naar een onzekere hond  :mrgreen:
Titel: Re: Tess
Bericht door: Tequila op augustus 05, 2019, 16:36:34
Mss voeld ze zich aan de lijn door jou gesteund  :denk:
Dat in combi dat ze weet dat ze toch niet weg kan en dan maar ondergaat  :denk: interessante hond  :mrgreen:
Titel: Re: Tess
Bericht door: Ilsey op augustus 05, 2019, 16:41:01
Dat in combi dat ze weet dat ze toch niet weg kan en dan maar ondergaat :denk: interessante hond  :mrgreen:

Daar zeg je zoiets, dat is een voorbeeld van typisch 'learned helplessness' denk ik?
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 05, 2019, 17:36:50
interessante hond  :mrgreen:
Dat in ieder geval  :lol:

Mocht je de piste dat jouw vriend gekende oefeningen met Tess doet willen uitproberen, maar je vriend het liever eerst eens wilt 'oefenen' met een andere (gelijkaardige) hond, ik en Boogie zijn present  :mrgreen: Aangezien je aangeeft dat je vriend geen ervaring heeft met honden dus nu direct zo eentje voorgeschoteld krijgt, en zelf iemand is die veel nadenkt en het zelf ook frustrerend vindt dat hij Tess niet begrijpt, kan dat misschien helpen? Jij kent Tess zelf nog niet eens zo lang, voor mij is Boogie een vrij voorspelbare hond en ik weet ongeveer wat werkt voor hem, als hij toch uitvalt luistert hij wel nog snel naar mij als ik hem vraag te stoppen/ bij mij te komen. Als jouw vriend met hem een beetje kan oefenen dan kan dat misschien helpen in het 'vlot' omgaan met een hond die onzeker is naar vreemde mensen toe en wordt hij daar zelf misschien wat zekerder van in wat hij doet?

Onze drie honden zijn zelfs present als hij gradueel wil oefenen van een sociale hond zonder probleem met vreemden (Biscuit), naar een ietswat sceptische hond (Klio) naar een onzekere hond  :mrgreen:
Dat ga ik hem zeker eens voorstellen, alvast bedankt  :thumbs:
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 05, 2019, 18:02:52
Ik denk trouwens dat het eerder het verschil is tussen 'thuis' en 'buiten'. Als we vertrekken op wandeling wordt ze thuis aangelijnd en is het pas als we echt buiten, voorbij de koer, zijn dat ze terug losser wordt. Andersom ook, als we terug komen begint de spanning net voordat we op de koer gaan en dan is ze ook nog aangelijnd.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Ilsey op augustus 06, 2019, 12:00:46
Haar ervaring uit het verleden met mannen in een binnen-ruimte is misschien niet zo goed?
Titel: Re: Tess
Bericht door: Tequila op augustus 06, 2019, 12:37:35
Heeft ze eigenlijk ooit in huis geleefd  :denk:
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 06, 2019, 12:45:13
Heeft ze eigenlijk ooit in huis geleefd  :denk:
Hoogstwaarschijnlijk niet. Bij de vorige eigenaar zaten de honden eerst in buitenkennels en later in binnenkennels/benches in de garage. Ze heeft zich wel heel snel aangepast in huis, schrikt ook niet van huiselijke geluiden en dergelijke.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 06, 2019, 12:56:25
Ik denk trouwens dat het eerder het verschil is tussen 'thuis' en 'buiten'. Als we vertrekken op wandeling wordt ze thuis aangelijnd en is het pas als we echt buiten, voorbij de koer, zijn dat ze terug losser wordt. Andersom ook, als we terug komen begint de spanning net voordat we op de koer gaan en dan is ze ook nog aangelijnd.
Hier nog even aanvullen dat dit enkel is als J. er bij is. Als ik alleen met haar ben is ze over het algemeen zorgeloos.
Om het te verduidelijken met een voorbeeld: Aan het eind van de wandeling staan we aan het poortje naar de koer. Ik ben mijn sleutels aan het zoeken, Tess zit voor J. te kijken naar het koekje dat hij vast heeft. Tess raakt even afgeleid en daarna komt ze zich achter mij verschuilen, bang van J.  :weetniet:
Titel: Re: Tess
Bericht door: Tequila op augustus 06, 2019, 13:11:39
Dus t probleem is in of rond huis in combinatie met J ?
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 06, 2019, 13:41:49
Dus t probleem is in of rond huis in combinatie met J ?
Hoofdzakelijk, ja. Op wandeling vertrouwt ze hem ook niet helemaal maar is ze minder bang.
Titel: Re: Tess
Bericht door: wesp op augustus 06, 2019, 13:56:57
Wat moeilijk Runa, en krijgt hij haar ook niet aan het spelen met iets wat ze leuk vindt?
Titel: Re: Tess
Bericht door: Tequila op augustus 06, 2019, 14:04:14
Hoofdzakelijk, ja. Op wandeling vertrouwt ze hem ook niet helemaal maar is ze minder bang.
Niet simpel, k heb zo'n vermoeden dat als J haar compleet gaat negeren, Tess zoiets gaat hebben van hehe da's dan ook opgelost en geen initiatief naar hem toe gaat nemen omdat ze voldoende aandacht van u krijgt.
Langs de andere kant wordt ze onzekerder van zijn pogingen tot toenadering wat ook niet de bedoeling is  :denk:
Kan je die 2 niet voor 14 dagen naar een onbewoond eiland sturen zodat ze enkel elkaar hebben  :mrgreen:
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 06, 2019, 14:40:35
Wat moeilijk Runa, en krijgt hij haar ook niet aan het spelen met iets wat ze leuk vindt?
Nee, ze is zot van balletjes en in het begin speelde ze wel samen met hem maar dat doet ze nu al tijdje niet meer.

Niet simpel, k heb zo'n vermoeden dat als J haar compleet gaat negeren, Tess zoiets gaat hebben van hehe da's dan ook opgelost en geen initiatief naar hem toe gaat nemen omdat ze voldoende aandacht van u krijgt.
Langs de andere kant wordt ze onzekerder van zijn pogingen tot toenadering wat ook niet de bedoeling is  :denk:
Kan je die 2 niet voor 14 dagen naar een onbewoond eiland sturen zodat ze enkel elkaar hebben  :mrgreen:
Normaal als hij binnen komt krijgt ze een snoepje van hem. Hij heeft dat eens niet gedaan en haar compleet genegeerd en op de duur kwam ze wel steeds dichter van "hé, hallo! Ik ben hier, waar zijn mijn snoepen?"  :wave: Maar als dan de beloning uit blijft is ze ook weer weg. Anderzijds kan hij met momenten grote stukken snoepjes aanbieden en doet ze niet eens de moeite om te kijken.
Hij heeft ook zijn 'eigen' snoepjes die ze heel graag eet en sterk geuren. Hij is de enige van wie ze die krijgt. Ik geef de 'saaiere' snoepjes.

Waarschijnlijk komt er dit weekend een vriendin langs die heel veel ervaring heeft met honden, dan kunnen we eens zien hoe Tess daar op reageert en misschien kan zij ook al wat tips geven.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Ilsey op augustus 06, 2019, 15:30:12
Misschien heeft ze op wandeling een 'ruimtelijker' gevoel, dat ze meer richtingen uit kan springen en lopen moest het nodig zijn, en is ze dan iets meer op haar gemak in zijn buurt?
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 07, 2019, 11:01:21
Misschien heeft ze op wandeling een 'ruimtelijker' gevoel, dat ze meer richtingen uit kan springen en lopen moest het nodig zijn, en is ze dan iets meer op haar gemak in zijn buurt?
Dat denk ik ook.

Gisteren had ze trouwens het idee dat ze niet meer in de living/salon mocht. Geen idee hoe ze daar op gekomen is. Zelfs als ik thuis kwam van even weg geweest te zijn bleef ze in de keuken zitten ipv mij aan de deur te komen begroeten  :zot: Gelukkig was dat op een half uurtje en een heleboel koekjes wel weer opgelost.

Ik probeer nu wel een vaste dagstructuur aan te houden. Nu ik thuis ben wordt dat snel chaotisch en onvoorspelbaar, wat het voor Tess wss ook niet gemakkelijk maakt. Ook nieuwe prikkels probeer ik voorlopig terug tot een minimum te beperken, hopelijk vind ze op die manier meer rust en stabiliteit waardoor ze weerbaarder wordt in andere situaties.
Titel: Re: Tess
Bericht door: vivtje op augustus 08, 2019, 18:04:28
succes met uw mooie meid
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 11, 2019, 00:07:30
Het wonder is geschiedt  :bow:
Vandaag is hier een vriendin geweest om haar te observeren en mee te denken. Conclusie: Tess is een dramaqueen en het lokken en koekjes gooien helpt dat eigenlijk wat in de hand. Het is beter om er toch een beetje druk op te zetten door het vluchtgedrag in te perken en haar af en toe over een drempel te trekken. Over het algemeen dus minder medelijden tonen maar kordaat en duidelijk zijn in wat we willen.

Het frappante is hoe snel ze daar op reageerde. Als J. en ik vroeger in de zetel zaten dan lag Tess in de keuken en wou ze niet dichter. Vandaag haar aan de leiband mee genomen naar de zetel en ze was eerst niet op haar gemak maar ze deed ook niet echt moeilijk. Na een tijdje zelfs de leiband uit gedaan en ze bleef bij ons liggen, zelfs als ik even recht stond om mijn drinken van tafel te pakken.

Op wandeling was ze ook veel rustiger dan anders, ze heeft koekjes uit J. Zijn hand genomen en hij heeft haar zelfs kort kunnen aaien zonder dat ze schichtig werd  :zot:

Het gaat voor mij lastig zijn omdat ik normaal heel zacht ben in mijn aanpak maar het is duidelijk dat het voor Tess beter is dat we kordaat zijn en heel duidelijk maken wat we van haar willen. Te veel vrijheid maakt het voor haar te verwarrend denk ik.
We gaan haar niet vastbinden aan iemand maar ik ga haar wel vaker een leiband aan doen om haar gemakkelijker te kunnen sturen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: sepke op augustus 11, 2019, 20:29:52
Super!
Titel: Re: Tess
Bericht door: myriam.e op augustus 12, 2019, 09:42:57
 :thumbs: :thumbs:
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 14, 2019, 20:05:21
Het is weer erger  :cryblue:
Daarnet waren we in de tuin met Tess aan de lijn. J. kwam blijkbaar te dicht want ze is plots enorm beginnen uitvallen naar hem. Ze bleef ook door gaan. Nu zit ze in de bench want ik vertrouw het niet meer. Als J. te dicht bij de bench komt gromt ze ook  :cry:
Hier ga ik toch professionele hulp voor inroepen, dit kan echt niet meer. Telkens als het beter lijkt te worden krijgen we het deksel op onze neus  :muur:
Titel: Re: Tess
Bericht door: sepke op augustus 14, 2019, 21:07:23
Maar oei, wat is dat nu weer. Het moet zijn dat hij echt de pech heeft haar aan iemand te doen denken waar ze slechte ervaring mee heeft hé.

Sky heeft dat ook met iemand op de hondenschool. Dat is niet te doen.

Hopelijk komt er snel beterschap!
Titel: Re: Tess
Bericht door: Perdita op augustus 14, 2019, 21:15:27
Wat jammer Runa. En niet goed voor het vertrouwen in haar hè.
Professionele hulp lijkt me een heel goed idee. Hopelijk vind je iemand geschikt!
Titel: Re: Tess
Bericht door: triene op augustus 15, 2019, 17:34:45
Het is weer erger  :cryblue:
Daarnet waren we in de tuin met Tess aan de lijn. J. kwam blijkbaar te dicht want ze is plots enorm beginnen uitvallen naar hem. Ze bleef ook door gaan. Nu zit ze in de bench want ik vertrouw het niet meer. Als J. te dicht bij de bench komt gromt ze ook  :cry:
Hier ga ik toch professionele hulp voor inroepen, dit kan echt niet meer. Telkens als het beter lijkt te worden krijgen we het deksel op onze neus  :muur:

Heel jammer maar ergens had ik toch het gevoel van: oei, terug een andere aanpak. Dus minder voorspelbaar door dat ze niet meer kan vluchten en minder stabiliteit in de zin van continuïteit. Ze kon minder vluchten doordat ze in huis ook aan  de lijn gehouden werd, ze kon nog bevriezen maar dat kan geen lange tijd duren, vleien bij J. zat er niet in dus blijft vechten nog over. Wat ik ook niet verstaan heb is  waarom hij haar snoepjes gaf en niet jij telkens als ze iets deed dat binnen  de zaken ligt die jullie wensen. Tess vertrouwt jou en krijgt een beloning  waarschijnlijk van jou al ze iets goed doet. Maar waarvoor beloont J. haar, is dit duidelijk voor haar? Weet zij dat dit gewoon lokken is en geen beloning, zou dit verwarrend voor haar kunnen zijn?

Maar geen nood, met hulp komen jullie er wel en veel succes.
Titel: Re: Tess
Bericht door: wesp op augustus 15, 2019, 17:45:09
Het is weer erger  :cryblue:
Daarnet waren we in de tuin met Tess aan de lijn. J. kwam blijkbaar te dicht want ze is plots enorm beginnen uitvallen naar hem. Ze bleef ook door gaan. Nu zit ze in de bench want ik vertrouw het niet meer. Als J. te dicht bij de bench komt gromt ze ook  :cry:
Hier ga ik toch professionele hulp voor inroepen, dit kan echt niet meer. Telkens als het beter lijkt te worden krijgen we het deksel op onze neus  :muur:

Ahnee :( wat jammer zeg! Hopelijk kunnen jullie haar vertrouwen snel terug winnen  :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 15, 2019, 23:45:03
Heel jammer maar ergens had ik toch het gevoel van: oei, terug een andere aanpak. Dus minder voorspelbaar door dat ze niet meer kan vluchten en minder stabiliteit in de zin van continuïteit. Ze kon minder vluchten doordat ze in huis ook aan  de lijn gehouden werd, ze kon nog bevriezen maar dat kan geen lange tijd duren, vleien bij J. zat er niet in dus blijft vechten nog over. Wat ik ook niet verstaan heb is  waarom hij haar snoepjes gaf en niet jij telkens als ze iets deed dat binnen  de zaken ligt die jullie wensen. Tess vertrouwt jou en krijgt een beloning  waarschijnlijk van jou al ze iets goed doet. Maar waarvoor beloont J. haar, is dit duidelijk voor haar? Weet zij dat dit gewoon lokken is en geen beloning, zou dit verwarrend voor haar kunnen zijn?

Maar geen nood, met hulp komen jullie er wel en veel succes.
We hebben weken geprobeerd met de ene techniek alvorens de tweede te proberen. Dat betekent inderdaad minder continuïteit maar het heeft ook geen zin om aan te modderen met een techniek die toch niet werkt.
Ze kon minder vluchten, inderdaad maar dat was ook de bedoeling. Haar uit dat vluchtgedrag halen en de situatie onder ogen zien. We hebben haar ook niet geforceerd in die zin dat we niet aan haar hebben zitten trekken. Maar elke stap die ze zelf in onze richting zette mocht ze niet meer achteruit. Ze kon bevriezen of vechten maar ze had ook nog een optie: de situatie aanvaarden en uiteindelijk  ontspannen. En dat deed ze.
Het is inderdaad niet het eerste waar je aan denkt bij een bange hond maar ik zie wel in dat het kan werken. Er zijn hier mensen die succesvol een bange hond aan zichzelf vastbinden. Dat geeft de hond nog minder keuze, wij wachtten nog tot ze zelf vooruit stapte en ze kreeg ook regelmatig de kans om in haar bench te bekomen als ze daar nood aan had.

De reden waarom J de snoepjes gaf is opdat ze de associatie zou maken dat J = snoepjes krijgen dus J = goed. Als ik haar snoepjes zou geven zou ze moeilijker de associatie met hem maken. Of dat nu lokken of belonen is maakt eigenlijk weinig uit volgens mij.
Titel: Re: Tess
Bericht door: triene op augustus 16, 2019, 01:01:32
We hebben weken geprobeerd met de ene techniek alvorens de tweede te proberen. Dat betekent inderdaad minder continuïteit maar het heeft ook geen zin om aan te modderen met een techniek die toch niet werkt.
Ze kon minder vluchten, inderdaad maar dat was ook de bedoeling. Haar uit dat vluchtgedrag halen en de situatie onder ogen zien. We hebben haar ook niet geforceerd in die zin dat we niet aan haar hebben zitten trekken. Maar elke stap die ze zelf in onze richting zette mocht ze niet meer achteruit. Ze kon bevriezen of vechten maar ze had ook nog een optie: de situatie aanvaarden en uiteindelijk  ontspannen. En dat deed ze.
Het is inderdaad niet het eerste waar je aan denkt bij een bange hond maar ik zie wel in dat het kan werken. Er zijn hier mensen die succesvol een bange hond aan zichzelf vastbinden. Dat geeft de hond nog minder keuze, wij wachtten nog tot ze zelf vooruit stapte en ze kreeg ook regelmatig de kans om in haar bench te bekomen als ze daar nood aan had.

De reden waarom J de snoepjes gaf is opdat ze de associatie zou maken dat J = snoepjes krijgen dus J = goed. Als ik haar snoepjes zou geven zou ze moeilijker de associatie met hem maken. Of dat nu lokken of belonen is maakt eigenlijk weinig uit volgens mij.

Denk dat ik snap wat jij bedoelt! Geduld is eigenlijk soms ook niet wat we te veel moeten hebben maar,, dat is ook het moeilijke.
Lokken en belonen maakt voor mij soms  wel uit maar ook niet altijd. Wat is het duidelijkste jij die snoepjes heeft als J. in haar buurt is dus: J. is er = bar open, J. is niet haar buurt dus bar dicht. . Of J. die snoepjes aan Tess geeft zonder dat er een voor haar een reden is of dat ze di e telkens opnieuw moet raden?
Jean Donaldson schrijft hierover weet wel niet meer in welk boek juist.

EN ja, met succes de hond aan jouw vastbinden kan maar, dan ook niet bij elke hond. Lichte dwang helpt hier ook niet want dit lees ik:

"De situatie aanvaarden" kan ook aangeleerde hopeloosheid zijn en zelfs uitmonden in agressie wat hier gebeurt is.
Het is weer erger  :cryblue:
Daarnet waren we in de tuin met Tess aan de lijn. J. kwam blijkbaar te dicht want ze is plots enorm beginnen uitvallen naar hem. Ze bleef ook door gaan. Nu zit ze in de bench want ik vertrouw het niet meer. Als J. te dicht bij de bench komt gromt ze ook  :cry:
Hier ga ik toch professionele hulp voor inroepen, dit kan echt niet meer. Telkens als het beter lijkt te worden krijgen we het deksel op onze neus  :muur:
Dus, spijtig genoeg werkt dit ook niet en dan is dit zelf gevaarlijk.

Maar jij komt er zeker, zoekt hulp en goede en wees daarna een vrolijk duo - trio
Titel: Re: Tess
Bericht door: Artan op augustus 19, 2019, 12:20:00
Teveel gepusht.... een DH is geen type hond om “af en toe eens wat meer druk bij uit te oefenen en over de drempel te trekken”

+ nu nóg een vreemd persoon erbij halen (GT)  = nog meer druk

+ uw vriend die zich “frustreerd” en in eerste plaats al geen ervaring heeft met honden, dat voelt die hond ongetwijfeld als geen ander, of je dat nu wilt of niet.


Sorry maar ofwel moet jij sterk je verwachtingen gaan bijstellen en die hond de tijd geven om te ontwikkelen op haar eigen tempo, ofwel zit ze echt niet op haar plaats bij u / jullie imo.

Titel: Re: Tess
Bericht door: tara op augustus 19, 2019, 13:27:03
Teveel gepusht.... een DH is geen type hond om “af en toe eens wat meer druk bij uit te oefenen en over de drempel te trekken”

+ nu nóg een vreemd persoon erbij halen (GT)  = nog meer druk

+ uw vriend die zich “frustreerd” en in eerste plaats al geen ervaring heeft met honden, dat voelt die hond ongetwijfeld als geen ander, of je dat nu wilt of niet.


Sorry maar ofwel moet jij sterk je verwachtingen gaan bijstellen en die hond de tijd geven om te ontwikkelen op haareigen tempo, ofwel zit ze echt niet op haar plaats bij u / jullie imo.

Volledig mee eens.
Zelfs vriend is geen vast deel van haar roedel, dus dat is heel moeilijk voor haar.
Tijd,tijd,tijd. Dat vraagt ze, en veel geduld.

Titel: Re: Tess
Bericht door: Larshann op augustus 19, 2019, 20:30:18
Teveel gepusht.... een DH is geen type hond om “af en toe eens wat meer druk bij uit te oefenen en over de drempel te trekken”

+ nu nóg een vreemd persoon erbij halen (GT)  = nog meer druk

+ uw vriend die zich “frustreerd” en in eerste plaats al geen ervaring heeft met honden, dat voelt die hond ongetwijfeld als geen ander, of je dat nu wilt of niet.


Sorry maar ofwel moet jij sterk je verwachtingen gaan bijstellen en die hond de tijd geven om te ontwikkelen op haar eigen tempo, ofwel zit ze echt niet op haar plaats bij u / jullie imo.

x3

Ik zou zeker geen snoep meer gooien enz. Dat forceert haar imo net om iets te doen wat ze (nog) niet durft
Ik zou je vriend gewoon vragen haar gerust te laten.. tot ze zelf komt
Titel: Re: Tess
Bericht door: Perdita op augustus 19, 2019, 21:04:05
Ik zou even afwachten van de gedragstherapeut zegt. Vaak is het makkelijker voor een vreemde om te interpreteren wat er fout gaat in de communicatie tussen je vriend en haar. Want ergens gaat het fout, en achter een pc is het moeilijk oordelen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: maart op augustus 19, 2019, 21:18:42
Ik zou ook de GT afwachten.
En verder zou ik je vriend haar volledig laten negeren.  Hem niets laten doen tov haar.
Ik merk het bij mijn honden. Die hebben schijt aan mijn huisgenoot. Als hij vraagt of ze mee gaan naar buiten, dan reageren die totaal niet. Als hij van thuis uit werkt terwijl ik zelf werken ben, staan ze zelfs van de ganse dag niet op van hun plaats (hij rookt dus gaat regelmatig naar buiten)
Moesten mijn honden angstig zijn, kan ik me voorstellen dat ze precies zo wantrouwig als Tess zouden zijn.
Er schuilt ergens wel iets van waarheid in dat een herder maar 1 baas heeft. De mijne accepteren iedereen, maar meer dan lucht met een geurtje zijn ze verder ook niet.
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 19, 2019, 21:32:02
We gaan idd de GT afwachten. Dat anderhalf uur dat hij hier is zal Tess wel overleven denk ik.
Intussen heeft ze nog een paar keer uitgevallen naar J. zonder duidelijke trigger. Dus nu zit Tess in de bench of buiten als J. hier is, er is dus weinig tot geen interactie tussen beiden. En ja, ik weet dat dat niet ideaal is en waarschijnlijk ook niet bevorderlijk voor haar gedrag maar daarom laat ik ook een GT langs komen. Zo vinden we hopelijk een oplossing gebaseerd op een observatie en niet meer zomaar iets van op het internet.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Happy op augustus 20, 2019, 09:53:18
Niet fijn voor jullie en Tess  :huggg:

 :pray: dat de GT uitkomst kan bieden succes alvast  :thumbs:
Titel: Re: Tess
Bericht door: triene op augustus 20, 2019, 14:20:28
Teveel gepusht.... een DH is geen type hond om “af en toe eens wat meer druk bij uit te oefenen en over de drempel te trekken”

+ nu nóg een vreemd persoon erbij halen (GT)  = nog meer druk

+ uw vriend die zich “frustreerd” en in eerste plaats al geen ervaring heeft met honden, dat voelt die hond ongetwijfeld als geen ander, of je dat nu wilt of niet.


Sorry maar ofwel moet jij sterk je verwachtingen gaan bijstellen en die hond de tijd geven om te ontwikkelen op haar eigen tempo, ofwel zit ze echt niet op haar plaats bij u / jullie imo.Zo denk ik er ook over maar dacht als dat ik schrijf.....
x3

Ik zou zeker geen snoep meer gooien enz. Dat forceert haar imo net om iets te doen wat ze (nog) niet durft
Ik zou je vriend gewoon vragen haar gerust te laten.. tot ze zelf komt
Inderdaad  :thumbs:

Ik zou ook de GT afwachten.
En verder zou ik je vriend haar volledig laten negeren.  Hem niets laten doen tov haar.
Ik merk het bij mijn honden. Die hebben schijt aan mijn huisgenoot. Als hij vraagt of ze mee gaan naar buiten, dan reageren die totaal niet. Als hij van thuis uit werkt terwijl ik zelf werken ben, staan ze zelfs van de ganse dag niet op van hun plaats (hij rookt dus gaat regelmatig naar buiten)
Moesten mijn honden angstig zijn, kan ik me voorstellen dat ze precies zo wantrouwig als Tess zouden zijn.
Er schuilt ergens wel iets van waarheid in dat een herder maar 1 baas heeft. De mijne accepteren iedereen, maar meer dan lucht met een geurtje zijn ze verder ook niet.

Dan heb ik al meer dan 1 herder in poedelvacht gehad/heb. Sommige van hen tolereerden mijn ex. maar ook niet meer, zelf er mee gaan lopen maakten hen niet blij al gingen ze we mee.
Titel: Re: Tess
Bericht door: benji op augustus 20, 2019, 14:50:56
Zo denk ik er ook over maar dacht als dat ik schrijf.....Inderda ad  :thumbs:

Dan heb ik al meer dan 1 herder in poedelvacht gehad/heb. Sommige van hen tolereerden mijn ex. maar ook niet meer, zelf er mee gaan lopen maakten hen niet blij al gingen ze we mee.


 :mrgreen: :thumbsup:

onze hond (die we de waakhond noemen) is idd heel waaks en hij voelt aan dat mensen bang zijn van hem of niet te vertrouwen .....Hij zou niet bij iedereen passen

We hebben een familielid die bang is van hem, dus als hij binnenkomt  is er iemand die hem verwelkomt en tussen hem en de hond staat ...grommen nee maar waakzaam staren jazeker
Bon hij tolereert diene mens omdat wij er zijn en we vragen ook de hond te negeren, niet aankijken , geen handen uitsteken, gewoon negeren .. het familielid kan gewoon rondlopen, met ons babbelen   gewoon in de zetel zitten, enzo... maar moet niet proberen hem om te kopen of te aaien...Heel soms zou de hond even bij hem gaan  snuffelen...maar vriendschap wordt het nooit...
Titel: Re: Tess
Bericht door: RustlingRose op augustus 21, 2019, 14:01:11
Wat maart en nog wat anderen zeggen, je vriend de hond keihard negeren. Bij Django kan zoiets héél lang duren, zeker vroeger (nu gaat het al iets sneller). En sommige mensen moet hij nooit hebben...
Ik hoop dat de GT kan helpen! Maar ik vermoed dat het veel tijd zal vragen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: benji op augustus 21, 2019, 14:10:44
Wat maart en nog wat anderen zeggen, je vriend de hond keihard negeren. Bij Django kan zoiets héél lang duren, zeker vroeger (nu gaat het al iets sneller). En sommige mensen moet hij nooit hebben...
Ik hoop dat de GT kan helpen! Maar ik vermoed dat het veel tijd zal vragen.
:mrgreen: :thumbsup:
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 28, 2019, 13:11:40
De laatste dagen is het alleen maar nog erger geworden, ondanks dat ik haar de rust probeer te geven en er zo weinig mogelijk interactie is met J. Ik vertrouw haar niet in de buurt van andere mensen en ook in haar bench valt ze uit naar iedereen die ze ziet behalve mezelf.

Gisteren is de GT langs geweest. Volgens hem is het geen gedrag dat hier ontstaan is maar dat ze aangeleerd heeft in de jaren dat ze opgesloten zat. De agressie is een vorm van verdediging maar kan ook een uitlaatklep voor frustratie en overtollige energie zijn. Waarschijnlijk heeft ze dit soort gedrag toen vaak vertoond en nu ze het hier meer en meer gewoon wordt komt dat weer naar boven. Hij heeft ook al een andere herder uit die inbeslagname gezien en daar was het toen minder erg dan nu bij Tess maar het ging ook die richting uit.

De GT zijn oplossing is om haar een plaats te geven waar ze rustig moet zijn en zich veilig kan voelen. Als er dan bezoek is ofzo kunnen we haar naar de plaats sturen en is er rust voor iedereen. Op lange termijn zou ze dan ook onder de mensen moeten kunnen komen maar het blijft een hond waar je bewust mee moet omgaan.
Die plaats mag geen bench of fysieke barrière zijn, ze voelt zich gesterkt doordat er geen consequenties zijn aan haar agressie (zij kan aan niemand en niemand kan aan haar) en dan is ze veel minder geneigd te kalmeren. Het moet dus een matje of een (denkbeeldige) grens zijn waar ze niet over mag. Om haar daar te houden moet ze telkens terug gezet worden. Hij heeft het voor getoond en soms aanvaard ze het maar, zoals verwacht, valt ze ook soms uit naar de persoon die haar terug zet. Het is dan een kwestie van de leiband zodanig vast te houden dat ze niet aan u kan. Uiteindelijk kalmeert ze wel maar af en toe kan ze dus uitvallen. Naar mij zal ze dit waarschijnlijk minder of zelfs niet doen maar naar J. dus ongetwijfeld wel.
Als we dat doen dan moeten we er voor de volle 100% voor gaan, als we niks doen of falen wordt het alleen maar erger en is de kans groot dat ze bijt.

Dus nu heb ik de keuze om J. mee door een hel te sleuren (die is er bang van en ziet het eigenlijk niet zitten maar als ik er voor ga doet hij mee  :zot:) in de hoop dat dit probleem zo goed mogelijk opgelost geraakt waarna we dan nog moeten beginnen aan haar gedrag naar andere honden. Of ik breng een hond die voor mij heel leuk en lief is, die fantastisch is om oefeningetjes mee te doen, geweldig slim en sportief is terug naar het asiel in de hoop dat er andere, meer ervaren mensen zijn die met haar aan de slag willen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Tequila op augustus 28, 2019, 13:24:48
 :huggg:
Da's geen fijn nieuws, courage met het beslissen wat je gaat doen.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Pepperke op augustus 28, 2019, 13:31:17
Oh zeg, wat een moeilijke keuze! Zo spijtig  :cry:
Persoonlijk zou ik het niet zien zitten om zo een hond in huis te houden. Maar dat is vooral omdat we zelf al een hond gehad hebben die beet en ik die stress niet meer in huis wil.
Het lijkt me toch ook niet makkelijk voor je vriend en als je er mee doorgaat levert dat misschien ook spanningen op tussen jullie beiden.
Je moet natuurlijk zelf de beslissing nemen, maar er zijn zeker andere honden waar je leuk mee aan de slag kunt en die mss niet zo een rugzakje hebben.
Al snap ik ook dat je al een beetje een band hebt met haar, en het is duidelijk dat ze jou wel vertrouwt. Dus dat maakt het waarschijnlijk niet makkelijk.
Hopelijk komen jullie er uit  :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: Happy op augustus 28, 2019, 13:55:27
Héél moeilijk   :huggg:

Als ik ergens niet uit geraak maak ik 2 lijstjes . Eens de dingen neergeschreven zijn volgt er meestal wel duidelijkheid  :yes:

Sterkte  :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: Fay-Heathcliff op augustus 28, 2019, 16:18:18
 Na 11 jaar met zo'n hond samen te leven, kan ik je wel vertellen dat de impact van een hond met agressief gedrag naar(vreemde) mensen, héél groot is. Dat is geen kwestie van: hoe gaan we daar mee om, maar een kwestie dat zo'n probleem je leven beheerst en overheerst. De simpelste dingen, worden dingen waar moet over nagedacht worden. En ondanks alle maatregelen, opletten, ogen op je gat hebben en zoveel mogelijk vooruit zien, heb je vroeg of laat prijs en wordt er iemand (al dan niet licht) gebeten.
Het feit dat je vriend er bang van is en toch bereid is om er in mee te gaan, zegt mij dat je vriend geen benul heeft wat de impact van zo'n hond op zijn/jullie leven zal hebben ... je nooit meer veilig voelen in het huis van je vriendin omwille van een hond, lijkt mij veel gevraagd om dat vol te houden.
Een plaats aanleren zonder fysieke barrière , allemaal goed en wel als jij daarbij bent om ze daar te houden of opnieuw te zetten ... maar wat ga je doen als er mensen zijn en je naar het toilet moet b.v.  Telkens mee nemen of hopen dat ze blijft liggen ... en dat voor de rest van haar leven ... .
Ik persoonlijk zie weinig tot geen voordeel aan het houden/hebben van zo'n hond ( buiten dat er nooit een vreemde mens in mijn huis zal staan) en ik kan je zeggen dat het een verademing is dat de onze nu, sinds de verhuizing, buiten leeft (achter 2 poorten) en we stressloos om het even wie in onze woning kunnen binnen laten. Hoe graag wij die hond ook zien, je zal ons nooit horen zeggen dat hij een plezier is om rond ons te hebben, want dat is hij niet. De last is minder geworden, maar zowiezo bepaalt hij nog steeds een groot deel van ons leven. (Ik blijf b.v. dikwijls thuis van 2-daagse trial omdat een vreemde hem niet kan uitlaten en/of eten geven)
Hoe moeilijk het ook is, ik denk dat je je niet mag laten leiden door je gevoel ...
Succes met de beslissing.
Titel: Re: Tess
Bericht door: maart op augustus 28, 2019, 16:53:28
Allee, het is nochtans zo'n schatje  :vuistje:

Rot Runa, wat een zware beslissing om te nemen heb je :( ik wens je veel wijsheid!
Titel: Re: Tess
Bericht door: wesp op augustus 28, 2019, 18:24:46
Wat rot Runa :( ik kan me voorstellen dat dit niet was wat je wou horen. Sterkte met keuzes maken  :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: vivtje op augustus 28, 2019, 18:41:31
Wat jammer, ik begrijp J dat hij bang is, heb zelf een pup gehad die ons aanviel en beet, ik heb nooit geen angst van honden gehad maar van hem was ik doods bang, ik durfde niet meer aan hem komen, durfde niet passeren als hij aan het eten was, durfde zelf niet meer naar het toilet als hij in de keuken lag, die angst is toch een aantal jaren blijven aanslepen, maar dank aan Ché  hij heeft geholpen om die angst te over winnen
Het was voor ons ook een moeilijk beslissing om hem na een jaar terug naar de fokster te doen maar toen hij naar mijn keel sprong was de maat vol
Veel courage, moed om de juist beslissing te nemen
Titel: Re: Tess
Bericht door: kathytjeuh_newfy op augustus 28, 2019, 18:46:44
Ik denk dat jij de enige juiste beslissing kan maken. Heel veel sterkte  :huggg: ik denk dat de impact van jaren zo te leven niet te onderschatten is. Weet je toevallig iets over de rest die in beslag was genomen? Vertonen zij ook dat gedrag?
Titel: Re: Tess
Bericht door: sepke op augustus 28, 2019, 22:34:01
Moeilijk. Zoals ik al zei heb ik ook zo'n type in huis, met dat verschil dat zij dat naar niemand in ons gezin doet. En wat ze buitenshuis naar vreemden doet, hebben we al serieus kunnen bijschaven.

Veel moed met je beslissing!
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 29, 2019, 09:21:33
Bedankt iedereen voor het meeleven en om jullie ervaring te delen.  :huggg:

Ik denk dat jij de enige juiste beslissing kan maken. Heel veel sterkte  :huggg: ik denk dat de impact van jaren zo te leven niet te onderschatten is. Weet je toevallig iets over de rest die in beslag was genomen? Vertonen zij ook dat gedrag?
Nee, geen idee. Ik weet alleen dat er dus een is die ook die richting uit gaat. Hij zei ook wel dat die hond, net als Tess behoorlijk energiek is en dat dat mee kan spelen. Meer energie betekent meer frustratie als ze die niet kwijt geraken. Er zaten ook honden bij die veel rustiger waren dus ik vermoed dat die dan ook gemakkelijker zijn op dat vlak. Ironisch gezien is Tess haar energie een van de redenen waarom ik voor haar gekozen heb.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Perdita op augustus 29, 2019, 12:21:57
Goeie moed met je beslissing Runa, ik benijd je niet, wat een dilemma...

Ik denk nu net aan iets. Stel dat je toch nog probeert; zou het dan mss een optie zijn om haar te ondersteunen met bv CBD olie? Ik heb toch al een paar keer gemerkt dat het een goeie invloed heeft op het mentale van een dier. Het is mss iets om in overweging te nemen?
Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 29, 2019, 17:48:32
Ik heb besloten dat ik Tess terug ga afstaan. Ik zie het zelf amper zitten om haar gedrag op die manier bij te sturen, laat staan dat een leek die bang is van haar, zoals J., haar op haar plaats kan zetten. Ik heb overwogen om haar kalmerende medicatie te geven en een muilkorf aan te doen om het proces veiliger en gemakkelijker maken maar zelfs als we haar op een punt krijgen dat ze J. en andere mensen aanvaardt blijft het inderdaad een situatie die toch stress met zich mee brengt. Dat is niet de hond en het leven dat ik voor ogen had.

Ik ga haar wel missen want als ik alleen met haar ben is ze een zalige hond. Vrolijk, aanhankelijk, speels, enthousiast, gemotiveerd en sportief. Of dat vlak heeft ze wel wat ik van een hond verlang. Ik hoop dat er iemand is die dat ook ziet en haar minder mooie kant er met plezier bij neemt.  :cry:
Titel: Re: Tess
Bericht door: Tequila op augustus 29, 2019, 17:49:55
 :huggg: :huggg: :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: maart op augustus 29, 2019, 18:13:19
Dapper besluit Tine, maar dat maakt het gevoelsmatig niet minder rot natuurlijk :(

Positieve kant dan maar bekijken.... Er staat dan wel een andere hond een gouden toekomst bij jullie te wachten  :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: triene op augustus 29, 2019, 18:20:35
Veel sterkte met deze moeilijke teruggave want dit  had jij ook niet verwacht denk ik.
Titel: Re: Tess
Bericht door: kathytjeuh_newfy op augustus 29, 2019, 18:41:35
Heel veel sterkte gewenst :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: Perdita op augustus 29, 2019, 18:50:26
Wat jammer dat het zo is moeten gaan, het begon allemaal zo positief voor Tess en voor jou.
ik hoop dat je het vlug wat los kan laten. En ik hoop dat Tess een goeie thuis gaat vinden (dat gaat echt niet simpel zijn vrees ik).
Maar als je het niet ziet zitten is dit de beste beslissing voor iedereen. Zeker met een vriend die geen ervaring met honden heeft, is dit eigenlijk een gevaarlijke situatie hè.

Gelukkig zijn niet alle herplaatsers zo, er zijn ook superleuke en makkelijke honden bij. Hopelijk kruist er zo eentje vlug jullie pad. Neem nu maar even de tijd om dit alles te verwerken.
Titel: Re: Tess
Bericht door: myriam.e op augustus 29, 2019, 18:53:47
 :huggg: :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: wesp op augustus 29, 2019, 19:35:18
Moedig besluit  :huggg:, lastige situatie ook... heel veel sterkte om dit een plekje te geven  :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: Happy op augustus 29, 2019, 19:37:40
Moedig besluit  :huggg:, lastige situatie ook... heel veel sterkte om dit een plekje te geven  :huggg:

Mooie woorden sluit ik mij bij aan  :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: Neverever op augustus 29, 2019, 20:30:16
Niet elke hond past in elke situatie en niet elke situatie past bij elke hond, denk ook dat dit - zeker gezien de geringe ervaring van je vriend en dat het daar zo moeizaam liep- de beste beslissing is. Veel sterkte nog.

Titel: Re: Tess
Bericht door: runa op augustus 29, 2019, 20:47:32
Bedankt voor het begrip iedereen  :huggg:

Wat jammer dat het zo is moeten gaan, het begon allemaal zo positief voor Tess en voor jou.
ik hoop dat je het vlug wat los kan laten. En ik hoop dat Tess een goeie thuis gaat vinden (dat gaat echt niet simpel zijn vrees ik).
Maar als je het niet ziet zitten is dit de beste beslissing voor iedereen. Zeker met een vriend die geen ervaring met honden heeft, is dit eigenlijk een gevaarlijke situatie hè.

Gelukkig zijn niet alle herplaatsers zo, er zijn ook superleuke en makkelijke honden bij. Hopelijk kruist er zo eentje vlug jullie pad. Neem nu maar even de tijd om dit alles te verwerken.
Het zal inderdaad niet gemakkelijk zijn om voor haar een goeie thuis te vinden. Het moet nu ook zeker goed zitten want als ze nog een 3e keer herplaatst moet worden is het helemaal moeilijk, zeker als ze tegen dan al effectief gebeten heeft. Ik troost me met het feit dat het probleem nu bloot ligt en de adoptant tenminste op voorhand weet dat het geen gemakkelijke hond is. Daarenboven is ze nu wel al gewoon om in huis te leven, ze is zindelijk, kan alleen blijven,... dat zijn toch zaken die ik haar heb kunnen bijbrengen.

Ik heb ook nog niet alle herplaatsers afgeschreven en het mag voor mijn part ook weer een DH zijn maar ik ga wel veel kieskeuriger zijn. De volgende zal in ieder geval geen met zo'n moeilijk verleden zijn. Niet alle honden komen er zo getraumatiseerd uit maar het is dus moeilijk in te schatten wat er nog naar boven komt.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Pepperke op augustus 29, 2019, 21:34:57
Geen makkelijke beslissing, maar wel begrijpelijk.
Ik hoop dat zij toch nog een thuis kan vinden en ook dat jullie een leuke herplaatser kunnen vinden.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Tequila op augustus 29, 2019, 21:45:33
 :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: Irisvdb op augustus 30, 2019, 09:41:09
OOh Tine, zo jammer om dit te lezen, maar ik denk wel dat het de juiste beslissing is ook al is het hartverscheurend!!  :huggg: :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: Taygi op augustus 30, 2019, 10:07:44
 :huggg: :huggg:

Heel spijtig en wat een moeilijke beslissing.
Hopelijk vind zij een nieuw baasje die haar kan helpen en vind jij een hond die beter past.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Ilsey op augustus 30, 2019, 10:18:09
 :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: poeseline op augustus 30, 2019, 10:20:55
 :huggg: :huggg: :huggg:
Veel moed met je beslissing. Het was ongetwijfeld een zwaar besluit maar als ik kijk hoeveel stress Roran zijn kleine mankementjes mij soms al kunnen bezorgen dan begrijp ik jouw keuze volledig.
Titel: Re: Tess
Bericht door: Obi op augustus 30, 2019, 17:07:43
sterkte Runa, zoiets is allesbehalve makkelijk  :huggg: :huggg:
Titel: Re: Tess
Bericht door: evie op augustus 30, 2019, 21:44:36
Ow Runa, spijtig om lezen zeg
Niet makkelijk  :huggg:
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal