collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig  (gelezen 2232 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

fazy

 • Gast
Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Gepost op: oktober 31, 2006, 16:49:58 »
Den Jack is nu iets meer dan 2 jaar oud en bij ons gekomen op 11 maanden. Een schat van een hond. Lief, aanhankelijk, grappig, maar oooo zooo zenuwachtig. De meeste Retrievers die je ziet lopen zijn rustig. Hij blijft zenuwachtig. Voor een wandeling is hij niet te houden, maar dat is te begrijpen. Tijdens de wandeling wordt het iets beter maar niet veel. Ik heb er les mee gevolgd, hij krijgt bijna alle dagen een goeie wandeling, heeft voldoende beweging. Eten deed hij altijd moeilijk, de laatste tijd gaat dat toch al iets beter.
1 keer is hij moe geweest, op vakantie nadat hij 3 uur had gezwommen. Hij kon nog doorgaan dan. Ik denk dat hij gewoon verder doet tot hij neervalt.

Nu vroeg ik me af of er voeding bestaat waar minder energie inzit en of er mensen zijn die hiermee ervaring hebben?
Of zou seniorenvoeding geven een oplossing zijn?


Offline Irma

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10905
 • Geslacht: Vrouw
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #1 Gepost op: oktober 31, 2006, 16:54:22 »
Ik denk dat hij als pup nooit heeft geleerd zich neer te leggen. Das het eerste wat ik een pup leer. Af en toe moet je ook stil kunnen liggen en de rem er op zetten.
Hij is dus klaarblijkelijk heel erg ongeremd. Maar dat kan je hem nog steeds leren.

Stuur hem een aantal keren per dag maar eens naar zijn plaats en hij moet daar liggen. Ga niet met hem spelen wanneer hij dat wil, wandel op vaste tijden voor regelmaat en dan zou het al een stuk beter moeten gaan.

Seniorenvoeding is een absolute nono voor niet-oude honden. Voeding zal er niet veel aan veranderen of je moet nu brokken voeren die stijf staan van de kleurstoffen. Kan je direct nagaan, zodra je brokken gekleurd zijn, gooi ze dan maar weg. Er zijn namelijk inderdaad honden die niet tegen kleurstoffen kunne.

Offline Joni

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10071
 • Geslacht: Vrouw
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #2 Gepost op: oktober 31, 2006, 16:59:57 »
Ik zou hem ook het bevel 'nest' leren.

Fietsen helpt ook goed...

Offline duke

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1389
 • Geslacht: Vrouw
  • Puppybegeleiding-opvoedingsadvies
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #3 Gepost op: oktober 31, 2006, 17:28:51 »
Weet je iets van de voorgeschiedenis van de hond ? Hoe zijn eventuele nestbroers/zussen ? Hoe waren de ouders ?

Rust de hond nooit in jullie bijzijn ? heeft de hond in huis een "eigen" plekje ?

Hoe zit de rangorde ? Kan zijn dat de hond een verkeerde plaats in de rangorde heeft, en daardoor continu het gevoel heeft dat hij de boel in de gaten moet houden. dat hij zich gestresst voelt door de druk...
Is maar een mogelijkheid hoor...hoeft helemaal niet zo te zijn...

Vertoont de hond stresssignalen ?

fazy

 • Gast
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #4 Gepost op: oktober 31, 2006, 18:26:22 »
Wel, eigenlijk zijn al de dingen die jullie nu opnoemen in orde. Hij heeft z'n plekje, moet daar met regelmaat naartoe en ook blijven tot we zeggen dat hij eruit mag, krijgt op zijn vaste uur een wandeling van telkens ongeveer dezelfde afstand, weet dat hij hier niet de baas is...

Mss nog wat verdere info. Het lastigste is dat hij als hij in z'n mand ligt bijna constant ligt te "janken". Het is niet echt janken maar zo een piepend geluid vanuit de keel. Negeren helpt niet, 't is om zot van te worden. Je durft je recht te zetten uit de zetel en hij staat al naast je, wat zeg ik, je durft een teen anders te leggen en hij staat naast je.

Ook enorm beven van de zenuwen voor we gaan wandelen. Het 1e kwartier van de wandeling kan hij heel moeilijk zijn aandacht houden. Ook al begint elke wandeling met aandachtsoefeningen .

Wat ons ook opvalt is, dat hij na een wandeling waar hij niet vrij heeft mogen rondlopen rustiger is dan wanneer hij een uur heeft mogen rennen. Het vermoeid hem blijkbaar meer aan de lijn te lopen en bevelen op te volgen tegen een normaal tempo dan dat hij zich kan "uitrennen".

Een maand of 2 geleden kreeg hij een epilepsie-aanval. De dierenarts zei om dit "in de gaten te houden".

Zijn we boven en hij is beneden, dan begint het gepiep opnieuw...

Offline eentonig

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 6697
 • Geslacht: Man
 • "Apport!"
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #5 Gepost op: oktober 31, 2006, 19:25:31 »
Als je hem naar zijn mandje stuurt, dan zou jij moeten in staat zijn om voor zijn neus op je kop te gaan staan. En dan nog moet hij op zijn plaatsje blijven totdat jij zegt dat het goed is. Dat is een hond naar zijn plaatsje sturen.

Hoeveel en hoe lang ga je er mee wandelen? Is dit aangelijnd of met losloopmogelijkheid? Wat doe je nog met de hond. Heb je hem leren 'knuffelen'? Allez, ik noem dat zo. Als mijn honden als pup ergens rustig lagen, dan ging ik er rustig bij liggen om hen een beetje te strelen of fysiek te onderzoeken. Zodra ze (te) enthousiast werden, stond ik gewoon op en ging weg. Nu kunnen we echt genieten van naast elkaar te liggen knuffelen en over de bui strelen, zonder dat mijn boxer in zijn enthousiasme over me heen begint te kruipen.

Offline herman

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4090
  • mijn werk
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #6 Gepost op: oktober 31, 2006, 21:11:22 »
Een echte retriever is een jachthond, die in het ijskoude water van labrador (Canada) eenden moet apporteren. normaal dat dat een energieke hond is.
een retriever die niet energiek is is een slecht gefokte hond. vitaliteit is een gezondheidsaspect.

Offline duke

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1389
 • Geslacht: Vrouw
  • Puppybegeleiding-opvoedingsadvies
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #7 Gepost op: november 01, 2006, 05:57:41 »
Herman, ik vind dat er een verschil is tussen een energieke hond en/of een OVERattente hond...
Het lijkt erop dat deze woef constant aandacht vraagt en NIET tot rust kan komen op z'n plekje.... 

Wordt hij rustig als je hem een grote kauwkluif geeft ? Van kauwen gaan honden kalmeren... En als hij dan rustig is, en eens niet bezig met wat jullie aan het doen zijn, dan flink belonen...

En die epilepsie kan er volgens mij ook zeker een rol in spelen.. Heb je dit al eens gevraagd aan je DA? Gewoon om uit te sluiten ?

Slaapt de hond s'nachts rustig ? Binnen of buiten ?

En nog een keer de vraag.... Weet je iets over de voorgeschiedenis van deze hond ? En toont hij signalen van stress in huis ? Onrustig heen en weer lopen ? Hijgen ?

ik ben een vraagstaart :shifty:

fazy

 • Gast
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #8 Gepost op: november 01, 2006, 07:41:15 »
Het bevel om naar zijn mand te gaan voert hij altijd goed uit. Hij legt zich echter onnatuurlijk in zijn mand en ligt echt gespannen te wachten tot hij er uit mag. Meestal kan hij niet wachten en komt hij er terug uit, maar aangezien wij dat bevel niet gegeven hebben moet hij er terug in tot wij zeggen dat hij er uit mag. Dat gaat meestal gepaard met heel veel gemopper.
Actief mag hij zeker zijn, dat is leuk. Maar hij is echt wel heel erg zenuwachtig.
De DA zei gewoon de epilepsie in het oog te houden, het zou voorlopig niet erg zijn.
Wandelingen gebeuren de laatste tijd zuiver aan de lijn aangezien we ondervonden hebben dat hij met z'n vrijheid tijdens een wandeling niet overweg kan. De wandelingen zitten nu ook terug vol met allerhande oefeningen omdat hij hiervan toch wat rustiger wordt.
Bij hem gaan zitten (bvb aan z'n mand) is absoluut onmogelijk. Hij wordt bijna zot als we dat doen. Hem proberen kalmeren heeft tot nu toe nog niets geholpen.
Ook als we gaan wandelen moeten we hem heel kort houden. Altijd zijn hoofd van links naar rechts, willen voorsteken, ogen wijd open,... Allemaal niet slecht bedoeld van hem, maar je ziet dat hij met zichzelf en z'n energie niet overweg kan.
Hij slaapt buiten in een kennel (in een kot) en hij ligt er graag in. Wel is het elke morgen rond 6 uur weer een gepiep van jewelste. Negeren kan uren duren. Stoppen doet hij niet.
De voorgeschiedenis. Hij heeft 11 maand bij z'n moeder gezeten. Ik denk dat hij het daardoor mss moeilijk heeft om alleen te zijn. Ook daardoor is hij gecastreerd. Hij is en blijft ook vrij mager voor een Retriever. Dat was al van bij de geboorte zo.

Offline Annemie

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10039
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #9 Gepost op: november 01, 2006, 10:21:12 »
hey
ik heb ook een labrador met een lichte vorm van epilepsie, hij heeft enkele maanden bachbloesems gekregen om minder zenuwachtig te worden en het heeft geholpen, sindsdien heeft hij ook geen aanvallen meer gehad.
Je zou hem ook tijdens het loslopen oefeningen kunnen laten uitvoeren, bv. speuren of apporteren. Wat ik ook doe is op onverwachte momenten beginnen te spelen, voor hij zelf om aandacht begint te vragen.
Hoeveel beweging krijgt hij nu? Mijn Boris is 8 jaar en als hij niet minstens 2 uur per dag heeft gewandeld dan wordt hij onrustig.

fazy

 • Gast
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #10 Gepost op: november 01, 2006, 10:28:26 »
Tja, hoe meer we ermee gaan wandelen, hoe actiever hij wordt  :lol:

Wat zijn bachbloesems??? En waar te vinden?

Offline Annemie

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10039
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #11 Gepost op: november 01, 2006, 11:03:12 »
hier vind je wat meer info, ik stond er in het begin wat argwanend tegen, maar het heeft gewerkt http://www.dogmountain.be/info/Bach/bachbloesems.htm
Best is als je iemand een kuur op maat van je hond laat samenstellen, bij ons was er eerst een gesprek en observatie van ongeveer 2 uur. Op internet vind je vast wel iemand uit je buurt.

fazy

 • Gast
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #12 Gepost op: november 04, 2006, 07:16:38 »
De laatste dagen een "militair regime" toegepast. Als hij binnenkomt moet hij onmiddellijk in zijn mand, hij mag eruit als wij het zeggen. Hij mag buiten als wij het zeggen en mag ook weer binnen als wij het zeggen. Aaien doen we hem onverwachts, niet als hij erom vraagt. Janken en piepen wordt straal genegeerd.
En weet je wat? Het helpt. Blijkbaar deden we een aantal dingen toch niet zo strikt dan dat we zelf dachten. Het is ook voor ons vermoeiender omdat je veel alerter moet blijven, maar de hond heeft er duidelijk baat bij.

Bedankt voor jullie tips. Hopelijk gaat deze positieve trend gewoon door...

Offline Irma

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10905
 • Geslacht: Vrouw
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #13 Gepost op: november 04, 2006, 10:24:02 »
Goed van jullie! Ik dacht al wel dat het daarmee te maken had.
Ga zo verder. Succes ermee.

Offline Sofie en Lady

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 25600
 • Geslacht: Vrouw
 • hoezo hondengek?
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #14 Gepost op: november 06, 2006, 21:13:30 »
oh leuk te lezen seg!!! Zo verder doen!! :thumbs:

Offline herman

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4090
  • mijn werk
Re: Onze Retriever blijft enorm zenuwachtig
« Reactie #15 Gepost op: november 07, 2006, 12:44:19 »
goed nieuws!
onzekere honden worden inderdaad dikwijls nerveus.
een hond wordt onzeker wanneer het hem aan de nodige leiding ontbreekt, en dit heb je nu opgelost!

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be


De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal