collapse

Auteur Topic: 'Hier' oefenen en niet trekken aan de lijn (pup)  (gelezen 366 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jolien.

  • begonnen hondenvriend
  • *
  • Berichten: 156
  • Geslacht: Vrouw
'Hier' oefenen en niet trekken aan de lijn (pup)
« Gepost op: september 06, 2018, 14:16:10 »
Weer een vraagje van mij, maar beter vragen en juist bezig zijn dan het zelf uitzoeken en een hond hebben die niet luistert, toch?  :mrgreen:

Odi is momenteel 16 weekjes, en hij luistert naar mijn gevoel erg goed. Echter heb ik het gevoel dat hij momenteel toch wat meer streken uithaalt dan voordien. Naar een 'hier' luistert hij bijvoorbeeld niet meer altijd. Ik heb hiervoor iets gemaakt dat lawaai maakt als ik ermee schud (een soort rammelaar). Als ik 'hier' roep, en hij komt niet, schud ik daar even mee om zijn aandacht te trekken. Meestal lukt dat en mééstal komt hij, maar niet altijd. Daarom wou ik hier meer op oefenen. Ik heb met een flexi geprobeerd, maar die is maar 3 meter (denk ik, kan ook 5 zijn) en hij voelt die spanning dus dat is niet hetzelfde als echt los oefenen. Maar nu had ik deze koord gevonden:

https://www.zooplus.nl/shop/honden/halsband_lijn/hondenriem/polypropyleen/131432

Welke zouden jullie aanraden? 10 meter of 20? Ik wil volledig los kunnen oefenen en 'hier' van ver trainen, maar is 20 meter niet wat ver? Leer ik hem niet best van altijd in een straal van 10 meter te blijven? Of is dat niet erg realistisch? Verder: kan ik zo het gevoel van 'los' zijn nabootsen? Dus dat hij eigenlijk denkt dat hij los is, of voelt hij wel degelijk het verschil? Niet dat hij dan goed luistert aan die lange lijn, maar niet eens ik hem echt loslaat... En: Stel dat ik roep en hij komt niet, is het dan de bedoeling dat ik de lijn naar me toetrek? Ik wil dus voorkomen dat ik 'hier' roep en hij niet komt, want zo leert hij volgens mij dat hij mag kiezen of hij nu komt of niet, als hij gewoon verder loopt is er toch geen consequentie.

Verder zijn we nu aan het oefenen dat hij links langs/achter me moet wandelen. Nu heeft de hondenschool gezegd dat ik dat niet heel de wandeling moet doen, want dat hij zo lang zijn concentratie nog niet kan houden. Ik wandel in totaal 30 minuutjes, en de eerste 5 daarvan oefen ik het wandelen, en de laatste 5 ook. Daartussen wil ik niet dat hij trekt, maar mag hij vrijer wandelen (links of rechts, voor of achter, zolang de lijn maar slap hangt). Tijdens de oefening geef ik om de 2-5 stappen een 'flink', gevolgd door snoep terwijl hij dus in de gewenste positie loopt. Nu lijkt het me verwarrend als hij enkel zo moet lopen tijdens die 10 minuten, en de overige 20 mag doen wat hij wilt? We mogen nog geen commando geven van de hondenschool. Nu heeft Odi een tuigje aan met verschillende haakjes, en als hij moet volgen maak ik de lijn vooraan vast (op zijn borst) als hij dat niet meer moet doen, maak ik de lijn op zijn rug vast. Denken jullie dat hij dat verschil gaat door hebben? Ik denk bijvoorbeeld dat je een hond als hij volwassen is ook niet kunt leren om continu langs je voet te lopen? Dus dan zou ik op een gewone wandeling gewoon altijd de lijn op zijn rug vasthangen, en enkel waar het echt moet om dichtbij te volgen (op de markt, drukke wegen, als we op een terras zitten,...) vooraan. Maar misschien schat ik mijn hond te slim in en gaat hij dat vershcil nooit doorhebben?  :denk: Is het goed zo of kan ik toch beter wat veranderen?

Laatste vraag die eigenlijk niet zooo belangrijk is, maar als jullie nog goede boeken weten die ik zou kunnen lezen, is dat altijd welkom. (ivm. pupopvoeding enz.) Dat is eerder uit interesse, want een probleem is er niet echt.


Offline barbera

  • geavanceerde hondenvriend
  • *
  • Berichten: 1387
  • Geslacht: Vrouw
  • groeten Barbera
Re: 'Hier' oefenen en niet trekken aan de lijn (pup)
« Reactie #1 Gepost op: september 07, 2018, 14:40:57 »
Ik denk dat je heel veel verwacht van een pupje van 16 weken, je hebt een baby'tje wat de wereld nog moet ontdekken. Ik zou volgen echt alleen heel kort doen en vooral belonen met voer en stem.

Wat ik vaak mis op hondenschool is wel Commando: VOLG aanleren, maar mensen niet uitleggen dat je ook commando voor VRIJ moet hebben. Zo doe ik het iig met mijn hond. Volg is aandacht en naast. Vrij is: je mag lekker zelf doen wat je wil(met daarin natuurlijk wel grenzen, keihard trekken aan de riem: gevolg; baas staat stil en er gebeurt niets. Aandacht voor jou is enorm belonen--> wat ik het belangrijkste vind is het vormen van een band.  :yes:
Dat zorgt er nl. voor dat je voor de hond de allerleukste wordt, als je dat bent zal je trainen veel beter gaan.

Ook vind ik 30 minuten wandelen wat lang, vooral omdat het nadelige gevolgen kan hebben voor ontwikkeling van lichaamsdelen.

Commando hier oefenen kan je blijven doen, maar verwacht niet van een kleintje dat dat meteen helemaal goed gaat. Mijn ervaring is toch echt dat je zo'n twee jaar kwijt bent, voor hond goed luistert. Dus rustig aan en geniet ipv eisen dat hij luistert. Beloon vooral voor wat je wil en wat goed gaat en wees blij met elke vooruitgang.

Super dat je zo enthousiast bezig bent! :clap:

 


Volg ons op instagramDe website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal