collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond  (gelezen 4871 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BelgianK

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1400
op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Gepost op: april 18, 2007, 08:22:53 »
om ff alle verwarring in verband met wedstrijden op te lossen, hier een kort overzicht van wanneer je waar en met welke hond je mag meedoen.

Deze zin was al even ingewikkeld als de regeltjes, die ik gecheckt heb met de verschillende organisaties:

Eerst de makkelijke en meest logische: Skyhoundz
Distance/Accuracy: eender welke leeftijd van de hond, kleine honden moeten met kleine schijfjes werken
Freestyle: zelfde regels, om goed te scoren zijn vaults (sprongen met afzet van de hond op rug, borst, been, hoofd, achterwerk en allerlei andere lichaamsdelen) niet nodig.
Skyhoundz gaat van het idee uit dat een wedstrijdspeler voldoende verstand heeft om te weten wat kan en niet kan met zijn hond.  Indien de keurders dan toch een gek opmerken die zijn hond aan het verknallen is, krijgt deze een waarschuwing en zal hij zeer laag gescoord worden.  Indien deze speler blijft volharden, zal hij de volgende wedstrijd weer een waarschuwing krijgen en na de 3de waarschuwing mag hij niet meer starten in een Skyhoundz wedstrijd.
Skyhound maakt geen onderscheid tussen beginnende honden en/of Baasjes of gevorderden.  Zij veronderstellen heel logisch dat iemand die al langer bezig is normaliter beter zal scoren dan een beginnend team.  Is er dan toch een beginnend team dat fantastisch is dan verdient dit het ook hiervoor beloond te worden door een hoge plaats in de rangschikking.  Hiermee willen ze vermijden dat er van die grapjassen jaren meedraaien in de starters omdat ze dan altijd van boven eindigen.

De 2de meest logische: UFO
Toss&Fetch: vanaf 12 maanden
Freestyle: vanaf 18 maanden
Zelfde principe: gezond verstand gebruiken.  UFO heeft een startersklasse en een open klasse in beide onderdelen

USDDN: hier durf ik het woord logisch zelfs niet gebruiken
Toss&Fetch only: vanaf 18 maanden, soms in klasses en dan weer niet.  Goeie raad van mij: schrijf gewoon in in de super open als er klasses zijn
Freestyle: nen helen hoop klasses
Puppy: van 3 tot 9 maanden.  Geen distance
Young dogs: van 9 tot 18 maanden.  Wel distance
En dan pre-starters, starters, advanced, super open en veterans: vanaf 18 maanden.  wel distance
Als je in een klasse wint, dan moet je naar een hogere klasse in de volgende wedstrijd.  Je mag in eender welke klasse beginnen, maar je kan niet terug.
Eigenaardige kronkel bij USDDN: een jonge hond mag zich niet inschrijven in de Toss&Fetch, maar mag wel freestyle doen met een ronde toss&fetch?
Onze raad voor USDDN: speel eventueel eens in de puppy-klasse met wat rollertjes, en laat ze dan voor wat ze zijn en begin terug te spelen als je hond 18 maanden is

Hopelijk is er nu wat duidelijkheid.  Heb je vragen, laat ze weten en wie weet wat ontdekken we nog allemaal


Offline Edwinox2

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 106
 • Geslacht: Man
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #1 Gepost op: april 18, 2007, 10:10:00 »
Ik vind het toch bijzonder opvallend dat men in dogfrisbee steeds maar bezig is over frisbee doen met puppies.  Blijkbaar zijn er zelfs wedstrijden voor puppies  :silenced:
Aannemen dat mensen die hiermee bezig zijn het wel z

Offline spyros legacy

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4360
 • Geslacht: Vrouw
  • "Of Spyro's Legacy" Australian Shepherds
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #2 Gepost op: april 18, 2007, 23:46:22 »
Wij hebben ook 2 pups van 6 maanden die nu al 2 keer aan een wedstrijd deelnamen.  De eerste keer op 4 maanden en de tweede keer op beestjes en baasjes.  Waarom zouden pups niet mogen wennen aan accomodaties, geluid, licht, toeschouwers, speaker ed... ??
Als je pups op een verstandige manier laat omgaan met frisbee's is er geen enkel probleem.
Wij doen alleen maar rollers in onze "pup-routines"  De pups komen niet met hun poten van de grond. Die routines duren "maar" 1 minuutje.  Op skyhoundz lopen ze 1 keer op de hele dag en op USDDN lopen ze 2 keer op een hele dag?  Dus overbelasting zit er echt niet in.
Wat heb je er aan als je een hond van een jaar stillaan gaat opwerken voor een freestyle, hij al wat kan laten zien op een gezonde manier, maar op wedstrijd alle concentratie verliest door al hetgene wat er rondom hem gebeurd???
Bij de pups jureren ze op de prooidrift, de werkwillig-heid, de veiligheid en of de pup plezier heeft in het spel.  Dus als je verkeerd bezig bent, zul je het snel genoeg weten door waarschuwingen of zelfs DQ.  Is op beestjes en baasjes ook gebeurt, zonder verdere namen te noemen.

Dus als het op een gezonde manier is, en de pup heeft er plezier aan, vind ik het helemaal ok dat er pupklassen zijn.

Agility freak

 • Gast
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #3 Gepost op: april 19, 2007, 08:34:09 »
ja je kan met een pup actief bezig zijn en al zoals, in frisbee bepaalde oefeningen doen  :denk:als je weet waar je mee bezig bent  :oops:maar let wel op dat je ,je niet laat vangen  :cry:en te snel en te veel wil doen en vooral niet aangepast aan de leeftijd van de pup want sommige gaan te snel met de oefeningen en betalen dat later als de pup over traind is wel,nu kelly en Kris die weten wel met wa ze bezig zijn hebben enonrm veel respect voor hun pups,maar als ik sommige geleiders bezig zie gaan mijn haren toch recht staan  :cryblue: :puke:

Offline spyros legacy

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4360
 • Geslacht: Vrouw
  • "Of Spyro's Legacy" Australian Shepherds
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #4 Gepost op: april 19, 2007, 08:57:20 »
Het zijn niet alleen de pup-geleiders die me soms serieus kwaad kunnen maken.  Mensen die gewoon thuis in hunne tuin trainen zonder op les te gaan, doen het meestal op een verkeerde manier.  De lesnemers krijgen genoeg info mee   afin  in de meeste gevallen toch :denk:

Het probleem is dat er nog maar weinig clubs of mensen zijn die genoeg ervaring hebben om les te geven op een verantwoordelijke manier.  Of ze wonen te ver van de geleiders.  Dus gaan ze zelf maar wat proberen, want ze zagen filpmkes op het internet dus gaan ze dat ook even proberen.

Het enige wat ik aan dat soort mensen kan vertellen is: ga aub op les, al is het maar enkele keren, en vooral als je totaal geen ambitie hebt om in de sport te gaan, en dat het puur als recreatie bedolet.
Vooral om de veiligheid en gezondheid is dit echt een must.  Op een paar lessen heb je genoeg stof tot nadenken als je het puur voor het plezier wil houden, maar dan kan je achteraf niet klagen en zagen dat er plots wat mis is met je pup of hond zijn gezondheid.

But who am I to judge?

Agility freak

 • Gast
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #5 Gepost op: april 19, 2007, 09:28:27 »
ja kelly :thumbs:das waar wat je zegt zo bedoel ik het ook wel,bij ons is er ook al vraag naar geweest maar tot op heden hebben wij altijd gezegt sorry daar kennen wij nie genoeg of niks van,nu sturen wij ze wel naar je weet wel op onze club :rolf:

Offline spyros legacy

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4360
 • Geslacht: Vrouw
  • "Of Spyro's Legacy" Australian Shepherds
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #6 Gepost op: april 19, 2007, 09:39:58 »
precies, wat is er mis om mensen door te sturen naar andere personen als je niet genoeg ervaring hebt, of een bepaald probleem niet zou kunnen oplossen??  Is voor iedereen toch beter.

Sommige denken dat ze perse moeten helpen of vinden het beschamend, en zelf weten ze der weinig of niks van, en dan krijg je natuurlijk nog meer problemen.  Terwijl je beter bij iemand anders te rade kan gaan, alleen op die manier leer je zelf nog meer bij.  Hoe meer opinies, meningen en manieren, des te beter      vind ik dna toch :lol:

En naar wie stuur je die mensen dan???  Naar die lange met zijne 2 aussies?? Tja, goede keuze h

Offline BelgianK

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1400
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #7 Gepost op: april 19, 2007, 10:06:02 »
Toch ff ter verduidelijking: ik heb hier enkel de reglementen weergegeven, en geen mening daaromtrent.  Alleen misschien een klein beetje sarcasme naar het feit dat je wel met een jonge hond freestyle moogt doen, waarbij een ronde distance zit, terwijl je niet alleen distance mag doen.  De logica hier ontgaat me wel een beetje.

Kelly heeft 100% gelijk: die puppy-wedstrijden dienen enkel om de pups gewoon te maken aan een wedstrijdomgeving, om je met je pup te vermaken (lees spelen) en er worden enkel rollertjes gebruikt.  Dit is echter heel nuttig als je zag dat op onze wedstrijd in de manege vele volwassen honden een beetje panikeerden door het gegalm van het geluid, de reuk van de paarden ,enz...  Dat zal de aanwezige pups later niet overkomen.

Op onze club zijn pups toegelaten, maar worden de hondjes en voornamelijk de begeleiders in het oog gehouden dat ze niet te ver gaan.

En omdat ik graag discuties uitlok  :rolf: :rolf: :rolf:: wat met die jonge springkonijnen die thuis vlotjes over de zetel springen, die als je ze even niet in het oog hebt de trap of en af sjezen.  Vaak mogen hondjes van hun baasje op de schoot springen, maar oh hun pootjes opheffen om een frisbee te pakken, dat is schadelijk.  Ik heb zelf een aussie gehad die halve saltos aan het maken was zonder dat er een frisbee, vraag of andere aansporing in de buurt was en dit vanaf haar 9 maanden.  Ik heb haar natuurlijk zo veel mogelijk afgeremd, maar ik kon haar toch ook niet de hele dag in een bench steken, of gewichten aan haar pootjes binden?

Daarom mensen, ik kijk al uit naar de reacties, maar het komt eigenlijk allemaal neer op wat Kelly al zei.  Laat je begeleiden door ervaren mensen, zit zelf niet wat in je tuin te knoeien, gebruik je gezond verstand en luister naar die mensen.  Wij kunnen je wel begeleiden op de lessen, maar weten natuurlijk niet wat je thuis uitsteekt.

En edwinox: een basis gehoorzaamheid is zeker noodzakelijk
« Laatst bewerkt op: april 19, 2007, 10:08:10 door BelgianK »

Agility freak

 • Gast
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #8 Gepost op: april 19, 2007, 10:14:01 »
BelgianK het was nie op u mijn bericht zal al weg geweest zijn en trouwens wat ik lees van u daar is nieks mis mee,kelly ja ik stuur ze naar die lange mee zijn aussies,en ja wij leren alle twee nog altijd heel veel van elkaar :rolf:

Offline spyros legacy

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4360
 • Geslacht: Vrouw
  • "Of Spyro's Legacy" Australian Shepherds
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #9 Gepost op: april 19, 2007, 10:53:29 »
Plezant toch, lekker een discussie opgang brengen, is niks mis mee zoalng ieder opeen deftige manier zijn mening zegt.  We zijn allen toch volwassen mensen ( :denk:)   :lol:  die niet voor ieder woordje moeten gaan steigeren.

Wat betreft die kangeroes en springballen: ik heb er hier ook zo, en het is zoals peter zegt, je kunt ze moeilijk de hele dag in een bench steken.  Ik probeer ze ook zo goed mogelijk af te remmen in hun springen, en geef ze ook vooral geen aanleiding om te springen.  Op sommige momenten als het teveel word en ze gedragen zich een beetje doof, ga ik ze ook negeren en als dat niet helpt zelfs corrigeren als ik vind dat het echt te ver gaat.
Ik laat jonge honden ook geen trappen lopen, of sprongen maken.
Maar als je pup geleiders niet gaat waarschuwen of ze hun gange laat gaan, dan komen er problemen.  Want als ze dan toch gaan werpen, en de pup pakt zijn pootjes van de grond, en dat lukt per ongeluk 2 keer achter elkaar, is de drang groot om eens wat verder te gooien, of wat hoger te gooien...   Of wat ook kan, is dat de frisbee niet terecht komt waar je wil (bijvoorbeeld door wind ed..), en gaan ze gekke sprongen doen, om hem toch maar uit de lucht te kunnen vangen.  Vandaar dat ik mensen met jonge honden zoveel mogelijk aanmoedig om rollers te doen, en handtakes en hele lage floaters kortbij, als je dan toch vind dat je al andere dingen wil aanleren ipv van rollers alleen.  Als je wedstrijd-ambitie hebt, laat de pup al wennen dat hij jouw lichaam mag komen als je op de grodn ligt of zit, en zijn zoveel dingen waar je een pup al gewend aan kan maken zonder te gaan werpen en de pup te laten springen.

ben benieuwd naar volgende reacties van diegene die willen od durven schrijven :baeh:

Offline BelgianK

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1400
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #10 Gepost op: april 20, 2007, 17:55:56 »
een gezellige een eerlijke discusie was dan ook de bedoeling.  Ik ben het volledig eens met wat Kelly zegt, maar ik vind het vaak zo schijnheilig van een aantal begeleiders die hun pup niet laten springen in frisbee, maar dit wel doen bij andere sporten of thuis met een speeltje.

Offline spyros legacy

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4360
 • Geslacht: Vrouw
  • "Of Spyro's Legacy" Australian Shepherds
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #11 Gepost op: april 20, 2007, 18:25:08 »
ja precies,

maarre ikke moet ook iets bekennen h

Offline Prutsinka

 • startende hondenvriend
 • *
 • Berichten: 36
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #12 Gepost op: april 23, 2007, 21:48:39 »
tja,


ik ben zo een van die geleiders die nog door de lesgevers in t oog moet worden gehouden. Ik heb met onze Rasco ook eens meegedaan met Beestjes en Baasjes, vooral voor de fun, de ervaring en om mijn hond wat gewoon te maken aan die massa, geluiden en geuren. En ja; ik ook mijn foutjes gemaakt; :muur: :muur: hij was zo zot van van de frisbees dat hij wat gesprongen heeft. En daarvoor heb ik met recht en rede advies gekrgen van de jury en mijn lesgevers.  :bow:ZE hebben gelijk, maar tegelijk steun ik ook K9; Rasco maakte daar wat jeannettensprongetj es, maar als je ziet dat hij heir bij ons thuis, als hij in de hof achter mijn border aanjaagt, de trappen op en af springt en van een verhoogje afspringt tegen honderd in t uur, dan denk ik dat hij zich daar wel niet zo pijn mee zal hebben gedaan!  :zot:

Tja, ik blijf bijleren, en ben heeel content daarbij goed advies te krijgen van mijn lesgevers! Die dingen kan je tenminste zeker weten van ervaren werpers, wanneer je hond met iets zit te sukkelen, maar te sterk frisbee-gericht is om er iets van te laten merken, dan zitte met ander peren (ja ja; onze border!!!

Cheers,

Prutsinka

Offline spyros legacy

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4360
 • Geslacht: Vrouw
  • "Of Spyro's Legacy" Australian Shepherds
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #13 Gepost op: april 23, 2007, 21:53:09 »
Het verschil zit het er in dat hij als hij thuis zotte sprongen maakt, hij dat meestal uit zichzelf doet.  Wat de juryleden en lesgevers ermee bedoelen is dat je je jonge hond of pup niet nog meer moet gaan aanmoedigen om hoge sprongen te maken, vandaar dat advies.

Offline Turbo-Darko

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 189
 • Geslacht: Man
 • WTF
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #14 Gepost op: april 24, 2007, 16:19:04 »
Verstandig meiske die Kelly :clap: en tis nogthans een blondje :shhh: :shhh: :shhh:

Sorry, t was sterker dan mezelf :pray:

Offline spyros legacy

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4360
 • Geslacht: Vrouw
  • "Of Spyro's Legacy" Australian Shepherds
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #15 Gepost op: april 24, 2007, 16:25:40 »
zo zie je maar, er zijn ook "niet-domme" blondjes :mrgreen:

dadelijk doe je mij nog blozen :lol:

Offline Turbo-Darko

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 189
 • Geslacht: Man
 • WTF
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #16 Gepost op: april 24, 2007, 21:35:57 »
jou laten blozen???? :shock: nee dat lukt me nooit :?

Offline spyros legacy

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4360
 • Geslacht: Vrouw
  • "Of Spyro's Legacy" Australian Shepherds
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #17 Gepost op: april 24, 2007, 23:32:05 »
 :baeh:

Offline BelgianK

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1400
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #18 Gepost op: april 25, 2007, 07:23:05 »
turboke, turboke toch.  Ik geef geen fluit nie meer voor uw leven zene.  Ons Kelly uitdagen?  Gij zijt Uw leven moeg zeker?  :roll: :roll:

Wie gaat er nu allemaal naar Heerde de zondag?  Ik heb mij met den krokodil ingeschreven in de super-open freestyle, kwestie van eens laatst te eindigen.  Dan weet ik ook eens hoe da da voelt  :rolf:  Nee, eigenlijk heb ik da gedaan omda ik al die klasses een beetje te gek vind.  Het oorspronkelijk idee was misschien goe, maar dan zijn er van die pipo"s die jaren in die beginnersklasses blijven omda ze daar goe kunnen presteren, en voor de organisatoren is het een ramp.  Voor mij is het simpel: wilde weten hoe ver ge me uwen hond staat dan doede mee in de super-open.  Zijde helemaal nie klaar of weet ge nie hoe uwen hond ga reageren op een wedstrijdveld dan doede mee met de starters.  Wat die pre-starters en die advanced er nog tussen doen mag, voor mij, joost weten.  Puppiekes is natuurlijk iets anders, maar young dogs mogen ze van mij afschaffen.  All

Offline spyros legacy

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4360
 • Geslacht: Vrouw
  • "Of Spyro's Legacy" Australian Shepherds
Re: op welke leeftijd mag je wat doen met je hond
« Reactie #19 Gepost op: april 25, 2007, 10:21:05 »
Ja seg, kan het wa positiever?  God weet wa de mensen die mij ni kennen, nu wel ni van mij denken :mrgreen:

Tja, heerde, hadden wij graag naartoe gekomen, maar dat zijn dan weer de geneugten van te fokken: we hebben een teefje dat binnen een klein 2 weken moet bevallen + het feit da we een 4 daags event hebben van een aussie-club waar we onze kop ook moeten laten zien :wink:

Ik hoop Olen wel te halen, en anders stuur ik jullie mijne Kris wel op jullie af, dan laten jullie het dadelijk zo met mij te lachen :rolf:

Tja, die tussenklasses blijft iets discutieerbaar.  Maar aan de ene kant ben ik soms blij da ze der nog wel zijn.  Maar effe iets toevoegen Peter, als ik mag natuurlijk.  Bij USDDN word je wel naar hogere klassen gekatapulteerd als je een lagere klas eenmaal of tweemaal wint.  Dus wat bedoel je dan eigenlijk met die ervaren spelers die bij de starters blijven klooien??  Kan ik eff ni volgen, ja, soms ben ik "echt" blond :wink:
Heb je bij Skyhoundz niet meer het probleem dat de mensen blijven hangen in een klasse terwijl ze eigenlijk klaar "zouden" moeten zijn om hoger te gaan?  Don't shoot me, I'm not attacking you,  :pray:  it's only a question!

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be


De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal