collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: lijnbehandeling  (gelezen 3604 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Svenvl

  • begonnen hondenvriend
  • *
  • Berichten: 342
lijnbehandeling
« Gepost op: november 27, 2011, 21:33:42 »
Heb een vraagje ivm lijnbehandeling bij het speuren.. krijg namelijk twee verschillende methodes te horen :wink:
1) zorgen dat er een cste spanning zit in de lijn;
Als de hond op de aanzet begint de lijn een paar meter door je handen laten glijden gevolgt door rustig afremmen met je duimen om zo wat spanning te doen laten ontstaan, als ze op het spoor zit met die cste spanning zou het haar moete bevestigen en motiveren om door te gaan. Als de hond te veel van het spoor afwijkt of het even niet meer weet (mag wel wat afwijken vanwege verwaaiing uiteraard) gewoon stilstaan, niet meer lijn geven zodat ze niet nog verder kan afwijken. Wanneer ze dan weer op het goede spoor terecht komt schiet ze weer in een ruk vooruit dus geef ik wat meer lijn gevolgt door weer licht afremmen om eenzelfde spanning te bekomen. Dit is ook gestart met relatief veel voer op het spoor, heb het nu afgebouwd naar om de 7 stappen een brokje.. Heeft dit mss ook wat meer weg van het sportspeuren, daar de hond echt met de neus in de grond moet blijven en zo min mogelijk mag afwijken vh spoor? Vandaag lukte het zonder voer op het spoor (met hoek), maar ik betwijfel of ze dit aan zou kunnen om een langer spoor uit te werken :denk:

2) de hond niet hinderen of afremmen dmv de lijn;
Gewoon de hond op aanzet laten starten en vertrekken, de hond niet hinderen door de lijn af te remmen maar gewoon meelopen met de hond. Als de hond het niet meer weet, met iets anders bezig is de lijn opklimmen en aan de haak de hond een metertje in de goede richting mee "stuwen".. hier moet de hond niet cste met de neus in de grond zitten, wat me wel een natuurlijkere en meer gezonde vorm lijkt?

Ben ik nu twee totaal verschillende types aan het combineren? Vindt het best wel een beetje verwarrend :mrgreen:Offline *Wim*

  • begonnen hondenvriend
  • *
  • Berichten: 155
  • Geslacht: Man
Re: lijnbehandeling
« Reactie #1 Gepost op: november 28, 2011, 18:50:03 »
Methode 2 is de meest correcte!
Zorg dat er geen spanning op je lijn zit.

Loopt de hond verkeerd, keer dan een tiental meter terug en laat hem herproberen  :wink:  in plaats van hem direkt de goede richting in te duwen.  Veel kans dat hij er de tweede keer wel in slaagt de goede richting uit te gaan.  Zodoende leert de hond ook bij en bouwt hij ervaring op.

Ik zou toch zo weinig mogelijk op eigen houtje beginnen speuren als je geen speurervaring hebt.  Beter eens informeren op www.cleanboothunting.be en je daar laten begeleiden op een speuroefendag door iemand met ervaring.

Hopelijk tot één dezer speuroefendagen!

Offline Svenvl

  • begonnen hondenvriend
  • *
  • Berichten: 342
Re: lijnbehandeling
« Reactie #2 Gepost op: november 28, 2011, 18:56:55 »
methode 1 is via martin gaus hondenschool in holland (workshop van 5 dagen), maar dat lijkt me meer iets hebben van sportspeuren.
en methode 2 ook via een organisatie, heb nog maar 1 les hiermee kunnen volgen

bedankt voor de info :wink: , het is idd best met wat begeleiding in 't begin

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be


De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal