collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: Iemand al eens "echt" moeten speuren  (gelezen 1713 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline *Wim*

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 155
 • Geslacht: Man
Iemand al eens "echt" moeten speuren
« Gepost op: januari 16, 2010, 15:27:18 »
Ik vroeg mij af of er hier al eens iemand een vermiste persoon of dier heeft moeten opsporen.  (of iets dergelijks...) 

Daarbij vraag ik me ook af, als de hond uiteindelijk niets vindt, of hij niet in de war geraakt of gedemotiveerd geraakt.Offline Fie

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 25165
 • Geslacht: Vrouw
Re: Iemand al eens "echt" moeten speuren
« Reactie #1 Gepost op: januari 16, 2010, 15:31:13 »
Vito hier op HV! :yes:

Offline pluisje

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 8075
 • Geslacht: Vrouw
 • There's no need to fear, Underdog is here!
Re: Iemand al eens "echt" moeten speuren
« Reactie #2 Gepost op: januari 29, 2010, 23:21:33 »

Bedoel je van de clean booters, Wim?
Zo ja: dan zal het antwoord neen zijn, of toch niet officieel.  Om in Belgie deel te mogen nemen met je hond aan offficiële speuracties, moet je een erkenning hebben van Binnenlandse Zaken en als ik me niet vergis, is dat enkel mogelijk voor mensen bij politie, brandweer en / of civiele bescherming.  Particulieren komen niet voor in het hoofdstuk.
Vito heeft inderdaad een erkenning. Mijn neef is brandweerman en werkt ook met zijn hond.  Hij en Vito trainen wel eens samen.   :wink:


Er zijn effectief heel wat honden die serieus in de war zijn als ze iets vinden, toch zeker bij Man trailing of clean boot waarbij efffectief een spoor gevolgd wordt van een welbepaalde persoon.  Bij search & rescue wordt gerevierd.  De hond krijgt niet een welbepaald spoor of een specifieke geur om te volgen, maar gaat een bepaald gebied uitkammen.  :wink:


Robert heeft met één van zijn honden wel eens een hond teruggevonden die -als ik me niet vergis- gestolen was  door iemand in de buurt van waar de hond woonde.


En al eens gehoord van "een Esmée-ke doen"?  :wink:  In de zomer van 2008, toen Esmée nog niet zo lang speurde, moest ze in Kiewit met Bieke een spoortje doen waarbij ze naar links moest afslaan na de eerst vijver.  Een spoortje  van een 500 meter.  Maar na dik 3 kwartier was Esmée nog steeds niet terug.
Er zijn toen wat mensen een toerke met hun hond gaan wandelen in de hoop Esmée en Bieke terug te vinden, maar dat leverde niks op.
Uiteindelijk heeft Robert beslist om Luc met Cartouche op pad te sturen, omdat Cartouche mentaal sterk genoeg is om een spoor te doen zonder dat er ook effectief een positief einde op volgt, want de meeste honden kunnen een weerbots krijgen als hun spoor niks oplevert. We zijn er dan in geslaagd van via het zijraam van Esmées auto het kussentje uit de bench van Bieke te plukken en dat diende als smeller.

Cartouche zat al onmiddellijk op het goede spoor en ging er in een rotvaart vandoor. Maar een kwartiertje later kwamen Esmée en Bieke plots van de hele andere kant aangewandeld.  Doodop allebei, zeker Bieke met haar korte pootjes ocharme.... Esmée was na de derde vijver rechtsaf geslagen ipv na de eerste linksaf te gaan en daardoor hadden ze zowat half Kiewit gezien, behalve het spoor dat ze moesten doen.  :doh:

Ik heb Luc dan opgebeld en hij en Cartouche waren al een flink stuk op weg.  We hebben hem laten terugkeren en toen ze een meter of 30 van ons af waren, begon Cartouche plots enorm te versnellen en hij schoot tussen iedereen door recht op Bieke af.  Joepie hij had zijn runnerke gevonden.  En Bieke... die beet zijn neus er net niet af.   :mrgreen:

onze Luc heeft in de zomer met Cartouche

Offline Kris2

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1349
 • Geslacht: Man
  • Clean boot hunting
Re: Iemand al eens "echt" moeten speuren
« Reactie #3 Gepost op: januari 31, 2010, 08:04:27 »
Ik ben tijdens een wandeling in een natuurreservaat eens een vader tegengekomen die zijn zoontje kwijt was.  Daar heb ik toen naar gespeurd en na enkele honderden meters het zoontje gevonden dat in het struikgewas aan het spelen was.  Dat geeft je een bijzonder fijn gevoel.
Naar een vermiste hond speuren heb ik ook al enkele malen gedaan, dat is wel best lastig want een hond durft nogal eens in rondjes draaien.  Dan moet je je eigen hond heel goed vertrouwen en vooral heel goed kunnen lezen. 
Voor ervaren honden gaat dat meestal geen probleem zijn als ze het spoor eens een keertje missen.  Dat is niet noodzakelijk demotiverend. Wat volgens mij wel een probleem is is dat de baas op zo'n momenten verkeerde dingen kan aanleren.  Bijvoorbeeld door te belonen op verkeerde momenten.  Dat is een klassieke fout, die trouwens ook op gewone trainingen veelvuldig gemaakt wordt.

Als je echt gaat speuren, schat dan jezelf en je hond heel goed in.  Begin er enkel aan als het een grote kans op slagen heeft.

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be


De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal