Hondenvrienden.be

Honden algemeen => Algemeen => Topic gestart door: RustlingRose op juni 12, 2019, 10:36:18

Titel: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: RustlingRose op juni 12, 2019, 10:36:18
Het voorbije weekend zagen we op Netflix de docufilm"Life in The Doghouse" (http://www.lifeinthedoghousemovie.com/ (http://www.lifeinthedoghousemovie.com/)). Zeker de moeite om eens te zien! Maar zette ons weer aan het denken over de toekomst.

Wij hebben zelf 1 stamboomhond en 1 herplaatser, en meer en meer denken we erover om in de toekomst terug een herplaatser of adoptiehond te nemen.
Het liefst van al zouden we een stamboomhond nemen, omdat we dan oa de geschiedenis kennen van de hond (in zake gezondheid) én we kiezen dan het ras dat we wensen enz, maar steeds meer en meer heb ik last van een schuldgevoel.  En zeker na het zien van zo'n docu en alle ellende via social media :doh:

Wat verkiezen jullie en waarom?
En voor zij die stamboomhonden (ver)kiezen, hebben jullie ook een schuldgevoel of laat het jullie koud?
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: maart op juni 12, 2019, 10:48:39
Stamboom honden en dik tevreden mee, totaal geen schuld gevoel over.

Adopteren lijkt vaak vooral voor de mensen rondom rond gedaan worden.  'Zij mij eens de wereld van de hond redden en goed zijn'

Ik heb daar geen behoefte aan, ben blij met mijn merk honden  :mrgreen:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Tequila op juni 12, 2019, 10:49:33
Beide, er zal altijd plek zijn voor 1 herplaatser de rest zijn stamboomhonden.  Om verder te compenseren zetten wij ons in voor de herplaatsingen binnen de rasvereniging, honden die meteen weg moeten komen bij ons terecht, honden die bij hun vorige eigenaar kunnen blijven tot er kandidaat adoptanten zijn daar doen we de bemiddeling voor.  Werkt voor ons prima
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: RustlingRose op juni 12, 2019, 10:56:12
Adopteren lijkt vaak vooral voor de mensen rondom rond gedaan worden.  'Zij mij eens de wereld van de hond redden en goed zijn'
Dat lijkt me inderdaad een belachelijke reden :eh:.

Ik vind het persoonlijk moeilijk om te zien dat er zoveel leuke honden wegkwijnen (of worden ingeslapen, hoewel ik niet weet hoe het beleid in de Belgische asielen is). Maar ik vind het oneerlijk dat een ander moet opdraaien voor de onverantwoordelijkh eid van anderen.

@Tequila, dat lijkt me inderdaad een goede compromis naar mezelf toe.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Trace op juni 12, 2019, 11:09:37
Dankjewel voor het delen van die link  :bow:  ga ik vanavond eens rustig naar kijken.

Hier altijd asielhonden of herplaatsers, binnen- en buitenlandse (momenteel 1 Belgische in beslag genomen broodfok-dekreu, 1 herplaatser, 1 buitenlandse asielhond). Er zijn teveel honden op deze wereld (en ook teveel mensen  :lol:). Asielen zijn het stort van onverantwoord beleid inzake dierenwelzijn, alleen gaat het wel om levende vooral sociale wezens. Jammer dat er mega geld aan verdiend wordt, waarna er geen geld veil is om ze achteraf een goed leven te geven. 't is zoals met kindermisbruik zeker? stoppen zal het nooit...
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: maart op juni 12, 2019, 11:11:07
Ik vind het uiteraard leuk dat andere mensen wel kiezen voor herplaatsers,  ik opteer het zeker ook als optie als mensen beginnen met het idee van een hond te hebben. Het hoeft niet vanaf pup te gaan en er zijn inderdaad zat leuke probleemloze te herplaatsen honden ook. En wie er 1 met problemen wil, komt ook genoeg aan zijn trekken.

Voor mij wil ik dat echter niet. Ik volg graag het traject van begin tot eind.  Mijn reuen mogen ook dekken als daar vraag achter is. 

Ik kan me niet verantwoordelijk voelen voor anderen hun situatie.  Mijn honden hebben een leuk leven en komen niet ter herplaatsing.  Ik heb ook geen verzamelwoede wat honden betreft dus ik kan ze ook allemaal weerstaan zonder wakker te liggen.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Perdita op juni 12, 2019, 11:32:42
Ik heb de film niet gezien, voor alle duidelijkheid :).

Onze eerste (familie)hond, toen ik 9 jaar was, kwam van Mol markt. Broodfok avant la lettre dus.
Thorgal kwam van een gepland gelegenheidsnestje. Ik was zot van de mama, en van de papa, dus toen ze pups op komst waren, heb ik thuis serieus moeten lobby'en om er eentje te mogen nemen :lol:.

Hoewel die 2 honden heerlijke karakters hadden, en een goede gezondheid, zou ik die 2 opties niet meer overwegen. Ondertussen meer bijgeleerd over honden :lol:.

Ik heb nu een asielhond, en ook de katten komen uit dat asiel. Ik deed daar toen al jaren vrijwilligerswerk, dus de drempel was bijlange niet groot.
Ik zou dat absoluut nog terug doen.
Maar een hond van een goeie fokker is zeker ook een optie, en daar zou ik me niet schuldig over voelen denk ik.
Het grootste probleem zou zijn, dat ik heel wss erg veeleisend ga zijn. (en dan heb ik het nog niet over bloedlijnen bv, maar over testen op afwijkingen, over afspenen op vers, over titeren, die dingen).
Ik denk dat ik daar meer veeleisend op zou zijn bij een fokker, dan bij een asielhond. Ik weet dat dat eigenlijk "niet eerlijk" is, naar die goede fokker toe, want die heeft absoluut het beste voor. Maar als er dan een hond speciaal voor mij geboren wordt, dan moet dat ook een "goeie" zijn.
Ze bestaan trouwens! Vorig jaar is er een nestje geweest van een teefje dat ik als pup al erg bewonderde. Niet op het juiste moment voor mij, maar het kan dus. Moest ik toen een hond gewild hebben, ik zou niet getwijfeld hebben.

Maar evengoed kan de volgende een jonge asielhond zijn. Mss heb ik heel veel geluk gehad, maar Nimue is alles wat ik zoek in een hond en veel meer. 1 van mijn katten is een zorgenkind maar dat wist ik toen ik hem adopteerde. De andere is perfect :lol:.

Dus ja, ik weet het niet. Maar ik denk niet dat ik mij ooit schuldig zou voelen als hier een hond van een goede fokker komt.

Ik heb alvast niet geadopteerd om naar de buitenwereld goed over te komen (ik snap wel wat je bedoelt Maart, bij sommige mensen lijkt dat wel zo)
Ik zal het ook wel zeggen dat Nimue (toch als ze in hare goeie is  :mrgreen:) uit het asiel komt, maar dat is dan eerder om goeie reclame te maken, want veel mensen denken nog steeds dat er aan een asielhond iets moet schelen. Mss komt dat bij sommige mensen ook wel verkeerd over, dat kan.
Trouwens, adopteren geeft wel een goed gevoel hoor. Ik heb dat niet zo met mijn hond of katten, maar wel met mijn kippen heel erg :lol:.

Ik heb eigenlijk vooral iets tegen broodfok, en tegen mensen die nog steeds daar gaan kopen. Want ik snap dat laatste echt niet, nu er zo makkelijk info gezocht kan worden.

En ik heb ook wel een probleem met de extreme van 2 kanten.
Voorstanders van adoptie, die elke goede fokker maar mee afbreken.
En voorstanders, en fokkers, van stamboomhonden, die elke asielhond of herplaatser afstempelen als "afdankers" of "rommel van een ander" (dat zijn dingen die ik al letterlijk zo heb gelezen).
Dat laatste doen mij wel pijn, dus ik neem aan dat het eerste evenveel pijn kan doen.

Conclusie; meer kans dat er een herplaatser komt, dan een stamboomhond hier.
Schuldgevoel absoluut niet.

Bedankt voor de link naar de film, ik ga zeker eens proberen te kijken!
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 12, 2019, 11:33:15
Stamboom honden en dik tevreden mee, totaal geen schuld gevoel over.

Adopteren lijkt vaak vooral voor de mensen rondom rond gedaan worden. 'Zij mij eens de wereld van de hond redden en goed zijn'

Ik heb daar geen behoefte aan, ben blij met mijn merk honden  :mrgreen:
Seg hey! :lol:
Ik zie dat anders ik heb gewoon een keisjikke hond weggekaapt uit het asiel voor iemand anders het kon doen. Quincy is mijn cadeautje voor mezelf geweest. 


Ik laat mensen graag weten dat mijn hond uit het asiel komt, veel mensen die ik ken vinden het normaal eest eens een kijkje in het asiel te nemen en ben eigenlijk zo een beetje opgegroeid met dat idee dat je in het asiel ook hele leuke honden vindt.
Ik heb een stamboomhond gehad en dat was maar goed ook dat die bij mij kwam wonen. Met haar had ik medelijden. Mag je nooit hebben.
Ik heb haar de thuis gegeven die ze verdiende, ik vond dat rechtvaardigheid.

Ik heb een voorkeur voor asieldieren maar  meerdere factoren spelen hierbij een rol.Met een asieldier zie je al wat beter het karakter/de aard omdat het vaak geen pups meer zijn, de aankoopprijs scheelt heel wat, een bedrag wat je mooi kan spenderen aan andere dingen en verder zijn asielen gewoon organisaties die vaak goed werk leveren en ik wil dat steunen.

Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Sedde op juni 12, 2019, 11:36:03
Beiden kunnen bij mijn een optie zijn, het ligt er maar aan wat toevallig op mijn pad komt. Maar als ik een herplaatser zou nemen, zou het absoluut niet uit schuldgevoel zijn, wel omdat een herplaatser mij goed uitkomt op dat moment.
Een bewust gefokte kruising zou bij mij ook nog een optie kunnen zijn. Als de ouders getest en gezond zijn, vind ik dat prima.

Ik vind het zeer erg dat er zoveel honden afgestaan worden, zeker als ik naar mijn honden kijk en die trouwe oogjes zie. Maar ik voel daarom zeker niet de nood om zelf een afgestane hond in huis te nemen. Het zijn de baasjes van de afgestane honden die hun verantwoordelijkhei d moeten opnemen.

Kleine kanttekening, er kunnen altijd situaties ontstaan die je zelf niet onder controle hebt. Een nieuwe goede thuis zoeken voor een hond vind ik daarom in sommige gevallen ook net een positief teken. Liever dat dan een hond houden waar je geen tijd of ruimte voor hebt.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: petitparis op juni 12, 2019, 11:38:25
Ik heb beide, maar de volgende wordt terug een stamboomhond met als doel te "fokken". Mijn hart bloedt als ik alle snoetjes van herplaatsers voorbij zie komen, maar ik kan ze niet allemaal redden en ik heb eigenlijk alleen maar "problemen" met mijn herplaatser.
Verder vind ik een pup met een blanco verleden en een goede start van bij een fokker waar ik een goed gevoel bij heb en de ouderdieren het juiste karakter en temperament tonen enorm belangrijk. De pup komthier in een wisselende en gemengde roedel van 2-3 eigen honden en 4 van mijn beste vriendin. Daarnaast ook regelmatig groepswandelingen met 3 tot 11 andere honden. Niet elke pup/hond is daar geschikt voor.

Bovendien hou ik enorm van mijn ras. Ja ik help mee om meer honden op de wereld te brengen, maar ik draag wel bij om mensen te sensibiliseren en te voorkomen dat ze een pup uit de broodfok halen. Als herplaatsing nodig is, zoeken wij actief mee naar een oplossing. Als secretaris van de rasvereniging wordt ik bestookt met de vraag "waarom is het zo moeilijk een pup te vinden?" Dus ik voel me niet schuldig om een stamboomhond te nemen (of zelf te fokken) en hiermee als alles goed gaat een nestje of 2 mee te doen.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: RustlingRose op juni 12, 2019, 11:49:57
Het is niet dat ik me schuldig zou voelen wanneer ik een stamboomhond zou nemen, maar ik zou me schuldig voelen dat ik een mand voor een herplaatser weggeef (niet dat ik me de rest van mijn leven slecht zou voelen hé, eerder een wrang gevoel even). Het is een beetje een raar gevoel, want ik ben ook steeds van mening geweest dat ik niet verantwoordelijk ben voor de fouten van een ander.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: runa op juni 12, 2019, 12:17:00
Mijn volgende hond wordt een herplaatser. Ik heb altijd al een herplaatser gewild maar mocht destijds niet. Ik heb dan toch voor een pup gekozen, ik heb die fase dus ook al meegemaakt.
De hoofdreden waarom ik een herplaatser wil is inderdaad de wereld een klein beetje mooier maken, een hond een beter leven geven, een hond redden, hoe je het ook wil noemen. Bijkomende reden is dat ik de puppyperiode wil overslaan, mede omdat ik nu een huis huur. Geen gedoe rond zindelijkheid, s'nachts janken, leren alleen zijn, spullen kapot bijten,... Bij een volwassen hond kan dat ook nog natuurlijk maar als je er de juiste herplaatser uit kiest is de kans toch al veel kleiner denk ik. Een volwassen hond kan ook vlotter meedraaien in de activiteiten (lange wandelingen, sporten,...)

Maar ik heb absoluut niks tegen verantwoord gefokte stamboomhonden. De kans zit er in dat ik later zelf ook nog een stamboompup aanschaf. Vooral mensen met ambities in sport/show/werk of om een andere reden hoge eisen stellen zou ik aanraden om een stamboompup te kiezen.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Taygi op juni 12, 2019, 13:06:41
Ik ken dat schuld gevoel wel. Wij hebben een stamboom hond en ik vind dat, sinds we die hebben, ook een hond moeten adopteren om die een beter leven te geven. Er zijn zoveel honden die een thuis zoeken, terwijl stamboom puppies geboren worden omdat er expliciet vraag naar is. (Makes sense? Kan het niet goed verwoorden)

Maar weer een puppy in huis die je van kleinsafaan kan opvoeden vind ik ook heel leuk. Tenzij ik te veel denk aan Ghost zijn puppy bijten en het plassen en alles en dan wil ik de puppy periode toch liever weer overslaan.

Onbeslist dus. Maar zolang puppies van een verantwoordelijke fokker komen geen probleem, denk ik? Ben niet zo voor die slogan "adopt don't shop" voor die reden.

Wij hebben nu pleegkatten en ik denk dat ik dat wel nog leuk zou vinden om met honden te doen. Mits tuin, ruimte, sociale eigen honden en... Genoeg honden ervaring want ik denk niet dat we de kennis hebben om zwaar probleemgedrag op te vangen. Een oudere hond adopteren lijkt mij ook nog iets.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: poeseline op juni 12, 2019, 13:15:45
Wij hebben nu 1 herplaatser en de volgende wordt eentje met stamboom.

Roran is een super lieve hond maar hij heeft ons al bloed, zweet, tranen en bakken geld gekost. Hij krijgt ook nog steeds stress van vreemde honden en dus vind ik een volwassen herplaatser momenteel niet aan de orde. We hebben lange tijd rondgekeken naar een jonge herplaatser (-6maand) maar zijn eigenlijk nooit op iets gestoten waarvan we dachten 'die is het' om nog maar te zwijgen van het feit dat als we dachten 'hmm misschien kunnen we eens gaan kijken' er al 100 kandidaten waren. Ongecompliceerde jonge herplaatsers zijn nogal gegeerd en niet zo veel voorkomend.

Hoe meer ik er over nadacht hoe meer ik bij een stamboompup uitkwam: ik doe nu geen wedstrijden met Roran omdat ik mijn doorstreept boekje wou 'sparen' voor een hond die ik wat jonger klaar had gekregen, dat hoeft dan nu niet persé meer. Ik moet mij minder zorgen maken over de gezondheid want eerlijk gezegd is die van Roran genoeg mentale uitdaging. En je weet ongeveer wat je in huis haalt.

De kans is groot dat er bij ons altijd een herplaatser zak rondlopen want mocht Roran er niet meer zijn gaan we ongetwijfeld wat terriërstreken die mij nu tegenstaan missen en toch heb ik ook altijd de neiging om die keuze voor een stamboompup nu te verdedigen hoewel ik volledig achter mijn keuze sta.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Ilsey op juni 12, 2019, 13:21:44
Je kan beide doen adoptie met stamboom in 1 hond  :mrgreen:. Dat kan perfect, wij hebben enkel herplaatsers waaronder eentje met stamboom. Maar dan nog heb je nog steeds geen garanties met een stamboomhond. Zo'n dingen hangen ook gewoon af van 'chance hebben'. Een stamboomhond kan ook op jonge leeftijd plots doodvallen of vanalles mankeren ook al is deze met de grootste zorg uitgekozen.  Voor mij bestaat er maar 1 optie en dat is adopteren  :yes: Als ik mijn 3 honden in gezondheid moet schatten, zou ik onze stamboomhond als de minst gezonde schatten... de meest gezonde en ongecompliceerde stabiele hond die we hebben is onze ex-zwerfhond.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Ilse23 op juni 12, 2019, 13:50:26
Mijn 1e hond was met stamboom, dan is lizzy erbij gekomen geadopteerd.
Lizzy is gestorven en ik wou per sé een bruine dalmatier teef... stond er toen een dergelijk teefje ergens ter adoptie, dan stond ik daar zeker voor open.
Milo is nu 11 en in de toekomst zal er wss dus weer een dag komen dat hij er niet meer is... Mogelijks wordt het adoptie of eentje met stamboom afhankelijk van beschikbaarheid...
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: DarrenRastaKaité op juni 12, 2019, 13:55:27
Ik volg Maart. Niets tegen adoptie en ik zal het altijd voorstellen aan andere mensen. Maar ik verkies mijn stamboomhonden.

Onze laatste adoptie (Darren) heeft bakken geld gekost. Onze kruising (Rasta) kost ook veel geld op een jaar.
Onze twee stamboomhonden daarentegen, die zijn er gekomen voor de sport. Dus vanaf jong af begonnen. Buiten de nodige vaccinaties of titer en sportkeuringen, kan ik de dierenartsbezoekjes met die twee op 1 hand tellen, denk ik.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: RustlingRose op juni 12, 2019, 15:23:47

Onze laatste adoptie (Darren) heeft bakken geld gekost. Onze kruising (Rasta) kost ook veel geld op een jaar.
Dat is dus mijn grote angst bij adoptie. Ik weet dat stamboom geen garantie heeft op een gezonde hond, maar je hebt wel een familiegeschiedenis, er zijn testen gebeurd, enz.

Wij hebben nu 1 herplaatser en de volgende wordt eentje met stamboom.

Roran is een super lieve hond maar hij heeft ons al bloed, zweet, tranen en bakken geld gekost.
Django (stamboom en van bij een goede fokker) is bij ons gekomen als pup en heeft ons bloed, zweet en veel tranen gekost omwille van zijn moeilijke karakter. We hebben er héél veel werk in gestoken en ook op een punt gestaan om te herplaatsen (toen was hij al 4 jaar). Django's ouders zijn nochtans gemakkelijke honden. In zijn nest zat nog 1 zusje dat net zoals hij erg moeilijk is/was.
Ik wil maar zeggen dat het karakter niet perse gemakkelijk/goed is bij een stamboom.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: petitparis op juni 12, 2019, 15:55:10
Ik volg Maart. Niets tegen adoptie en ik zal het altijd voorstellen aan andere mensen. Maar ik verkies mijn stamboomhonden.

Onze laatste adoptie (Darren) heeft bakken geld gekost. Onze kruising (Rasta) kost ook veel geld op een jaar.
Onze twee stamboomhonden daarentegen, die zijn er gekomen voor de sport. Dus vanaf jong af begonnen. Buiten de nodige vaccinaties of titer en sportkeuringen, kan ik de dierenartsbezoekjes met die twee op 1 hand tellen, denk ik.

Mijn herplaatser heeft me ook meer geld gekost dan de 2 stamboomhonden bij elkaar en dan niet qua gezondheid, want ik ben er zeker van dat ze de 2 andere met gemakoverleefd. Maar wat ze al aan DA gekost heeft wegens akkefietjes met andere honden of het vernielen van mijn interieur wegens paniekaanvallen, omheining vernielen uit frustratie en opgebeld worden omdat ze weer ontsnapt is (terwijl ik thuis ben nota bene)...
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: maart op juni 12, 2019, 16:25:07
Ik vind een stamboom op zich niet zo belangrijk. Ik zou net zo goed een pup uit een leuk kruising nest kunnen nemen.
Mits natuurlijk alles is zoals het moet zijn.

Mijn stamboom honden hebben me overigens al 1000den euro's gekost  :lol:

Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: poeseline op juni 12, 2019, 16:26:56
Dat is dus mijn grote angst bij adoptie. Ik weet dat stamboom geen garantie heeft op een gezonde hond, maar je hebt wel een familiegeschiedenis, er zijn testen gebeurd, enz.
Django (stamboom en van bij een goede fokker) is bij ons gekomen als pup en heeft ons bloed, zweet en veel tranen gekost omwille van zijn moeilijke karakter. We hebben er héél veel werk in gestoken en ook op een punt gestaan om te herplaatsen (toen was hij al 4 jaar). Django's ouders zijn nochtans gemakkelijke honden. In zijn nest zat nog 1 zusje dat net zoals hij erg moeilijk is/was.
Ik wil maar zeggen dat het karakter niet perse gemakkelijk/goed is bij een stamboom.
Dat zeg ik ook niet het is ook geen garantie op een gezonde hond maar het risico is toch aanzienlijk kleiner aangezien er massa's controles ingebouwd zijn (toch waar wij op de lijst staan).  Roran is niet eens zo'n moeilijk karakter die was gewoon totaal niet gesocialiseerd. En op vlak van gezondheid, tja, heel die nest is dramatisch  :silenced:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Nigra op juni 12, 2019, 17:12:50
Mijn eerste stappen in de hondenwereld waren aan de zijde van asielhonden, voor mij geweldige honden maar verlatingsangst, aversie tegenover mannen, sloopgedrag ed meer...elke keer op -20 moeten beginnen om hun vertrouwen te winnen en hen op te voeden tot sociale gezinshoofden...met veel bloed, zweet en tranen is dat gelukt...
En dan stelde mijn man een veto...geen asielhond meer, geen hond met een rugzak meer...en daar was onze eerste stamboomhond...gezi en het ras waar ik voor val zullen hier nog steeds stamboomhonden zijn of eventueel later een herplaatser met stamboom van mijn ras...
Schuldig voel ik me niet...zoals tegenwoordig met honden geleurd wordt, snel kopen en dan dumpen in een asiel zijn de asielen jammer genoeg bijna verlengdes van broodfok geworden...
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Gittje op juni 12, 2019, 19:12:14
In tegenstelling tot mijn man, neig ik meer voor het adopteren van een volwassen hond. Het mag ook gerust een kruising zijn. Gezien ook wij niet meer van de jongste zijn, zullen ook oudere honden overwogen worden.

Niet alle asielhonden zijn probleemgevallen overigens, soms zitten daar echte juweeltjes tussen. Je moet wel ruim de tijd nemen om kennis te maken met de hond van je keuze om te zien in hoever hij/zij in het plaatje past. Angstige honden, niet gesocialiseerde honden of extreme blaffers zijn een no-go. Wij willen in goede verstandhouding met onze buren blijven leven.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: sepke op juni 12, 2019, 19:19:12

Mijn stamboom honden hebben me overigens al 1000den euro's gekost  :lol:

Idem, Nelson is megaduur geworden het laatste half jaar.  :zot: Maar goed, daar hebben we ook voor gekozen, we moesten die operatie niet laten doen uiteraard en de kans dat Sky zoveel gaat kosten ooit, die is er ook hé. Denk dat het totaal niets met stamboom of niet te maken hoeft te hebben.

Wij gaan waarschijnlijk enkel nog voor herplaatsers/asielhonden. Voor ons moet er geen hond extra op de wereld gezet worden als de asielen nog zo vol zitten.

En geloof me, Sky is een prachthond, we hebben alles in haar wat we graag willen. Ik voel dat niet als 'afdanker'. En we deden het helemaal niet voor een ander, het was gewoon een volle match. Ok, ze is niet 100% sociaal naar vreemden, maar we houden daar rekening mee en het is voor ons nu goed zo. Onze vorige mechel was ook geen allemansvriend en die hadden we wel van pup af. De fouten die ze heeft, tja, die vallen in het niets bij haar positieve punten.

Dus bij een volgende hond kijken we alleszins eerst terug voor een herplaatser/asielhond. En hopen dan ook weer de juiste match te vinden.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Sloeber_Onyx op juni 12, 2019, 20:52:00
Ik zeg altijd dat wij 1 gekozen pup willen en 1 herplaatser. Onyx is mijn eerste pup en die hond is echt zo mijn andere helft. Pas op, voor onze vorige honden, allemaal herplaatsers, had ik ook oneindig veel liefde. Ik kan niet zeggen wie ik liever zie/zag, maar Onyx is echt helemaal mijn hond. En ja ik heb foutjes gemaakt in zijn opvoeding maar het is toch tamelijk oké uitgedraaid  :vuistje: . Ik ben ook helemaal verliefd op het ras. Dus de kans dat er na deze kanjer (en ik hoop dat dat nog heel lang duurt) terug zo eentje komt, is zeer groot. Maar ik wil ook altijd een herplaatser in huis.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: sepke op juni 12, 2019, 22:56:11
Een herplaatser of asielhond kan ook een pup zijn natuurlijk hé, dat hebben wij ook al gehad ooit.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Freya13 op juni 13, 2019, 08:20:56
Ik vind het heel moeilijk om voor het een of het ander te kiezen. Voor mijn katten twijfel ik niet: adoptie. Er zijn zoveel katten ter adoptie!
Voor onze hond waren we eigenlijk volop aan het uitkijken naar een fokker, toen er in het asiel hier dichtbij een gedumpte moederhond met puppy's binnenkwam. En toen ik die puppy's zag, smolt ik :) Voor alle duidelijkheid: we wisten dus wel wie de moederhond was, en we kenden ook het ras van de vader (husky / labrador). De combinatie is heel goed uitgedraaid: een hele lieve, eigenzinnige, energieke jonge hond ... ik had het echt niet anders gewild

Anderzijds heeft mijn zus twee rottweilers, rashonden van een goede kweker. Er zijn heel wat testen gedaan, allerlei gezondheidsgarantie s gegeven, en toch heeft ze al heel veel kosten aan haar honden gehad, want hun gezondheid is dus alles behalve goed (van allebei - afkomstig van verschillende kwekers). De oudste blijkt heupdysplasie te hebben, hoewel de ouderdieren getest waren. En de tweede is superallergisch aan heel veel soorten eten, waardoor ze al meer dan een jaar diarree heeft en eigenlijk maar half zindelijk is ... ze ziet haar honden doodgraag, maar ik ben er niet van overtuigd dat ze de voglende keer weer voor rashonden gaat.

In de volksmond wordt vaak gezegd dat een goede kruising wat robuuster is, minder snel ziek wordt en gezondheidsprobleme n krijgt ... of het echt een regel is weet ik niet, maar ik heb wel die ervaring
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 13, 2019, 08:35:24
Als ik kijk naar Quincy, die is zo gezond als een visje geweest tot nu toe en heeft me enkel kleinere bedragen gekost, laten steriliseren, eens een paar keer zich geforceerd en wat metacam en eens een kattenkrab en, vroeger en  recent een paar foto's en de inentingen  dat was het op al die jaren denk  ik.Mijn stamboomhond met HD kostte me ook geen stukken van mensen  aan de dierenarts, die werd behandeld voor haar HD, maar dat was het dan ook.Ik heb veel geluk gehad met mijn honden tot nu toe op vlak van gezondheid.Ik vind niet dat hier kan gesteld worden dat een stamboomhond per definitie gaat sparen in de kosten of sowieso gezonder gaat zijn: denk maar aan kanker, kijk maar om je heen: mensen noch dieren worden gespaard.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: poeseline op juni 13, 2019, 08:41:35
Ik vind het heel moeilijk om voor het een of het ander te kiezen. Voor mijn katten twijfel ik niet: adoptie. Er zijn zoveel katten ter adoptie!
Voor onze hond waren we eigenlijk volop aan het uitkijken naar een fokker, toen er in het asiel hier dichtbij een gedumpte moederhond met puppy's binnenkwam. En toen ik die puppy's zag, smolt ik :) Voor alle duidelijkheid: we wisten dus wel wie de moederhond was, en we kenden ook het ras van de vader (husky / labrador). De combinatie is heel goed uitgedraaid: een hele lieve, eigenzinnige, energieke jonge hond ... ik had het echt niet anders gewild

Anderzijds heeft mijn zus twee rottweilers, rashonden van een goede kweker. Er zijn heel wat testen gedaan, allerlei gezondheidsgarantie s gegeven, en toch heeft ze al heel veel kosten aan haar honden gehad, want hun gezondheid is dus alles behalve goed (van allebei - afkomstig van verschillende kwekers). De oudste blijkt heupdysplasie te hebben, hoewel de ouderdieren getest waren. En de tweede is superallergisch aan heel veel soorten eten, waardoor ze al meer dan een jaar diarree heeft en eigenlijk maar half zindelijk is ... ze ziet haar honden doodgraag, maar ik ben er niet van overtuigd dat ze de voglende keer weer voor rashonden gaat.

In de volksmond wordt vaak gezegd dat een goede kruising wat robuuster is, minder snel ziek wordt en gezondheidsprobleme n krijgt ... of het echt een regel is weet ik niet, maar ik heb wel die ervaring
Ik stel vooral voor dat niemand die uitspraak nog in mijn gezicht doet  :silenced: Een kruising is zo gezond als zijn of haar genen zijn. Zet je 2 rassen met slechte genetica bij elkaar dan heb je een even ongezonde hond als die 2 rassen. Ooit die uitspraak gehoord van iemand omdat wij Roran zijn heupen hebben laten testen 'die kan geen HD hebben want het is een kruising' dus die E heupen van zijn zus zitten in de baasjes hun hoofd waarschijnlijk  :bla:

Soit waarschijnlijk ben ik gewoon een beetje getraumatiseerd op dat vlak met een hond die voor zijn 3 jaar al meer dan €4000 aan niet routine medische kosten heeft gehad om nog maar te zwijgen van de slapeloze nachten.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 13, 2019, 08:48:04
Ik stel vooral voor dat niemand die uitspraak nog in mijn gezicht doet  :silenced:
Njah, kunnen we wel stellingen doen wat dit betreft? Ik zit te denken aan kanker bijvoorbeeld. Kan dat 'voorkomen' worden bij het fokken? Kan men stellen dat een stamboomhond gemiddeld genomen gezonder is dan een kruising? Ik weet dat allemaal niet.

Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 13, 2019, 08:50:01
En wat als je nu bewust twee rassen met goede genetica kruist? :denk:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: poeseline op juni 13, 2019, 08:57:24
En wat als je nu bewust twee rassen met goede genetica kruist? :denk:
Je kan altijd ziek worden er kan altijd iets mis gaan maar ik vergelijk het graag met het risico op longkanker (makkelijker uit te leggen dan de genetica): we weten allemaal dat het groter is als je rookt maar dat wil niet zeggen dat een niet roker het niet kan krijgen, sh*t happens. Het veranderd niks aan het verhoogd risico. Maar we wijken af  :vuistje:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 13, 2019, 09:23:39
Je kan altijd ziek worden er kan altijd iets mis gaan maar ik vergelijk het graag met het risico op longkanker (makkelijker uit te leggen dan de genetica): we weten allemaal dat het groter is als je rookt maar dat wil niet zeggen dat een niet roker het niet kan krijgen, sh*t happens. Het veranderd niks aan het verhoogd risico. Maar we wijken af  :vuistje:
Jah daar ben ik goed in :mrgreen:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: doby op juni 13, 2019, 10:24:52
Mijn eerste hond was een stamboomhond die we vanaf 9 weken hadden.  Een superhond maar aan nierproblemen gestorven toen hij 8 was.

Ik dacht eerst een hele tijd zonder hond te blijven maar na 2 maanden zag ik onze Duke hier op het forum via Helping Dogs en ik was verkocht.  Ik was niet echt bewust op zoek naar een herplaatser maar ik hoef eigenlijk het hele gedoe niet met een puppy (hoe schattig en lief en etc etc die wel zijn).  Duke was 4.5 jr.  Uiteindelijk was zijn verhaal toch wel zeer triest toen we uiteindelijk alles te weten kwamen.  We hebben er dus echt wel een probleemhond aan gehad (en nog hebben) - hij is er nu 8.5 jr.   We kennen de afkomst wel van Duke en zijn vader had een stamboom.

Mijn volgende - ik denk toch weer een herplaatser - ofwel een oudje, ofwel een hond van max. 2 jr.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Jolien. op juni 13, 2019, 12:23:45
Mijn huidige hond is een stamboomhond en ik zie mezelf niet snel voor iets anders kiezen eigenlijk. Ik ben heel kieskeurig op vlak van ras (als in: er zijn 2 rassen die ik serieus zou overwegen maar heel waarschijnlijk komen er hier enkel nog shelties binnen) en wil graag een puppy, zowel voor mezelf als voor de hond die ik nu al heb. Ik heb zowel de ervaring/expertise als de tijd niet om een hond met een rugzakje te adopteren, en uiteraard zijn er geweldige honden in het asiel waar helemaal niets mis mee is gebeurd in de opvoeding en die gewoon de pech hebben dat er iets met het baasje is gebeurd, maar dat lijkt me toch wel de minderheid te zijn. Dus goh, als er ooit sheltiepups in een asiel zitten, dan misschien, maar anders zie ik niet echt in waarom ik het mezelf moeilijk zou maken eerlijk gezegd...
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: evie op juni 13, 2019, 13:04:53
Die film/reportage ga ik ook eens bekijken, bedankt voor de tip!

Hier zullen het altijd herplaatsers zijn. Ik heb ook niet echt 1 ras dat me ontzettende aanspreekt dus een herplaatser die 'past' is voor mij het beste.
IK heb al 4 honden geadopteerd, waarvan 3 met een slechte verleden en de 4de was nog een pupje met enkel gebrek aan socialisatie
Ondanks hun slechte achtegrond of mindere start waren/zijn het stuk voor stuk prachtige honden, dus daarmee heb ik geluk
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Ilsey op juni 13, 2019, 13:42:03
Hier kost onze stamboomhond het meeste geld wat DA bezoekjes betreft. Er is volgens mij wat betreft gezondheid én karakter ook een groot verschil tussen herplaatsers/kruisingen die uit de broodfok afkomstig zijn of herplaatsers die van de straat afkomstig zijn. Bij straathonden geldt die genoemde regel dat het sterkere honden zijn doorgans wel denk ik (uitzonderingen bevestigen de regel hé). Ik hoor veel vaker van zieke honden die voort komen uit de broodfok en oepsnestjes (en dat gebeurt vaak bij mensen die broodfokhonden in huis hebben, aangezien die minder doordacht omgaan met honden, dus dat hoort eigenlijk ook onder broodfok), en ook bij stamboomhonden. Van alle mensen die ik ken met honden, merk ik het minst van gezondheidsprobleme n bij de echte ex-straathonden. En die vind je niet in België. Tussen de straathonden heb je regelmatig angstige honden, maar ook super vaak heel stabiele en sociale honden.

Wat betreft "weten wat je in huis haalt", dat weet je imo het beste met een volwassen hond waarvan zijn voorgeschiedenis (dan bedoel ik niet genetisch maar gewoon de info en ervaringen vd vorige eigenaar/oppasgezin) gekend is ongeacht alle andere factoren. Als dat het argument is, dan vind ik het vrij raar als je dan voor een pup kiest. Bijna lachwekkend zelfs, want da's 1 groot onvoorspelbaar gegeven tov een volwassen hond.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: DarrenRastaKaité op juni 13, 2019, 14:03:15
Hier kost onze stamboomhond het meeste geld wat DA bezoekjes betreft. Er is volgens mij wat betreft gezondheid én karakter ook een groot verschil tussen herplaatsers/kruisingen die uit de broodfok afkomstig zijn of herplaatsers die van de straat afkomstig zijn. Bij straathonden geldt die genoemde regel dat het sterkere honden zijn doorgans wel denk ik (uitzonderingen bevestigen de regel hé). Ik hoor veel vaker van zieke honden die voort komen uit de broodfok en oepsnestjes (en dat gebeurt vaak bij mensen die broodfokhonden in huis hebben, aangezien die minder doordacht omgaan met honden, dus dat hoort eigenlijk ook onder broodfok), en ook bij stamboomhonden. Van alle mensen die ik ken met honden, merk ik het minst van gezondheidsprobleme n bij de echte ex-straathonden. En die vind je niet in België. Tussen de straathonden heb je regelmatig angstige honden, maar ook super vaak heel stabiele en sociale honden.

Wat betreft "weten wat je in huis haalt", dat weet je imo het beste met een volwassen hond waarvan zijn voorgeschiedenis (dan bedoel ik niet genetisch maar gewoon de info en ervaringen vd vorige eigenaar/oppasgezin) gekend is ongeacht alle andere factoren. Als dat het argument is, dan vind ik het vrij raar als je dan voor een pup kiest. Bijna lachwekkend zelfs, want da's 1 groot onvoorspelbaar gegeven tov een volwassen hond.
das laatste is ook niet waar. Eigenaar verzwijgt dingen of de hond is niet lang genoeg in het opvanggezin. Dus das hetzelfde gokken als een pup bij vele gevallen.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: maart op juni 13, 2019, 14:45:09
Mijn pups zijn toch allemaal voorspelbaar opgegroeid hoor  ;)
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: petitparis op juni 13, 2019, 15:37:05
Vind persoonlijk toch ook dat de karakters vd pups al heel duidelijk zijn in het nest en ze allemaal vrij voorspelbaar opgroeien. Op de 26 pups die bij mijn vriendin vertrokken zeijn nog grrn verrassingen gehad en bij het laatste nest ook bevestigd door een gedragstherapeute.. .
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: silas op juni 13, 2019, 16:53:57
Het voorbije weekend zagen we op Netflix de docufilm"Life in The Doghouse" (http://www.lifeinthedoghousemovie.com/ (http://www.lifeinthedoghousemovie.com/)). Zeker de moeite om eens te zien! Maar zette ons weer aan het denken over de toekomst.

Wij hebben zelf 1 stamboomhond en 1 herplaatser, en meer en meer denken we erover om in de toekomst terug een herplaatser of adoptiehond te nemen.
Het liefst van al zouden we een stamboomhond nemen, omdat we dan oa de geschiedenis kennen van de hond (in zake gezondheid) én we kiezen dan het ras dat we wensen enz, maar steeds meer en meer heb ik last van een schuldgevoel.  En zeker na het zien van zo'n docu en alle ellende via social media :doh:

Wat verkiezen jullie en waarom?
En voor hen die stamboomhonden (ver)kiezen, hebben jullie ook een schuldgevoel of laat het jullie koud?

Ik heb twee herplaatsers...met stamboom  :wink:.

Het laat mij zeker niet koud maar nu ik een hond met epilepsie heb, vind ik het nog belangrijker om de afstamming te kennen en eventuele lijnen uit te sluiten.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Ilsey op juni 13, 2019, 19:17:21
das laatste is ook niet waar. Eigenaar verzwijgt dingen of de hond is niet lang genoeg in het opvanggezin. Dus das hetzelfde gokken als een pup bij vele gevallen.

Er bestaan naast 'eigenaar verzwijgt dingen' of 'hond is niet lang genoeg in opvanggezin'? toch nog opties... bvb waarbij de eigenaar gewoon eerlijk is, of een opvanggezin waar ze een heel goed beeld hebben van de hond. Voor een stamboompup wordt het altijd normaal gevonden dat mensen heel nauwkeurig op zoek gaan en hun tijd nemen, maar dat kan je ook even goed doen bij een herplaatser. Hoe dan ook kan je van géén enkele hond voorspellen hoe alles zal verlopen... maar een volwassen hond die ene stabiele medische achtergrond heeft en welk karakter goed gekend is, dat is imo het minst 'risico' als het daar over moet gaan.

Vind persoonlijk toch ook dat de karakters vd pups al heel duidelijk zijn in het nest en ze allemaal vrij voorspelbaar opgroeien. Op de 26 pups die bij mijn vriendin vertrokken zeijn nog grrn verrassingen gehad en bij het laatste nest ook bevestigd door een gedragstherapeute.. .
Mijn pups zijn toch allemaal voorspelbaar opgegroeid hoor  ;)

Ik heb het niet enkel over karakter. Ik kan vooral op vlak van gezondheid, en zo nu en dan ook op vlak van karakter, anders wel een aantal voorbeelden (waaronder forumhondvoorbeelde n) geven van stamboomhonden welke niet zo rooskleurig/ voorspelbaar waren...

Allez bon, ieder kiest voor zich hé, maar veel redenen die genoemd worden blijken als je tussen de regels kan lezen gewoon drogredenen om te rechtvaardigen dat men gewoon graag een pup met bepaalde eigenschappen wil... Als het niets is om je schuldig over te voelen, brei er dan toch ook gewoon geen van die 'redenen' aan?
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Pascale op juni 14, 2019, 08:58:20
hier zullen het waarschijnlijk altijd asielhonden of herplaatsers worden. (alhoewel ik nooit nooit zeg)
Ik ben eigenlijk maar één van de negen honden die ik tot nu toe gehad heb, bewust gaan 'kiezen' (in het asiel). Al de rest is op mijn pad gekomen en eigenlijk heel impulsief in huis genomen.. (Ook niet de raad die je zou geven aan iemand :mrgreen:)
Het geeft voor mij zeker een goed gevoel om een hond proberen een beter leven te geven dan dat hij (waarschijnlijk) gehad heeft voordien, maar ik hoef daar geen medailles of erkenning voor.  Ik zal het zeker wel vermelden soms, maar dan vooral als voorbeeld dat asielhonden de moeite waard zijn, en de meesten gewoon normale, lieve honden zijn.

Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: RustlingRose op juni 14, 2019, 09:02:30
Ik heb het niet enkel over karakter. Ik kan vooral op vlak van gezondheid, en zo nu en dan ook op vlak van karakter, anders wel een aantal voorbeelden (waaronder forumhondvoorbeelde n) geven van stamboomhonden welke niet zo rooskleurig/ voorspelbaar waren...
Django is zo'n voorbeeld. Bij de fokker de rustigste pup, liet zich ook doen door de andere reuen, niet avontuurlijk (ivm de anderen). Hij bleef samen met een nestzus nog een week langer bij de fokker en toen is hij helemaal opengebloeid. En was daarna 10 maanden een hel  :doh: (nu overigens de liefste hond ter wereld, maar bloed zweet en tranen)
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Gittje op juni 14, 2019, 09:45:19
Voor een stamboompup wordt het altijd normaal gevonden dat mensen heel nauwkeurig op zoek gaan en hun tijd nemen, maar dat kan je ook even goed doen bij een herplaatser. Hoe dan ook kan je van géén enkele hond voorspellen hoe alles zal verlopen... maar een volwassen hond die ene stabiele medische achtergrond heeft en welk karakter goed gekend is, dat is imo het minst 'risico' als het daar over moet gaan.
Helemaal mee eens.

Wij hebben nooit stamboomhonden gehad en maken geen verschil tussen een rashond of een kruising.  Als je goed je huiswerk doet, heb je met een herplaatser/asielhond een goede kans op een excellente match.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Ilse23 op juni 14, 2019, 12:53:13
Persoonlijk vind ik wel dat een asiel/herplaatshond veel dankbaarder/aanhankelijker is als een hond die van 8 weken oud bij ons is.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: sepke op juni 14, 2019, 15:50:47
Persoonlijk vind ik wel dat een asiel/herplaatshond veel dankbaarder/aanhankelijker is als een hond die van 8 weken oud bij ons is.

Dat vind ik altijd raar als mensen dat zeggen. Ik kan moeilijk geloven dat dat verschil maakt. Heb het hier ook nooit ondervonden. De niet-asielhonden zijn even dankbaar en aanhankelijk.

En heb trouwens ook al een onafhankelijke asielhond gehad, een beagleteefje. Denk eerder ras/hondgebonden.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Stessel op juni 14, 2019, 18:15:53
Hier altijd honden met stamboom gehad en als pup in huis genomen. Enkel Akina is een herplaatsen maar zij heeft ook een stamboom. Zij is er gekomen als gezelschapshond.

Ik geef voorkeur aan een pup met stamboom omdat ik er mee wil kunnen sporten. Ik weet graag de afstamming zodat ik toch een beetje op voorrand weet wat voor karakter ik in huis haal.

Ik heb helemaal geen schuldgevoel omdat ik geen hond uit het asiel haal. De honden die bij mij zitten gaan nooit weg en ze krijgen de beste verzorgen ook al kunnen ze niet meer sporten.
Akina was drie jaar als ze bij mij kwam. Een super fijn hondje maar sporten was haar ding niet. Ze is vrij bang van vele dingen.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Perdita op juni 14, 2019, 18:38:40
Nimue was ook niet super dankbaar :lol:. Maar ze was natuurlijk ook nog wel een pup, èn was rotverwend bij de dame die haar had.

Bij volwassen honden heb ik het toch al vaker gehoord, en ook wel gemerkt. Sookie van Pascale was zo wel, die aanbad de grond waar Pascale op liep. En Flappie ook. Niet dat ik zoveel van bassets ken, maar meestal zijn die toch echt zelfstandiger denk ik.


Ilsey heeft daar toch een goed punt vind ik. Je kan even nauwgezet te werk gaan met het kiezen van een herplaatser als bij het kiezen van een pup.

En ook; toen ik nog in een asiel hielp, hebben we daar eens een aantal Griekse straathonden opgevangen, die gered waren omdat ze in Griekenland normaal gezien werden afgemaakt (omwille van de Olympische Spelen moest de stad "opgekuist" worden).
En echt, dat waren stuk voor stuk de meest stabiele honden die ik al ooit heb meegemaakt! Bevelen kenden ze natuurlijk niet, maar die waren de hondentaal zo goed machtig, en ze hadden een groot respect voor mensen. Het enige wat bij een paar van hen een aandachtspunt was, is dat ze wel durfden uitbreken. Natuurlijk waren ze het straatlopers hè :lol:.
Maar echt, die hondjes waren geweldig en ook hun baasjes lieten ons weten dat het superfijne hondjes waren.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: maart op juni 14, 2019, 18:44:24

Ilsey heeft daar toch een goed punt vind ik. Je kan even nauwgezet te werk gaan met het kiezen van een herplaatser als bij het kiezen van een pup.


Ik zie niet in waarom je niet nauwgezet zou kijken naar een herplaatser  :weetniet:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Perdita op juni 14, 2019, 18:46:13
Idd, maar blijkbaar wordt er wel eens gedacht dat dit niet gebeurd  :wink:.
(het is warm, ik krijg het wss niet goed uitgelegd. De zomer is hier :lol:)
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: maart op juni 14, 2019, 18:52:55
Ik denk net dat er bij herplaatsers net meer doordacht te werk gegaan wordt dan bij de doorsnee pup.
Moest er bij alle pups immers doordacht te werk gegaan worden, zouden er 90% minder herplaatsers zijn denk ik  :vuistje:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: petitparis op juni 14, 2019, 20:54:25
Ik denk net dat er bij herplaatsers net meer doordacht te werk gegaan wordt dan bij de doorsnee pup.
Moest er bij alle pups immers doordacht te werk gegaan worden, zouden er 90% minder herplaatsers zijn denk ik  :vuistje:

Zo lang er broodfokkers zijn die via allerlei smoesjes hun pups aan de man brengen zullen er impulsaankopen en zijn en dat is iets wat met herplaatsers en adoptie veel moeilijker gaat.

Bij stamboomhonden vind ik het mede de verantwoordelijkhei d van de fokker na te gaan dat het niet om een impulsaankoop gaat. Iemand die hier komt informeren naar een pup en aangeeft zo snel mogelijk er eentje te willen of te twijfelen tussen meerdere rassen met heel uiteenlopende noden en karakters, zal hoogst waarschijnlijk geen pup "krijgen". Gelukkig hier alleen pupkopers die zich goed informere, meerdere fokkers bezoeken en tot meer dan een jaar geduld hebben...
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 15, 2019, 07:10:43
Wat herplaatsers betreft, dat bedoel ik met dat je meteen ziet wat je in huis hebt: er kan zo echt een klik zijn, zoals enthousiaste om naar huis mee te mogen bedelende Quincy, en maar krabben aan het glas en blaffen en grommen en op en af lopen, die liet mij niet meer gaan, zo een hond laat je niet aan je voorbij gaan, dat ging allemaal heel erg rap.  Heel erg doordacht was dat niet, dat was puur op gevoel afgaan.

Ik betwijfel dat een pup meteen al zoveel karakter , een duidelijke aard en duidelijke energie gaat tonen.
Die zijn gewoon pup en alles is nog in het mini, ook dat karakter.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: maart op juni 15, 2019, 08:35:40
Zal ik je er eens ene bezorgen?  :mrgreen:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 15, 2019, 08:48:29
Zal ik je er eens ene bezorgen?  :mrgreen:
Op 8 weken? :denk:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: petitparis op juni 15, 2019, 08:50:00
Mijn herplaatser heeft overduidelijk mij gekozen. Ondanks hoe gek en blij ze is om anderen te zien. Het is mijn hond.

Maar met pups in een nest is het ook zo dat er altijd eentje uitspringt. En naar wat ik zie is dat voor de meeste pupkopers hetzelfde: al vrij vroeg hebben ze hun préferé in het nest of hebben ze meer interactie met een bepaalde pup. Dat is meestal ook de pup die ze toegewezen krijgen. Het is hier nog maar 1x voor gevallen dat iemand een totaal andere pup toegewezen kreeg dan ze zelf wilde...
Bij de keuze van mijn laatste pup hadden we ook een andere pup in ons hoofd. Maar van zodra we ze in het echt zagen, was het meteen overduidelijk dat Cita de pup was die best in onze roedel zou passen. We zijn in contact gebleven met fokkers en eigenaars van het pupje dat ons initieel onze interesse getrokken had en idd het karakter had nooit binnen onze roedel gepast...
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: maart op juni 15, 2019, 08:58:34
Op 8 weken? :denk:

Vroeger kan ook  :whoea:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Happy op juni 15, 2019, 10:27:20
Een stamboom is niet meer of minder een bewijs van 4 generaties raszuivere afstamming .

Dat geeft jou als koper de mogelijk om zelf op zoek te gaan in de bloedlijnen ivm ziektes , karakter etc ...

Of je er zekerder van bent dat je een gezonde(re) hond koopt hangt af van de moeite die de fokkers gedaan hebben om hun ouder dieren te laten testen .
Er kan niet op alles getest worden en ook opvoeding en voeding spelen nog een rol in hoe een pup verder uitgroeit .


Ik ben opgegroeid  met mixjes .
Onze eerste hond hebben mijn broers vastgebonden gevonden aan een boom 44 jaar geleden onze Flap(py) is 16 jaar geworden .
Dan is er onze eerste Border Collie gekomen doordat de schoonvader van 1 van mijn broers er 1 ui Ierland ingevoerd om mee te werken (hadden een vlees schapen boerderij)  daar is in Nederland een reu voor gekocht  en uit die combinatie is mijn 2de hond gekomen zonder stamboom (waren boeren mensen die zich daar niet mee bezig hielden mama en papa hadden er wel 1 ) dat was in 1986 toen was de Border Collie hier nog een zeldzaamheid ( ongeveer 11 in heel Belgie voor hun nestje ) .
Laika is maar net 18 mnd geworden , zij is vergiftigd door uit een plas water te drinken langs een landweg . Die aardappelboer die die verboden pesticide gebruikt heeft  heeft toen 7 slachtoffers gemaakt ) .

Toen zijn we in Nederland zelf op zoek gegaan naar een nieuwe Border Collie pup , zo kwam Shatta bij ons zij is nadat ik getrouwd ben bij mijn ouders blijven wonen omdat ze héél hard aan mijn papa hing  is 11 geworden .
Bij mijn vriendin haar vriend is er thuis een oeps nestje geboren van 2 mixjes en zo werd Gipsy ons huwelijkskado zij is 12 jaar geworden.

Ik was al heel mijn leven weg van Bearded Collies en Briards , uiteindelijk is hier in 2003 onze eerste stamboomhond Bearded Collie Cadisha gekomen wat een zaligheid in huis . We zijn beginnen showen op vraag van haar fokker en omdat ze het zo goed deed , een zalig karakter had hebben we de nodige testen laten doen en onze eigen kennelnaam aangevraagd .
In 2007 is dan ons Lizzy hier geboren een echte droomhond , ook met haar waren er fok plannen maar daar heeft mijn scheiding een eind aan gemaakt . Ik kon niet meer de tijd in mijn pups steken zoals ik dat wilde doen , ik stond er alleen voor met 3 kids dus ben ik gestopt met fokken .
Ik kon die verantwoordelijkhei d van een nestje zo als ik wilde er niet meer bij hebben.
Net zoals  Petitparis zegt vind ik dat je als fokker inderdaad de verantwoordelijkhei d draagt voor je puppen in een goed gezin te plaatsen , de impulsaankopen en die niet echte ras liefhebbers er uit te filteren en loopt het dan tegen alle verwachtingen in  toch nog mis de pup ook terug te nemen en zelf opnieuw op zoek te gaan naar een nieuw gezin .
Die pups zijn op de wereld gekomen door een beslissing die je als fokker neemt en mss is dat voor sommige een overdreven verantwoordelijkhei d , dat mijn puppen goed terechtkwamen voor de rest van hun leven en niet gedumpt werden in een asiel etc... was dat voor mij niet .

Cadisha is vorig jaar op 15 jarige leeftijd gestorven nu hebben we alleen Lizzy nog die word 12 in augustus .

Na Lizzy komt er voor mijn gevoel nu geen hond meer ...

Komt er ooit tegen alle verwachtingen in toch nog 1tje dan ga ik 9/10 weer voor een stamboomhond ras zal dan 9/10 een Konings Poedel zijn maar die kans lijkt me echt klein .Ik heb zeker niks tegen asielhonden maar voor mij  is het voordeel van een rashond nu 1 maal dat je op zoek kunt naar dat wat je zoekt in je hond , wat je aanspreekt in de combinatie van karakter en uiterlijk .
De achtergrond die je van je hond hebt vind ik ook wel belangrijk , ik zou bv wel kunnen overwegen om een herplaatser in huis te nemen van het ras wat mijn voorkeur weg draagt .
Honden kunnen om allerlei redenen als herplaatser of asiel terecht komen , dat is in de meeste gevallen eerder de "schuld" van het baasje en niet van de hond .

Elke hond verdient een nieuwe kans  :yes:

Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 15, 2019, 10:33:23
Zal ik je er eens ene bezorgen?  :mrgreen:
Heb vorig jaar een nestje pitbullpups van vrij dichtbij meegemaakt, ik vond die nog helemaal niet lijken op de mama of papa van gedrag en temperament.Je zag wel zo wie de lieve en sociale zachte ging worden en wie het haantje de voorste was enzo, maar ik vond die toch nog erg 'in het mini' doen :mrgreen:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: runa op juni 15, 2019, 13:36:28
Hier kost onze stamboomhond het meeste geld wat DA bezoekjes betreft. Er is volgens mij wat betreft gezondheid én karakter ook een groot verschil tussen herplaatsers/kruisingen die uit de broodfok afkomstig zijn of herplaatsers die van de straat afkomstig zijn. Bij straathonden geldt die genoemde regel dat het sterkere honden zijn doorgans wel denk ik (uitzonderingen bevestigen de regel hé). Ik hoor veel vaker van zieke honden die voort komen uit de broodfok en oepsnestjes (en dat gebeurt vaak bij mensen die broodfokhonden in huis hebben, aangezien die minder doordacht omgaan met honden, dus dat hoort eigenlijk ook onder broodfok), en ook bij stamboomhonden. Van alle mensen die ik ken met honden, merk ik het minst van gezondheidsprobleme n bij de echte ex-straathonden. En die vind je niet in België. Tussen de straathonden heb je regelmatig angstige honden, maar ook super vaak heel stabiele en sociale honden.

Dat geloof ik wel. Ik denk wel dat dit komt omdat daar nog een soort natuurlijke selectie plaats vind. Honden met gezondheidsprobleme n vallen er sneller van tussen, om het mooi te verwoorden. Honden die tussen de mensen opgroeien gaan in de meeste gevallen verzorgd worden als er iets scheelt, een straathond veel minder.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Irisvdb op juni 17, 2019, 10:03:51
Ik zou enkel voor een hond bij een fokker gaan als ik een specifiek ras wil dat niet in de asielen te vinden is of als ik een zeer specifiek doel voor ogen heb bijvoorbeeld een sport mee te doen. Voor de rest enkel adoptiehonden. Er zijn al genoeg honden op de wereld die een baasje zoeken, dan hoeft er voor mij geen extra op de wereld gezet te worden.

Gedrags- en gezondheidsprobleme n zie ik bijna even vaak opduiken bij rashonden als bij als bij adoptiehonden dus daarvoor moet je het ook niet doen vind ik.

Ik denk dat kruisingen vroeger inderdaad gezonder waren, maar de genenpool van honden is zo lang verkeerd gebruikt geweest dat er gewoon niet genoeg gezonde genen meer zijn om iets goed van te maken. Tenzij hier en daar misschien nog bij heel zeldzame rassen of rassen die nog dicht tegen het wild aan liggen. Bij die straathonden zal de natuurlijke selectie inderdaad nog helpen om er de meest gezonde uit te halen.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: sepke op juni 17, 2019, 10:26:39
Ik zou enkel voor een hond bij een fokker gaan als ik een specifiek ras wil dat niet in de asielen te vinden is of als ik een zeer specifiek doel voor ogen heb bijvoorbeeld een sport mee te doen. Voor de rest enkel adoptiehonden. Er zijn al genoeg honden op de wereld die een baasje zoeken, dan hoeft er voor mij geen extra op de wereld gezet te worden.Op dat vlak kan je met een pup ook niets garanderen natuurlijk.

Wij kozen Sky, we canicrossten en ik doe ook graag gehoorzaamheid. Ze blijkt geweldig goed te zijn in canicrossen, maar gehoorzaamheid zal niet gaan. Pas op, ze gehoorzaamt als een klok, maar ze zal nooit wedstrijden kunnen doen omwille van haar gebrekkige socialisatie. Dit deel wisten we natuurlijk wel al bij adoptie, hebben er enorm aan gewerkt en het is ook leefbaar, maar een voorbeeld op dat vlak is ze niet en zal ze nooit worden.

Maar wat garandeert je dat een pup, die je koos, ook graag de sport doet die jij graag doet?
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Irisvdb op juni 17, 2019, 14:01:48
Tuurlijk zijn er geen garanties, maar wel grotere kansen. Persoonlijk heb ik weinig tot geen ambities en wil ik vooral honden als gezelschap dus ik zal het zelf waarschijnlijk nooit doen. Ik ga mij eerder aanpassen aan de hond die ik in huis haal in de mate van het mogelijke.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: sepke op juni 17, 2019, 16:34:08
Ja, dat bedoelde ik ook. Je moet je aanpassen. Zowel als de pup die sport niet ziet zitten of er ongeschikt voor blijkt, als de herplaatser.

In mijn ogen maakt dat dus geen verschil. Het is niet omdat je hem van pup af in die sport steekt, dat het de juiste sport is voor die hond. En het is niet omdat de ouders uitblinken in die sport, dat de pups dat ook doen.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Ilsey op juni 17, 2019, 16:55:50
Ik vind het eigenlijk raar om een hond ifv een sport die jij als mens graag doet te kiezen. Een kind verplicht je (hopelijk) ook niet om een bepaalde sport te doen  :denk: Los daarvan, je kan met een volwassen herplaatser die medisch geschikt is wel eens uittesten of die dat leuk vindt, maar ik dan nog denk weet ik dat je met R+ elke hond kan leren om iets leuk te vinden (daarom niet in recordtempo/ om ter best/ enz, maar ik vind dat dat ook nooit de ambitie mag zijn - ik ben ook géén voorstander van wedstrijden met dieren of kinderen - ik spreek hier gewoon over samen plezier beleven aan een sport. Van meetings zonder prestatiedruk ben ik wel een voorstander: van elkaar leren en samen plezier beleven aan een sport of gezamelijke interesse in groep daar is niets verkeerds aan, in tegendeel). In mijn ogen moét je je niet aanpassen dus, je kan gewoon kiezen of je je aanpast aan wat de hond van zichzelf aangeeft wel of niet leuk te vinden, of er op een positieve manier mee aan de slag te gaan om hem/haar iets leuk te leren vinden.

Ik vind ook dat een pup daar niet per se meer garanties geeft.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: sepke op juni 17, 2019, 18:22:03
Euh, ik vind dat net logisch. Dat is toch een deel van je verlanglijstje? Een bulldog past niet bij ons, dat is niet actief genoeg. Wij lopen veel, dus moet het een hond zijn die in staat is om te lopen. Liefst eentje die ook wat in de lijn durft te gaan hangen en graag vooruit gaat. Dat vakje moet toch afvinken voor je voor een bepaalde hond of bepaald ras kiest.
Je begint toch met te hopen dat de hond leuk vindt, wat jij leuk vindt?  :weetniet:

Wij kiezen trouwens voor onze kinderen ook hoor, je kan ze idd niet verplichten iets leuk te vinden, maar toch mogen ze niet op voetbal omdat wij dat niet willen en hebben we hen naar de atletiek laten gaan in de hoop dat zij dat leuk vinden. Wat tot nu toe zo is.

Als dat niet zo is (wat altijd kan, het is een levend wezen), dan ga je idd kijken of je op andere gedachten kan krijgen om het wel leuk te vinden en zoniet, dan zoek je idd iets anders om met de hond te doen. Maar dat is in oorsprong toch niet mijn bedoeling als ik een hond ga kiezen.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Ilsey op juni 17, 2019, 18:58:05
Ik bedoel een medisch helemaal gezonde hond hé, een engelse bulldog valt niet onder gezond ras imo  :mrgreen: maar ja, ik denk dat elke gezonde hond wel kan leren om mee te gaan lopen leuk te vinden (en daarbij te durven trekken).
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 18, 2019, 03:07:33
Ik vind het eigenlijk raar om een hond ifv een sport die jij als mens graag doet te kiezen. Een kind verplicht je (hopelijk) ook niet om een bepaalde sport te doen  :denk: Los daarvan, je kan met een volwassen herplaatser die medisch geschikt is wel eens uittesten of die dat leuk vindt, maar ik dan nog denk weet ik dat je met R+ elke hond kan leren om iets leuk te vinden (daarom niet in recordtempo/ om ter best/ enz, maar ik vind dat dat ook nooit de ambitie mag zijn - ik ben ook géén voorstander van wedstrijden met dieren of kinderen - ik spreek hier gewoon over samen plezier beleven aan een sport. Van meetings zonder prestatiedruk ben ik wel een voorstander: van elkaar leren en samen plezier beleven aan een sport of gezamelijke interesse in groep daar is niets verkeerds aan, in tegendeel). In mijn ogen moét je je niet aanpassen dus, je kan gewoon kiezen of je je aanpast aan wat de hond van zichzelf aangeeft wel of niet leuk te vinden, of er op een positieve manier mee aan de slag te gaan om hem/haar iets leuk te leren vinden.

Ik vind ook dat een pup daar niet per se meer garanties geeft.
Maar je kan het de mensen toch niet kwalijk nemen om een sport te kiezen voor hun hond. En het is toch logisch dat men voor bepaalde sporten beter scoort met bepaalde types honden en dat men net op zoek wil naar een hond die goed zal gedijen/ zich zal uitleven/amuseren binnen die sport. :denk:
En een kind verplicht je ook niet om een bepaalde sport te doen, inderdaad, maar om even naar het andere extreme te kijken,  een kind volledig alle sport of wedstrijd ontzeggen is imho een veel en veel grotere fout van de ouders. Dat is veel erger!
Dat je niks mag opdringen en je kinderen niet mag inzetten om jouw eigen persoonlijke dromen waar te maken, akkoord. Maar terug naar honden: als ik nu een sport die ik leuk vind heb gevonden en ik zoek een uitermate geschikte hond daarvoor, dring ik dan iets op aan de hond? Dan geef ik de hond toch net iets leuks, nl. een sport die perfect bij hem past.
Dat je zo pleit voor positive reinforcement, daar kan ik inkomen. Vind ik ook heel belangrijk.
Maar om nu enkel te pleiten voor niet-competitieve sport bij honden?
Ik geloof nooit dat mensen die het goed doen in de wedstrijdhondenspor t de ballen verstand zouden hebben van hoe de hond op een leuke manier iets aan te leren, of zoals jij hierboven beschrijft: " van elkaar leren en samen plezier beleven aan een sport". Zoals jij het schrijft klinkt het wel alsof in jouw ogen enkel mensen die niet-competitief bezig zijn weten dat je in de eerste plaats van elkaar moet leren en samen plezier beleven. Allez jah, al liggen er een paar (of veel? dat weet ik helemaal niet) rotte appels in de mand, ik geloof dat er nog altijd goede appels zijn.
 
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Ilsey op juni 18, 2019, 13:55:56
Meningen verschillen soms hé  :mrgreen: Allez, er is een gemeenschappelijke zone waarin we overeen komen. Maar van mij mogen rassen (fok an sich dus) en wedstrijden met dieren en kinderen afgeschaft worden, ja.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Stessel op juni 18, 2019, 16:27:55
Meningen verschillen soms hé  :mrgreen: Allez, er is een gemeenschappelijke zone waarin we overeen komen. Maar van mij mogen rassen (fok an sich dus) en wedstrijden met dieren en kinderen afgeschaft worden, ja.

Waarschijnlijk omdat je wedstrijd ervaart als iets stresserend en het voor jou dus negatief is.

Ik hou van wedstrijden en de daarbij horende zenuwen. Maar ik kijk natuurlijk ook wel naar mijn hond. Als de hond het echt niet graag doet dan stoppen we gewoon met de wedstrijden.
Momenteel een hond die net zoals ik van wedstrijden houdt en het zeker niet als stresserend ervaart.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: witte duivels op juni 18, 2019, 17:16:25
Ik kies voor stamboomhonden wegens het fokken.
Heb wel ook stamboom herplaatsers (om het moeilijk te maken  :happywink: )

Ik voel me niet schuldig niet naar een asiel te gaan, tenslotte heb ik ze niet gedumpt....

Moest ik een huishond zoeken, en er zit iets leuk in het asiel zal ik gaan kijken, dat na een stamboomhond en ver voor een 'ongeluk'nestje....
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Thellozorra op juni 18, 2019, 17:22:24
Stamboom honden en dik tevreden mee, totaal geen schuld gevoel over.

Adopteren lijkt vaak vooral voor de mensen rondom rond gedaan worden.  'Zij mij eens de wereld van de hond redden en goed zijn'

Ik heb daar geen behoefte aan, ben blij met mijn merk honden  :mrgreen:

Wat een idiote uitspraak. Kun je je echt niet inbeelden dat er mensen zijn die een hart hebben voor àlle honden en  die hun hart en huis willen openen voor een hond dat in een asiel schreeuwt om wat liefde zonder te kijken naar ras en/of uiterlijk? 

Ik hoef dus niet meer te zeggen dat ik uitsluitend nog adopteer, ik heb echt geen voorkeur voor een ras, en als ik toch een rashond zou willen ga ik wel kijken of er binnen de rasvereniging geen herplaatsers zijn. Waarom kopen als er zo veel honden in erbarmelijke omstandigheden zitten te wachten op een gouden mandje?
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: sepke op juni 18, 2019, 17:30:06
Meningen verschillen soms hé  :mrgreen: Allez, er is een gemeenschappelijke zone waarin we overeen komen. Maar van mij mogen rassen (fok an sich dus) en wedstrijden met dieren en kinderen afgeschaft worden, ja.

Jammer dat je niet kan inzien dat er veel honden zich enorm amuseren op wedstrijd omdat ze aangeboden krijgen wat ze graag doen. En ja, dat kan dus echt wel.

Zoals Neverever zegt, er zijn idd rotte appels. Maar daarvoor moet je niet enkel op wedstrijd gaan kijken. Er zijn genoeg mensen die een hond houden, die geen wedstrijden doen van iets, en die een hond gewoon in een hok zonder uitdagingen zonder meer houden. Er zijn nu eenmaal mensen die geen hond horen te hebben, in elke groep.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Obi op juni 18, 2019, 19:02:00
hier altijd stamboomhonden gehad, waarvan eentje geadopteerd op haar 8 weken...

De liefde voor rottweilers is begonnen als pure liefhebberij en mijn eerste 3 waren hoofdzakelijk huishonden..

Nu zijn de plannen veranderd en start ik volgend jaar met fokken, daar voel ik me ook niet schuldig over, gezien het geringe aantal stamboomhonden dat in het asiel zit..

Ik voel me niet schuldig dat ik geen herplaatser kies  :weetniet: en ik heb een hekel aan de 'don't shop, adopt' meute  :roll:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 19, 2019, 06:35:36
en ik heb een hekel aan de 'don't shop, adopt' meute  :roll:

Jah, want dat zijn toch zo een vervelende mensen. :weetniet:
Hoe kan je nu een hekel hebben aan de slogan don't shop adopt of mensen die deze uitspraak in de mond nemen?.
Dat blijft de best mogelijke slogan om aan te kaarten wat sommige mensen - onze regering in de eerste plaats - maar niet willen snappen. Er zijn gewoon TEVEEL honden in de omloop.


Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Happy op juni 19, 2019, 07:21:29
Op een ander forum is dezelfde discussie gaande .

Er moeten niet zoveel stamboomhonden /katten gefokt worden , de asielen zitten al vol genoeg ...

Dat is gewoon de omgekeerde wereld en ik denk dat dat is wat Obi tegen die uitspraak heeft .

Het zijn niet de stamboom fokkers die hun lijnen uitzoeken , hun ouder dieren testen en hun pups goed socialiseren en kieskeurig omspringen met kandidaat kopers die de asielen vullen hè   :hmpf:
In tegendeel als er onverhoopt toch ergens een pup niet kan blijven nemen zij in veel gevallen de pup terug om zelf opnieuw te plaatsen ipv dat hij/zij int asiel terecht komen .


Bij honden zijn dat nog vaak de impulsaankopen van "look a likes"  bij broodfokkers of hun overschotten  , oeps en gelegenheidsnestjed "want een nestje pups is toch zo leuk om is mee te maken" 
Die de asielen vullen .
Bij katten zijn dat de htk eigenaren die hun katten niet steriel laten maken en ze maar laten lopen en de nestjes die daar door ontstaan dumpen in de asielen of ergens anders .

Stamboomfokkers en kopers moeten niet met de nek gekeken worden voor hun keuzes omdat er al genoeg honden zijn in het asiel .
Zij zijn niet de oorzaak van dat probleem .
Dat probleem is er en moet aangepakt worden bij de oorzaak .

Wie graag adopteert voor welke reden dan ook moet dat gewoon doen .
Wie liever voor een bepaald ras en stamboomhond gaat om wat voor reden dan ook moet dat doen .
Geen van beide beslissingen is beter of slechter ieder staat in voor zijn eigen keuzes die in zijn of haar leven past .
Niemand moet zich daar in mijn ogen voor verontschuldigen of zich schuldig voelen of iemand anders met een schuldgevoel op te zadelen .

De enige die zich moeten schamen zijn die gene die nog steeds aankopen bij broodfokkers , een pup willen "redden" , ze graag direct een pup willen of die vinden dat stamboom fokkers te veel vragen maar wel graag "dat ras" willen en dan genoegen nemen met een massaproductie pup die voortkomt uit ouder dieren die uitgebuit worden ...
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: petitparis op juni 19, 2019, 08:17:48
Idd ik begrijp die slogan heel goed, maar heb er gelijktijdig problemen mee.
De reden is wat Happy hierboven zo uitgebreid omschrijft.
Er is niets mis met een hond te kopen bij een goede fokker nadat je er goed over nagedacht hebt en de gewenste eigenschappen op een rijtje gezet.

Dat asielen vol zitten is niet de schuld van goede fokkers maar "idioten" die een pup in winkels en bij broodfokkers halen en ze daarna dumpen of gewoon voor de leuk een nestje fokken, want hé ik heb een teef en jij een reu. We moeten de natuur de natuur laten zijn...  :muur:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Perdita op juni 19, 2019, 09:17:41
Het is maar hoe je de slogan invult hè. Een slogan dekt maar zelden de volledige lading, maar moet in het oog springen en catchy zijn.

Shoppen is voor mij kopen bij een broodfokker. Niet bij een verantwoorde fokker (en zelfs niet bij een oepsnest of gelegenheidsnest. Zijn die ideaal? Nee natuurlijk niet. Maar pups uit zo'n nest kunnen ook een mooie start krijgen als er doordacht mee omgegaan wordt).

Shoppen dus, zoals je een namiddagje kleren gaat kopen. Eens rondkijken, een paar winkels doen, en dan iets leuks kiezen, zonder als te veel nadenken. Dat is voor mij shoppen. En daar ben ik absoluut tegen als het om levende wezens gaat.

Dat er "adopt" bij staat, tja het is een slogan hè. Die moeten kort en krachtig zijn.
Je zou zelfs kunnen zeggen dat een pup kopen bij een verantwoorde fokker een vorm van "adopteren" is. Omdat je een pup in huis neemt die heel graag is gezien, en waar de fokker fier op is. Een fokker die later nog graag hoort hoe het met "zijn" hond gaat. Een pup die je weldoordacht kiest, en waar je soms lang op moet wachten, maar die het wachten waard is. Dat is voor mij helemaal niet "shoppen".

Kan zijn dat ik het verkeerd zie, maar zo klopt die slogan voor mij volledig. Spijtig dat die meestal niet zo wordt ingevuld.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 19, 2019, 09:24:58
Het is maar hoe je de slogan invult hè. Een slogan dekt maar zelden de volledige lading, maar moet in het oog springen en catchy zijn.

Shoppen is voor mij kopen bij een broodfokker. Niet bij een verantwoorde fokker (en zelfs niet bij een oepsnest of gelegenheidsnest.

Ik wist niet dat er zijn die die slogan doortrekken naar "don't shop - ook niet bij een normale fokker " :shock:
Ik ben het in deze wel volledig met je eens en een oepsnest of gelegenheidsnest vind ik ook niet zo erg als broodfok an sich, misschien niet altijd ideaal , maar de intenties van die mensen zijn volgens mij niet te vergelijken met de intentie van de broodfokker: winstmaximalisatie.

Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Perdita op juni 19, 2019, 09:33:22
Oh ja, helaas gebeurt dat vrij vaak. Ik lees het regelmatig in reacties op bv het zoveelste bericht van een zieke broodfokpup.
En waar we 1 lijn zouden moeten trekken om sterker te staan tegen broodfok, krijg je in plaats daarvan 2 kampen die hun tijd verspillen aan elkaar.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: poeseline op juni 19, 2019, 09:37:40
Ik wist niet dat er zijn die die slogan doortrekken naar "don't shop - ook niet bij een normale fokker " :shock:
Ik ben het in deze wel volledig met je eens en een oepsnest of gelegenheidsnest vind ik ook niet zo erg als broodfok an sich, misschien niet altijd ideaal , maar de intenties van die mensen zijn volgens mij niet te vergelijken met de intentie van de broodfokker: winstmaximalisatie.
Genoeg voorbeelde hier toch? :mrgreen:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 19, 2019, 09:40:22
Genoeg voorbeelde hier toch? :mrgreen:
Namen!!! :mrgreen:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: poeseline op juni 19, 2019, 09:46:36
Namen!!! :mrgreen:
Beetje naar boven scrollen werkt ook.

Ik herinner mij nog altijd de fokker die een tijdje geleden heel facebook op zijn kop had gezet (terecht) omdat een door haar gefokte hond in het asiel was terecht gekomen. Dat moet de nachtmerrie van elke goede fokker zijn en die honden worden daar dan ook zo snel mogelijk buiten gehaald. Dus ik vind het inderdaad ook geen argument.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Happy op juni 19, 2019, 09:54:43
Dat was de reden waarom ik de chip van al mijn gefokte puppy's  eerst allemaal op mijn naam heb laten registreren  .
Dat moest er ooit 1tje int asiel belanden ze mss toch nog bij mij zouden uitkomen   :pray:


Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Thellozorra op juni 19, 2019, 09:57:57
Namen!!! :mrgreen:

Ik Thellozorra, ik zal nooit een hond kopen, nergens, voel mij daar niet goed bij, wetend dat er zo velen in erbarmelijke omstandigheden op een goed thuis wachten. En zelfs als adoptiehonden evenveel zouden kosten als stamboomhonden, nog zou ik adopteren. Het is voor mij een vanzelfsprekendheid dat ik mijn hart en huis open voor een dier dat tot hiertoe geen geluk heeft gekend,of voor een dier dat wel geliefd is geweest maar waarvan de eigenaar overleden is of op andere manier niet meer voor kan zorgen. Mijn hart kan overlopen van sommige verhalen van te herplaatsen honden, ik heb dat nooit bij het zien van een nest puppy's.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: sepke op juni 19, 2019, 10:08:23
Dat was de reden waarom ik de chip van al mijn gefokte puppy's  eerst allemaal op mijn naam heb laten registreren  .
Dat moest er ooit 1tje int asiel belanden ze mss toch nog bij mij zouden uitkomen   :pray:

Hoe bedoel je? Je moet het toch wijzigen als de nieuwe eigenaar de pup komt halen? Dus dat maakt toch geen verschil?
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 19, 2019, 10:15:25
Ik Thellozorra, ik zal nooit een hond kopen, nergens, voel mij daar niet goed bij, wetend dat er zo velen in erbarmelijke omstandigheden op een goed thuis wachten. En zelfs als adoptiehonden evenveel zouden kosten als stamboomhonden, nog zou ik adopteren. Het is voor mij een vanzelfsprekendheid dat ik mijn hart en huis open voor een dier dat tot hiertoe geen geluk heeft gekend,of voor een dier dat wel geliefd is geweest maar waarvan de eigenaar overleden is of op andere manier niet meer voor kan zorgen. Mijn hart kan overlopen van sommige verhalen van te herplaatsen honden, ik heb dat nooit bij het zien van een nest puppy's.
Daar kan ik volledig inkomen,  dat is jouw persoonlijke keuze en gevoel maar eerlijk: vind jij ook zoals Ilsey hier dat er helemaal geen rassen meer gefokt mogen worden?  :denk:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Happy op juni 19, 2019, 10:23:48
Hoe bedoel je? Je moet het toch wijzigen als de nieuwe eigenaar de pup komt halen? Dus dat maakt toch geen verschil?

Dat als de nieuwe eigenaar niet reageert of geen gehoor geeft als ze die contacteren  ze  :pray: een stapje terug zetten in de registratie .
Ik weet ook niet of dat hier zo gebeurd   :weetniet: maar hoop er wel op moest het ooit voorvallen   :shifty:

Tot hier toe zitten ze nog allemaal bij hun eigenaar of ze zijn overleden .
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: poeseline op juni 19, 2019, 10:24:51
Hoe bedoel je? Je moet het toch wijzigen als de nieuwe eigenaar de pup komt halen? Dus dat maakt toch geen verschil?
Staat dat niet geregistreerd dan? Volgens mij kunnen ze vorige eigenaars opvragen dus als de huidige eigenaar de hond afzet kunnen ze in principe kijken van waar hij komt, geen idee of iedereen dat doet maar ik heb dat nog gedaan om te checken of er een stamboom was omdat iemand er wedstrijden mee wou doen.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Happy op juni 19, 2019, 10:39:39
Ik Thellozorra, ik zal nooit een hond kopen, nergens, voel mij daar niet goed bij, wetend dat er zo velen in erbarmelijke omstandigheden op een goed thuis wachten. En zelfs als adoptiehonden evenveel zouden kosten als stamboomhonden, nog zou ik adopteren. Het is voor mij een vanzelfsprekendheid dat ik mijn hart en huis open voor een dier dat tot hiertoe geen geluk heeft gekend,of voor een dier dat wel geliefd is geweest maar waarvan de eigenaar overleden is of op andere manier niet meer voor kan zorgen. Mijn hart kan overlopen van sommige verhalen van te herplaatsen honden, ik heb dat nooit bij het zien van een nest puppy's.

Dat is wat hier velen bedoelen ieder moet doen waar hij/zij zich goed bij voeld  :wink:

Of je nu bewust met heel je hart en ziel alleen wil adopteren of voor een stamboom hond/pup gaat .
Ieder doet dat vanuit zijn eigen overtuiging of noden maar dat maakt de 1ne persoon geen mooier of beter mens dan de andere omdat die juist wel of juist niet wil adopteren .

Voor ieder wat wils  :wink: en met zijn alle tegen de broodfokkers  :yes:

Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Happy op juni 19, 2019, 10:42:05
Staat dat niet geregistreerd dan? Volgens mij kunnen ze vorige eigenaars opvragen dus als de huidige eigenaar de hond afzet kunnen ze in principe kijken van waar hij komt, geen idee of iedereen dat doet maar ik heb dat nog gedaan om te checken of er een stamboom was omdat iemand er wedstrijden mee wou doen.

Dat is wat ik bedoel  :yes:
Maar nu vraag ik mij af of dat hier inderdaad wel "bijgehouden word of helemaal verwijderd als de chip overgezet word   :weetniet:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Taygi op juni 19, 2019, 10:49:17
Ik wist niet dat er zijn die die slogan doortrekken naar "don't shop - ook niet bij een normale fokker " :shock:

Ja heb ik al een paar keer meegemaakt. De beste vond ik toen ik bij een kennis informeerde voor een Shiba Inu fokker (iemand op het forum had info gevraagd) Ik vroeg aan die kennis waar zijn shiba vandaan kwam en of hij fokkers kon aanraden. Die van hem kwam van een asiel maar hij wist wel een goeie kennel zitten...

Die kennel die hij aanrade was het Hezehof.

Uit verdere conversatie bleek hij niet echt het verschil te snappen tussen broodfok en een deftige fokker. Maar hij nam "adopt, don't shop" wel graag, en veel in de mond. Hij is op zijn FB ook heel vocaal over adoptie ipv een puppy kopen. Maar als iemand hem advies vraagt over zijn ras raad hij een fucking broodfokker aan.  :bla:

Wat Perdita zegt over shoppen vind ik mij wel in. Toen wij bij de fokker op de wachtlijst stonden sprak ik ook eerder over adoptie omdat ik bij 'kopen' een negatief gevoel had vanwege die slogan.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: poeseline op juni 19, 2019, 10:50:51
Dat is wat ik bedoel  :yes:
Maar nu vraag ik mij af of dat hier inderdaad wel "bijgehouden word of helemaal verwijderd als de chip overgezet word   :weetniet:
Asiel transit staat er alleszins wel op, eigenlijk zouden ze beter een hokje fokker maken ook
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Happy op juni 19, 2019, 11:20:14
Asiel transit staat er alleszins wel op, eigenlijk zouden ze beter een hokje fokker maken ook

Dat zou inderdaad wel interessant zijn .

Vroeger kreeg je papieren thuis tegenwoordig gebeurd de registratie via de DA .
De DA van de fokker van Blue had ze wel gechipt  maar niet geregistreerd  :roll: tja dan haalt het ook niet uit natuurlijk
Nochtans had de fokker haar paspoort wel achtergelaten toen ze binnen gingen voor hun castratie en chip  .

Toen ik thuis zijn chip ingaf om te zien of hij al geregistreerd was bleek dat niet het geval en heeft mijn DA dat direct in orde gemaakt.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: sepke op juni 19, 2019, 12:45:21
Staat dat niet geregistreerd dan? Volgens mij kunnen ze vorige eigenaars opvragen dus als de huidige eigenaar de hond afzet kunnen ze in principe kijken van waar hij komt, geen idee of iedereen dat doet maar ik heb dat nog gedaan om te checken of er een stamboom was omdat iemand er wedstrijden mee wou doen.

Ik ga dat eens navragen. Ik werk sinds kort in het asiel, maar heb dat nog niet gezien. Ik laat het jullie weten.

In elk geval heeft die vorige eigenaar totaal geen rechten hoor.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: sepke op juni 19, 2019, 12:47:03
Dat zou inderdaad wel interessant zijn .

Vroeger kreeg je papieren thuis tegenwoordig gebeurd de registratie via de DA .
De DA van de fokker van Blue had ze wel gechipt  maar niet geregistreerd  :roll: tja dan haalt het ook niet uit natuurlijk
Nochtans had de fokker haar paspoort wel achtergelaten toen ze binnen gingen voor hun castratie en chip  .

Toen ik thuis zijn chip ingaf om te zien of hij al geregistreerd was bleek dat niet het geval en heeft mijn DA dat direct in orde gemaakt.

Maar die komt uit het buitenland? Waar zocht je? Bij CatID?
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Happy op juni 19, 2019, 13:03:44
Maar die komt uit het buitenland? Waar zocht je? Bij CatID?

Nee Blue komt van Wilrijk  :wink:
Het was zijn chip niet niet geregistreerd was .

Lio komt van Slovakije, die stond op Andrea haar naam en moest binnen de 5 dagen na aankomst overgezet worden .
Die was geregistreerd in de Slovaakse databank en is nu overgezet op mijn naam naar de Belgische   :wink:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Happy op juni 19, 2019, 13:09:02
Ik ga dat eens navragen. Ik werk sinds kort in het asiel, maar heb dat nog niet gezien. Ik laat het jullie weten.

In elk geval heeft die vorige eigenaar totaal geen rechten hoor.

Dank u ben wel benieuwd  :denk:

Ik weet dat een vorige eigenaar geen rechten meer heeft  :wink:
Maar moest ik zo te weten komen dat 1 van mijn puppy's ergens int asiel zou beland zijn dan zou ik hem daar onmiddellijk kunnen  weg halen evalueren  en eventueel  zelf terug herplaatsen zodanig dat die niet in het asiel moet zitten .
Een Bearded Collie is een echte gezinshond die kwijnen echt wel weg in een hok .
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 19, 2019, 13:43:26
Misschien moet dat ook eens toegevoegd worden aan het lijstje "hoe herken je een goede fokker?"
Een ECHT goede fokker doet in mijn ogen inderdaad alles om te zorgen dat zijn honden niet in het asiel geraken, want hij of zij blijft in contact staan met de pupkopers en bewaakt het welzijn van de honden die hij gefokt heeft en gaat dus geregeld vragen hoe het met de honden gaat , een goede fokker zet daar iets mee in.


Ik weet nog toen Rika pups had, een van haar pups  in een zeer gekend café in Hasselt was beland.Ik had die pup nog van vrij dichtbij meegemaakt, want ik kende de eerste eigenaar van Rika toen Rika nog bij hem woonde. Mijn eerste idee was: dat is een zoontje van Rika en ik had Enzo gekend, die was op iets latere leeftijd de deur uitgegaan. Hij was voor minder geld verkocht dan de rest.
Ik dus toen ik Rika eindelijk bij mij had, naar dat café getrokken met Rika om te kijken hoe Enzo het deed, want dat was de enige pup waarvan ik wist waar hij zat.Ik kreeg van die mensen te horen dat ze het heel fijn vonden dat ik als nieuwe eigenaar van de moederhond  kwam horen hoe het nu ging want dat de fokker niets meer liet weten. Ik vond dat toen mijn plicht omdat Rika nu mijn hond was! 

Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: witte duivels op juni 19, 2019, 14:05:38
Dank u ben wel benieuwd  :denk:

Ik weet dat een vorige eigenaar geen rechten meer heeft  :wink:
Maar moest ik zo te weten komen dat 1 van mijn puppy's ergens int asiel zou beland zijn dan zou ik hem daar onmiddellijk kunnen  weg halen evalueren  en eventueel  zelf terug herplaatsen zodanig dat die niet in het asiel moet zitten .
Een Bearded Collie is een echte gezinshond die kwijnen echt wel weg in een hok .

neen, dat kun je niet, Dog Id geef geen enkele gegevens door van vorige eigenaars.
je moet de pups op jouw naam (fokker) zetten op moment van het chippen, en bij verkoop overzetten op naam eigenaar.
ik weet niet hoe asiels werken (in de zin of ze de chip op hun naam overzetten of niet) anders zou ik zeggen regelmatig de chip controleren, dat kun je wel!
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: poeseline op juni 19, 2019, 14:10:49
neen, dat kun je niet, Dog Id geef geen enkele gegevens door van vorige eigenaars.
je moet de pups op jouw naam (fokker) zetten op moment van het chippen, en bij verkoop overzetten op naam eigenaar.
ik weet niet hoe asiels werken (in de zin of ze de chip op hun naam overzetten of niet) anders zou ik zeggen regelmatig de chip controleren, dat kun je wel!
Bij AT en Vetas destijds wel alleszins, bij Roran staat er bijvoorbeeld ook 'transit asiel'
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Happy op juni 19, 2019, 14:15:12
neen, dat kun je niet, Dog Id geef geen enkele gegevens door van vorige eigenaars.
je moet de pups op jouw naam (fokker) zetten op moment van het chippen, en bij verkoop overzetten op naam eigenaar.
ik weet niet hoe asiels werken (in de zin of ze de chip op hun naam overzetten of niet) anders zou ik zeggen regelmatig de chip controleren, dat kun je wel!

Toen ik mijn nestjes had werd er nog met die stickers gewerkt die in het boekje van de DA werden gekleefd , die heb ik inderdaad eerst op mijn naam laten zetten en dan bij de verkoop dat roze of gele (weet het al niet meer) mee gegeven met de nieuwe eigenaars .
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Obi op juni 19, 2019, 18:14:47
Op een ander forum is dezelfde discussie gaande .

Er moeten niet zoveel stamboomhonden /katten gefokt worden , de asielen zitten al vol genoeg ...

Dat is gewoon de omgekeerde wereld en ik denk dat dat is wat Obi tegen die uitspraak heeft .

Het zijn niet de stamboom fokkers die hun lijnen uitzoeken , hun ouder dieren testen en hun pups goed socialiseren en kieskeurig omspringen met kandidaat kopers die de asielen vullen hè   :hmpf:
In tegendeel als er onverhoopt toch ergens een pup niet kan blijven nemen zij in veel gevallen de pup terug om zelf opnieuw te plaatsen ipv dat hij/zij int asiel terecht komen .


Bij honden zijn dat nog vaak de impulsaankopen van "look a likes"  bij broodfokkers of hun overschotten  , oeps en gelegenheidsnestjed "want een nestje pups is toch zo leuk om is mee te maken" 
Die de asielen vullen .
Bij katten zijn dat de htk eigenaren die hun katten niet steriel laten maken en ze maar laten lopen en de nestjes die daar door ontstaan dumpen in de asielen of ergens anders .

Stamboomfokkers en kopers moeten niet met de nek gekeken worden voor hun keuzes omdat er al genoeg honden zijn in het asiel .
Zij zijn niet de oorzaak van dat probleem .
Dat probleem is er en moet aangepakt worden bij de oorzaak .

Wie graag adopteert voor welke reden dan ook moet dat gewoon doen .
Wie liever voor een bepaald ras en stamboomhond gaat om wat voor reden dan ook moet dat doen .
Geen van beide beslissingen is beter of slechter ieder staat in voor zijn eigen keuzes die in zijn of haar leven past .
Niemand moet zich daar in mijn ogen voor verontschuldigen of zich schuldig voelen of iemand anders met een schuldgevoel op te zadelen .

De enige die zich moeten schamen zijn die gene die nog steeds aankopen bij broodfokkers , een pup willen "redden" , ze graag direct een pup willen of die vinden dat stamboom fokkers te veel vragen maar wel graag "dat ras" willen en dan genoegen nemen met een massaproductie pup die voortkomt uit ouder dieren die uitgebuit worden ...

dit dus  :bow:

Op de FBpagina van ABA is het telkens weer dezelfde discussie...
Iemand komt vragen waar ze een goede fokker kunnen vinden en hoppa, daar zijn ze  :roll:
Bonafide fokkers en broodfokkers worden over dezelfde kam geschoren  :zot:  kweet nie ze...
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Happy op juni 19, 2019, 18:46:00
Soms heb ik inderdaad het gevoel dat je je bijna moet verantwoorden omdat je een stamboom hond of kat koopt (durft kopen)   :shifty:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: sepke op juni 19, 2019, 18:58:46
Ik krijg hier nu eerder een omgekeerd gevoel.   :doh:

Een hond adopteren doe je voor anderen en je mag het niet aanraden...

Maar goed, ik blijf bij mijn mening, er zijn honden genoeg op de wereld zonder thuis, die perfect matchen met mijn wensen. En als we ooit een pup willen, dan zijn er ook genoeg pups te adopteren.

Wat een ander doet, kan me niet veel schelen, zolang ze idd niet bij broodfok/onverantwoord kopen...

Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Neverever op juni 19, 2019, 19:04:36
Ik krijg hier nu eerder een omgekeerd gevoel.   :doh:

Een hond adopteren doe je voor anderen en je mag het niet aanraden...

Daar lach ik toch eens goed mee. Als dat de kritiek is, daar valt heel goed mee te leven lol.

Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Thellozorra op juni 19, 2019, 19:35:21
Daar kan ik volledig inkomen,  dat is jouw persoonlijke keuze en gevoel maar eerlijk: vind jij ook zoals Ilsey hier dat er helemaal geen rassen meer gefokt mogen worden?  :denk:

Nee, dat vind ik niet, als iemand een rashond wil kopen moet daar de mogelijkheid toe bestaan, maar ik vind wel dat het fokken streng gereglementeerd moet worden, dat de ouderhonden 200% gezond en vrij van gebreken moeten zijn en dat ongezonde of afwijkende pups gesteriliseerd moeten worden, dat er geen overdaad aan fokkers van hetzelfde ras zouden mogen zijn, dat er streng  moet gecontroleerd worden op invoer van rashonden en voor mijn part mogen rashonden zeker duur zijn. Het zou spijtig zijn moest er geen diversiteit aan rassen meer bestaan maar het creëren van al die designerrassen zou ook aan banden moeten gelegd worden, zo niet verboden moeten worden. Het miniaturiseren van rassen vind ik zelf ook bullshit maar dat is hetzelfde als het creëren van designerras.  :weetniet:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Obi op juni 19, 2019, 19:43:53
Ik krijg hier nu eerder een omgekeerd gevoel.   :doh:

Een hond adopteren doe je voor anderen en je mag het niet aanraden...nee, dat is niet zo bedoelt en dat weet je denk ik wel!

Alle respect voor mensen die een herplaatser in huis nemen maar ik haat het als mensen richting adoptie gedwongen/geduwd worden en afgeschilderd worden als een misdadiger als ze bij een goede fokker kopen (dat is niet op u hé)...
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Happy op juni 19, 2019, 20:13:49
Ik krijg hier nu eerder een omgekeerd gevoel.   :doh:

Een hond adopteren doe je voor anderen en je mag het niet aanraden...

Wat een ander doet, kan me niet veel schelen, zolang ze idd niet bij broodfok/onverantwoord kopen...

Of je adopteerd of overwogen aankoopt  je moet daar altijd je eigen hart in volgen en achter je eigen keuze staan .

Een huisdier in huis nemen doe je hopelijk altijd voor jezelf en wat de rest daar dan van denkt doet er inderdaad niet toe  :wink:
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: RustlingRose op juni 20, 2019, 08:25:07
Of je adopteert of overwogen aankoopt  je moet daar altijd je eigen hart in volgen en achter je eigen keuze staan .

Ja en daar ging dus mijn vraag/dilemma over  :lol: ik ben er voor mezelf nog niet uit, maar ik vond het compromis van Tequila (ik denk dat zij het was), 1 adoptiehond en & 1 stamboomhond nog niet zo een slecht idee. Voor mezelf hé! een ander doet wij hij/zij zich het beste bij voelt.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Gittje op juni 20, 2019, 12:58:53
Alle respect voor mensen die een herplaatser in huis nemen maar ik haat het als mensen richting adoptie gedwongen/geduwd worden en afgeschilderd worden als een misdadiger als ze bij een goede fokker kopen (dat is niet op u hé)...
Zoals reeds aangegeven door andere forumleden moet ieder zijn keuze volgen en elkaars keuze respecteren zonder zijn eigen keuze op te dringen.

Sommige fokkers van stamboomhonden kijken neerbuigend op adoptiehonden (look-a-likes & kruisingen), terwijl het in weze gewoon honden zijn die evenveel recht hebben op een goede thuis als stamboomhonden.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Trace op juni 21, 2019, 17:50:03
neen, dat kun je niet, Dog Id geef geen enkele gegevens door van vorige eigenaars.
je moet de pups op jouw naam (fokker) zetten op moment van het chippen, en bij verkoop overzetten op naam eigenaar.
ik weet niet hoe asiels werken (in de zin of ze de chip op hun naam overzetten of niet) anders zou ik zeggen regelmatig de chip controleren, dat kun je wel!
Staat dat niet geregistreerd dan? Volgens mij kunnen ze vorige eigenaars opvragen dus als de huidige eigenaar de hond afzet kunnen ze in principe kijken van waar hij komt, geen idee of iedereen dat doet maar ik heb dat nog gedaan om te checken of er een stamboom was omdat iemand er wedstrijden mee wou doen.

Dog ID houdt GEEN historiek van vorige eigenaars bij: dat is iets waar al jaren naar gevraagd wordt door verschillende partijen (bv. ook asielen) maar voorlopig doen ze dat nog altijd niet (doen vooralsnog ook geen inspanning om hun database daarop aan te passen). Bovendien, als de hond België verlaat, wordt er "geexporteerd" geschreven, héél héél handig voor broodfokkers om honden te laten verdwijnen en heel lastig als je over de grens verhuist (hierover was onlangs nog een discussie op HV).

Ik heb ook enkele maanden nodig gehad om Dog ID 2 chips voor 1 hond te laten registreren (na 3 pogingen en 3 paspoorten verder toch gelukt), dus dat kan wel met behoorlijk wat moed en doorzettingsvermoge n (ze hebben het nog niet helemaal goed geregistreerd, er zit nog een foutje in wat betreft plaats van de chip maar OK, daar kan ik mee leven).
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Happy op juni 22, 2019, 10:04:56
Dat is wel spijtig dat dat niet gebeurt   :? 
Is in deze tijd van technologie normaal toch maar een kleine aanpassing in hun programma  zou ik denken  :weetniet:

In Amerika blijft alle info wel bij de chipnr
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: poeseline op juni 25, 2019, 08:57:23
Dog ID houdt GEEN historiek van vorige eigenaars bij: dat is iets waar al jaren naar gevraagd wordt door verschillende partijen (bv. ook asielen) maar voorlopig doen ze dat nog altijd niet (doen vooralsnog ook geen inspanning om hun database daarop aan te passen). Bovendien, als de hond België verlaat, wordt er "geexporteerd" geschreven, héél héél handig voor broodfokkers om honden te laten verdwijnen en heel lastig als je over de grens verhuist (hierover was onlangs nog een discussie op HV).

Ik heb ook enkele maanden nodig gehad om Dog ID 2 chips voor 1 hond te laten registreren (na 3 pogingen en 3 paspoorten verder toch gelukt), dus dat kan wel met behoorlijk wat moed en doorzettingsvermoge n (ze hebben het nog niet helemaal goed geregistreerd, er zit nog een foutje in wat betreft plaats van de chip maar OK, daar kan ik mee leven).
Tiens, is dat dan veranderd of zouden ze dat in het asiel zelf in hun database krijgen via de rechtbank want die hond waar ik over spreek was al overgezet op het asiel toen we nog naar de vorige eigenaars zijn gaan zoeken voor de papieren.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: sepke op juni 25, 2019, 12:35:50
Ja, wie afstand doet, houden wij ook wel bij natuurlijk. Maar verder dan dat teruggaan, dus naar de fokker, dat heb ik nog niet teruggevonden
Maar ik blijf het wel navragen.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Trace op juni 27, 2019, 00:19:47
Tiens, is dat dan veranderd of zouden ze dat in het asiel zelf in hun database krijgen via de rechtbank want die hond waar ik over spreek was al overgezet op het asiel toen we nog naar de vorige eigenaars zijn gaan zoeken voor de papieren.
Het is nooit zo geweest, Dog ID (of ABIEC voordien) houdt (hield) nooit de historiek bij. De info moet dus op een andere manier bij jullie geraakt zijn.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Ilsey op juni 27, 2019, 18:26:14
Oei, het zit hier al een paar pagina's vooruit, ik ga niet alles lezen maar Biscuit komt uit NL en in haar boekje moest je je eigen gegevens noteren op een nieuw vak eigenaar ipv klever boven de vorige te plakken, maar ja met de registratie in België kreeg ik een plakker die er zogezegd over moet. ik heb die er niet over geplakt 'just in case'. Nuja, dat gaat ook over bescherming vd privacy zeker? Want zo'n aanpassing in een database is imo snel gemaakt... er spelen wellicht andere redenen waarom het niet gedaan wordt.
Titel: Re: Life in the doghouse, stamboom of adopteren?
Bericht door: Trace op juni 28, 2019, 12:59:42
Oei, het zit hier al een paar pagina's vooruit, ik ga niet alles lezen maar Biscuit komt uit NL en in haar boekje moest je je eigen gegevens noteren op een nieuw vak eigenaar ipv klever boven de vorige te plakken, maar ja met de registratie in België kreeg ik een plakker die er zogezegd over moet. ik heb die er niet over geplakt 'just in case'. Nuja, dat gaat ook over bescherming vd privacy zeker? Want zo'n aanpassing in een database is imo snel gemaakt... er spelen wellicht andere redenen waarom het niet gedaan wordt.
Jarenlang is er gepleit voor een link tussen de chipnummer en het RPRnummer van de eigenaar. Dat kon zgn niet owv de privacy wetgeving. Het zorgde voor immense overlast bij dierenasielen en soms tot het niet vinden van de eigenaar van het gevonden dier. Nu plots werd het onlangs toch geregeld (begin dit jaar) en was privacy ineens niet meer het probleem. Dus daaraan ligt het niet, vooral niet als je die gegevens afschermt en slechts als instantie (bv. asiel, politie...) zou kunnen opvragen.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal