collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: Een tweede hond - praktische problemen  (gelezen 1630 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Xena

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1404
 • Geslacht: Vrouw
Een tweede hond - praktische problemen
« Gepost op: oktober 04, 2013, 08:49:45 »
Hey,

We denken er over na om een tweede herplaatser er bij te nemen. We hebben Chuma (Mechelaar) nu ongeveer 1 jaar en ik heb altijd al meerdere honden willen hebben. Nu zit ik wel nog met een aantal praktische problemen:
* Men ouders komen Chuma nu 's middags halen om samen met Koga (Duitse herder) te gaan wandelen. Ik denk niet dat ze met 3 honden kunnen gaan wandelen...
* Chuma zit overdag in onze luifel, niet supergroot (2m op 3m). Kunnen we daar 2 honden laten zitten?
* Chuma krijgt 's morgens en na de middagwandeling speeltjes met eten in (begonnen om haar bezig te houden want ze had verlatingsangst, is nu een gewoonte). Mag je dat doen met 2 honden of lok je dan ruzie uit?
* En dan wat voor hond  :weetniet: Koga en Chuma zijn teefjes dus ik zou misschien best voor een reu gaan? Ze zijn allebei 2 jaar en spelen redelijk wild samen. Men vriend wil een kleinere hond nu maar waarschijnlijk best niet te klein want dan kan hij niet overweg met het bruut geweld van Chuma en Koga...

Toch veel vragen en dus ben ik op zoek naar antwoorden maar ook naar ervaringen, van 1 naar 2 honden, hoe gaat dat?


Offline Peter en Barbara

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 623
Re: Een tweede hond - praktische problemen
« Reactie #1 Gepost op: oktober 04, 2013, 08:58:48 »
Probeer eerst eens een hondje tijdelijk op te vangen (vb van iemand die op vakantie gaat) en beslis dan.

Ik zou ze in het begin niet samen laten, als je er zelf niet bent. Nooit snoepjes geven zonder toezicht. En gaan voor een karakter dat bij jouw hond past (of dit nu een teefje of een reu is).

Offline Xanthippe

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 612
Re: Een tweede hond - praktische problemen
« Reactie #2 Gepost op: oktober 04, 2013, 09:23:30 »
Ik zou ze in het begin ook niet samen laten zonder toezicht, en zeker niet met speeltjes met eten.

Of ze samen in een ruimte van 2m op 3m kunnen, hangt volgens mij van hun karakter af. Zijn het honden die voortdurend onstuimig zouden spelen, dan vind ik die ruimte te klein, maar als ze gewoon rustig bij elkaar gaan liggen, is het volgens mij wel mogelijk.

Offline Sofie en Lady

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 25603
 • Geslacht: Vrouw
 • hoezo hondengek?
Re: Een tweede hond - praktische problemen
« Reactie #3 Gepost op: oktober 04, 2013, 16:16:49 »
* Men ouders komen Chuma nu 's middags halen om samen met Koga (Duitse herder) te gaan wandelen. Ik denk niet dat ze met 3 honden kunnen gaan wandelen... dat weet je niet. Misschien loopt die nieuwe hond wel mooi aan de lijn? Dan kan het toch wel? Denoods apart wandelen?
* Chuma zit overdag in onze luifel, niet supergroot (2m op 3m). Kunnen we daar 2 honden laten zitten? Hier zitten ze, als ze nat of vuil zijn, op een stuk van die grootte. Gaat perfect. Maar ze komen hier goed overeen en kennen elkaar al goed. Met honden die elkaar nog niet kennen/vertrouwen zou ik dat nog niet doen.
* Chuma krijgt 's morgens en na de middagwandeling speeltjes met eten in (begonnen om haar bezig te houden want ze had verlatingsangst, is nu een gewoonte). Mag je dat doen met 2 honden of lok je dan ruzie uit? Dat zou ik in het begin niet doen en nadien valt af te wachten. Hier claimt Naessa als de botjes, dus ik geef dit dan ook niet als ze samen op dat kleinere stuk zitten. Zo los in huis kan het wel
* En dan wat voor hond  :weetniet: Koga en Chuma zijn teefjes dus ik zou misschien best voor een reu gaan? Ze zijn allebei 2 jaar en spelen redelijk wild samen. Men vriend wil een kleinere hond nu maar waarschijnlijk best niet te klein want dan kan hij niet overweg met het bruut geweld van Chuma en Koga... hangt ervan af hoe jouw honden op teven reageren. Als teven moeilijkheden kunnen geven zou ik voor een reu gaan. Ik weet niet of jouw teefjes nog loops kunnen worden? Dan moet je natuurlijk wel oppassen met een reu

Hier komen ze heel goed overaan, respecteren elkaar. Enkel knabbelbotjes kunnen problemen geven omdat Naessa alles wilt hebben en pakt ook alles af van Zohra. Vechten doen ze er niet voor, maar het is niet fijn voor Zohra.

Offline Tianiz

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4059
 • Geslacht: Vrouw
Re: Een tweede hond - praktische problemen
« Reactie #4 Gepost op: oktober 04, 2013, 16:27:15 »
Ik heb ook heel lang getwijfeld... En ja zelfs nu ik er eentje heb twijfel ik nog steeds of ik de juiste beslissing heb genomen  :shifty:

Ik vind het geweldig om met allebei te werken, te gaan wandelen,... Ze samen te zien spelen, samen streken zien uithalen,...

Momenteel zitten ze nog apart, en dat gaat toch nog wel een jaartje zo blijven. Ella kan momenteel niet buiten en de pup kan voortdurend berging/buiten. Ik ga wel blij zijn als ze voortdurend samen kunnen, maar dat is nu nog te vroeg.

Kan je de honden makkelijk overdag gescheiden laten zitten?
Persoonlijk zou ik ook nooit samen etenswaar geven, maar dat hangt van hun relatie samen af. Ella kan dat bijvoorbeeld wel perfect met mijn ouders hun poedel. Ze wisselen gewoon allebei samen af, en weten dat ze elkaar met rust moet laten. Ze respecteren elkaar en elkaars ruimte. Puppie is daarvoor nog te jong.

Ik vind de ruimte doenbaar voor gewoon te slapen, niet voor 9u in te verblijven. Maar zolang ze allebei hun beloops krijgen 's middags is dat goed.

Dat van die ouders had ik ook. Ella gaat 1 dag in de week naar mijn ouders en gaat daar mee wandelen. Puppy is nu nog te jong en ongeleerd om dat te doen. Dus blijft die nog thuis, aangezien ze toch apart zitten, maakt ze daar ook niets van. Misschien als ze wat meer opgeleerd is dat ze mee mag. Maar mijn ouders zijn daar dus nu al voor aan het zagen   :vuistje:

Offline borderlove

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1167
 • Geslacht: Vrouw
Re: Een tweede hond - praktische problemen
« Reactie #5 Gepost op: oktober 04, 2013, 16:42:15 »
hier is er sinds 2 jaar een 2de hond bij, ik had ook veel bedenkingen, en soms nog hoor  :oops: hier zat kyra als pup in haar bench terwijl darco los zat, omdat ze anders vrij veel vernielde, haar bench kende ze en was ze rustig en ontspannen in.... hier hadden we wel het voor deel dat ik ofwel met nachten sta, ofwel met lates, de honden zaten (en zitten nu nog) zelden langer dan 5u alleen...

Sinds Kyra 1 jaar was, zitten ze samen los in huis, kunnen overal behalve de slaapkamers, nog nooit conflicten gehad tussen die 2 , ik heb al eens camera's gezet en soms liggen ze lekker in 1 zetel, andere keren elk in een andere kamer :weetniet:

ik geef hen zo geen snoepjes, heb gemerkt dat vooral kyra dan vrij bezitterig wordt ,als ik erbij ben gaat het wel.

Vroeger ging Darco al eens naar mijn ouders (als we een dagje weg wilden ofzo), en als we eens een weekje op vakantie gingen hielden ze hem bij... 2 honden zien ze echter niet zitten, dus onze opvang zijn we kwijt... als het echt nodig is kan ik er 1 bij hen zetten, en 1 bij vrienden, maar dan pas ik liever mijn plannen zelf aan zodat ze mee kunnen  :thumbs:

Als je ouders nu gaan wandelen met je hond, en het is de bedoeling dat ze dit blijven doen, zou ik het zeker met hen overleggen, om niet voor voldongen feiten te staan he  :wink:

Offline borderlove

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1167
 • Geslacht: Vrouw
Re: Een tweede hond - praktische problemen
« Reactie #6 Gepost op: oktober 04, 2013, 16:46:12 »
oh ja, nog vergeten : ik had het hebben van 2 honden toch wel onderschat  :oops: nu kyra 2 is en darco 5, gaat het allemaal op rolletjes, maar in het begin was het soms wel vermoeiend, 1 hond van 3 die zijn loop- en wandelmomenten nodig heeft, en 1 puppy die nog niet zover kan/mag wandelen.....ik ging dan ook vaak eerst met 1 , dan met de ander wandelen, zodat de pup ook leerde van helemaal alleen te blijven, en niet steeds op de oudere hond vertrouwde (om problemen later te voorkomen moest de oudere hond er niet meer zijn).

Doen we nu trouwens nog steeds, af en toe maar 1 hond meenemen, en 1 thuis laten, zodat ze dit allebei kunnen  :thumbs:

Offline evie

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 14645
 • waasland
Re: Een tweede hond - praktische problemen
« Reactie #7 Gepost op: oktober 04, 2013, 16:53:43 »
tgoh ik vind een ruimte van 2m op 3m wel behoorlijk klein om 2 honden een ganse dag op te zetten. Wat ga je doen als ze niet overeenkomen? Want op zo'n kleine ruimte heb je dan wel snel problemen (ze kunnen niet weg van elkaar). Je moet dan toch zeker ene backup hebben om ze apart achter te kunnen laten

Offline Xena

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1404
 • Geslacht: Vrouw
Re: Een tweede hond - praktische problemen
« Reactie #8 Gepost op: oktober 07, 2013, 10:20:44 »
Bedankt voor de reacties al.

Even wat antwoorden:

De teefjes zijn beiden gesterilliseerd dus een reu erbij is op dat vlak geen probleem.

Chuma is nogal bezitterig, Koga geeft altijd alles af en daardoor komen ze overeen. Zal dus op zoek moeten naar een reu die alles zonder morren afgeeft aan ons madam :mrgreen:

We hebben in de tuin een ren staan van 2 op 3 met aansluitend in het tuinhuis een slaapplaats. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Chuma daar overdag zou zitten maar dan jankt ze heel de dag terwijl ze in de luifel zwijgt. Een tweede hond zouden we dus daar kunnen zetten zolang ze niet samen mogen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze overdag binnen in de luifel en buiten lopen via een hondenluik maar de tuin is nog niet veilig genoeg afgemaakt. Chuma heeft ondertussen wel al voldoende manieren geleerd om los in de tuin te lopen (plasweide gebruiken bv).

En ik zou voor een herplaatser gaan dus puppy-volwassene conflicten qua wandelen zijn dan geen probleem.

En uiteraard zal ik met men ouders overleggen maar ze zijn ook nogal zot van honden en Chuma van hen  :vuistje:

Offline Joni

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10071
 • Geslacht: Vrouw
Re: Een tweede hond - praktische problemen
« Reactie #9 Gepost op: oktober 07, 2013, 11:47:01 »
Hey, ik zou ze eerder samen laten zitten op een wat groter stuk (tuin?) dan ze allebei apart te steken. Doorgaans kunnen ze er dan ook wat beter tegen om wat langer alleen te zitten. In ieder geval kan je dit wel pas doen als ze elkaar al wat kennen en je weet dat ze niet buitensporig gaan liggen vechten.

Met drie (grote) honden wandelen is inderdaad geen sinecure, je hebt immers maar 2 handen. Je kan hiervoor misschien wel specifiek een hond zoeken die netjes mee wandelt (al raken veel 'brave' honden ook wel wat feller als ze plots met drie tegelijk worden uitgelaten).

Een kleine hond is zeker een optie, als het over een herplaatser gaat kan je al wat peilen naar hoe goed die hond omkan met 'wilde grote' honden. In ieder geval blijft het altijd uitzoeken of het wel klikt tussen honden.

Offline Laluna

 • startende hondenvriend
 • *
 • Berichten: 17
Re: Een tweede hond - praktische problemen
« Reactie #10 Gepost op: oktober 07, 2013, 23:54:49 »
Veel advies kan ik je niet geven, kan enkel mijn ervaring delen :-)

Wij hebben ook een Mechelse herder teefje, 2j is ze. Ze is gewend om de hele tuin ter beschikking te hebben en ook al peigeren we haar overdag echt af, na een paar uur slapen moet ze echt terug naar buiten.

Dus ik zocht een klein hondje voor binnen, mijn vriend doet nachtwerk en ben toch meer op mijn gemak met een hond in huis. Ik koos voor een dwergpincher teefje (pup die nu bijna 4 maand is) en dat gaat prima. Wellicht zoek je geen zo'n klein hondje als de mijne, maar ik bedoel maar dat het verschil in grootte helemaal geen probleem hoeft te zijn. Ik zocht een kleine hond met een pittig karakter die zich niet laat doen door een grote stoere Mechelaar en mijn dwergpinchertje voldoet daar prima aan ^^

Samen eten gaat heel goed, kleine gaat gewoon helemaal in de eetbak staan en mijn MH pikt er brokjes heel voorzichtig uit dan :-)

Succes :-)

Offline lovebullekes

 • startende hondenvriend
 • *
 • Berichten: 20
 • Geslacht: Vrouw
Re: Een tweede hond - praktische problemen
« Reactie #11 Gepost op: oktober 10, 2013, 17:43:05 »
wij zijn ook aan het twijfelen voor een tweede hond, maar ons Fee is zo'n superhondje zo een tweede vinden we niet denk ik :dance:
onze dochter traint met haar en ik sta daar dan aan de kantlijn, had gehoopt dat ze het snel beu zou worden en dat ik dan kon overnemen, helaas pindakaas ze is gek op haar hond en op de trainingen.
dus ja wij twijfelen ook nog een beetje, de vakanties zitten daar voor een groot deel tussen (wij zijn elk jaar 6 weken weg en met 1 hond ben je nog redelijk welkom maar met 2 is het toch al zoeken naar een locatie om te verblijven)

Kwa ras? vroeger had ik een bull terrier (reu) en soms kwam de mini - yorkshire terrier (teef, woog amper 1 kg) van mijn schoonouders logeren. En wie at er het eerst? en wie lag op het grootste kussen? en wie had het voor het zeggen in huis? juist de Yorkshire, twee honden bij elkaar het moet klikken kwa karakter niet kwa ras denk ik.

succes met je beslissing!

Offline Xena

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1404
 • Geslacht: Vrouw
Re: Een tweede hond - praktische problemen
« Reactie #12 Gepost op: oktober 11, 2013, 09:08:17 »
We hebben besloten nog even te wachten tot de tuin volledig afgemaakt is. Dan kunnen ze al dan niet samen overdag buiten lopen of eentje in de ren en eentje los of eentje in de luifel en eentje los... Dan hebben we meer opties al zou het nu ook al gaan dus als er per ongeluk eentje ons pad al zou kruisen...  :shifty: Chuma is ook iets te vroeg gekomen en dat hebben we ook tijdelijk opgelost  :mrgreen:

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be
Plan de verzorging van je hond of kat dankzij Life Plan van WelloPet.
De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal