collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: broodfok (mod.edit p.4/6)  (gelezen 19830 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline cubbo

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 2280
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #80 Gepost op: maart 11, 2010, 17:46:32 »
Heb eens rustig de tijd genomen om alles door te lezen…..
Vooreerst wil ik opmerken dat de TS toch, ondanks de stelling er niks van af te weten, doch vrij goed op de hoogte blijkt te zijn…… :denk: :denk:
Ten tweede wens ik te zeggen dat ik (volgens sommige HV’ers althans) een ‘heilige’ ben….. kwestie van ‘beschermd’ te zijn  :doh: :doh:

Broodfok is een gegeven dat inderdaad niet goed te praten valt (zoals zoveel dierenleed in andere sectoren) maar de vraag hoe dit moet opgelost worden, dat is een ander paar mouwen.
De overheid zal (en lees mag…. Uit economische en persoonlijke overwegingen) niet uit eigen beweging iets ondernemen tegen broodfok, jobverlies,vriendjespolitiek, andere belangen die gepaard gaan met de wereld van de broodfok….. persoonlijke verwevenheid en postjes bij inspectieorganen ed. Als men vanuit de overheid er iets echt wou aan doen, was dit al lang gebeurd, denk maar alleen aan het inkomsten verlies die ze doen door de ‘zwartkweek’ in de fokkerijen. Om de politiek EN de mensen te sensibiliseren zijn er andere overtuigingskrachte n nodig, en dan denk ik bvb aan de ‘bijtaccidenten’ die toch zo vaak in de pers komen, die heel vaak veroorzaakt worden door angstige honden, niet gesocialiseerde honden enz., indien men deze trieste voorvallen zou registreren, zou men misschien de ogen moeten openenen. Een broodfokhond, geeft meer kans op bijtaccidenten uit angst, door hun afkomst(angstige moederdieren) gebrek aan socialisatie enz.
Dus naar de overheid toe, zullen er mijn inziens andere kanalen moeten gehanteerd worden om de politiek echt over de schreef te trekken……
Mensen, kandidaat kopers informeren over broodfok, over de leefomstandigheden van de moederdieren in de fokkerijen, zal wel een aantal mensen toch van idee doen veranderen, en dat gaat ook maar mondjesmaat, maar elk initiatief ter zake is heel goed meegenomen, ook al brengt het maar 1 op andere gedachten, de hondenverkoop is ook onderhevig aan het principe van vraag en aanbod…..

Het is niet makkelijk dit fenomeen, deze pest op te lossen, het zal ook niet zomaar opgelost geraken, maar als we ooit zo ver zijn dat we de broodfok een stille dood kunnen laten sterven (ook al zullen er moederdieren moeten opgeofferd worden) dan drink ik mij een stuk in mijn voeten……

En als laatste zou ik willen stellen dat ik de gestelde uitspraak over de ‘heiligen’ met een ex-kweekteef in huis, niet alleen zeer betreur, maar ook zeer kort door de bocht vind, gezien het moment dat het geschreven wordt, een paar dagen na het overlijden van jolie, het boegbeeld tegen broodfok. Elkeen mag van mij kiezen wat voor hond hij wil (en neen, niet uit broodfok, als je mensen na zo’n aanschaf kan doen inzien waarover het gaat en dan in de toekomst bij hen zo’n aankoop verhindert ok) ik heb respect voor ieders keuze, maar wens ook respect voor mijn keuze. Ik voel mij niet beter dan een andere baas, maar ik weet wel hoezeer het je gelukkig maakt om zo’n gekwetst moederdier, te zien ontplooien van 100% schrikkepiet, met zoveel angst voor het leven, tot levensgenieter…… ik heb daar voor gekozen, ik ben fier op baas te zijn van een ex-moederdier, zoals jullie allemaal het recht hebben om fier te zijn op jullie hond. Maar weet dat zo’n hond in huis halen niet evident is en als je daar dan niks mag over zeggen, dat vind ik heel kortzichtig……..

Dus ik hoop TS dat je postieve opbouwende reacties krijgt en dan geen moord en brand blijft schreeuwen maar er uw schouders onder steekt om actie te ondernemen, dan kan je onze steun krijgen

En nu ga ik dweilen met mijn eigen dweiltje…en ben blij dat ik dat kan

Offline nalake

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4568
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #81 Gepost op: maart 11, 2010, 18:07:52 »
Mooi verwoord Cubbo!   :thumbs:

Zelf heb ik drie ex-kweekteefjes in huis, maar beschouw mezelf zeker niet als heilig.  Ik hoef ook van niemand felicitaties of respect hiervoor te krijgen.
Ik heb hen in huis gehaald omdat ik dat zelf wilde en omdat het me een heel goed gevoel geeft als ik hen stapje voor stapje zie openbloeien.

Beweren dat je een ex-kweekteef in huis haalt voor aandacht, om in de belangstelling te staan???
Ja tuurlijk, maar al die "aandacht" heeft me jammer genoeg al heel wat euro's gekost hoor!   :roll:
Zo'n opmerkingen kan ik alleen maar zielig en bekrompen noemen.

 

Offline Albee

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 18335
 • Geslacht: Vrouw
  • Darcy's broodfokverhaal...
Re: Re: broodfok
« Reactie #82 Gepost op: maart 11, 2010, 20:06:10 »
Wat mij betreft is er ook een groot verschil tussen een broodfokker en een particuliere fokker.

Snoopy bijvoorbeeld, die komt van een particulier nestje. Mensen die hem al gezien hebben, zullen kunnen beamen dat hij een hele mooie Schotse terriër is, met een echt Schotse terriër karakter, echt een fijn en stabiel hondje. Alleen een stamboom, die heeft hij niet (al denk ik dat hij nog wel een roze stamboom zou kunnen halen, ware het niet dat hij gecastreerd is) Snoopy heeft een goede socialisatie gehad, is met de beste zorgen omringd, ... Ik zie niet in wat daar fout aan is. Tuurlijk, als die ouders op alles getest waren geweest, was het nog beter geweest, maar buiten enige onzekerheid over zijn genetisch materiaal, is Snoopy helemaal niks tekort gekomen.

Het is niet zo dat fokken zonder testen per definitie slechte ongezonde honden geeft. Elke hond, ook elke geteste hond, heeft toch sowieso gebreken, al dan niet zichtbaar. Ik vind de medische achtergrond van een hond heel belangrijk, uiteraard, maar het allerallerbelangrij kste vind ik toch wel hoe de pups en de moederteef verzorgd worden.

Het is een kleine moeite van heupen te laten testen en ogen laten na te kijken, ik vind dan ook dat je zoiets standaard doet. Als iemand fokt zonder dat te doen, dan zal ik dat jammer vinden, maar als diezelfde persoon dan wel supergoed zorgt voor de pups, zie ik geen enkele reden om die persoon daarom af te schieten. :weetniet:


Jij hebt dan ook geluk gehad met Snoopy.
Ik was, net zoals jij, overtuigd dat een particulier nestje ok was en ging er dan
ook voor bij de wittekes.

Maar ik kreeg wel 2 ongezonde honden... en kon niet terugvallen op testen,
simpelweg omdat ze nooit gedaan werden.
Belle werd levensgevaarlijk ziek als pup, Phoebe zit op 5 jarige leeftijd met cushing...
Financieel niet simpel, maar emotioneel ook héél zwaar om te dragen.

Dus ik denk wel dat ik reden genoeg heb om te mogen zeggen dat de nodige testen
en genetische afwijkingen een belangrijke rol spelen in het fokken. Daarom ook dat ik
pleit voor al die testen.

Ik schiet niemand af, behalve iemand die broodfok kent en naar een winkel rijdt voor een pup.
Wat fokken betreft, iedereen doet wat hij denkt dat goed is, maar ik kan er gewoon niet
achterstaan als er zo 'nonchalant' gefokt wordt.

@Fingertips: je hebt geen 100 % gelijk, maar 200%.
De prijs is meestal de doorslaggever. Zo heb ik 2 collega's niet kunnen overtuigen, want
bij een goeie fokker is het echt veel te duur... ze gaan wel bij een of andere boer een pup kopen, goeiekoper en een pup direct beschikbaar.

Offline Albee

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 18335
 • Geslacht: Vrouw
  • Darcy's broodfokverhaal...
Re: broodfok (mod.edit p.7)
« Reactie #83 Gepost op: maart 11, 2010, 20:13:21 »

Ergens denk ik dat we dus al een hele stap vooruit zouden kunnen gaan door te streven naar een broodfok-light, waarin dierenwelzijn een centrale rol krijgt, maar het totaalplaatje financieel aantrekkelijk blijft.

Interessante denkwijze, maar is dat realistisch?

Hoe ga je zoiets 'light' maken?

200.000 honden in Vlaanderen
opgesloten in stallen...
dienend als broedmachine
enkel als doel : geld opbrengen
geen vrijheid
geen aandacht
geen liefde
geen naam
geen baasje
geen zonlicht
geen gras
geen regen

geen enkele hond verdient zo een leven.

Hoe ga je zo een hond zijn of haar leven 'verlichten'?
Offline venijntje13

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 8774
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok (mod.edit p.7)
« Reactie #84 Gepost op: maart 11, 2010, 21:16:40 »
fungus, ik denk dat je bij het vergelijken met een product of met landbouwdieren één feit écht niet mag vergeten: socialisatie!
Stel dat die certificaten er zouden komen en de gezondheid en het welzijn zou allemaal 'goed genoeg' zijn, hoe kan zo'n fokker dan al zijn pups socialiseren? Die pups worden de maatschappij ingestuurd he ...
« Laatst bewerkt op: maart 11, 2010, 21:19:02 door venijntje13 »

Offline plotiemoos

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 87
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #85 Gepost op: maart 11, 2010, 22:12:20 »
Al met al een hele zinnige discussie, waarvan ik zou willen dat er in Nederland ook wat aan gedaan zou worden.

het enige zinnige wat ik te zeggen heb, meer bekendheid van de kwalijke broodfok, hoe de beessie gehuisvest zijn, hoe uitgemergeld de moeder is om bij elke loopsbeid weer gedekt te worden, meet van dat soort dingen.

Ik denk dat er :klein" begonnen moet worden, om te beginnen alleen al de huisvesting van de ouderdieren. Als je daar al mee begint, dat die aan de wettelijke eisen gaan voldoen, en eventueel die eisen aanscherpen, doro er voor te zorgen dat de ouderdieren meer loopruimte krijgen, dat de kennels elke dag gekuist worden, dat de hokken ontsmet worden etc.

Als er iets in die richting gedaan kan worden, dan is er in ieder geval een start.
De FOD-dierenwelzijn zou toch veel hierin moeten kunnen betekenen, dat zij meer informatie krijgen over bepaalde kwekers, dat het welzijn van de dieren in het gedrang is, dan zou er toch ergens een start moeten kunnen worden gemaakt.
Ik denk niet dat mevr Parent (FOD-dierenwelzijn) daar onwelwillend tegenover zou staan.
Ik ben nederlander, maar probeer wel mee te denken.
misschien dat er mensen naar broodfokkers toe kunnen gaan, en eventeel stiekem foto's maken of filmpjes en dat naar Mevr Parent sturen oid.

Dat er speciale opleidingen komen (als die  er al neit zijn) om je kweker te noemen en dat je daar de wettelijke eisen om je oren geslingerd krijgt, en da tje simpelwel aan die eisen MOET voldoen, dat er inspecteurs komen die de kewekers controleren en dat die kwekers een gele kaart krijgen (of een rode bij hele erge vergrijpen) en bij de controle, dat na een maand alles op orde moet zijn (want de grote kwekers verdien meer dan zat om daar voor te zorgen). Of in iedergeval dat er dan duidelijke verbeteringen zijn. En niet een dierenarts die "langskomt" en tekent dat het op orde is.


Ik zit gewoon maar wat te bomen, er zou toch meer tegen gedaan kunnen worden.

Offline pipo de clown

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 16666
Re: Re: broodfok
« Reactie #86 Gepost op: maart 11, 2010, 22:42:48 »
Jij hebt dan ook geluk gehad met Snoopy.
Ik was, net zoals jij, overtuigd dat een particulier nestje ok was en ging er dan
ook voor bij de wittekes.

Maar ik kreeg wel 2 ongezonde honden... en kon niet terugvallen op testen,
simpelweg omdat ze nooit gedaan werden.
Belle werd levensgevaarlijk ziek als pup, Phoebe zit op 5 jarige leeftijd met cushing...
Financieel niet simpel, maar emotioneel ook héél zwaar om te dragen.

Dus ik denk wel dat ik reden genoeg heb om te mogen zeggen dat de nodige testen
en genetische afwijkingen een belangrijke rol spelen in het fokken. Daarom ook dat ik
pleit voor al die testen.

Ik schiet niemand af, behalve iemand die broodfok kent en naar een winkel rijdt voor een pup.
Wat fokken betreft, iedereen doet wat hij denkt dat goed is, maar ik kan er gewoon niet
achterstaan als er zo 'nonchalant' gefokt wordt.

@Fingertips: je hebt geen 100 % gelijk, maar 200%.
De prijs is meestal de doorslaggever. Zo heb ik 2 collega's niet kunnen overtuigen, want
bij een goeie fokker is het echt veel te duur... ze gaan wel bij een of andere boer een pup kopen, goeiekoper en een pup direct beschikbaar.
De BBc reportage laat zien dat de honden van 'goede' fokkers ook doodziek zijn... Dat zet mensen aan het denken hoor.

En ivm dat overtuigen: Als je (niet jij, maar algemeen) mensen op dezelfde manier aanpakt, zoals er hier soms gedaan wordt, tja, dan ga je niet veel succes hebben.
Iemand zoekt een hond/pup: Onmiddellijk: "Ga naar een asiel, er lopen al sukkelaars genoeg rond!"
In elke zin komt het woordje broodfokker. Mensen denken dikwijls; "Ik hoef helemaal geen hond die kampioen kan worden, maar een gewone hond." Dat is natuurlijk een beeld dat showfokkers creeëren en buiten de showwereld hebben weinig mensen daar boodschap aan.

"De broodfokkers staan in de Woef, dus zo erg zal het allemaal niet zijn."

En geef ze eens ongelijk.(hun redenering hé)

Vrienden van mij hebben een Amstaff geadopteerd. Nu willen ze er een nest mee. Ze gana me een pup geven. Ik zeg neen, omdat het moeilijk is om met een amstaff op reis te gaan etc en omdat een amstaff zonder boom/tak een apbt is.
Dan vragen ze of ik er wel een zou nemen moestenze een stamtak hebben. Ik antwoordde "misschien wel ja".

Toen begon hunnen mayonaise te werken. Nu ga ik dat nog enkele keren herhalen in de hoop dat hunnen euro valt. 

Offline Albee

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 18335
 • Geslacht: Vrouw
  • Darcy's broodfokverhaal...
Re: Re: broodfok
« Reactie #87 Gepost op: maart 11, 2010, 23:50:01 »
De BBc reportage laat zien dat de honden van 'goede' fokkers ook doodziek zijn... Dat zet mensen aan het denken hoor.


Garantie heb je nooit, er kan altijd iets misgaan, maar je hebt toch meer zekerheid én
als het misloopt iets om op terug te vallen als er onderzoeken gedaan moeten worden.

Offline Elke - Kay

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10844
 • Geslacht: Vrouw
Re: Re: broodfok
« Reactie #88 Gepost op: maart 12, 2010, 07:10:46 »
Vrienden van mij hebben een Amstaff geadopteerd. Nu willen ze er een nest mee. Ze gana me een pup geven. Ik zeg neen, omdat het moeilijk is om met een amstaff op reis te gaan etc en omdat een amstaff zonder boom/tak een apbt is.
Dan vragen ze of ik er wel een zou nemen moestenze een stamtak hebben. Ik antwoordde "misschien wel ja".

Toen begon hunnen mayonaise te werken. Nu ga ik dat nog enkele keren herhalen in de hoop dat hunnen euro valt.
Hier ongeveer hetzelfde, vrienden van me hebben een reu en een teef. Reu met stamboom, teefje zonder. Ze gaan ook een nestje doen, ze willen er zo graag een pupje van. Dan wordt de reu gecastreerd.

Wat moet ik daarmee? Alles gaan afbreken aan hun honden? Want dat doe je ergens wel als je zegt dat ze niet mogen fokken.

Offline Vero

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1724
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #89 Gepost op: maart 12, 2010, 07:50:36 »
Het komt het allemaal op hetzelfde neer, een fokker die begaan is om zijn dekteven, een goede reu zoekt die "past" met zijn teef met de nodige goede medische testen, de nodige testen laat doen bij zijn teef en pups, de pups een goede socialisatie geeft, de baasjes helpt met het kiezen van de juiste hond die bij hun past..of het nu voor hobby of voor het geld is dat maakt niet uit, want daar zijt ge quasi zeker dat je een goede pup hebt met of zonder papieren. Natuurlijk kan het altijd eens tegenvallen. Niemand is perfect en kan perfect aan een pup zien hoe het gaat uitdraaien.
Alle anderen, ik denk aan de winkels, de koude, tochtige stallen waar pups te vinden zijn, inteelt, teefjes die jaarlijks of zelfs 2x per jaar werpen, geen medische testen onaanvaardbaar.

Het voordeel van een stamboom is wel dat je na kunt gaan wie de voorouders zijn van je hond. Zitten daar ergens bvb slechte heupjes bij dan weet je dat je het risico hebt dat je pup het ook heeft. Maar als dit in lichte mate is en het wordt toch een hond waar je niet mee gaat sporten en hij er geen last van gaat ondervinden, maakt dit toch niet uit.
Verder vind ik het onnozel dat je FCI papieren moet hebben om te mogen sporten met je hond, als de DA hem gezond verklaard om te mogen sporten zou dit genoeg moeten zijn.

Ik ken er niet zoveel van maar dat is mijn mening hierover.

Offline fungus

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1072
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #90 Gepost op: maart 12, 2010, 07:56:44 »
Cubo, ik heb met veel interesse uw post gelezen. Ik kan me volledig achter je visie zetten dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken wat goed is.
Voor de duidelijkheid: ik heb mijn topic gestart omdat ik graag eens een nuchtere discussie wou over broodfok. 
Aangezien ik sinds een kleine 2 maanden mijn eerste hond in huis heb gehaald, vermoedde ik maar heel weinig van het onderwerp te weten. En aangezien de discussies op de meeste fora zich beperken tot platte verwijten, dacht ik dat het wel eens goed was om een en ander te structureren.
Uiteindelijk werkt het met een microeconomie als de hondenbusiness niet anders dan bij andere economiën.
Ikzelf heb geen ambitie om op de barricades te staan. Dat wil echter niet zeggen dat ik de problematiek niet genegen ben. Wanneer je echter echt een trekkersrol wil opnemen, kost dit heel veel tijd. En die heb ik momenteel niet . Ik steek enorm veel tijd in de opvoeding van mijn eigen hond en ben daarnaast FT aan het werk en doe vaak aan sport.
Uiteraard wil ik wel achter de schermen meedenken aan een strategie om het probleem op korte termijn zichtbaarder te maken en op lange termijn te minimaliseren.

Offline fungus

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1072
Re: broodfok (mod.edit p.7)
« Reactie #91 Gepost op: maart 12, 2010, 08:05:28 »
Interessante denkwijze, maar is dat realistisch?

Hoe ga je zoiets 'light' maken?

200.000 honden in Vlaanderen
opgesloten in stallen...
dienend als broedmachine
enkel als doel : geld opbrengen
geen vrijheid
geen aandacht
geen liefde
geen naam
geen baasje
geen zonlicht
geen gras
geen regen

geen enkele hond verdient zo een leven.

Hoe ga je zo een hond zijn of haar leven 'verlichten'?
Ik stel me die vraag ook hoor, maar ik denk dat je daar best iemand op zet die kennis heeft van dierenpsychologie en dierenwelzijn. Met legkippen wa het 10 jaar geleden ook niet realistisch...
Laat daar een studie op los van een instelling met een zekere autoriteit wat er allemaal zou kunnen verbeterd worden. Dit mag uiteraard niet beperkt blijven tot de verbeterpunten. Deze punten moeten in geld uitgedrukt worden. Ik ben ervan overtuigd dat sommige verbeterpunten zelfs geld kunnen opleveren!
Verder vind ik wel dat we geen stappen mogen overslaan en direct verwachten dat er een wereld bestaat zonder broodfok. Broodfok zal nog lang blijven bestaan, maar het kan allemaal wel diervriendelijker dan het nu is.

Offline Almora

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1445
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #92 Gepost op: maart 12, 2010, 08:08:33 »
Ik denk dat daar juist het probleem zit. Honden worden (door massafokkers) gezien als een economisch product, iets waar geld mee te verdienen valt. Ik denk dat we die visie juist moeten veranderen in plaats van daarin mee te gaan.

Offline pipo de clown

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 16666
Re: Re: broodfok
« Reactie #93 Gepost op: maart 12, 2010, 08:10:54 »
Hier ongeveer hetzelfde, vrienden van me hebben een reu en een teef. Reu met stamboom, teefje zonder. Ze gaan ook een nestje doen, ze willen er zo graag een pupje van. Dan wordt de reu gecastreerd.

Wat moet ik daarmee? Alles gaan afbreken aan hun honden? Want dat doe je ergens wel als je zegt dat ze niet mogen fokken.
Wel, hier hebben we nu het probleem.
De reu waarvan ik praat, of het nu een Amstaff is, of een apbt (dat denk ik gezien zijn bouw), is een crème van een hond. Mooi, atletisch, braaf, lief naar alles en iedereen, vecht niet met reuen.
Maar omdat hij die stamboom niet heeft is hij het niet waard om mee te fokken volgens velen.
Eigenlijk is het schandalig dat er niet verder gefokt wordt met die genen.

Offline fungus

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1072
Re: broodfok (mod.edit p.7)
« Reactie #94 Gepost op: maart 12, 2010, 08:11:26 »
fungus, ik denk dat je bij het vergelijken met een product of met landbouwdieren één feit écht niet mag vergeten: socialisatie!
Stel dat die certificaten er zouden komen en de gezondheid en het welzijn zou allemaal 'goed genoeg' zijn, hoe kan zo'n fokker dan al zijn pups socialiseren? Die pups worden de maatschappij ingestuurd he ...
Venijntje, voor mij zit socialisatie mee vervat onder dierenwelzijn hoor. Maar ik denk dat er nóg dingen zijn die dringender zijn (zoals de kweekteven, het feit dat de pups hun moeder nooit zien, kennelhoestprobleem,...). Slechte socialisatie is een probleem dat niet beperkt is tot broodfok. Ik minimaliseer het niet, maar denk dat we niet alle problemen tegelijk kunnen aanpakken.

Offline pipo de clown

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 16666
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #95 Gepost op: maart 12, 2010, 08:14:46 »
Ik denk dat daar juist het probleem zit. Honden worden (door massafokkers) gezien als een economisch product, iets waar geld mee te verdienen valt. Ik denk dat we die visie juist moeten veranderen in plaats van daarin mee te gaan.
Dat is zoals de veeboeren die hun eigen koeien in de weide hebben staan en wel degelijk voedsel geven.
De koeien voor de rest van de wereld hebben geen leven.
Het enige wat je kan doen is mensen sensibiliseren, niet aan hun kop zagen.
bvb maandelijks een artikel in de Woef, maar dat kost dan weer veel geld...

Offline fungus

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1072
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #96 Gepost op: maart 12, 2010, 08:19:10 »
Ik denk dat daar juist het probleem zit. Honden worden (door massafokkers) gezien als een economisch product, iets waar geld mee te verdienen valt. Ik denk dat we die visie juist moeten veranderen in plaats van daarin mee te gaan.
Almora, ik merk een beetje dezelfde drive bij jou als bij mij, maar dan 10 jaar geleden. We zitten in een economisch systeem. Als je denk dat daar tegen te vechten valt: veel succes, maar vergeet het maar.
Het klink heel erg bot van mij, maar ik weet uit ondervinding dat je niet veel verder geraakt met dergelijke stelling dan aan de alarmbel trekken. Dat moet uiteraard ook om een probleem aan te kaarten. Mensen met jouw instelling hebben daar in een belangrijke rol. Daarna is het aan andere mensen om een alternatief aan te bieden, want dat doe jij immers niet.

Offline Almora

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1445
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #97 Gepost op: maart 12, 2010, 09:04:55 »
Er is volgens mij geen alternatief nodig. Ik denk niet dat de massafok gemist zal worden. De mensen die daarin werken, zullen een andere job moeten vinden, ja. Dat is niets onoverkomelijks. Er zijn zoveel fabriekssluitingen e.d. 
Vroeger waren er ook geen puppyfabrieken en waren er toen honden te weinig? Waarom kan het niet terug naar vroeger? Een deel fokkers die serieus bezig zijn met stambomen e.d. en voor de rest hobbyfokkers. Er zal heus geen tekort aan honden komen.

Er zijn nog wel zaken waarmee geld te verdienen valt, die niet of nauwelijks gebeuren omdat ze ethisch onverantwoord zijn. (Er zullen nu eenmaal altijd gewetenloze mensen zijn.) Voor mij ligt het heel simpel: puppyfabrieken zijn ethisch onverantwoord en moeten afgeschaft worden.


Offline Elke - Kay

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10844
 • Geslacht: Vrouw
Re: Re: broodfok
« Reactie #98 Gepost op: maart 12, 2010, 09:12:50 »
Wel, hier hebben we nu het probleem.
De reu waarvan ik praat, of het nu een Amstaff is, of een apbt (dat denk ik gezien zijn bouw), is een crème van een hond. Mooi, atletisch, braaf, lief naar alles en iedereen, vecht niet met reuen.
Maar omdat hij die stamboom niet heeft is hij het niet waard om mee te fokken volgens velen.
Eigenlijk is het schandalig dat er niet verder gefokt wordt met die genen.
Ik ben er niet voor te vinden dat particulieren zomaar fokken, want daar komt het voor mij op neer. De Amstaff is ook geen ras om zomaar mee te fokken, teveel gezondheids- en karakter problemen.

Maar over zoiets kan je met honden "freaks" discussiëren, maar mensen zoals die vrienden van me aanzien dat als afbreken van hun hond. Voor hen zijn die de twee beste honden die er zijn, niet meer niet minder. Ik heb laten vallen dat ik niet zou fokken met die teef (heb er wat redenen bij gedaan) maar ik ga er dus geen ruzie voor maken. En als de pups er toch komen, help ik ze waar ik kan.
En volgens velen doen ze niets fout, het zijn particulieren die een nestje fokken...

Online Fie

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 25221
 • Geslacht: Vrouw
Re: Re: broodfok
« Reactie #99 Gepost op: maart 12, 2010, 09:23:07 »
Jij hebt dan ook geluk gehad met Snoopy.
Ik was, net zoals jij, overtuigd dat een particulier nestje ok was en ging er dan
ook voor bij de wittekes.

Maar ik kreeg wel 2 ongezonde honden... en kon niet terugvallen op testen,
simpelweg omdat ze nooit gedaan werden.
Belle werd levensgevaarlijk ziek als pup, Phoebe zit op 5 jarige leeftijd met cushing...
Financieel niet simpel, maar emotioneel ook héél zwaar om te dragen.

Dus ik denk wel dat ik reden genoeg heb om te mogen zeggen dat de nodige testen
en genetische afwijkingen een belangrijke rol spelen in het fokken. Daarom ook dat ik
pleit voor al die testen.

Ik schiet niemand af, behalve iemand die broodfok kent en naar een winkel rijdt voor een pup.
Wat fokken betreft, iedereen doet wat hij denkt dat goed is, maar ik kan er gewoon niet
achterstaan als er zo 'nonchalant' gefokt wordt.

@Fingertips: je hebt geen 100 % gelijk, maar 200%.
De prijs is meestal de doorslaggever. Zo heb ik 2 collega's niet kunnen overtuigen, want
bij een goeie fokker is het echt veel te duur... ze gaan wel bij een of andere boer een pup kopen, goeiekoper en een pup direct beschikbaar.

Albee, ik denk niet dat je moet stellen dat ik gewoon geluk gehad heb, ik zou eerder zeggen dat jij gewoon pech gehad heb. :weetniet:

Er zijn veel ergere zaken om aan te pakken dan particulieren die een nestje fokken. Is het ideaal? Neen. Is het wenselijk? Neen. Maar het is écht niet zo dat elke combinatie uit niet-geteste ouderdieren pups vol afwijkingen gaat geven, sterker nog, het merendeel zal gewoon gezonde fijne honden zijn.

Ik zeg niet dat je particuliere fok per se moet gaan aanmoedigen, maar het is ook niet nodig van het te dramatiseren. Leg échte broodfok aan banden, daar ben ik het absoluut mee eens, maar begin geen klopjacht op mensen die het goed menen, maar het misschien verkeerd tot uiting brengen.

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be
Plan de verzorging van je hond of kat dankzij Life Plan van WelloPet.
De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal