collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: broodfok (mod.edit p.4/6)  (gelezen 19529 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Karo

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10551
Re: broodfok
« Reactie #20 Gepost op: maart 11, 2010, 09:40:01 »
Allee ik probeer wat mee te denken he...

Mijns inzien is dat men bij de instanties niet staat te springen om de broodfok te verbieden.. weer enkele duizend mensen op straat (en daar staat geen vakbond achter want zijn zelfstandigen).

De mensen zelf informeren lijkt het ook niet te zijn, want ik lees vaak posts van hv'ers  die in 'wat maakt je boos' hun beklag doen over hoe ze met iemand over broodfok gepraat hebben en dan toch een broodfokhond kopen.

Dus pak het probleem van binnenuit aan, zoals al meerdere keren voorzichtig gesuggereerd door mensen hier!

- Sensibiliseringscam pagnes naar de broodfokker toe
- Strenge controles op fok en leefomstandigheden (door de overheid aangestelde dierenartsen)
- Certificaten die men verkrijgt door in orde te zijn met bepaalde punten (ook de koper heeft hier baat bij en vraagt zich af waarom die certificaten er zijn)
- Toevoer uit Oostblok ferm aan banden leggen (is al op Europees vlak denk ik)
- Geen pups in winkels
- Verhogen van de prijzen (moet wettelijk bepaald zijn, om impulsaankopen te verminderen)

Staan roepen dat alle broodfokkers dicht moeten... mja, je wil die mensen hun broodwinning afnemen (dikwijls familiebedrijven ook), zonder ook maar iets van alternatieven te bieden.
Ja die broodfokkers weten dat ze fout bezig zijn, en het is ook compleet fout wat ze doen! Maar probeer een (nuchter) realistisch scenario te bedenken ipv te gaan roepen dat alle broodfokkers dicht moeten.

Ik ben absoluut anti-broodfok over hoe het in de huidige omstandigheden er aan toe gaat!
Maar wees reëel, sluiten kunnen ze volgens mij nooit en het lijkt me zeker een fout idee om het fokken in de illegaliteit te gaan drukken. (want je moet toegeven, het overgrote deel komt van een broodfokker)

Allee laat de toorn des HV'ers maar over mij neerdalen nu


Offline zini

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 829
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok
« Reactie #21 Gepost op: maart 11, 2010, 09:45:01 »
Ik denk dat veel mensen ook broodfok kopen uit onwetendheid! Wij waren vroeger ook zo. Je wil een hond, maar waar moet je er 1 gaan zoeken. Advertenties en internet liggen het meeste voor de hand. En men kijkt inderdaad naar de portemonee. Ze zien dure fokkersprijzen en denken "zo veel moet ik niet betalen, want ik wil er toch geen chows mee gaan lopen" Ze weten niet dat een fokker niet enkel voor de schoonheid laat betalen ...

Zolang de mensen niet masaal worden geïnformeerd, door bijvoorbeeld (voorlichtings-)campagnes, zal er nooit iets veranderen.

Offline Xtian1957

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 313
 • Geslacht: Man
Re: broodfok
« Reactie #22 Gepost op: maart 11, 2010, 09:51:18 »
Citaat
Ik denk/weet ondertussen dat een "open discussie" omtrent broodfok op dit forum niet mogelijk is. Dit topic zal misschien de uitzondering worden, maar ik voorspel nu alweer pagina's lang verwijten en mod-edits.
Volgens velen op dit forum is Gwenda, die hierboven post een broodfokker omdat ze zonder stamboom gefokt heeft. Ik denk daar totaal anders over, ze heeft ontzettend veel tijd in haar nestje gestoken. Maar dat bewijst voor mij wel hoe engdenkend men hier is.

Eigenlijk is het hier voor velen enkel "goed" als je een pup met stamboom koopt en liefst nog van een gekende fokker. Alternatief, je mag ook nog een hond uit een Belgisch asiel adopteren. Maar durf je hier een pup te adopteren uit Spanje, of uit een particulier nestje te kopen.... dan krijg je al verwijten. Durf je een pup in een winkel te kopen, dan schieten ze u af en krijg je zolang verwijten dat je uiteindelijk van miserie van dit forum weg blijft. Oh ja, als je hier als "heilig" beschouwd wil worden... adopteer dan een ex-kweekteefje.

niet alleen over dit onderwerp wordt er ellelange nutteloze discussies gemaakt, waarvan er zelden enig actie komt ... (op heel weinige uitzonderingen na)

moet er uitsluitend met stamboom gefokt worden ????????????? :shock: :shock: :shock: :zot:

ik moet toegeven dat ik hier dan moet afgeschoten worden ...
Ik heb indertijd Caesar en King uit een winkel gekocht
Ikheb ook (toen het nog toegelaten was) honden gekocht op de markt (oa in Mol)
impuls aankoop? nee ...
gekeken naar goedkoopste? ja ...
hadden stamboom? volgens verkopers ja ... echter nooit gezien - besluit: waarschijnlijk geen stamboom hond en afkomstig van broodfokkers.
naar DA ? ja ... om hun gezondheid na te gaan .. heb dat ook met Jerry-Lee en Kayne gedaan.
Ik heb ook een hond met stamboom gekocht bij een "goede fokker" en ook naar DA gegaan onmiddelijk na de aankoop.

Heb ik ooit spijt gehad van mijn "doodzonde"? Eigelijk neen, want ze behoorden tot het gezin.. en zoals elke hond hebben ze ook af en toe naar de DA geweest wegens gezondheidsprobleme n. Tussen hen en ons was er een hechte vriendschapsband, heel veel leuke momenten gehad met hen en ook op hen gegrommeld ook (zoals in elk gezin en relatie).

Brand en moord schreeuwen tegen broodfok is even nuttig als brand en moord schreeuwen tegen bont, foie gras, hallal slachtingen ...
Zolang eer een vraag bestaat, zal er een aanbod bestaan. Zolang er een markt bestaat zullen er steeds mensen zijn die daar winsten (zelfs woekerwinsten) willen maken. (cfr walvisvangst in Scandinavië en Japan, robbenjacht in Canada, foie gras in West Europa - en ik beken dat ik me aan het laatste ook schuldig maak)

Iets dat "impulsaankoop" stimuleert zijn bepaalde bioscoopfilms of evenementen.
i.e. Juist na de release van de "101 dalmatians" van WD, was er een ongekende stijging in verkoop van dalmatiërs pups
en na de gebruikelijke "periode" een enorm toeloop van dalmatiërs in de asielen.
Zulke filmen, evenementen verbieden ???? :denk: :weetniet:
Daarbij heb je bepaalde "mode" verschijnselen... de president van de USA heeft een bepaald ras hond ... gevolg een toename in vraag naar dat ras ....
oplossing ? vebieden dat de presidenten en staatshoofden een hond aanschaffen???? :denk: :weetniet:

eigelijk zolang het publiek er niet op gesensibiliseerd wordt kan er geen resultaat geboekt worden.

en dat de "heiligen" me nu maar afschieten ...

 :wave:Offline fungus

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1072
Re: broodfok
« Reactie #23 Gepost op: maart 11, 2010, 09:52:16 »
Misschien nog eentje om over na te denken: ik heb een tiental niet-broodfokkers gecontacteerd (voor ik beslist had welk ras ik precies wou: ik wist wel al dat het een werkertje moest zijn). Er was maar één die mij als hondeneigenaar wou, omdat ik FT werk... Moest ik nu niet zo overtuigd geweest zijn van de nadelen van broodfok, had ik me toch al lang eentje gaan halen in de winkel. Bij kleinere fokkers werd ik immers 9 op de 10 keer afgewezen.

Offline Bamse

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 7242
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok
« Reactie #24 Gepost op: maart 11, 2010, 09:53:03 »
Voilà, nog iemand die vindt dat er geen sprake is van een aanbodtekort.

En dit vind ik dus onjuist! En ik ga er wel eens meteen cijfers tegenaan gooien. Ik wil een hond adopteren, een pup, liefst jonger dan 12 weken. Belangrijk is dat ik (op het asiel of opvanggezin na) het eerste baasje wordt. Ik wil dus geen pup die mogelijks al drie maanden ergens ineen geslagen is. Ik wil geen rashond, maar een hond uit een asiel die een  kans verdiend.

Binnenlandse asielen : via www.dierenasiels.com
- Canina Dierenbescherming : 2 pups van acht weken
- Dieren zonder Dak : nestje x-golden pups
- Dieren zonder Dak : nestje yorkshire pups
--> Al de andere "pups" zijn ouder, en hebben vaak al een baasje gehad.
Een overaanbod zou ik dat dus niet noemen hé. Zeker niet omdat beide asielen aangeven reeds wachtlijsten te hebben voor deze pups! En vaak onmogelijke criteria kunnen stellen omdat er zoveel kandidaten zijn. Zo mag je bij een Belgisch asiel vaak niet fulltime werken om in aanmerking te komen voor een pup.

Als je dan op een willekeurige site gaat kijken van een buitenlandse herplaatsorganisati e dan staan daar toch altijd wel minstens 20 puppy's op en kan je die ook rechtstreeks reserveren (na aanmelding). Dan heb je daar toch wel net iets meer kans om een pupje te kunnen adopteren dat je aan staat en in je gezin past.

Offline Pingo

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 7114
 • Geslacht: Vrouw
 • Too Weird To Live, Too Rare To Die
Re: broodfok
« Reactie #25 Gepost op: maart 11, 2010, 09:54:07 »
Sinds de winkels geen nestjes van particulieren meer mogen aanvaarden zitten wij bijna constant met nestoverschot puppies...

Offline Bamse

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 7242
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok
« Reactie #26 Gepost op: maart 11, 2010, 10:05:04 »
Misschien nog eentje om over na te denken: ik heb een tiental niet-broodfokkers gecontacteerd (voor ik beslist had welk ras ik precies wou: ik wist wel al dat het een werkertje moest zijn). Er was maar één die mij als hondeneigenaar wou, omdat ik FT werk... Moest ik nu niet zo overtuigd geweest zijn van de nadelen van broodfok, had ik me toch al lang eentje gaan halen in de winkel. Bij kleinere fokkers werd ik immers 9 op de 10 keer afgewezen.

Ook waar....
Voor wij Bamse kochten hebben wij zo ook een gesprek gehad met een "echte fokker". Was op een beurs, en die man stond daar met een stand van zijn rasvereniging. Wij onze stoute schoenen aan, ook es informatie vragen.... Wij wilden graag een gezelschapshond, reutje. Die man zijn eerste vraag : ga je ermee naar de HS? Ik zo van, ja misschien wel we zullen wel zien hoe dat gaat. Maar je gaat er niet mee sporten? Nee, dat was dus niet de bedoeling. (Vreemde blik van de fokker in mijn richting nr. 1). Tweede vraag, gaat hij binnen slapen... dat was dus wel de bedoeling, daar toch goede punten gescoord. Derde : en wie gaat er thuis blijven voor de pup? Uhm, niemand? Je moet weten dat onze beroepssituatie toen nog anders lag, en de pup dus max. vier uurtjes alleen moest blijven hé. Maar neen, volgens meneer de fokker moest er toch zeker de eerste maanden iemand continu thuis zijn voor die pup. En wat helemaal de deur dicht deed, was de uitspraak van die fokker dat mensen die hun eerste hond in huis haalden van hem nooit een reutje kregen wegens geen ervaring. Die kregen enkel een teefje.

Onnodig te zeggen zeker dat ik na dat gesprek absoluut geen goed gevoel meer had bij die rasvereniging/fokkers? Uiteindelijk vertegenwoordigde die man daar zijn ras, en ik liep daar echt met een gevoel weg "dat ik te min was voor een pup van hun". Dus ja, dat heeft ergens wel een extra duwtje gegeven om naar een winkel te gaan.

Offline Elke - Kay

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10844
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok
« Reactie #27 Gepost op: maart 11, 2010, 10:11:21 »
- Verhogen van de prijzen (moet wettelijk bepaald zijn, om impulsaankopen te verminderen)
90% van de broodfokhonden worden gekocht omdat ze goedkoper zijn dan een rashond, zelfs hier op het forum zitten zo van die voorbeelden.
De rashonden fokkers zouden beter aangemoedigd worden om hun prijzen wat te verlagen, het kan perfect een goede hond te fokken voor 500€!

Offline Karo

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10551
Re: broodfok
« Reactie #28 Gepost op: maart 11, 2010, 10:19:46 »
90% van de broodfokhonden worden gekocht omdat ze goedkoper zijn dan een rashond, zelfs hier op het forum zitten zo van die voorbeelden.
De rashonden fokkers zouden beter aangemoedigd worden om hun prijzen wat te verlagen, het kan perfect een goede hond te fokken voor 500€!

Ja maar het gaat er hier over welke je stappen je kunt ondernemen om broodfok aan te pakken.
Omdat die voornamelijk draait op impulsaankopen...

Bij rashondfokkers stelt dat probleem zich minder omdat een fokker ook zeggenschap heeft over wie al dan niet een pup koopt.

« Laatst bewerkt op: maart 11, 2010, 10:22:24 door Karo »

Offline Elke - Kay

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10844
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok
« Reactie #29 Gepost op: maart 11, 2010, 10:22:31 »
Ja maar het gaat er hier over welke je stappen je kunt ondernemen om broodfok aan te pakken.
Omdat die voornamelijk draait op impulsaankopen...

Bij rashondfokkers stelt dat probleem zich minder omdat een fokker ook zeggenschap over wie al dan niet een pup koopt.
Ik denk dat er maar 20-30% geen hond krijgt bij een rashondenfokker wegens ongeschikt.
Als de rest dus, kiest dus voor een niet rashond... Wat is daar dan de reden voor?

Als een ras je niets zegt, dan ga je voor een kruising, maar zo zijn er ook niet overwegend veel mensen denk ik.

Offline Bamse

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 7242
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok
« Reactie #30 Gepost op: maart 11, 2010, 10:30:08 »
Ik denk dat er maar 20-30% geen hond krijgt bij een rashondenfokker wegens ongeschikt.

Ik denk dat, zeker bij bepaalde rassen, dat percentage toch wel hoger ligt hoor. Stel nu, ik wil een pup:
- wij werken beide fulltime
- het is niet de bedoeling een sport te beoefenen met de hond
- shows interesseren me niet
- en fokken ook niet.
Kortom, ik wil een simpele huishond. Ik denk dat er echt wel fokkers zijn, waarbij ik géén pup krijg. En veel fokkers waar ik pas op een latere plaats op de wachtlijst zal belanden (na de mensen die wel willen showen/sporten/fokken) en waarbij er dus veel kans zal zijn dat er geen pup bij zal zitten voor mij. Als je dan één of twee keer, na wekenlang wachten, uit de boot valt. Dan snap ik echt wel dat mensen op zoek gaan naar alternatieven.

Offline Karo

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10551
Re: broodfok
« Reactie #31 Gepost op: maart 11, 2010, 10:36:03 »
Ik denk dat er maar 20-30% geen hond krijgt bij een rashondenfokker wegens ongeschikt.
Als de rest dus, kiest dus voor een niet rashond... Wat is daar dan de reden voor?

Als een ras je niets zegt, dan ga je voor een kruising, maar zo zijn er ook niet overwegend veel mensen denk ik.

Ja onder een 'niet rashond' versta jij een hond zonder stamboom zeker he?  :lol:

Het merendeel van de mensen maakt het geen verschil of de hond al dan niet over stamboom beschikt.
Als ze een labrador zonder stamboom kopen, dan is dat voor hen nog steeds een labrador.  :weetniet:

(of bedoelde je dat niet)

Ik heb het over de mensen die impulsief een beslissing nemen.
Die niet dus niet fokkerslijnen gaan uitpluizen en allerlei sporten willen gaan doen.
Maar gewoon 'een leuke labrador'.
Die vallen af bij de rashondfokker of ze beslissen zelf het is te duur en gaan dan maar naar de puppyfabriek.
Als daar de prijs hoger ligt dan is dat een dure impulsieve beslissing.
En in een perfecte wereld krijgen ze ook nog is wat voorlichting van de broodfokker... en niet van 'ge moet em 3x eten geven en voor de rest voedt da zeneigen op'. Nee terdege bewust maken van wat de mensen in handen krijgen.
(je kan niemand zijn rekening maken natuurlijk, en sommige zullen die impulsieve dure beslissing wel nemen, maar wie het niet doet, die doet het niet he)
« Laatst bewerkt op: maart 11, 2010, 10:41:21 door Karo »

Offline Xtian1957

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 313
 • Geslacht: Man
Re: broodfok
« Reactie #32 Gepost op: maart 11, 2010, 10:41:11 »
Citaat
a maar het gaat er hier over welke je stappen je kunt ondernemen om broodfok aan te pakken.
Omdat die voornamelijk draait op impulsaankopen...

Bij rashondfokkers stelt dat probleem zich minder omdat een fokker ook zeggenschap heeft over wie al dan niet een pup koopt.

a -niet alle aankopen in de winkel zijn impuls aankopen.
b- niet alle rashondfokkers kijken na "wie" de aankoper is en dat die er zorg kan voor dragen. en niet elke fokker volgen hun pupjes op..

Moet broodfok echt aangepakt worden zodanig dat het verboden wordt? Is het niet beter om de fokker aan bepaalde wetten, richtlijnen en controles te binden opdat ze een foklicentie kunnen bekomen en behouden?


Citaat
Ik denk dat er maar 20-30% geen hond krijgt bij een rashondenfokker wegens ongeschikt.
Als de rest dus, kiest dus voor een niet rashond... Wat is daar dan de reden voor?

Als een ras je niets zegt, dan ga je voor een kruising, maar zo zijn er ook niet overwegend veel mensen denk ik.

Ik vermoed dat die 20-30% waarschijnlijk in een winkel gaan zoeken...
Velen wensen gewoon een gezelschapsdier - meer niet. Velen zien ook een stamboom als een "luxe" en "snobistische" papier waar men meer (nodeloos) geld voor moet ophoesten. Vandaar dat er velen geen aandacht willen schenken aan een stamboomhond. Moet men hen dat verwijten???

Offline Karo

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10551
Re: broodfok
« Reactie #33 Gepost op: maart 11, 2010, 10:45:39 »
a -niet alle aankopen in de winkel zijn impuls aankopen.
b- niet alle rashondfokkers kijken na "wie" de aankoper is en dat die er zorg kan voor dragen. en niet elke fokker volgen hun pupjes op..A: Nee maar ja, je kan niet bezig blijven met elke 'als, of en indien'.
Je moet toch ergens beginnen.... impulsaankopen ontmoedigen kan bvb al helpen.

B: nee idd, niet elke rashondfokker is daar zo mee bezig.

Moet broodfok echt aangepakt worden zodanig dat het verboden wordt? Is het niet beter om de fokker aan bepaalde wetten, richtlijnen en controles te binden opdat ze een foklicentie kunnen bekomen en behouden?Ik vermoed dat die 20-30% waarschijnlijk in een winkel gaan zoeken...
Velen wensen gewoon een gezelschapsdier - meer niet. Velen zien ook een stamboom als een "luxe" en "snobistische" papier waar men meer (nodeloos) geld voor moet ophoesten. Vandaar dat er velen geen aandacht willen schenken aan een stamboomhond. Moet men hen dat verwijten???

Offline MaxWodan

 • warme hondenvriend
 • *
 • Berichten: 825
 • Geslacht: Vrouw
  • Happy Tail
Re: broodfok
« Reactie #34 Gepost op: maart 11, 2010, 10:46:28 »
Bon,

Ik ga me dan ook maar in het hol van de leeuw wagen  :wink:

Persoonlijk ben ik er voor om naast het informeren van de hondeneigenaars, er zeker ook moet gedacht worden aan de ‘sensibilisering’ van binnenuit.

Even de oostblok-puppiefarms buiten beschouwing gelaten want ik vrees dat hier enkel iets kan aan gedaan worden door wetgeving. Vergelijk het met de ‘plofkippen’ van Brazilië. Die zijn veel goedkoper dan de vleeskippen op Belgische bedrijven gekweekt omdat de wetgeving omtrent huisvesting daar veel lakser is. Onwetende mensen kochten in winkels dus de goedkopere ‘plof’-kippen waardoor de Belgische landbouwers (die hun best doen om de huisvesting optimaal te hebben voor een zo hoog mogelijk dierenwelzijn) benadeeld werden.

Sorry voor de vergelijking met de landbouw maar voor mij is dat een logische stap aangezien dat mijn hoofdberoep is. In het begin kregen we de deur tegen onze neus toen we op landbouwbedrijven gingen kijken hoe het welzijn van de dieren was of medewerking zochten voor onderzoeksprojecten . Nu – na heel wat werk van binnenuit – zijn een aanzienlijk deel van de landbouwers zich nog meer bewust van het belang van een goed welzijn voor hun dieren. Naast het ethische aspect ervan, produceren dieren gewoon ook meer en beter als ze zich 'goed' voelen. Dus ja… ik denk dat je van binnenuit heel wat kan veranderen (zonder te brullen dat ze verkeerd zijn maar tonen dat het ook anders kan... en beter). Elke kweker of winkeluitbater die je kan van idee veranderen op zo’n manier is er eentje bij… (vandaar mijn voorstel in vorig topic).

Ja ik eet vlees en ben me bewust dat er zaken gebeuren in de intensieve veehouderij die ‘erover’ zijn. Ja, ik koop bewust vlees van Belgische dieren omdat ik weet dat zij tenminste volgens normen gekweekt zijn en ja, ik probeer van binnenuit ook mijn steentje bij te dragen.
Kunnen we dat dan niet doortrekken naar de honden?

Maar inderdaad: Zolang er een vraag bestaat, zal er een aanbod bestaan. Dus een groot deel ligt ook in het sensibiliseren van hondeneigenaars. Wij staan binnenkort op Animal Event in Nederland waar duizenden bezoekers verwacht worden en gaan daar proberen bezoekers naar onze stand te lokken om te sensibiliseren voor beloningsgerichte basisopvoeding van pups en mss moeten we daar ook info over broodfok bij betrekken :denk:… hoewel dit mss al meerdere keren geprobeerd is zonder resultaat. Iemand ervaring mee?

De vraag is of dit een oplossing kan zijn om impulsaankopen te vermijden?

Offline fungus

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1072
Re: broodfok
« Reactie #35 Gepost op: maart 11, 2010, 10:50:53 »
Ik denk dat er maar 20-30% geen hond krijgt bij een rashondenfokker wegens ongeschikt.
Als de rest dus, kiest dus voor een niet rashond... Wat is daar dan de reden voor?

Als een ras je niets zegt, dan ga je voor een kruising, maar zo zijn er ook niet overwegend veel mensen denk ik.
Eerlijk: ik heb echt geen idee waar jij die kennis vandaan haalt. Als ik al geweigerd werd bij 9/10 fokkers... enkel en alleen omdat ik FT werk???

Weet je wat: laten we eens als anonieme geïnteresseerde een 20-tal erkende fokkers  aanschrijven ivm een gewone huishond.

Persoon a: werkt HT, woont op een appartement en is alleenstaand met 3 kinderen.
Persoon b: is voltijds thuis, heeft een gezin met werkende man en 2 kinderen.
Persoon c: werkt FT, woont in een rijhuis met een FT werkende partner, wil actief met de hond bezig zijn en kan over de middag naar huis komen om de hond uit te laten.

Ik ben eens benieuwd, maar laten we dat maar doen. Dat lijkt me beter dan veronderstellingen te maken.

Offline fungus

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1072
Re: broodfok
« Reactie #36 Gepost op: maart 11, 2010, 10:58:09 »
Bon,

Ik ga me dan ook maar in het hol van de leeuw wagen  :wink:

Persoonlijk ben ik er voor om naast het informeren van de hondeneigenaars, er zeker ook moet gedacht worden aan de ‘sensibilisering’ van binnenuit.

Even de oostblok-puppiefarms buiten beschouwing gelaten want ik vrees dat hier enkel iets kan aan gedaan worden door wetgeving. Vergelijk het met de ‘plofkippen’ van Brazilië. Die zijn veel goedkoper dan de vleeskippen op Belgische bedrijven gekweekt omdat de wetgeving omtrent huisvesting daar veel lakser is. Onwetende mensen kochten in winkels dus de goedkopere ‘plof’-kippen waardoor de Belgische landbouwers (die hun best doen om de huisvesting optimaal te hebben voor een zo hoog mogelijk dierenwelzijn) benadeeld werden.

Sorry voor de vergelijking met de landbouw maar voor mij is dat een logische stap aangezien dat mijn hoofdberoep is. In het begin kregen we de deur tegen onze neus toen we op landbouwbedrijven gingen kijken hoe het welzijn van de dieren was of medewerking zochten voor onderzoeksprojecten . Nu – na heel wat werk van binnenuit – zijn een aanzienlijk deel van de landbouwers zich nog meer bewust van het belang van een goed welzijn voor hun dieren. Naast het ethische aspect ervan, produceren dieren gewoon ook meer en beter als ze zich 'goed' voelen. Dus ja… ik denk dat je van binnenuit heel wat kan veranderen (zonder te brullen dat ze verkeerd zijn maar tonen dat het ook anders kan... en beter). Elke kweker of winkeluitbater die je kan van idee veranderen op zo’n manier is er eentje bij… (vandaar mijn voorstel in vorig topic).

Ja ik eet vlees en ben me bewust dat er zaken gebeuren in de intensieve veehouderij die ‘erover’ zijn. Ja, ik koop bewust vlees van Belgische dieren omdat ik weet dat zij tenminste volgens normen gekweekt zijn en ja, ik probeer van binnenuit ook mijn steentje bij te dragen.
Kunnen we dat dan niet doortrekken naar de honden?

Maar inderdaad: Zolang er een vraag bestaat, zal er een aanbod bestaan. Dus een groot deel ligt ook in het sensibiliseren van hondeneigenaars. Wij staan binnenkort op Animal Event in Nederland waar duizenden bezoekers verwacht worden en gaan daar proberen bezoekers naar onze stand te lokken om te sensibiliseren voor beloningsgerichte basisopvoeding van pups en mss moeten we daar ook info over broodfok bij betrekken :denk:… hoewel dit mss al meerdere keren geprobeerd is zonder resultaat. Iemand ervaring mee?

De vraag is of dit een oplossing kan zijn om impulsaankopen te vermijden?
Ik ben er van overtuigd dat de vergelijking met de landbouwsector zeer relevant is. En misschien is het inderdaad een goed idee om 2 sporen te bewandelen en zowel consument als verkoper te sensibiliseren. Ik denk persoonlijk dat de belangrijkste schakel het overtuigen van de verkoper is. Consumenten kopen immers wat beschikbaar is. Ik denk dat als verkopers de meerprijs voor een degelijk gehouden pup kunnen "verkopen" aan hun klanten, dat er veel mogelijk is.

Offline Xtian1957

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 313
 • Geslacht: Man
Re: broodfok
« Reactie #37 Gepost op: maart 11, 2010, 10:59:17 »
Malefiede verkoop kan alleen in de ban gelegd worden door het opleggen van richtlijnen en wetten

impulsief koopgedrag van huisdieren kan alleen deels vermeden worden door "enorme" sensibiliseringscam pagnes. cfr sensibiliseringscam pagnes tegen bont.
waarom deels omdat er steeds "doven en blinden" blijven bestaan

Offline Anouk26

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 9099
 • Geslacht: Vrouw
 • Alle honden zijn belangrijk, ook straathonden.
Re: broodfok
« Reactie #38 Gepost op: maart 11, 2010, 11:01:02 »
Eerlijk: ik heb echt geen idee waar jij die kennis vandaan haalt. Als ik al geweigerd werd bij 9/10 fokkers... enkel en alleen omdat ik FT werk???

Weet je wat: laten we eens als anonieme geïnteresseerde een 20-tal erkende fokkers  aanschrijven ivm een gewone huishond.

Persoon a: werkt HT, woont op een appartement en is alleenstaand met 3 kinderen.
Persoon b: is voltijds thuis, heeft een gezin met werkende man en 2 kinderen.
Persoon c: werkt FT, woont in een rijhuis met een FT werkende partner, wil actief met de hond bezig zijn en kan over de middag naar huis komen om de hond uit te laten.

Ik ben eens benieuwd, maar laten we dat maar doen. Dat lijkt me beter dan veronderstellingen te maken.

iets te simplistisch denk ik:

hangt ervan af welk ras je aanschrijft, en welke lijnen...
stel nu: ik zie graag een rechtopstaande DH, een werklijn dus...
ik schrijf 10 fokkers aan met de mededeling dat ik een huishondje wil dat savonds bij mij in de zetel ligt, waar ik int dorp mee kan gaan wandelen, ...
9/10 weigeren mij als pupkoper....

dus als je zo'n test wil doen moet je eerst kijken naar welke rassen, wat je intenties zijn, en of dit wel aanleunt bij het ras dat je aanschrijft.

Offline fungus

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1072
Re: broodfok
« Reactie #39 Gepost op: maart 11, 2010, 11:03:08 »
iets te simplistisch denk ik:

hangt ervan af welk ras je aanschrijft, en welke lijnen...
stel nu: ik zie graag een rechtopstaande DH, een werklijn dus...
ik schrijf 10 fokkers aan met de mededeling dat ik een huishondje wil dat savonds bij mij in de zetel ligt, waar ik int dorp mee kan gaan wandelen, ...
9/10 weigeren mij als pupkoper....

dus als je zo'n test wil doen moet je eerst kijken naar welke rassen, wat je intenties zijn, en of dit wel aanleunt bij het ras dat je aanschrijft.
Daarin heb je gelijk. Laten we "gewone" huishondjes nemen: Cavalierkes, Westies, Chihuahua,...

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be
Plan de verzorging van je hond of kat dankzij Life Plan van WelloPet.
De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal