collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: broodfok (mod.edit p.4/6)  (gelezen 19549 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Buster

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 12166
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #100 Gepost op: maart 12, 2010, 09:28:27 »
Helemaal eens met Cubbo. Je hebt het prachtig onder woorden gebracht.  :thumbs:Zelf heb ik drie ex-kweekteefjes in huis, maar beschouw mezelf zeker niet als heilig.  Ik hoef ook van niemand felicitaties of respect hiervoor te krijgen.
Ik heb hen in huis gehaald omdat ik dat zelf wilde en omdat het me een heel goed gevoel geeft als ik hen stapje voor stapje zie openbloeien.

Beweren dat je een ex-kweekteef in huis haalt voor aandacht, om in de belangstelling te staan???
Ja tuurlijk, maar al die "aandacht" heeft me jammer genoeg al heel wat euro's gekost hoor!   :roll:
Zo'n opmerkingen kan ik alleen maar zielig en bekrompen noemen.

Allez, jouw ego moet nogal een formaat aangenomen hebben zeg ?  :doh:
Mijn ventje zei onlangs tegen mij : "Zeg doe dat licht eens uit 's nachts in het donker, je geeft licht. '.  Dat is wel mijn aureooltje he ! Ik ben wel heilig.  Niet waar dus, anders geloven ze het hier straks nog.  :mrgreen:

Lotte is in mijn leven gerold en in ons gezin opgenomen. Ik weet waarom en dat is genoeg. Ik zal het eens anders stellen : iedereen is vrij om foto's en verhalen te posten van/over zijn honden. Maar als iemand met een ex-kweekteefje dat doet dan ben je heilig of een aandachtzoeker.
Nu als iets me niet interesseert, dan lees ik het gewoon niet of druk ik op het rode kruisje.
Zeggen dat iemand een kweekteef in huis neemt omdat je dan vereerd wordt of als heilige aanzien wordt, is echt een opmerking die enorm zielig en bekrompen is. Het zegt meer over diegene die zo'n dingen zegt dan over de mensen die zo'n dier in huis halen.
Als ik hier foto's plaats, dan doe ik dat omdat ik weet dat er wel mensen zijn die ze appreciëren. Hanna bijvoorbeeld (mss kan je die ook ineens heilig verklaren omdat die zielige ex-kweekteefjes en hun pups opgevangen heeft  :doh:).
Voor haar is het altijd leuk om, de beestjes die haar nauw aan haar hart liggen toch nog te kunnen opvolgen. Er zijn nog mensen die het goed voorhebben met dieren hoor, en niet uit zijn op complimenten of felicitaties of wat dan ook.... Maar dat, is een beetje te moeilijk voor sommige bekrompen zielen om te begrijpen.
Dus daar verspillen we beter geen energie aan.  :happywink:

En terug on topic. Broodfok bestrijden. We weten allemaal dat dit een gevecht is dat enkel kan gewonnen worden wanneer de Overheid ingrijpt. Gaan ze dat doen ? Af en toe worden er wel eens wat dieren in beslag genomen, maar au fond kunnen en mogen ze gewoon verder doen. Zolang er daar niks fundamenteels veranderd, rest ons niks anders dan mensen proberen te sensibiliseren. Gaat dat de mensen tegenhouden van naar winkels en puppyfarms te gaan ? Nee, maar veel anders kan een mens niet doen.

En de prijs van een pup... die speelt voor vele mensen wel degelijk mee.
Hen doen inzien dat er wel degelijk verschillen zijn is soms moeilijk. Ze zien enkel de prijs en voor de rest is iedere hond een hond. Kijk als ik naar supermarkt X ga, en ik koop daar altijd dezelfde doos Special K cornflakes aan 4.5 euro, maar komt tot de constatatie dat ik in supermarkt Y net dezelfde doos Special K kan kopen aan 4 euro, wat doe ik dan ? Juist, maar dan praten we wel over een gelijkwaardig product. Zo zien mensen het ook met honden, nogal simplistisch, maar het is wel zo. Ook al weten we dat het niet te vergelijken valt met mekaar.
Zo was er  hier onlangs ook een collega die een FB bij een BF is gaan halen omdat ze de pups bij een goeide fokker te duur vond. Die vroeg 200 euro meer.  Nu heeft ze voor 200 euro minder een FB uit het Oostblok.  :thumbs:
Maar voor haar is die gelijkwaardig aan de pup van een erkende fokker, want het is een FB. Ze moest en zou een FB hebben omdat haar schoonzuster er ook eentje had (heel toevallig van dezelfde BF). Dat hondje had al wel wat gesukkeld met zijn darmpjes en de luchtwegen, maar dat telt allemaal niet.
Als ze nu bij 2 erkende fokkers had geweest, waarvan de ene maar 800 euro vroeg en de andere 1000 euro, dan had ze kunnen praten over een vergelijkbaar FB'tje.
Een stamboom interesseert haar niet. Okee, hun goed recht. Niet iedereen wil een hond met een stamboom. Geef die mensen dan mee dat er nog alternatieven zijn, dan krijg je een resem aan andere uitvluchten. Ofwel is er net een particuliere nest aan de andere kant van het land en wil men zo ver niet rijden of het is altijd wel een pis of een kak.
Het is niet makkelijk om zulke mensen te overtuigen.
Broodfok is zo enorm toegankelijk en speelt net als alle marktsegmenten in op een markt die er is. Dat maakt dat éénieder morgen een puppyfarm kan binnenstappen en een hond kan kopen. Je gaat zondagnamiddag gezellig even shoppen en neemt even een hond mee van onderweg.  Velen zijn zich niet bewust van het leed dat er zich achter de schermen afspeelt, of zijn er gewoonweg niet in geïnteresseerd. Velen eten foie gras of vlees, zonder zich er een bal van aan te trekken waar hun vlees van komt. Velen dragen bont, maar trekken zich niks aan van het lot van de pelsdieren. Hoe sensibiliseer je die mensen ? Juist niet. Wil dat zeggen dat het allemaal slechte mensen zijn ? Maar nee, het is gewoon de manier waarop de maatschappij in mekaar zit. Dat is nu eenmaal zo.
Wel zo is het met broodfok ook. Hoeveel mensen zitten er in met het lot van de ouderdieren ? Ze hebben een puppy, en hoe die er gekomen is, interesseert hen niet. Dat is hard, maar dat is met veel dingen zo. Je kan dat de wereld niet uit helpen, tenzij men van overheidswege meer gaat ingrijpen.
Ondertussen is het idd dweilen met de kraan open, maar uiteindelijk is dit voorlopig het enige dat je kan doen. Blijven dweilen, blijven schoppen, blijven sensibiliseren en hopen dat er van hogerhand iets veranderd. Maar we moeten daar allemaal realistisch in zijn.
Hoe erg het ook allemaal is.

Offline fungus

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1072
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #101 Gepost op: maart 12, 2010, 09:30:51 »
Er is volgens mij geen alternatief nodig. Ik denk niet dat de massafok gemist zal worden. De mensen die daarin werken, zullen een andere job moeten vinden, ja. Dat is niets onoverkomelijks. Er zijn zoveel fabriekssluitingen e.d. 
Vroeger waren er ook geen puppyfabrieken en waren er toen honden te weinig? Waarom kan het niet terug naar vroeger? Een deel fokkers die serieus bezig zijn met stambomen e.d. en voor de rest hobbyfokkers. Er zal heus geen tekort aan honden komen.

Er zijn nog wel zaken waarmee geld te verdienen valt, die niet of nauwelijks gebeuren omdat ze ethisch onverantwoord zijn. (Er zullen nu eenmaal altijd gewetenloze mensen zijn.) Voor mij ligt het heel simpel: puppyfabrieken zijn ethisch onverantwoord en moeten afgeschaft worden.
Terug naar vroeger is - denk ik - niet mogelijk. Ik vind je redenering ook heel kort door de bocht.
Het afschaffen van een volledige tak van de hondenbusiness is veel drastischer dan de sluiting van een fabriek binnen een grotere sector. Op dat moment heb je immers een gigantisch vacuüm dat moet opgevuld worden.
Als je dat gaat overlaten aan hobbyfokkers is het hek helemaal van de dam. Nu kun je nog min of meer controle uitoefenen op de "puppyfabrieken". Zoals jij het voorstelt krijg je een hoop hele kleine fabriekjes die hun winst willen maximaliseren. Hoe wil je dat nog sturen?

Offline fungus

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1072
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #102 Gepost op: maart 12, 2010, 09:37:14 »
En terug on topic. Broodfok bestrijden. We weten allemaal dat dit een gevecht is dat enkel kan gewonnen worden wanneer de Overheid ingrijpt. Gaan ze dat doen ? Af en toe worden er wel eens wat dieren in beslag genomen, maar au fond kunnen en mogen ze gewoon verder doen. Zolang er daar niks fundamenteels veranderd, rest ons niks anders dan mensen proberen te sensibiliseren. Gaat dat de mensen tegenhouden van naar winkels en puppyfarms te gaan ? Nee, maar veel anders kan een mens niet doen.
Ik zie het anders: zie naar die legkiekens. Wanneer is er fundamenteel iets veranderd? Nadat de eerste winkels voor 100% overgeschakeld zijn op vrije uitloop. Daarvoor was er een tussenstap waarbij de consument kon kiezen. De overheid heeft daar niets, nada, null toe bjgedragen. Een overheid die een economie kan sturen: ik moet het nog zien.
Misschien eens de volgende hypothese: stel dat in een dierenwinkel voor 500 € een chihuahua wordt aangeboden uit broodfok en in dezelfde winkel wort voor 800 € een chihuahua aangeboden waarbij de moeder erbij ligt, dat gesoicialiseerd wordt,... Denk je dan niet dat er veel mensen op termijn zouden kiezen voor de "betere"? Mensen zijn een beetje snobistisch en willen vaak och ook kwaliteit. 
Voor de duidelijkheid: zeker niet alle mensen zullen zo reageren, maar nu missen we een deel van de markt. Het aanbod van goed gesocialiseerde, gezonde honden is niet altijd goed te bereiken voor de doorsnee mens. Ook niet voor zij die van goede wil zijn.
Ook in dit geval zal je altijd voorlopers moeten hebben die meer geld willen uitgeven aan betere kwaliteit.
« Laatst bewerkt op: maart 12, 2010, 09:40:08 door fungus »

Offline Elke - Kay

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10844
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #103 Gepost op: maart 12, 2010, 09:41:14 »
Broodfok is zo enorm toegankelijk en speelt net als alle marktsegmenten in op een markt die er is. Dat maakt dat éénieder morgen een puppyfarm kan binnenstappen en een hond kan kopen. Je gaat zondagnamiddag gezellig even shoppen en neemt even een hond mee van onderweg.  Velen zijn zich niet bewust van het leed dat er zich achter de schermen afspeelt, of zijn er gewoonweg niet in geïnteresseerd. Velen eten foie gras of vlees, zonder zich er een bal van aan te trekken waar hun vlees van komt. Velen dragen bont, maar trekken zich niks aan van het lot van de pelsdieren. Hoe sensibiliseer je die mensen ? Juist niet. Wil dat zeggen dat het allemaal slechte mensen zijn ? Maar nee, het is gewoon de manier waarop de maatschappij in mekaar zit. Dat is nu eenmaal zo.
Wel zo is het met broodfok ook. Hoeveel mensen zitten er in met het lot van de ouderdieren ? Ze hebben een puppy, en hoe die er gekomen is, interesseert hen niet. Dat is hard, maar dat is met veel dingen zo. Je kan dat de wereld niet uit helpen, tenzij men van overheidswege meer gaat ingrijpen.
Amen to that!

Misschien eens de volgende hypothese: stel dat in een dierenwinkel voor 500 € een chihuahua wordt aangeboden uit broodfok en in dezelfde winkel wort voor 800 € een chihuahua aangeboden waarbij de moeder erbij ligt, dat gesoicialiseerd wordt,... Denk je dan niet dat er veel mensen op termijn zouden kiezen voor de "betere"? Mensen zijn een beetje snobistisch en willen vaak och ook kwaliteit. 
Dat verschil ziet iemand niet aan een pupje van 8weken, problemen komen meestal later pas boven. Eerst wordt alle gecoverd met 'hij zal nog moeten wennen hier'.
De Chihuahua is ook hype hondje, prijs is dus afhankelijk van de kleur, de grootte van het hondje, ...

In een winkel kan je geen pups socialiseren of een goede start geven.

Offline fungus

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1072
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #104 Gepost op: maart 12, 2010, 09:44:54 »
Dat verschil ziet iemand niet aan een pupje van 8weken, problemen komen meestal later pas boven. Eerst wordt alle gecoverd met 'hij zal nog moeten wennen hier'.
De Chihuahua is ook hype hondje, prijs is dus afhankelijk van de kleur, de grootte van het hondje, ...

In een winkel kan je geen pups socialiseren of een goede start geven.
Daarin heb je inderdaad wel gelijk.
Misschien moeten we ons toch eens gaan verdiepen in de mechanismen van drastische omschakelingen van een markt. Ik denk dat we er veel uit kunnen leren. Ik blijf mss op dezelfde nagel kloppen, maar denk dat er uit het hele verhaal van de legkippen veel te leren valt. Uiteindelijk zag je aan een ei in de winkel ook niet dat het van vrije uitloop was? En toch waren veel mensen plots bereid om wat meer te betalen.
« Laatst bewerkt op: maart 12, 2010, 09:48:39 door fungus »

Offline Elke - Kay

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10844
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #105 Gepost op: maart 12, 2010, 09:57:12 »
Daarin heb je inderdaad wel gelijk.
Misschien moeten we ons toch eens gaan verdiepen in de mechanismen van drastische omschakelingen van een markt. Ik denk dat we er veel uit kunnen leren. Ik blijf mss op dezelfde nagel kloppen, maar denk dat er uit het hele verhaal van de legkippen veel te leren valt. Uiteindelijk zag je aan een ei in de winkel ook niet dat het van vrije uitloop was? En toch waren veel mensen plots bereid om wat meer te betalen.
Heel eerlijk, ik koop gewoon eitjes. Geen idee van waar ze komen ofzo.
Ook geen idee van de prijs hoor.

Veel mensen gaan voor goedkoop, kijk naar het succes van Makro of Colruyt. Mensen willen een Chihuahua, alles wat er op lijkt is voor hen ook een chihuahua en meer dan goed genoeg. Voor die kruisingen wordt er makkelijk 5, 6 tot zelf 800€ betaald. Overal waar de mensen komen 'showen' ze met hun Chihuahua. Want 90% van de bevolking ziet niet ofdat het een rashond is of niet. Het is klein en heeft steekoren, dus het zal wel een chi zijn... Dus idd, stamboom is in dat opzicht niet nodig.
Waarom zouden mensen dan 500€ meer betalen?

Zolang het zo blijft, gaat er niets veranderen hoor. Je krijgt de mensen miss gemotiveerd om 1€ per doosje eieren meer te betalen. Maar 500€ voor een hondje? Ik vrees ervoor.

(owja, ik ga door op de chihuahua omdat ik er eentje heb rondlopen en over dat ras dus wel wat ken)

Offline Katrin

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 7340
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #106 Gepost op: maart 12, 2010, 10:17:01 »
Werkgelegenheid, iemand zijn inkomen afnemen?

Broodfokker in Sint Lievens Houtem, 240 volwassen honden en constant 60 à 100 pups.
Eigenaars gaan uit werken, pas na 19u komen ze in de fokkerij.
Er werkte 1 buitenlander, hij moest werken uitvoeren om de fokkerij klaar te maken om nog extra 200 honden te kunnen opsluiten. Fokker kreeg toelating voor 450 honden.
Eén vrouw werkte er 4 uur per dag met een opleidingscontract van VDAB.

Dat is nogal eens werkgelegenheid hé!
Deze fokker zou je zijn inkomen niet afnemen, je zou zijn gemakkelijk verdiende fortuin afpakken!

Normaal gezien zou gisteren uitspraak geweest zijn in die rechtszaak maar 'k vind niets terug!

Offline aster

 • VIP-Hondenvriend
 • *
 • Berichten: 12721
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #107 Gepost op: maart 12, 2010, 10:27:02 »
Strengere regelgeving en verhoogde controles voor hondenfokkerijen, niet een onmiddellijke totaalverbod voor het fokken zonder stamboom.

Je gaat nooit kunnen bereiken dat alle mensen honden zien zoals ze op hondenvrienden worden gezien, namelijk als deel van het gezin. Voor veel mensen is een hond 'maar een hond'.
Daarom dat een hond ook een economisch product is dat "gekweekt" en verkocht wordt zoals eieren, en dergelijke.

Strengere voorwaarden om een fokkerij te mogen openhouden en strikte controles zijn de beste manier om ervoor te zorgen dat kweekhonden op zijn minst beter behandeld en verzorgd worden. Ze zullen nooit zoals huishonden behandeld worden (economisch niet haalbaar) en er zal niet gefokt worden zoals bij rasfokkers, maar het zou al een verbetering zijn.

Rome is niet in 1 dag gebouwd, en je kan ook geen grote mentaliteitswijzing op korte tijd krijgen. Maar elke stap in de goede richting is er 1. Beter telkens een klein stapje vooruit dan een hele sprong proberen te maken en grandioos mislukken.

Offline Albee

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 18335
 • Geslacht: Vrouw
  • Darcy's broodfokverhaal...
Re: broodfok (mod.edit p.7)
« Reactie #108 Gepost op: maart 12, 2010, 10:30:07 »
Ik stel me die vraag ook hoor, maar ik denk dat je daar best iemand op zet die kennis heeft van dierenpsychologie en dierenwelzijn. Met legkippen wa het 10 jaar geleden ook niet realistisch...
Laat daar een studie op los van een instelling met een zekere autoriteit wat er allemaal zou kunnen verbeterd worden. Dit mag uiteraard niet beperkt blijven tot de verbeterpunten. Deze punten moeten in geld uitgedrukt worden. Ik ben ervan overtuigd dat sommige verbeterpunten zelfs geld kunnen opleveren!
Verder vind ik wel dat we geen stappen mogen overslaan en direct verwachten dat er een wereld bestaat zonder broodfok. Broodfok zal nog lang blijven bestaan, maar het kan allemaal wel diervriendelijker dan het nu is.

Uhm, even een beetje off topic maar de kipjes die wij uit de legbatterij haalden, waren half verdoofd en half dood... dus die problematiek is er nog altijd.

Diervriendelijke broodfok... waarom gaan nu mijn haren recht omhoog...

Offline marlene

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 334
 • Geslacht: Vrouw
 • Faith World Winster 2011
  • Grijze keeshonden kennel
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #109 Gepost op: maart 12, 2010, 10:57:01 »
wij hebben ooit mee gemaakt dat er mensen waren komen kijken voor een pup en ze kregen er geen , nadien zijn ze bij de rasclub gaan reclameren dat onze hondjes niet proper zaten want ze konden naar buiten en dergelijke, hun vorige hond kwam uit een winkel en die zat er heel netjes achter glas  :roll:

Offline Dara

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 311
 • Geslacht: Vrouw
  • Beauceron kennel met show en werkhonden en regelmatig een nestje puppy\\\'s
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #110 Gepost op: maart 12, 2010, 11:31:46 »
misschien  :denk:,... educatie, mensen sensibiliseren,.... en,... mijn dochter kan wel wat hulp gebruiken,... volgend schooljaar (5° leerjaar basisschool) moet ze ook een voordrachtje geven,.... honden is zowiezo haar thema,... en puppen vind ze ook super,... we hadden  al gedacht aan de broodfokkers,zelf kent ze het probleem ervan ook al ... En aangezien er hier mensen best bezig zijn met dat onderwerp en er ook actief mee bezig zijn,...
hebben jullie  mooie folders / flyers om uit te delen ?  Wie wil ze opsturen ?
fotos zijn we al aan het verzamelen en teksten ook ,
Alvast bedankt !
« Laatst bewerkt op: maart 12, 2010, 11:33:47 door Dara »

Offline Xtian1957

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 313
 • Geslacht: Man
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #111 Gepost op: maart 12, 2010, 11:59:49 »
Ik vermoed dat niemand hier echte bont heeft in zijn/haar kledingkast (op schapenvel na)
En toch lopen er nog "madammen met nen bontjas" rond (en ik hou ook nie van die madammen)
Ik vermoed dat er weinigen het zullen zien zitten om walvisvlees te eten.
En toch wordt het in luxe-restaurants in bepaalde landen met een exhorbitante prijs op de menukaart gezet.
Er zijn al (hier ook) minder mensen die zich druk gaan maken om lekkere kikkerbilletjes te verorberen of foie gras.
(en als men eigelijk nagaat welke "brutale" weg het aflegt om op het bordje te komen zouden we al moeten nadenken)
Wie hier weigert haaienvinnesoep te eten wanneer ie naar een chinees gaat?
En dat stom chinees soepke is een van de grootste oorzaken van de verdwijning van de haai in de oceanen om niet te spreken over de manier waarop het "geoogst" wordt...
Ik eet geen haaievinnensoep en als iemand aan mijn tafel dat wenst te bestellen vermeld ik hem hoe dat geoogst wordt en dat de haaien daardoor overbevist zijn ... De meesten kiezen wel iets anders .. soms niet  :oops:...
Ik wil , uit princiepe, niet meedoen aan die bepaalde "vraag" en zal steeds haaievinnensoep weigeren. Het is welliswaar een wateratoompje op een (zo) hete plaat (dat het bijna smelt).

Zoals zo dikwijls terecht opgemerkt waar een vraag is, is er een aanbod. De vraag is meestal een "goedkope antwoord" aan een bepaalde behoefte. Het aanbod is een (meest enconomisch redabel) "goedkope antwoord" op die behoefte.
Echter beseft de consument nu meer en meer dat hij een "cost/effective" antwoord wenst... dat wil zeggen kwaliteit voor zijn investering. Dat houdt in dat hij voor bepaalde meerwaardes zal opteren, zelfs als dat wat meer kost .
Dit zijn economische feiten.

Broodfokkerij zal nooit uit de wereld geroeid kunnen worden, dat moet men maar al te goed beseffen. Zoals bont, walvisvangst, foie gras, kippenbillen etc...

Wat de "geschiedenis" ons leert, is dat door enorme sensibilisatie campagnes de markt drastisch verminderd is in de bondindustrie, dat walvisvlees zo zelden is dat het een onbetaalbare luxe product is (en zolang er zotten zijn die dat betalen zal men verder walvissen nutteloos slachten in de naam van de wetenschap).

Men moet in acht nemen dat de meeste "gewone modale koper" een hond wenst als gezelschapdier, een gezellige metgezel, meer niet. Dus dat hij weinig interesse heeft in FCI normen, stambomen en al dat administratief gedoe (en eigelijk voor hem gelul). Uiteindelijk wat brengt die papieren als meerwaarde voor hem? Niets, nada , niente. Waarom meer betalen???

Er moet ook rekening gehouden worden met de economische haalbaarheid voor een kweker. Hij beheert geen v.z.w. Dat houdt in dat hij in elk geval, in deze dierenmarkt, winst wenst te maken. De ideale beroepsfokkerij zal economisch niet haalbaar zijn. Wat echter niet betekent dat men niet naar betere en striktere normen moet streven.

Ik ben ook overtuigd dat de meeste "modale puppy koper" niet ongevoelig is over het verleden van zijn puppy en de welzijn van de dieren in het algemeen.
Ik vermoed dat indien "het publiek" achter komt op welke wijze de "industriële kwekerijen-winkels" de marktaanvraag beantwoorden - en wat eigelijk de gevolgen ervan zijn- er velen niet meer zo happig op die "industriële aanbod" zullen ingaan en zeker zullen beseffen dat de "gevraagde meerprijs" (voor een gezonde sociale hond) een duidelijke meerwaarde betekent. Niet alleen op physisch en psychologisch niveau van de pup , maar voor hen ook.

De overheden zijn verantwoordelijk voor beter en striktere normen, het publiek is "verantwoordelijk" voor de marktvraag.
Alleen grote sensibiliseringscam pagnes kunnen de publieke opinie doen veranderen ...
Wat uiteindelijk de trend van de marktvraag (deels) gaat doen veranderen, waarop de "industrie" zich zal moeten aanpassen, ook omdat de overheid door diezelfde publieke opinie de normen zal moeten "vebeteren".
Het heeft voor grote organisaties decennia's geduurd om de bontindustrie serieus aan banden te leggen. Het gevecht tegen de uitsterving van de walvissen is nog steeds ver van gewonnen. Er zijn  naast "broodfokkerijen" nog andere grotere ecologische gevaren en problemen...
Het zal decennia's duren alvorens de publieke opinie het zal inzien, en bijgevolg nog enkel decenia's vooraleer er een duidelijke verbetering te zien zal zijn in die kwekerijen.
Zolang de "massa" niet overtuigd is van het "inhumane" en zich niet daartegen beweegt, zal er weinig veranderen.
Misbruiken helemaal verbannen is ook pure uthopie, maar serieus in de ban zetten is wel een bereikbare doelstelling

 :wave:
Offline Almora

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1442
Re: broodfok (mod.edit p.7)
« Reactie #112 Gepost op: maart 12, 2010, 12:39:08 »
Diervriendelijke broodfok... waarom gaan nu mijn haren recht omhoog...

Nadat de schandalen aan het licht gekomen zijn, gaan ze wat details veranderen en de mensen wijsmaken dat het diervriendelijk gebeurt.
We hadden kunnen weten dat dat de volgende stap ging zijn.

Offline Ilse

 • VIP-Hondenvriend
 • *
 • Berichten: 9814
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #113 Gepost op: maart 12, 2010, 12:50:43 »
Citaat
Normaal gezien zou gisteren uitspraak geweest zijn in die rechtszaak maar 'k vind niets terug!

Is niet doorgegaan, want vonnis was nog niet klaar.


Offline Buster

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 12166
 • Geslacht: Vrouw
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #114 Gepost op: maart 12, 2010, 14:01:04 »
Ik zie het anders: zie naar die legkiekens. Wanneer is er fundamenteel iets veranderd? Nadat de eerste winkels voor 100% overgeschakeld zijn op vrije uitloop. Daarvoor was er een tussenstap waarbij de consument kon kiezen. De overheid heeft daar niets, nada, null toe bjgedragen. Een overheid die een economie kan sturen: ik moet het nog zien.

Ik vind dit een situatie die niet te vergelijken valt. Ik denk dat hier de kwaliteit van de voeding voorop staat, iets wat het Federaal voedingsagenschap heel erg op prijs stelt. Het is algemeen geweten dat eieren van kippen met een vrije uitloop van betere kwaliteit zijn.  Ik denk dat het voor de kippenboeren weinig uit maakt waar die kip haar ei legt, als ze maar leggen. Mss is het wel een ideale situatie : kippen met vrije uitloop is een goedkope manier van kippen houden, maar je kan wel meer vragen voor je eieren.  Dubbel profijt dus. Stop ze in legbatterijen en je hebt meer kosten. Constant voer, constant lichten die branden om ze meer te laten presteren, waardoor de kippen hun bioritme gans in de war gestuurd wordt.
Met andere woorden ik geloof niet dat hier 100 % het dierenwelzijnsaspec t aan de basis ligt. Voor een kleine groep wel, maar voor velen maakt het nog steeds geen fluit uit, uit welke kip hun ei gekomen is.

Misschien eens de volgende hypothese: stel dat in een dierenwinkel voor 500 € een chihuahua wordt aangeboden uit broodfok en in dezelfde winkel wort voor 800 € een chihuahua aangeboden waarbij de moeder erbij ligt, dat gesoicialiseerd wordt,... Denk je dan niet dat er veel mensen op termijn zouden kiezen voor de "betere"? Mensen zijn een beetje snobistisch en willen vaak och ook kwaliteit. 


In mijn ogen veranderd er hier niks. Je gaat enkel broodfok op een netter schoteltje willen presenteren. Waar je vroeger de moeder niet te zien kreeg, ligt ze nu mee in de glazen bak. Ze mogen uit de slavernij hokken zolang ze pups hebben, daarna terug weg ? Of denk je dat die allemaal mogen rondlopen in huis bij mijnheer de winkeluitbater ? In mijn ogen veranderd er niks. Honden horen gewoon niet thuis in een glazen bakje in een winkel.
En of dit nu HET argument gaat zijn om mensen meer te laten betalen voor een hond : 'Kijk ze liggen in een winkel, maar de moeder ligt er ook bij... dus de kwaliteit is goed....' Neen, BF is nog steeds even toegankelijk, impulsaankopen worden niet gestopt, evenals het dierenleed. Het is gewoon een 'veredelde vorm van....' Voor zover je dit een veredeld vak kan noemen natuurlijk.
Nogmaals je gaat de mensen hun manier van denken niet veranderen, ze kopen nog steeds hun hond in een winkel bij een broodfokker. Enkel de moeder is in het zicht, maar ze zitten nog evengoed in hun glazen bak.
Nee dus in mijn ogen.
En mijn vraag is hoe ga je pups te goei socialiseren in een puppyfarm met wel 30 à 40 verschillende rassen ? Socialisatie, broodfok, winkel.... gaan niet samen in een zin, hoe hard je het ook probeert.

 
Voor de duidelijkheid: zeker niet alle mensen zullen zo reageren, maar nu missen we een deel van de markt. Het aanbod van goed gesocialiseerde, gezonde honden is niet altijd goed te bereiken voor de doorsnee mens. Ook niet voor zij die van goede wil zijn.
Ook in dit geval zal je altijd voorlopers moeten hebben die meer geld willen uitgeven aan betere kwaliteit.

Wat je nu zegt is in feite, ga naar winkel X, betaal meer, want daar zijn de pups vergezeld van hun moeder en 'gesocialiseerd'.  Je gaat mond tot mond reclame maken voor broodfok, want dat is het nog steeds.  Uiteindelijk vraag je de mensen nog meer te gaan betalen voor dezelfde kwaliteit. Het verschil is niet van dien aard dat daar veel mensen in gaan trappen. Wat maakt dat nu voor sommigen uit ? Ze nemen niet de moeder mee naar huis hoor, wel de pup. En dat is hetgeen telt voor die mensen.
Weet goed, dat toen wanneer mensen kwamen kijken naar Lotte haar pups, er mensen waren die Lotte nog geen blik waardig gunden ? Ze lag nochtans thuis bij Hanna en Pieter met haar pups. Met uitgestoken armen naar de pups lopen, dat wel. Het was omdat Hanna zei dat Lotte de mama was dat ze met moeite een blik kreeg. Dus wat een effect gaat zoiets in een winkel hebben ?  :weetniet:
Niks denk ik.....

Offline Almora

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1442
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #115 Gepost op: maart 12, 2010, 14:14:20 »
Ik ben mij aan het afvragen of Fungus geen broodfokker is die het "rotte" hier van binnenuit aan het bestrijden is...

Offline fungus

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1072
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #116 Gepost op: maart 12, 2010, 15:04:38 »
Ik vermoed dat niemand hier echte bont heeft in zijn/haar kledingkast (op schapenvel na)
En toch lopen er nog "madammen met nen bontjas" rond (en ik hou ook nie van die madammen)
Ik vermoed dat er weinigen het zullen zien zitten om walvisvlees te eten.
En toch wordt het in luxe-restaurants in bepaalde landen met een exhorbitante prijs op de menukaart gezet.
Er zijn al (hier ook) minder mensen die zich druk gaan maken om lekkere kikkerbilletjes te verorberen of foie gras.
(en als men eigelijk nagaat welke "brutale" weg het aflegt om op het bordje te komen zouden we al moeten nadenken)
Wie hier weigert haaienvinnesoep te eten wanneer ie naar een chinees gaat?
En dat stom chinees soepke is een van de grootste oorzaken van de verdwijning van de haai in de oceanen om niet te spreken over de manier waarop het "geoogst" wordt...
Ik eet geen haaievinnensoep en als iemand aan mijn tafel dat wenst te bestellen vermeld ik hem hoe dat geoogst wordt en dat de haaien daardoor overbevist zijn ... De meesten kiezen wel iets anders .. soms niet  :oops:...
Ik wil , uit princiepe, niet meedoen aan die bepaalde "vraag" en zal steeds haaievinnensoep weigeren. Het is welliswaar een wateratoompje op een (zo) hete plaat (dat het bijna smelt).

Zoals zo dikwijls terecht opgemerkt waar een vraag is, is er een aanbod. De vraag is meestal een "goedkope antwoord" aan een bepaalde behoefte. Het aanbod is een (meest enconomisch redabel) "goedkope antwoord" op die behoefte.
Echter beseft de consument nu meer en meer dat hij een "cost/effective" antwoord wenst... dat wil zeggen kwaliteit voor zijn investering. Dat houdt in dat hij voor bepaalde meerwaardes zal opteren, zelfs als dat wat meer kost .
Dit zijn economische feiten.

Broodfokkerij zal nooit uit de wereld geroeid kunnen worden, dat moet men maar al te goed beseffen. Zoals bont, walvisvangst, foie gras, kippenbillen etc...

Wat de "geschiedenis" ons leert, is dat door enorme sensibilisatie campagnes de markt drastisch verminderd is in de bondindustrie, dat walvisvlees zo zelden is dat het een onbetaalbare luxe product is (en zolang er zotten zijn die dat betalen zal men verder walvissen nutteloos slachten in de naam van de wetenschap).

Men moet in acht nemen dat de meeste "gewone modale koper" een hond wenst als gezelschapdier, een gezellige metgezel, meer niet. Dus dat hij weinig interesse heeft in FCI normen, stambomen en al dat administratief gedoe (en eigelijk voor hem gelul). Uiteindelijk wat brengt die papieren als meerwaarde voor hem? Niets, nada , niente. Waarom meer betalen???

Er moet ook rekening gehouden worden met de economische haalbaarheid voor een kweker. Hij beheert geen v.z.w. Dat houdt in dat hij in elk geval, in deze dierenmarkt, winst wenst te maken. De ideale beroepsfokkerij zal economisch niet haalbaar zijn. Wat echter niet betekent dat men niet naar betere en striktere normen moet streven.

Ik ben ook overtuigd dat de meeste "modale puppy koper" niet ongevoelig is over het verleden van zijn puppy en de welzijn van de dieren in het algemeen.
Ik vermoed dat indien "het publiek" achter komt op welke wijze de "industriële kwekerijen-winkels" de marktaanvraag beantwoorden - en wat eigelijk de gevolgen ervan zijn- er velen niet meer zo happig op die "industriële aanbod" zullen ingaan en zeker zullen beseffen dat de "gevraagde meerprijs" (voor een gezonde sociale hond) een duidelijke meerwaarde betekent. Niet alleen op physisch en psychologisch niveau van de pup , maar voor hen ook.

De overheden zijn verantwoordelijk voor beter en striktere normen, het publiek is "verantwoordelijk" voor de marktvraag.
Alleen grote sensibiliseringscam pagnes kunnen de publieke opinie doen veranderen ...
Wat uiteindelijk de trend van de marktvraag (deels) gaat doen veranderen, waarop de "industrie" zich zal moeten aanpassen, ook omdat de overheid door diezelfde publieke opinie de normen zal moeten "vebeteren".
Het heeft voor grote organisaties decennia's geduurd om de bontindustrie serieus aan banden te leggen. Het gevecht tegen de uitsterving van de walvissen is nog steeds ver van gewonnen. Er zijn  naast "broodfokkerijen" nog andere grotere ecologische gevaren en problemen...
Het zal decennia's duren alvorens de publieke opinie het zal inzien, en bijgevolg nog enkel decenia's vooraleer er een duidelijke verbetering te zien zal zijn in die kwekerijen.
Zolang de "massa" niet overtuigd is van het "inhumane" en zich niet daartegen beweegt, zal er weinig veranderen.
Misbruiken helemaal verbannen is ook pure uthopie, maar serieus in de ban zetten is wel een bereikbare doelstelling

 :wave:
Ik vind dat je beter kan verwoorden wat ik bedoel. Ik vind dat je er goed over hebt nagedacht.  :thumbs:

Offline fungus

 • geavanceerde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 1072
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #117 Gepost op: maart 12, 2010, 15:16:00 »
Het is hier blijkbaar toch ietsje aan het escaleren. Maar goed: ieder zijn mening.

Ik ben zeker geen broodfokker die het rotte van binnenuit wil bestrijden.

En wat ik heb gezegd ivm met die fokteef was maar ter illustratie. Ik heb een beetje het gevoel dat me nu wordt kwalijk genomen dat ik het enkel over de fokteven heb en niet over de socialisatie.

En eerlijk gezegd vind ik in jullie "kritiek" ook geen enkele oplossing. Je zegt alleen dat het niet mag bestaan en daarmee basta. Mijn topic was net bedoeld om dat te vermijden...
« Laatst bewerkt op: maart 12, 2010, 15:29:03 door fungus »

Offline an

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 2613
 • Geslacht: Vrouw
  • Echtenhof, bouviers en corgi's
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #118 Gepost op: maart 12, 2010, 16:03:38 »
Ik vind dit een situatie die niet te vergelijken valt. Ik denk dat hier de kwaliteit van de voeding voorop staat, iets wat het Federaal voedingsagenschap heel erg op prijs stelt. Het is algemeen geweten dat eieren van kippen met een vrije uitloop van betere kwaliteit zijn.  Ik denk dat het voor de kippenboeren weinig uit maakt waar die kip haar ei legt, als ze maar leggen. Mss is het wel een ideale situatie : kippen met vrije uitloop is een goedkope manier van kippen houden, maar je kan wel meer vragen voor je eieren.  Dubbel profijt dus. Stop ze in legbatterijen en je hebt meer kosten. Constant voer, constant lichten die branden om ze meer te laten presteren, waardoor de kippen hun bioritme gans in de war gestuurd wordt.
Met andere woorden ik geloof niet dat hier 100 % het dierenwelzijnsaspec t aan de basis ligt. Voor een kleine groep wel, maar voor velen maakt het nog steeds geen fluit uit, uit welke kip hun ei gekomen is.


Hier ga je met je redenering zwaar in de fout. 
Kippen met vrije uitloop leggen meer "vuile" eieren dan kippen in een hok en er worden meer eieren "verloren" gelegd. 
Er wordt meer met voer gemorst en meer voer verbruikt, want de kippen bewegen meer, er is dus meer voer nodig dan bij kippen in een hok.
Voor vrije uitloop heb je meer plaats nodig = meer kosten voor gebouw want minder kippen/m²

Maar je hebt gelijk in die zin dat het voor de meesten geen fluit uitmaakt vanwaar hun ei komt.

Om de vergelijking met de landbouw nog meer door te trekken : als er bv in de GB Argentijnse biefstuk ligt aan spotprijs, dan koopt men die biefstuk.  Niemand staat erbij stil dat in bv Argentinie (en in de USA) het gangbare paktijk is om runderen te behandelen met groeihormonen.  Dat is daar toegelaten !!

Maar zeer weinig mensen geven meer uit aan een biefstuk van hier, die stukken veiliger is.

Als men al eens begon met het invoeren van pups uit het buitenland (Oost-Europa) te verbieden dan was dat volgens mij al een heel grote stap in de goede richting.
Samen met het stellen van hogere eisen aan de huisvesting van de fokteven, en een goede controle daarop.
Ik ben ervan overtuigd dat de overheid op deze manier de zaak wel fel kan verbeteren.

De kippenhouders zijn echt niet overgeschakeld op vrije uitloop omdat een paar dierenrechtenactivi sten dat wilden, die hebben dat gedaan omdat dat verplicht werd.

Offline Nelweb

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4514
 • Geslacht: Vrouw
  • vom Bussardwald - Duitse herders
Re: broodfok (mod.edit p.4/6)
« Reactie #119 Gepost op: maart 12, 2010, 16:11:15 »
Hier ga je met je redenering zwaar in de fout. 
Kippen met vrije uitloop leggen meer "vuile" eieren dan kippen in een hok en er worden meer eieren "verloren" gelegd. 
Er wordt meer met voer gemorst en meer voer verbruikt, want de kippen bewegen meer, er is dus meer voer nodig dan bij kippen in een hok.
Voor vrije uitloop heb je meer plaats nodig = meer kosten voor gebouw want minder kippen/m²

Maar je hebt gelijk in die zin dat het voor de meesten geen fluit uitmaakt vanwaar hun ei komt.

Om de vergelijking met de landbouw nog meer door te trekken : als er bv in de GB Argentijnse biefstuk ligt aan spotprijs, dan koopt men die biefstuk.  Niemand staat erbij stil dat in bv Argentinie (en in de USA) het gangbare paktijk is om runderen te behandelen met groeihormonen.  Dat is daar toegelaten !!

Maar zeer weinig mensen geven meer uit aan een biefstuk van hier, die stukken veiliger is.

Als men al eens begon met het invoeren van pups uit het buitenland (Oost-Europa) te verbieden dan was dat volgens mij al een heel grote stap in de goede richting.
Samen met het stellen van hogere eisen aan de huisvesting van de fokteven, en een goede controle daarop.
Ik ben ervan overtuigd dat de overheid op deze manier de zaak wel fel kan verbeteren.

De kippenhouders zijn echt niet overgeschakeld op vrije uitloop omdat een paar dierenrechtenactivi sten dat wilden, die hebben dat gedaan omdat dat verplicht werd.

Hoe gaan 'goede' fokkers dan nieuw bloed binnenbrengen? 

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be
Plan de verzorging van je hond of kat dankzij Life Plan van WelloPet.
De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal