collapse

ZOOBIO.BE


Flexadin by Vetoquinol.

Auteur Topic: Advies over 2de hond  (gelezen 4394 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bellega

 • startende hondenvriend
 • *
 • Berichten: 8
Advies over 2de hond
« Gepost op: mei 16, 2009, 15:25:55 »
Momenteel heb ik een 4 jaar oude Berner Sennen reu die nog redelijk actief is, hobbies : op papieren zakdoekjes en schoenen van mijn vriend kauwen, verder doet hij geen vlieg kwaad ;-)
Binnenhuis hebben we niet zoveel plek, maar buiten is er wel een tuin. Rond september, oktober gaan we verhuizen (dit staat reeds vast waar) en zullen we meer plek binnen- en buitenshuis (omheinde tuin) hebben.
Je hoort me dus al komen, gezien ik een echte hondenvriend ben, zou ik graag een tweede hond adopteren, een pup (teef).

Een moeilijkheid is uiteraard, ik heb al een hond, welke hond koop ik erbij? Het uiterlijk van een hond is ook zeer belangrijk voor mij, er zijn een boel honden die ik niet mooi vind.
Gezien ik reeds een grote hond heb, zou ik nu graag gaan voor een middelgrote (geen heel kleine!!) of kleinere uitvoering van de mijne. Onderhoud (kammen etc.) is geen probleem, ik ben alleen bang om een karakter van hond
te kiezen dat niet bij mijn Berner Sennen past. Het karakter van de Berner Sennen bevalt me wel, buiten dat mijn hond snel terughoudend kan zijn met vreemde mensen, ik ben ook bang dat hij op latere leeftijd erg passief zal worden.
Hondenschool zie ik niet echt zitten, ik moet de hond thuis kunnen opvoeden en deze moet zelfstandig kunnen zijn, zelf in de tuin gaan hollen of samen met mij spelletjes in de tuin kunnen spelen.

Mijn vader heeft een border collie (mijn vriend ziet dit graag, maar degene die ze hebben is dan weer te actief en enorm jaloers, verder wel een lieve hond) & border terrier (vind dit een heel leuke hond qua karakter, maar ze kunnen heel erg passief zijn!)
Verdere smaken gaan uit naar een Engelse cocker (kan er iemand me vertellen wat het verschil is met de amerikaanse, buiten dat ze kleiner zijn? hier gaat m'n persoonlijke voorkeur naar uit, vooral naar de Engelse), Golden retriever (ben hier ergens bang voor omdat ze overkweekt zijn), Field Spaniel.

Op het ogenblik dat we verhuizen zou ik graag de pup opvoeden samen met een katertje(dit staat nog niet vast). Mijn huidige hond heeft niet echt gezelschap van andere dieren, maar onze kat komt af en toe wel eens binnen (meestal op veilige afstand). Mijn hond lijkt wel van de kat (ze zal niet meeverhuizen) te houden, zij echter niet van hem. Iemand ervaring met pups/katten en al oudere honden? Hou ik ze best uit elkaar, of enkel de oudere hond er van weg? Gaat deze dan geen jaloers gedrag vertonen? Ben ook erg bang dat m'n hond door zijn gewicht pups of katten gaat overrompelen, aangezien hij zelf nog vrij actief is, vandaar dat de nieuwe hond niet te klein mag zijn.

Alvast bedankt voor jullie advies!

Nog even een noot : ik heb geen kinderen en er komen er ook weinig over de vloer (wat niet uitsluit dat ik er ooit zal hebben, ben nog maar 25!), maar ik vind sociale omgang en vriendelijkheid bij honden naar vreemde mensen wel belangrijk, omdat er toch vrij veel bezoekers komen. Ik ben na m'n werk meestal te uitgeput om nog een uur te gaan wandelen gezien het slechte weer in belgie is dit ook niet altijd een goed idee. Een uitje op betere dagen (wanneer het niet regent) zie ik wel zitten. We zullen wat verder van de stad afwonen, maar toch nog in een soort van woonwijk, je kan er wel rustig wandelen en er zijn twee parken in de buurt.
« Laatst bewerkt op: mei 16, 2009, 15:43:12 door bellega »


Offline Bonita

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 14451
 • Geslacht: Vrouw
Re: Advies over 2de hond
« Reactie #1 Gepost op: mei 16, 2009, 17:19:42 »
Een Golden Retriever past daar wel ideaal bij, vind ik. Het zijn zachtaardige en rustige gezinshonden. Maar het zijn ook wel honden die wat actie nodig hebben in hun leven. Sowieso zal je er rekening mee moeten houden dat heel veel van de door jou genoemde rassen (waaronder een golden) toch wel een dagelijkse wandeling nodig hebben om hun energie kwijt te kunnen. Honden die een hele dag niks te doen hebben en zich vervelen, gaan sneller vervelend doen en ongewenst gedrag vertonen (janken, blaffen, krabben, graven, vanalles stuk bijten...) Met een uurtje per dag wandelen, veel spelen, hondenschool, ... is dat vaak al opgelost. En geen enkele hond voedt zichzelf op ... je zal daar dus wel energie moeten in steken. Het gaat niet vanzelf.

Koop in ieder geval nooit een hond in een winkel of puppyfarm en ga naar een betrouwbare fokker. Als je bij een betrouwbare fokker gaat, die het ras door en door kent, zal er heel weinig kans op erfelijke ziekten (door overfok) zijn. Informeer je ook eens op http://www.broodfok.be/v2/nl/anti-broodfok-actie-faq.php om een goede fokker te kunnen onderscheiden van een slechte.
« Laatst bewerkt op: mei 16, 2009, 17:28:04 door Bonita »

Offline TatianaVA

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 243
 • Geslacht: Vrouw
Re: Advies over 2de hond
« Reactie #2 Gepost op: mei 16, 2009, 19:25:36 »
Mijn buren hebben een berner sennen. Achteraf is er een golden retriever bijgekomen.
Deze twee honden komen heel goed met elkaar overeen.

Offline Timo jr

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 16880
 • Geslacht: Vrouw
  • Van de Hereheide Teckels
Re: Advies over 2de hond
« Reactie #3 Gepost op: mei 16, 2009, 23:05:33 »
Neem eens een kijkje op de Belgische club voor zwitserse Sennenhonden
http://www.bkzs.net/nl/2.html
Er bestaan 4 soorten sennenhonden waarbij de Appenzeller en Entlebucher kleiner zijn dan de jouwe, maar er wel erg op lijken...

Verder kan ik je geen advies geven aangezien je naar mijn mening elke dag, ook bij slecht weer, met je hond gaat wandelen... Ik snap ook niet goed wat je bedoelt met passief (als dit voor jou het tegenovergestelde van actief betekent, lijkt me dit nochtans beter passen bij jouw situatie dan een actieve hond). Een hond die zelfstandig speelt en zichzelf entertaint heeft ook een keerzijde... Die zijn niet aanhankelijk en meestal erg moeilijk op te voeden...

Offline bellega

 • startende hondenvriend
 • *
 • Berichten: 8
Re: Advies over 2de hond
« Reactie #4 Gepost op: mei 17, 2009, 02:54:47 »
Met passief bedoel ik eerder dat je hond de hele dag ligt te slapen :) M'n vader heeft er zo een, zelfs als je thuis bent en aandacht geeft ligt hun hond te slapen. Spelen doe ik anders wel graag met mijn hond. Onze tuin is groot genoeg om de hond de hele dag te laten rondrennen en mee te spelen. Ik wil best eens gaan wandelen, maar sommige dagen gebeurt het soms dat ik na thuiskomst en de hond te eten geven en uitlaten al voor de TV in slaap val. M'n Berner is ook niet erg dol op wandelen wanneer het regent, dan blijft hij in de deuropening staan en pas bij veel aandringen komt hij naar buiten :)

Offline gwenda

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 10381
 • Geslacht: Vrouw
Re: Advies over 2de hond
« Reactie #5 Gepost op: mei 17, 2009, 07:52:34 »
Ik zal misschien

Offline tara

 • hondenvriend pro
 • *
 • Berichten: 4963
 • Geslacht: Vrouw
Re: Advies over 2de hond
« Reactie #6 Gepost op: mei 17, 2009, 07:57:27 »
Een rustige golden zou hier wel passen. Belangrijk is, als je naar een fokker gaat zoeken, eender welk ras, dat je geen werklijn zoekt.
Geef dan ook aan wat je wil doen met de hond, als het een goede fokker is gaat hij zorgen voor een hond die bij je past.

Gemaineke

 • Gast
Re: Advies over 2de hond
« Reactie #7 Gepost op: juli 09, 2009, 16:17:39 »
Ik kan je misschien niet zo direct advies geven welke hond je erbij zou nemen, maar wel wat tips over het hebben van 2 honden!
Wij hadden al een klein hondje (kruising) van 7,5 jaar oud toen er een nieuwe 2de hond bij kwam, een airdale terrier, een groot ras dus.
Onze dierenarts heeft ons steeds het advies gegeven dat wij de wetten van de roedel moesten respecteren, de kleine hond was de eerste in rang, hij moet eerst eten krijgen, moet eerst gekamd worden...zouden we dit niet respecteren zouden er achteraf problemen kunnen komen, als de airdale volwassen zou zijn, zou hij zich dominant kunnen gedragen tegenover de kleine hond, die dit echter niet zal toestaan gezien hij de oudste in de roedel is...wij hebben steeds geprobeerd om de wetten van de roedel te respecteren en dit werkt perfect!!!! De kleine hond is baas, de grote hond is onderdanig!ze spelen fantastisch samen zonder ruzie te maken!

Offline Dara

 • begonnen hondenvriend
 • *
 • Berichten: 311
 • Geslacht: Vrouw
  • Beauceron kennel met show en werkhonden en regelmatig een nestje puppy\\\'s
Re: Advies over 2de hond
« Reactie #8 Gepost op: juli 10, 2009, 14:44:18 »
groot de Riezesnauzer (en die grootte valt ook nog mee )
of de middenslag Snauzer

Ik heb 3 Beaucerons,... maar Heb onlangs kennis gemaakt met 2 Riezensnauzers in het IPO programma en mijn vriendin heeft jaren een middenslag gehad (was een heerlijke huishond,...)

Offline witte duivels

 • verslaafde hondenvriend
 • *
 • Berichten: 13714
  • Witte Duivels Domein
Re: Advies over 2de hond
« Reactie #9 Gepost op: juli 10, 2009, 18:44:36 »
Waarom met een reu, een teef, is meestal niet echt makkelijk...

 


Duck hondenvoeding op Hondenvrienden.be
Plan de verzorging van je hond of kat dankzij Life Plan van WelloPet.
De website Hondenvrienden.be maakt gebruik van cookies.
Door verder te surfen op Hondenvrienden.be gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Na het inloggen of registreren verdwijnt deze melding.
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal